Oikeusministeriö on esittänyt tänään valtakunnansyyttäjä Matti Nissistä erotettavaksi. Se on vain ja ainoastaan oikea ratkaisu. Valtioneuvosto päättää hänen kohtalostaan huomenna, mutta ylimielisyys, jolla Nissinen on toiminut on jotain sellaista, mitä oikeusvaltiossa ei voida hyväksyä. Nissinen itse kertoi YLE:n haastattelussa joulukuussa 2016, että moraali ja etiikka alkavat siitä mihin laki loppuu..[..]... Syyttäjälaitos on pantu paljon vartijaksi.
Oikeusministeriö aikoo huomenna esittää, että valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen erotetaan tehtävästään. Hyvähän se on esittää, ja sitä pitääkin esittää, jotta voidaan esittää perustelut sille, että miksi häntä ei eroteta.
Kirjoitin hyvän aikaa sitten, että Matti Nissinen saa jatkaa virassaan. Niin siinä tulee käymään. Nissinen saa "vakavan varoituksen", jotta vastaava ei toistu, mutta ei häntä eroteta.
Jos valtakunnansyyttäjä ei tiedä, mikä on esteellistä toimintaa omissakaan asioissa, niin mitä tutkimukset on ko. virastossa kansalaisten asioita käsiteltäessä. Keneen me voimme luottaa: Me tavalliset kansalaiset emme saa tutkimuksia eikä oikeita vastauksia VKSV:sta, kun vaadimme valtakunnansyyttäjää toimimaan. Kauanko kansalaisia saa kusettaa vielä vuonna 2018?
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen sai jokin aika sitten tuomion tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, kuten olin ennakoinut, Korkeimmassa oikeudessa. Oikeusoppineiden mukaan tuomio oli ankara.
Onko neljäkymmentä päiväsakkoa sitten ankara tuomio vuosikausia jatketusta virkarikoksesta - no jaa?
On vaikea ymmärtää tilannetta, jossa valtakunnan ylin syyttäjä, syyttäjälaitoksen johtaja ja oikeuslaitoksen keskeinen toimija, rikkoo oikeuden mukaan tahallisesti lakia virkatehtävässään. Vielä vaikeampi on ymmärtää tilannetta, jossa sama valtakunnansyyttäjä tekee edellä mainitun – ja palaa pokkana virkaansa.
Korkein oikeus on tänään aamulla julistanut tuomionsa, jolla se on tuominnut valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen tahallisesta virkarikoksesta 40 päiväsakkoon. Tuomion taustalla oli se, että Nissinen on aktiivisesti ajanut valtakunnansyyttäjänvirastossa hankintoja veljensä yritykseltä. KKO kiinnitti huomiota siihen, että menettely jatkui useita vuosia siitä huolimatta, että Nissistä oli muistutettu mahdollisista esteellisyysongelmista.
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virkarikosjuttua käsitellään tänään korkeimmassa oen itse oikeudessä (KKO). Nissinen itse on myöntänyt syyllistyneensä asiassa tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen.
Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen oli eilen tylynä: ”sananvapaudellakin on rajansa. Ihmisarvoa loukkaava vihapuhe ei nauti sananvapauden suojaa”. (https://yle.fi/uutiset/3-9882769). Tämä lausunto oli sitäkin merkittävämpää siksi, että hänen valtapiiriinsä kuuluvat erikseen nimettyinä myös sananvapautta koskevat asiat.
Ari Tero kommentoi kirjoitusta: Pakkopalautukset Afganistaniin keskeytettävä välittömästi, seuraavasti: "Näitä kommentteja kun lukee, jokaisella on oma mielipide joka on ehdottoman oikea" Olen samaa mieltä. Tällä kertaa minun mielipiteeni on se oikea. Mutta mikä on asia kirjoitukseni takana?
En aio ottaa kantaa siihen onko Nissinen syyllinen vai syytön. Käsittelen kirjoituksessani sitä miten asia käsitellään. Pohdin myös sitä mitä voi tapahtua jos Nissinen tuomitaan.