Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Kaikki blogit puheenaiheesta Vaalitapa

Sähköinen äänestys avaa ovet tyranneille

Olen jo aikaisemmin (http://villekivinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242311-vaalit-voisi-jarjest...) kritisoinut Suomessa vallitsevaa vaalitapaa, jossa maa jaetaan keinotekoisiin piireihin, eivätkä äänesäjät saa äänestää itselleen sopivinta ehdokasta ja joka pakottaa sekä puolueet että äänestäjät taktikoimaan haitallisesti. Tänään kuitenki annan kehuni vaalijärjestelmämme parhaalle puolelle, äänestystapahtumalle ja ääntenlaskennalle.

Liike Nyt ennakoi mahdollista perustuslakikriisiä

Hjallis Harkimo on taitava liikemies, mutta huono politiikan tiimipelaaja. Hän ei saanut hankkeeseensa lainkaan muita kansanedustajia, vain pari kaikkialle itsensä änkeävää huomiohaukkaa. Uuden projektin mahdollisuudet päästä seuraavaan eduskuntaan ovat heikot, ainoa vaalipiiri jossa heitä voi onnistaa on Uusimaa, jossa piilotettu äänikynnys on matalin ja eduskuntaan pääsemiseen riittää 3% äänistä. Tuskin onnistaa sielläkään.

Suomi tarvitsee oman "Brexitin"

Brexitistä käyty keskustelu osoittaa, kuinka poliitikot ovat sokeita näkemään poliittisen järjestelmän todellisia ongelmia. Brexit oli selkeästi protestiäänestys nykyisen hallituksen poliittisia linjauksia vastaan. Poliitikkojen ensi reaktio oli haukkua äänestäjät tyhmiksi ja brittipoliitikot vastuuttomiksi järjestäessään Brexitistä äänestyksen ilman selkeää esitystä Brexitin vaikutuksista. 

Vuoden 2015 eduskuntavaalien ääntenlaskennan epäoikeudenmukaisuuksista

Päätin tehdä vuoden 2015 eduskuntavaaleille vähän samanlaisen listauksen kuin vuoden 2007 eduskuntavaaleista. Tässä on siis vuoden 2015 eduskuntavaaleista poimintoja epäoikeudenmukaisuuksista, joista voi syyttää ääntenlaskennassa käytössä olevaa D'Hondtin menetelmää. Rajasin katsaukseni tällä kertaa ainoastaan räikeimpään tapaukseen jokaisesta kategoriasta jokaiselle vaalipiirille.

Paniikin väreitä

Vaalitapamme sekä erilaiset nimityskäytännöt ovat taanneet osalle poliitikoista neljän vuoden sykleinä jatkuvan ikuisen leipäpuun. Kausi toisensa jälkeen erilaisten sivuhommina lankeavien luottamustehtävien kasautumisen myötä hyväntahtoisesta järjestelmästä on tullut irvokas tulonsiirtoautomaatti, jota sen piiriin kuuluvat vielä pitävät saavutettuna etunaan. Koska poliittisista asemista käydään raivokasta selviytymistaistelua, tulee väistämättä luopumisen hetkiäkin eteen.

Olisiko Suomen eduskuntavaalitapaa aika päivittää nyt?

Eduskuntavaaliehdokkuus on poliittisesti aktiiviselle kansalaiselle hieno kokemus ja suuri luottamuksen osoitus.  Vaikka vain 200 ehdokkaan kohdalla äänimäärä riittää kansanedustajan paikkaan, jokainen ehdolla ollut varmasti vilpittömästi arvostaa kaikkia saamiansa ääniä.  Vaaliehdokkaan näkökulmasta eduskuntavaalit ovat toisaalta mielenkiintoinen, mutta toisaalta hyvin intensiivinen puolivuotinen ajanjakso jona ei juuri vapaa-ajan ongelmia ole. Tosimielellä ehdolla oleva laittaa itsensä likoon ja tekee parhaansa hyvän tuloksen eteen.

Vinkkejä ehdokkaan valintaan

Kirjoitus julkaistu Keskisuomalaisessa 9.4.2015.

Eduskuntavaalit ovat jo ovella, mutta ehdokastaan vielä valitsemattomia on yhä poikkeuksellisen suuri osa äänioikeutetuista. Tässä muutama vinkki helpottamaan ehdokkaan valintaa.

Älä lankea populismiin.

EI ääni ehdokkaille

Suomalaisia vaaleja leimaa  laskeva äänestysaktiivisuus, osin se johtuu ihmisten kiinnostuksen vähenemisestä, mutta osasyynsä on myös äänioikeutettujen kokemuksella äänestämisen vähäisestä vaikutuksesta. Mitäpä tälle voisi tehdä?

Ensimmäisenä tulee mieleen Australian, Belgian, Brasilian, Italian ja muiden maiden lakeihin kirjattu äänestysvelvollisuus. Äänestysvelvollisuus antaisi ainakin kaikille aiheen tutustua edes pintapuolisesti politiikkaan ja asioihin, samalla se estäisi tehokkaasti harvainvaltaa, ainakin nukkuvien puolue jäisi pois ykköspaikalta.

Vaalitavassa tulisi tehdä muutos.

Kun nyt äänestäjien käyttäytyminen on selkeästi kaikissa vaaleissa muuttunut siihen suuntaan, että annetaan ääniä enenmmän henkilöiden kuin puolueiden takia. 

Nykyinen vaalitapahan perustuu ainoastaan puoluepoliittiseen näkemykseen. Suoria vaalejakaan ei voi käyttää, koska sitten puoluepolitiikka menettäsisi kokonaan merkityksen.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä