Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Lopullinen ratkaisu V – eurokriisin seuraava vaihe?

Pian saapuu maaliskuu ja Euroopan johtajilla on jälleen kerran edessään vakava paikka. Mitä luultavimmin he tulevat tarjoamaan uusimman lopullisen ratkaisun eurokriisiin, vaikka hyvämuistiset saattavatkin muistaa, että viime vuoden loppuun mennessä niitä oli jo nähty neljä.  Kevättalvella Jutta ja Jyrki tulevat kertomaan meille, kuinka meidän on jälleen kerran suostuttava välttämättömiin ratkaisuihin ja kuinka meidän on jälleen kerran ajateltava yhteistä etua. Jos heitä ei pysäytetä, silloin edessä on uusin suomalaisten veronmaksajien ryöstö ja uusin isku Suomen taloudelle.


Miksi näin on käymässä? Syy on yksinkertaisesti se, että liian moni asia voi mennä nyt pieleen.


Ensinnäkin pääomapako kriisimaista jatkuu yhä suuremmalla tahdilla. Tilanteen surkuhupaisuudesta kertoo hyvin se, että turvasatamana toimiva Saksa lainaa rahaa markkinoilta negatiivisella korolla – toisin sanoen sijoittajat maksavat Saksalle rahojensa säilyttämisestä. Sattumaa eli ei, mutta turvallisena pidettyihin maihin on virrannut rahaa kutakuinkin yhtä paljon kuin mitä EKP pumppasi pankeille joulukuun operaatiossaan. Tätä EKP ei liene halunnut, vaikkakin massiivinen rahan lainaaminen kyseenalaisia vakuuksia vastaan toki on laskenut selvästi Espanjan ja Italian valtionlainojen korkoja. Kyseisten maiden on syytäkin saada ”halpaa” rahaa, sillä yhdessä Kreikan kanssa ne tarvitsevat noin 500 miljardia euroa kuluvana vuonna erääntyvien velkojen ja korkokulujen maksuun. Alijäämätkin pitäisi samalla saada jotenkin kuriin, vaikka massiiviset menoleikkaukset ovatkin toisaalta poliittisesti vaikeita (kenties mahdottomia ) toteuttaa ja toisaalta ne syventävät syöksyä entisestään julkisen kysynnän vähentyessä. Samaan tahtiin myös yksityisen sektorin vaikeudet lisääntyvät. Kukaan ei näytä myöskään murehtivan siitä, että löysää rahaa jakaessaan EKP on haalinut taseeseensa melkoista vessapaperia satojen miljardien edestä. Tällä politiikalla euro ei tule säilyttämään arvoansa ja me veronmaksajat kuittaamme aikanaan tavalla tai toisella myös keskuspankin vastuut.


Suurin osa EKP:n miljardeista näyttää kuitenkin päätyneen Saksaan ja muihin turvallisena pidettyihin maihin ja sijoituskohteisiin, joten edessä ovat epämiellyttävällä tavalla mielenkiintoiset ajat. Tähän viittaa myös se, että ERVV ei ole kyennyt houkuttelemaan halutulla tavalla sijoittajia, joten Euroopan kus… rahoitusvakausvälineen johtaja Klaus Regling esittää takausten nostamista samalla, kun Saksa kiirehtii ERVV:n jatkoksi aiotun pysyvän vakausmekanismin (EVM) käyttöönottoa aiottua suuremmin summin. Molemmat tarkoittavat veronmaksajille suurempia vastuista ja riskejä sekä enemmän maksettavaa aiemmin. Jännittäväksi käy, sillä Kreikan rahat ovat loppumassa maaliskuussa ja Italian rahoitustarve on kuluvalla vuosineljänneksellä noin 80 miljardia euroa ja vuoden loppuun mennessä yhteensä yli 300 miljardia euroa. Kreikan neuvottelut ajautuivatkin juuri umpikujaan. Jotta seuraava tukipaketti saadaan aikaan, on päätöksiä synnyttävä lähipäivinä. Ilman uutta rahoituserää Kreikka ei selviä maaliskuussa erääntyvistä veloistaan ja jos näin käy, niin vaihtoehtoina on järjestelmän kriisiytyminen, tai se että julkista (veronmaksajien) rahaa pumpataan jollakin mekanismilla systeemiin ja kummassakin tapauksessa veronmaksajat tulevat tuntemaan sen nahoissaan. Sijoittajilta ollaan vaatimassa todellisia myönnytyksiä: velkojen massiivista leikkaamista ja velkapaperien vaihtamista alempikorkoisiin, mutta nyt näyttää sille, ettei päätöstä ehkä saadakaan aikaan. Ja jos se saadaankin aikaan, niin pankkien kyky selviytyä velkojen alaskirjauksista on kyseenalainen ja edessä saattaa olla veronmaksajien rahojen pumppaus pankkijärjestelmään.


Näiden suurten ongelmien ohella Euroopassa muhii ja kuplii melkoinen soppa: suurin osa euroalueesta on ajautumassa taantumaan/lamaan, mikä lisää yhteiskunnallista kuohuntaa ja vaikeuttaa valtioiden pyrkimyksiä tervehdyttää talouksiaan. Euroalueen rakenteellisia ongelmia mikään tehty toimenpide ei ratkaise, vaan niillä ostetaan aikaa ja siirretään yksityisten sijoittajien riskejä veronmaksajien kontolle. EKP ja kumppanit vaativat euromailta ”tervehdyttämistoimia”, jotka ovat verrattavissa keskiaikaisessa lääketieteessä haavoittuneiden hoitamiseen käytettyyn kuppaukseen – maiden toteuttamat leikkaukset tulevat entisestään syventämään lamaa ja johtamaan entistä pahempaan kuohuntaan. Eilen EKP ilmoitti haluavansa yhä enemmän rahaa AAA-luokan mailta. Samalla ongelmat levitetään myös asiansa hyvin hoitaneisiin maihin, joiden osaksi tulee yhä suurempien ja suurempien vastuiden kantaminen. Belgian talous on niin kuralla, että komissiokin on jo huolestunut asiasta ja se sanelikin maalle, kuinka sen tulee menetellä. Kyseessä on yksi pahiten velkaantuneista euromaista, joka vast´ikään sai lähes puolitoista vuotta jatkuneiden neuvotteluiden jälkeen hallituksen muodostetuksi. Velkaongelman kanssa painii myös Slovenia ja lukuisten euromaiden luottoluokitukset heikkenevät käsi kädessä valuutan arvon kanssa samalla, kun valtionlainojen korot hivuttautuvat vähitellen ylemmäs. Unkarissa äärioikeisto on vallassa ja maan sukset ovat yhä enenevässä määrin ristissä Euroopan Unionin ja komission kanssa ja mikäli Unkari ei saa haluamaansa tukipakettia, pahasti velkaantunut valtio ajautuu vakaviin vaikeuksiin. Tämä asettaisi monet läntiset pankit vaaraan, sillä Unkarillakin on maksettavanaan paljon eräytyviä velkoja ja niiden korkoja. 


Hyvää alkavaa vuotta Eurooppa. Valitettavasti näyttää sille, että tästä vuodesta ei tule edellistä parempaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Veli-Pekka Kortelainen

Kiitos ihanan "positiivisesta" (realistisesta) kirjoituksesta. Juuri näin on hommat menossa.

Päivä päivältä näyttää todennäköisemmältä joko/tai tilanne:

Joko Saksa sanoo: Kiitti meille riitti, ja jättää Euron, tai

Kriisimaat suostutellaan/pakotetaan ulos rahaliitosta.

Jos ei valita kumpaakaan, vaan kahliudutaan kiinni uppoavaan Titaniciin, niin sitten onkin helvetti isosti irti.

Joka tapauksessa Eurooppa sellaisena kuin me sen tunnemme, on loppumassa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Eippäs mitään! Itse en usko, että noin sujuvasti menee, sillä europrojektissa on liikaa poliittista pääomaa kiinni. Saksa lisäksi hyötyy euron tuomasta kilpailuedusta, joten heidän "kannattaa" pelata peliä niin kauan, kunnes se kosahtaa. Pankkiensa kautta heidän todelliset nettomaksutkin tasoittuvat. Kriisimaat pidetään hinnalla millä hyvänsä mukana, elleivät ne itse hakeudu selvitystilan kautta ulos.

Jos euron hajoaminen iskee, se tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta pari-kolme päivää sen jälkeen, kun Rehn % kump. vielä vakuuttelivat euron pysyvän. Siksi en ala moisesta edes arvailla. Se tapahtuu, jos tapahtuu ja joku on arvannut sen oikein, muttei sitä oikeasti voi tietää.

Itse pidän Titanic-skenaariota todennäköisimpänä, jolloin edessä on pahimmillaan 1930-luvun rysäyksen uusinta, tai sitten Japani-skenaario viimeiseltä pariltakymmeneltä vuodelta yhdistettynä Jugo-/Neukkulatyylisiin kuppauksiin varakkaammilta alueilta muiden pitämiseksi pinnalla.

Osassa VI tullaankin sitten eurobondeihin, jotka toteutuessaan vienevät meidät Japani-/Jugolinjalle, mikä syöksee Suomen velkahelvettiin ja jos ne eivät toteudu, niin sitten jatkamme kohti 1930-luvun lamaa.

Toivon mutuilevani väärin.

Jouko Koskinen

http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsit...

It will take a big struggle to turn the page. The political system must rebuild the state and crack down on corruption. The parties could, for example, agree to appoint an experienced and unbiased “tzar” to overhaul key state mechanisms. Our European partners are willing to offer the know-how but the task, no doubt, requires a leading figure who can see it through. There are solutions, but we must make sure they are not sabotaged by party activists and misguided skeptics who see conspiracy theories behind everything.

Suomen mäyräkoira on menossa samaa rataa - siitä yli mistä aita on matalin. Nerokkaimmat "talouspoliitikot" aidan alitse.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset