Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Kaikki blogit puheenaiheesta Paperiteollisuus

Quo vadis - Mihin menet metsätalous?

Metsätalouden suuri muutos lähestyy usein huomaamatta. Muutos kääntää metsätalouden pohjavirtaa, megatrendiä, ja muutoksen vaikutus kestää pitkään, vähintään yli yhden sukupolven tai jopa puolen vuosisadan ajan.

Metsätalouden pohjavirran iso muutos tapahtui heti sotien jälkeen. Tehometsätalous tuli maahamme, tai ainakin tehohakkuut tulivat. Meidän oli saatava sotakorvaukset maksetuiksi määräaikaan mennessä, lupauksemme mukaan.

Kannattaisiko tehdä puoli tuntia pidempää päivää?

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosen ehdotti taannoin paperitehtaiden työpäivien pidennystä 7,5 tunnista kahdeksaan tuntiin. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kiirehti heti tyrmäämään ajatuksen palkkojen leikkaamisena.

On toki totta, että laskennallinen keskituntipalkka järjestelyllä pienenisi, mutta työntekijän kuukaudessa käteen jäävä osuus pysyisi kuitenkin samana.

Tuotantosuunnan muutos

Suomalainen paperiteollisuus reagoi muutama vuosi paperin sitten kysynnän vähenemiseen paniikinomaisesti lopettamalla useita, kannattaviakin, tuotantolaitoksia. Toinen vaihtoehto olisi ollut miettiä tuotantosuunnan muutamista näissä laitoksissa kysynnän muutosten mukaan.

Nyt vihdoinkin tällaistakin ajattelua on syntynyt. Metsä Board on irtautumassa paperin tuottamisesta kokonaan. Näin ainakin Husumissa Ruotsissa, jossa paperin tuottamisesta siirrytään kartongin tuotantoon vuoden 2016 alusta.

Kuitenkin iloisia uutisia

Uutiset paperiteollisuudesta ovat olleet viime vuosina ikävän mollivoittoisia. Ja ihan syystäkin. Sain tänään vastailla, kerrankin, positiivisessa tilaisuudessa kysymyksiin alan tulevaisuudesta. Olin puhumassa UPM Kymin sellutehtaan laajennuksen harjakaisissa. Tuotantomäärää nostetaan laajennuksen myötä 170 000 tonnilla 700 000 sellutonniin.

Kyyditetään EK:n johto viikoksi Vieremälle

Eilen julkistettiin Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n raportti ”Kasvun manifesti”. Raportin ydinsanoma on se, että ilman merkittäviä toimenpiteitä Suomesta katoaa 600.000 työpaikkaa. Ongelmiksi nostetaan erityisesti ve­ro­tus ja sään­te­ly, jul­ki­sen sek­to­rin ko­ko, in­no­vaa­tio­ra­hoi­tus, ener­gia­po­li­tiik­ka ja työ­mark­ki­nat. Samassa raportissa todettiin, että Suomalaisen teollisuustuotannon määrä on laskenut noin kolmanneksen vuosien 2007 ja 2013 välillä.

Eurofundamentalistit vastaan kansantaloustieteilijä ja todellisuus

Ylen Puheessa tuli ohjelma, jossa  Suomen Pankin johtokunnan jäsen Seppo Honkapohja,  kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen ja ETLAn toimitusjohtaja Vesa Vihriälä keskustelivat eurosta. Ohjelmaa kannattaa seurata Ylen Areenassa varsinkin 15 minuutista eteenpäin. Sama kohta on Suomen Pankin webcastissa 37 minuutista alkaen.

Miksi vienti ei vedä? - kolmen eurotieteilijän haastattelu

Minulla oli harvinainen tilaisuus haastatella kolmea eturivin eurotieteilijää ja eurovaikuttajaa. Näytin heille oheisen kuvan ja kysyin, mitä he siinä näkevät.

Liukas: Suomen paperin vienti on laskenut, koska paperin käyttö on vähentynyt. Sehän on selvä.
Kimmo: Mutta kun Ruotsin vienti ei ole laskenut. Mistähän tämä johtuu?
Liukas: Minä voin tietenkin puhua vain keskuspankin puolesta, ja siitä minulla on 30 vuoden vaitiolovelvollisuus. Haluaisin tietenkin puhua, mutta en voi. Tuo on rakennemuutos. Sehän on selvä.

Suomen ja Ruotsin kilpailukyky - case paperiteollisuus

Suomalaiset eurotieteilijät sanovat, että euro on tuonut vakautta Suomen talouteen. He selittävät kuutisen vuotta kestänyttä taantumaa mm. paperin käytön vähentymisellä ja siitä johtuvalla paperiteollisuuden rakennemuutoksella.

Ruotsin paperiteollisuudella pitäisi olla samat ongelmat.

Oheisesta kaaviokuvasta näkyy paperin viennin määrät Suomessa ja Ruotsissa 1990 luvulta vuoteen 2012. Suomen osalta on esitetty myös viennin arvot. Vienti on pudonnut kaksi miljardia euroa vuoden 2000 tasosta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä