Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Anteeksi herra presidentti - Venäjä ei mennyt eteenpäin!

Oli pakko hieroa silmiään, kun eilen luin, kuinka presidenttimme kehaisi Venäjän vaaleja. Sauli Niinistö totesi yksiselitteisesti, että: "Vaaleissa otettiin kaksi askelta eteenpäin ja vain yksi taaksepäin." Näin tuore presidenttimme avasi ulkosuhteiden hoidon pysyen tiukasti uussuomettumisen tiellä.

En tiedä, onko enemmän surullista, raivostuttavaa, vaiko peräti vastenmielustä miettiä vaaliprosessia, joka Niinistön mielestä vei Venäjää oikeaan suuntaan. Hiljaiseksi vetää, kun Kokoomuksenkin riveistä nousee tällaisia sankareita.

Vaikka unohtaisimme kaiken muun kuin presidentinvaalit, Venäjällä ei menty ainuttakaan askelta eteenpäin. Sen sijaan maa otti monta askelta aivan väärään suuntaan.

Niinistön ensimmäinen kehu oli kohdistettu oppositiolle, jonka halukkuutta osoittaa mieltä hän piti askeleena eteenpäin. Vaikka mielenosoitusoikeus on tärkeä perusoikeus, niin en nyt varsinaisesti tiedä, kuinka maa meni niiden osalta erityisesti eteenpäin. Venäjällä on kyllä osattu protestoida ennen Putiniakin. Protestoimalla siellä on kaadettu sadassa vuodessa kaksi suurvaltaa.

Niinistön mukaan toinen askel eteenpäin oli se, kuinka vallanpitäjät olivat reagoineet nopeasti mielenosoituksiin. Itselle ensimmäisenä tuli mieleen se, kuinka mellakantorjuntavalmius on aivan omaa luokkaansa, eikä protestoijilla ole juuri mahdollisuuksia ja kuinka mielenosoituksia kielletiin ennen vaaleja. Lisäksi uuden valtakauden ensimmäisten mielenosoitusten myötä porukkaa heitettiin putkaan aivan entiseen malliin. Ilmeisesti Niinistö kuitenkin tarkoitti muutoksia, joita Venäjällä tehtiin vaalien toteuttamisessa. Kyseessä olivat kuitenkin kosmeettiset muutokset, jotka eivät millään tavalla estäneet duuman vaaleissa nähdyn farssin toistumista. Lisäksi presidentiltämme unohtui, ettei pääosaa parlamentille ehdotetuista muutoksista oltu edes vielä otettu käytäntöön! [lähde]Tuhansia vaalivilppiepäilyjä raportoitiin, mutta ne eivät tietenkään vaikuta vaalien tulokseen. Mutta tottakai puheet ja aikeet systeemin uudistamisesta ilman konkreettisia toimia riittävät, kun presidenttimme pitää kehaista Kremlin valtiaita.

Nyt Venäjällä presidentiksi on palannut mies, jonka aikana opposition toimintaa ja vapaita tiedotusvälineitä on rajoitettu ja otettu valtion tosiasialliseen ohjaukseen, toisinajattelijoita ja toimittajia on surmattu ilman, että todellisia syyllisiä on saatu kiinni, yksi puolue on noussut ehdottomaan valta-asemaan, jota se on pönkittänyt vaalivilpin ja vallan väärinkäytön avulla. Venäjän uusi presidentti on sotarikollinen, autoritäärinen demokratian vihollinen, joka on keskittänyt valtaa lähipiirilleen ja sijoittanut valtion väkivaltakoneiston palveluksessa kannuksensa ansainneita miehiä avainpaikoille. Samalla tuon miehen ympärille on rakennettu henkilökulttia, jolle on näin 2000-luvulla vaikea etsiä haastajia. Tällaista miestä tuore presidenttimme kehuu, tällaista kehitystä hän pitää oikeaan suuntaan etenemisenä. Alan olla vakuuttunut, ettei Kuuden vuoden kuuliaisuuskaan nyt loppujen lopuksi olekaan hullumpi kipale, vaan aivan presidenttinsä arvoinen. Tällaisen avauksen jälkeen optimistina on pakko toki sanoa, ettei Niinistö ainakaan nostanut rimaa alkuvaiheessa turhan korkealle. Tästä on hankala mennä alaspäin, ellei seuraavaksi kehuntavuorossa ole Kiina, tai Syyria.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Hyvä kirjoitus.

Niinistöä kohtaan on asetettu kovia odotuksia, joista mikään ei tule toteutumaan.

-Tiukka linja Venäjään. Ei toteudu, vaan jatkuu normaalina mielistelynä hymyilyineen,- ja kumarteluineen.

-Työllisyyden parantuminen, kun valittiin kokoomukselainen presidentti. Ei toteudu.

-Oikeudenmukaisuuden toteutuminen vihdoin,- ja viimein. Ei toteudu. Päinvastoin, oikeudenmukaisuus tulee vähenemään.

-Puolustusvoimien korkean tason ylläpitäminen,- ja määrärahojen kasvu. Ei tule toteutumaan, vaan leikkaukset/irtisanomiset lisääntyvät.

-Suhteet USA:han paranevat roimasti,-ja tapaamisia USA:n johdon kanssa tulee runsaasti. Ei toteudu.

-Työpaikkakiusaaminen (tyyliin AKT) loppuu kuin seinään, kun Niinistö valittiin presidentiksi. Ei toteudu. Kiusaaminen kaikilla sektoreilla jatkuu entiseen tapaansa,- ja jopa lisääntyy. Onhan Niinistö itse itkettänyt naisministeritovereitaan huutamalla heille aivan samoin kuin AKT:n Rädyn väitetään tehneen, eli kiusanneen.

Ns. etuoikeutettujen muodollisesti lailliset, mutta moraalisesti kestämättömät hyväveli-sopimukset loppuvat, kuten Sailas-Vehviläinen- tapaus. Ei toteudu. Niinistö toimii mieluumminkin kumileimasimena ilmiölle.

Olisihan noita vaikka kuinka paljon, mutta, minä en jaksa...

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kokonaisuutena aika näyttää, mutta tämä avaus nyt ainakin oli mitä oli.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Täällä puhutaan nyt suulla suuremmalla. Voisiko presidentillä olla käytössään suorempia lähteitä kuin teillä?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Putin Jugendin fanittaja, vai kuuliainen Kokoomuslainen? Niinistön sanomiset eivät jätä tulkinnan varaa ja Venäjän demokratian tilanne on ilmeinen jokaiselle, joka on maan kehitystä seurannut.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Noista kahdesta varmaan sitten Putin Jugendin fanittaja : D

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Davai. Sellainen asiallinen kommentti lisättäväksi, että jos presidentillämme olisi ns. oikeita syitä uskoa, että Venäjän vaalit menivät hyvin ja reilusti, niin niitähän ei todellakaan tarvitsisi salata.. päinvastoin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niin. Meidän vaalijärjestelmämme on luotettava, kuten Paavo Väyrynen telkkarissa sanoi.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ei täydellinen, ei kaikilta osin edes ihan hyväkään, mutta kyllä tällä pärjää.

Jussi Nättinen

Venäjä on mennyt eteenpäin siinä missä länsi on mennyt taaksepäin.

EU on nykyisellään diktatuuri missä presidentti nimitetään. Äänestystä ei tarvita.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

EU:n tilanne on asia erikseen. Venäjä on ottanut vuosikaudet takapakkia, mutta se ei tietenkään sulje pois sitä mahdollisuutta, etteikö EU:n tilanne ja kehitys olisi samankaltaista. EU:n "presidentin" ja Venäjän presidentin valtaoikeudet eivät tosin ole mitenkään verrattavissa ja EU:n demokratiaongelmat ovat hyvin erityyppisiä- vaikkeivat mitättömiä nekään.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Pari sitaattia ulkopolitiikan ammattilaisilta:

"Putin selvästikin voitti vaalit, mutta Etyjin tarkkailijat raportoivat olosuhteista, jotka vääristivät vaalitulosta hänen edukseen."

"Putin on valittu uudelleen suurella enemmistöllä, joten Ranska ja sen eurooppalaiset kumppanit tulevat harjoittamaan kumppanuuttaan Venäjän kanssa."

Eka lainaus on Ruotsin, toka Ranskan ulkoministeriltä. Suomettuneita nuoleskelijoita vai realistisia valtiomiehiä? Niinistöllä lausuntoineen ei todellakaan ole mitään hävettävää läntisten kollegoidensa rinnalla.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Selkärangattomia nuoleskelijoita ja/tai oman edun tavoittelijoita. Länsimaiden johtajista pääosa menee heittämällä kyseisiin lokeroihin.

ETYJ:in tarkkailijoiden kommentit ovat yksi seikoista, jotka vahvistavat nyky-Venäjän tilan surkeuden.

Thomas Makinen

Ranskan ulkoministeri sanoi, että l'élection n'a pas été exemplaire, c'est le moins que l'on puisse dire, jonka on sentään kertaluokkaa enemmän kuin mihin Niinistö pystyi.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Näinpä juuri. Paljon parempi olisi ollut, kun Niinistö olisi vain ollut hiljaa, mutta sekin olisi vaatinut liikaa.

Jussi Nättinen

Putin on hyvä johtomies Venäjälle. Putinin aikana Venäjä on mennyt eteenpäin, ei taaksepäin.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Venäjä on mennyt monillakin alueilla eteenpäin positiivisessakin mielessä, mutta pääosa siitä on tapahtunut Putinista huolimatta, ei hänen ansiostaan. Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita vaikkapa öljyn ja raaka-aineiden hintojen nousun tuomat kassavirrat - niistä noroista on riittänyt rahvaallekin jaettavaksi.

Anis Harran

Snellman ja Nättinen, mihin suuntaan Venäjä on mennyt eteenpäin ja millä tavoin? Ah jaa, öljyn ja maakaasun hinta on noussut pilviin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

En ole siellä muutamaan vuoteen käynyt. Silloin bensa oli kyllä suhteellisen halpaa. Tarkoitin vain, että Niinistö voi soittaa esimerkiksi lähetystöön ja kysyä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Tässä tuoretta matskua Putinistanista:

http://yle.fi/uutiset/viihde/2012/03/venalaiset_fe...

ussy Riot -ryhmä tunnetaan itänaapurissa värikkäistä tempauksistaan mm. oikeusjärjestelmän ja koulutuksen uudistamisen puolesta. Nyt yhtye näyttää kuitenkin menneen liian pitkälle yhteiskuntakritiikissään.

Pussy Riotin kuutta jäsentä syytetään uskonnonvastaisen vihan lietsonnasta ja törkeästä järjestyhäiriöstä. Heidät pidätettiin viime lauantaina - vain päivää ennen presidentinvaaleja, joissa voiton vei odotetusti pääministeri Vladimir Putin. Opposition mukaan vaalit olivat vilpilliset.

Kaksi bändin jäsentä odottaa edelleen sellissä asian huhtikuista käsittelyä. Heidät voidaan tuomita jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen.

Yhtyeen jäsenet väittävät, että heitä kuulusteltiin seitsemän tunnin ajan ja kuulustelijat olisivat paljastaneet pidätysmääräyksen tulleen ylemmiltä tahoilta. Bändi väittää myös, että vallanpitäjät yrittävät nyt kitkeä kaikenlaista valtionvastaista toimintaa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ja näitähän voisi laitella viime päiviltä vaikka kuinka ja monta... näin Venäjällä mennään vauhdilla kohti parempaa huomista.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Eipä siinä mitään. Niinistö noudattaa perinteistä Suomen ulkopoliittista linjaa, joka on etenkin Kokoomukselle ominainen. Sitä myöten hän on näissä lausunnoissaan maltillinen ja varovainen, ja kritiikki on verhottua. Aivan tavanomainen käytäntö, joka todennäköisesti on kotimaamme politiikalle vain eduksi, joten miksipä häntä siitä moittimaan.

Toisaalta, jos Halonen olisi yhä presidentti ja antaisi samanlaisen lausunnon, niin voi olla varma siitä, että tavanomaiset epäillyt vaahtoaisivat apinan raivolla siitä, miten se DDR:n tunnustuskomiteassa istunut punatulkku demlastalinisti taas nöyristelee, nuoleskelee ja on rähmällään, ja miten tässä maassa ei ikinä vasemmistopresidentin aikana päästä eroon suomettuneisuuden mädännäisyydestä.

Olen kyllä tavallaan kiinnostuneena odotellut, koska ne sinistä unta vaaleista asti nähneet tapaukset saavat jollain tempulla kieputettua tämän Niinistön normaalia poliittista liturgiaa noudattaneen toteamuksen uuteen asuun. Siis sellaiseen, jossa Sauli onkin itse asiassa jyrähtänyt niin että Kreml järkkyy ja kohta saadaan Karjalakin takaisin.

Toimituksen poiminnat