*

Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Kaikki blogit puheenaiheesta Perintöverotus

Perinnöt suurenevat – perijät vähenevät

Perintö on usein taseomaisuutta, joka on altis kysynnän ja tarjonnan laeille. Nyt suuret ikäluokat eläköityvät ja myöhemmin jakavat reippaat perinnöt – tulevaisuudessa ikäluokat pienentyvät kuin pyy ennen maailmanloppua – näin ainakin Suomessa.

 

Vuosi 2017 oli syntyvyydeltään vähäisempi suhteellisesti kuin viimeiset nälkävuodet 1800 – luvun puolivälin jälkeen, jolloin jopa kuoltiin nälkään --- emme lisäänny riittävästi, ja tosiasia on se, että jossain vaiheessa vähentyvä kysyntä alentaa taseiden arvoa.

 

Perintöverolle on vaihtoehto

Aikoinaan Jean-Baptiste Colbert, aurinkokuninkaan valtionvarainministeri, vertasi verottamista hanhen kynimiseen (The Economist 22.02.2014): tavoite on saada mahdollisimman paljon höyheniä mahdollisimman vähällä sihisemisellä. 

Kun viikatemies soittaa yrittäjälle

Eräänä aivan tavallisena toimistopäivänä yrittäjä saa puhelun.

Miljonäärien verotus kevenee

Eilisessä Lapin Kansassa ja todennäköisesti muissakin Alman lehdissä oli laskettu muutama esimerkki siitä mitä tuleva lahja- ja perintöverouudistus pitää sisällään. Porvarinäkökulmasta oikeudenmukaista politiikkaa harjoittava Juha Sipilän johtama SOS-hallitus on tullut  siihen tulokseen, että eniten verohelpotuksien tarpeessa ovat miljoonaperijät.

Esimerkissä kahden miljoonan omaisuuden lahjan tai perinnön verotus kevenee 78 479 eurolla. Toki maksettavaa jäisi vielä 283 300€, eli noin 14 prosenttia lahjan arvosta.

Miksi vastustaa veroparatiiseja, suurpääomia ja rikkainta prosenttia?

Ihan perusjuttuja. Rahavirtaa kuuluu verottaa siitä maasta, mistä tuotto on peräisin. Kotimaassa tienattuja rahoja ei ole oikein viedä piiloon verottajalta ulkomaille vain siksi, etteivät muut hyötyisi eliitin menestyksestä. Nämä ajatukset saattavat tuntua kovin lennokkailta ja idealistisilta, koska meillä ei pienessä Suomessa ole valtaa mammonapaon estämiseksi ja maailman muuttamiseksi. Asialle on kuitenkin tehtävä jotain.

Verotetaan sitten, kun rahaa saadaan

Kymmenen ihmistä työllistävä perheyritys on siirtymässä seuraavalle sukupolvelle. Osakkeet siirretään lapsille ja ne joutuvat perintöveron kohteeksi. Uusien omistajien pitää nyt maksaa satoja tuhansia euroja perintöveroa. Heillä on kuitenkin asuntolainat eikä käteistä löydy läheskään tarvittavia summia. Koska yrityksen osaa on hyvin hankala myydä, joutuvat he myymään koko yrityksen nopeasti ja halvalla ulkomaiselle kilpailijalle voidakseen maksaa perintöveron. Kilpailija lopettaa yrityksen työntekijöiden työsuhteet ja alkaa palvella asiakkaita omalla organisaatiollaan.

Wahlroos, Sarasvuo & Fazer - tässä teille!

Ave, Caesar, morituri te salutant!

Hyvät herrat, teitä on haastettu perintöverotukseen liittyen. Vihreitten puheenjohtaja Ville Niinistö totesi Twitterissään "on aika yrittää ja lopettaa valitus".

Minä, Petri Hirvimäki, sanon, että on aika lopettaa yritys ja iskeä nyrkki pöytään!

Eläkeläisen veroparatiisi

Portugali on houkutellut lisätuloja maan taloutta elvyttämään myöntämällä maahan muuttaville eläkeläisille kymmenen vuoden verovapauden. Suomen ja Portugalin välisen vanhan verosopimuksen mukaan ilmeisesti yksityisiä Suomesta maksettavia eläkkeitä ei veroteta myöskään Suomessa. Tamä avaa veroparatiisin portit korkeaa työ- tai ostoeläkettä nauttiville, sillä riskillä että verosopimus jossain vaiheessa irtisanotaan.

Kun suomalainen perii ruotsalaisen

Jos tällä hetkellä saat ei likvidiä perintöä Ruotsista, niin maksat siitä normaalin perintöveron Suomeen, ja jos myyt perimäsi, maksat lisäksi luovutusvoittoveron Ruotsiin.

Helsingin Sanomissa oli esimerkki Ruotsista peritystä 100 000 euron asunnosta. Jos asunto myydään niin I-veroluokkaan kuuluva maksaa yhteensä 29 700 euroa (8 700 perintöveroa + 21 000 luovutusvoittoveroa) ja II-veroluokkaan kuuluva 35 500 euroa (14 500 perintöveroa + 21 000 luovutusvoittoveroa). Ensi vuonna verotus on vielä hiukan korkeampi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä