Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Kaikki blogit puheenaiheesta Palkanalennus ja työllisyysvaikutukset

Kansakunnan kaksi Uudenvuodenlupausta

Vuoden lopulla viritellään Uudenvuoden lupauksia. Yleensä niitä ei toteuteta, ehkä tipaton tammikuu ja jotain muuta pientä. Nyt voisimme maalata kaksi koko kansakuntaa ravisuttavaa lupausta – työllistäminen ja työllistyminen; mutta mitä se edellyttäisi?

Reformi on leikkaus - ei uudistus

 

Hallitus on tekemässä runsaasti uudistuksia, eli reformeja työttömyysturvaan. Ikävää asiassa on se, että nyt nämä reformit tarkoittavat leikkauksia. hallitus on jo ajanut läpi lain, jonka myötä kansaneläkeindeksi jäädytetään ja sitä leikataan 0,85 % vuoden 2016 tasosta. Tälläkin leikkauksella on työttömyyspäivärahaan pienentävä vaikutus. Se vaikuttaa ansiopäivärahan perusosaan, taitekohtaan ja lapsikorotuksiin. Lisäksi hallitus ajoi läpi lain, jonka mukaan työllistymistä edistävien palvelujen ajalta maksettavan korotetun ansio-osan määrä laskee.

Luottoluokituksemme laski, mutta ymmärretäänkö miksi?

Luottoluokittaja Fitch on alentanut Suomen luottoluokitusta yhdellä pykälällä. Luokitus on nyt ”AA+”, kun se aikaisemmin oli paras mahdollinen ”AAA”. Samalla Euroopan komissio on varoittanut Suomea julkistalouden tilasta. Varoitus tarkoittaa sitä, että komission on EU:n artiklojen ja sääntöjen mukaan aloitettava Suomen julkistalouden tarkempi tutkinta, jos vuotta 2015 koskevat ikävät ennakkoarviot toteutuvat.

Hallitus on kulkemassa kohti hajoamistaan

Pääministeri Sipilä on arvioinut taloustilanteen korjaamiseski tarvittavat toimenpiteet ja palkansaajajärjestöjen reaktiot niihin pahoin väärin. Vaikka pääministerissä onkin jonkin verran nähtävissä perääntymisen merkkejä. Vastakkainasettelu ei sillä ratkea, jos hallitus ei luovu ehdottomina pitämistään 5 %:n yksikkötyökustannusten alentamisen tavoitteestaan  ja työntekijöiden työehtoja merkittävästi heikentävistä epäoikeudenmukaisista ja kohtuuttomista pakkokeinoista.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä