Aktiivimallin yhdeksi vaihtoehdoksi on tarjottu yritystoimintaa tietyin ehdoin, mutta mielestäni tämä tarjous ei vaikuta ollenkaan vakuuttavalta, vaan saattaa aiheuttaa lisäongelmia työttömän elämään. Ei tarvitse olla työnvieroksuja, jos tämän idean hylkää, koska nopealla järkeilyllä riskit ovat suuret, vaikkakaan ei suurista rahasummista puhuta, mutta työttömän talous kaatuu, eikä velan otto ole niin helppoa, kuin vaikuttaa olevan valtiolla.
(SSS – poliitikkomme tekaisivat työloikan, uuden reformin |*, jossa muun muassa starttirahaa uudistetaan entistä enemmän kannustamaan oman itsenä herraksi – yrittäjäksi. Työtilanne on meillä nyt liki katastrofaalinen. Pätevää, osaavaa, jopa helposti motivoitavaa osaamista, kokemusta ja taitoa on tarjolla ja tekemätöntä työtä yllin kyllin. Mitä teemme. Kansallishenkeen vedoten, tehdään starttirahasta vieläkin tehokkaampi ja innostavampi. Kyllä me osaamme!)
Muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi tänään hallituksen työllisyys- ja yrittäjyyspaketin esityksistä. (Linkki: http://www.hs.fi/politiikka/a1460426346251?ref=hs-prio-C1) Ennen kuin mennään varsinaiseen asiaan, pyllistettäköön virtuaalisesti kaavaillulle "työnäytepalvelulle", jonka puitteissa työttömien olisi mahdollista tehdä työtä ilmaiseksi yrityksissä. Jumalauta! Kuka näitä ideoi? Ovatko sotien jälkeisten "lapiolinjojen" kehittäneet innovaattorit ja ajatusten tonavat edelleen Työ- ja elinkeinoministeriön palkkalistoilla?
Hallitus viimeistelee parhaillaan työllisyys- ja yrittäjyyspakettia, joka on tarkoitus julkistaa lähiviikkoina. Tietojeni mukaan siinä on paljon hyvää, mutta vielä tarvittaisiin ripaus rohkeutta purjeisiin. Näkyviä tuloksia saadaan tuntuvilla reformeilla. Viilauksilla saa vain värinää.
Kuitenkin taas viime kesänä starttirahat loppuivat jo puolessa välissä vuotta, koska määrärahat olivat riittämättömiä. Hallitus maksaa yrityksen perustamisesta haaveileville mielummin siitä, että he elävät toimettomina työttömyystuella:
Olen hämmentyneenä seurannut uutisia TE-Toimistojen rahojen loppumisesta ympäri maata. Starttirahoille, palkkatuelle ja muille työllistämistoimille varatut määrärahat on tänä vuonna käytetty jo vuoden puoliväliin mennessä.