Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Viisitoista vuotta vihervasemmistolaista hegemoniaa

  • Viisitoista vuotta vihervasemmistolaista hegemoniaa

Sipilä meni ja kertoi oman vaihtoehtonsa totuudesta viime viikon tiistaina kertoessaan, että  "Pidän vihervasemmiston argumentaatiota leikkauksista paitsi objektiivisesti katsottuna virheellisenä myös epäoikeudenmukaisena. Teidän jälkiänne olen yhdessä muun hallituksen kanssa viime vuodet korjannut.". Siitä sitten kuuluisa koira älähti ja alettiin puhua oikeistopopulistisesta viholliskuvasta.

Sipilä hämmästeli, kuinka halla-aholainen terminologia aiheutti mielipahaa ja sanoi vähän myöhemmin, että "Sanotaan että vihreät ja vasemmisto, jos se helpottaa." Pulputus alkoi laantua.

Minua ei kauheasti kiinnosta metakeskustelu poliittisen keskustelun terminologiasta, kunhan suurinpiirtein ollaan asiallisia ja tarkkoja, mutta kyllähän nuo yhteistyöpuolue Keskustan todellisuuskäsityksest ovat mielenkiintoisia. 

Suomella on viimeksi ollut viher-vasemmmistolainen hallitus 1999 - 2003. Sen jälkeen pääministerin pesti on aina ollut Keskustalla tai Kokoomuksella, minkä ohella Sipilän tekelettä vaille kaikissa on ollut myös RKP. Demarit ovat toki olleet puuhastelemassa ja olihan meillä kaljapakettihallituskin kansan äänestettyä väärin, mutta vetovastuu on ollut muilla kuin vihervasemmistolla, tai miksi sitä nyt haluaakaan kutsua.  

Todellisuudessa Sipilän puheista huolimatta edellisen nousukauden loppusuoralta taantuman ja laman kautta tähän päivään Sipilän oma porukka tai Kokoomus ovat johtaneet tätä maata. Keskusta on ollut hallituksessa viimeisestä viidestätoista vuodesta kaikki paitsi 2011 - 2015, Kokoomus oli jäähyllä nousukauden punamultavaiheessa, jolloin nimenomaan Keskusta oli turvottamassa julkisen sektorin menoja ja velvoitteita. Niinikään Keskusta oli vastuussa silloin, kun oli viime hetket tehdä ratkaisuja, jotka olisivat pitäneet suuret ikäluokat vielä vähän kauemmin töissä. Vanhanen jänisti ja nykyään työssä olevat maksavat laskun.

Kun näin jälkikäteen katsoo Suomen vihervasemmistolaista aikakautta 1995 - 2003, niin ei se niin pahalta näytä. Toki tyrimme ydinvoiman rakentamisen ja turvallisuuspolitiikka oli sitä itseään, mutta kokonaisuutena väittäisin, että vaikka takana oli hyvin synkkä lama, EU-jäsenyyden tuomat muutokset, siirtymä uuteen valuuttaan ja koko joukko muutakin, niin kyseinen aikakausi ei niin kauhean kurja ollut. Suomi vuonna 2003 oli tasa-arvoisempi, vauraampi ja miellyttävämpi paikka kuin ennen vihervasemmistolaista aikakautta. Mutta miten käykään, jos arvioimme Sipilän sakin aikaansaannoksia?

 

 

 

 

 

 

 

 

P.S. Tästä voit vilkaista hiukan rauhoittavaa musiikkia ja maanantaiaamun ratoksi. 

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

YouTube-kanava löytyy myöskin, mutta siellä ei ole vielä mitään. Laittakaa kuitenkin seurantaan, jos jatko kiinnostaa. Lähitulevaisuus sielläkin alkaa tapahtua.

Linkki.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Aloitus: "Minua ei kauheasti kiinnosta metakeskustelu poliittisen keskustelun terminologiasta, kunhan suurinpiirtein ollaan asiallisia ja tarkkoja".

Aivan oikein. Vihervasemmisto on muualla Euroopassa jo normaali käsite (ja poliittinen fakta) ja termin kotimainen (tähän asti ehkä hieman negatiivinen) lataus vähenee sitä muka kun sitä käytetään myös "omien" keskuudessa.

Kuten totesin viime torstain blogissani, Hollannissa ViherVasemmisto (GroenLinks) on siis puolueen virallinen nimi ja sielläpäin selvästi nouseva tähti. Meillä, täällä Suomessa, "kuuluisa koira älähti ja alettiin puhua oikeistopopulistisesta viholliskuvasta"...hieman hassua, sanoisin.

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259874-vihe...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Teidän jälkiänne olen yhdessä muun hallituksen kanssa viime vuodet korjannut."

Matti Vanhanen (Vihr)
Mari Kiviniemi (Vihr)
Jyrki Katainen (Vas)
Alexander Stubb (Vas)

Siinä niiden vihervasemmistohallitusten pääministerit joiden jälkiä Sipilän hallitus nyt korjaa.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

No tietenkin, jos nyt ajatellaan, että aina kun Vihreät tai Vasemmistoliitto ovat olleet hallituksessa mukana, niin silloinhan meillä on ongelma - joka nyt hieman epäadekvaatisti, joskin Sipilän selityksen mukaan on - vihervasemmiston aiheuttama ongelma.

Tosiasia kuitenkin on, että OIKEISTOlla on ollut myös käytännössä enemmistö Suomen hallituspuolueiden joukossa aina vuodesta 1987 lähtien. Vaikka toisaalta - itse miellän myös SMP:n oikealla olevaksi puolueeksi. Mikä taas tarkoittaisi, että Oikeistoklikki on ollut aiheuttamassa suomen laskukautta jo varsin pitkän aikaa. Tosiasiassa - paljon pidempään, kuin mitä esim. tänään äänioikeuden saava suomen kansalainen on ollut olemassa. Mutta joo. Ymmärrän. Oikeiston logiikkaa on, että jos yhtään vasemmistopuoluetta on olemassakaan, niin syy on siellä. Vähän niinkuin vaimon hakkaamisessa, syy ei ole nyrkkiä heiluttavan miehen vaan nyrkkiin osuvan naisen.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Vaikka vihreillä/vassareilla/sdp. kumppaneilla ei olisi suoraan nimitysvaltaa. Ei ole pääministeri ynm. Siitä huolimatta noiden mielipiteitä kuunnellaan liikaa! Kuten nytkin Sipilä teki.. En tiedä mistä se johtuu, onko vain kokkareilla/keskustalla sellainen luulo että heitä kannattaa kuunnella luontoonliittyviassä asioissa he muka tietäisivät enemmän.. Vai annetaanko vain periksi tälläisissä turhissa/pikku asioissa kunham se ikuinen valitus loppuisi!

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Niin meinaatko Petri, että demokratia sivuun - ja despotismia kehiin?

No se varmaan sopisi Oikeistolle, mutta sopisiko se esim. Maaseudulla asuville ihmisille?

Kokoomus ja Keskusta ovat tehneet esim. viimeisen 10 vuoden aikana kaikkensa, että esim. palveluiden tarjonta periferiassa, maaseudulla, kasvukeskusten ulkopuolella kävisi alati mahdottomammaksi.

Unohtamatta myöskään sitä, että maatalouden reaalinen hyödyntäminen ollaan ajettu alas juuri Kokkareiden ja Keskustapuolueiden valtakaudella. 1980 - luvulla, jota edelsi pitkä Vasemmistopuolueiden hallituskausi, asiat olivat nousujohtoisia. Tilalle ovat nousseet ns. kriisipaketit. Ja siitä ei vasemmistopuolueita voida syyttää.

Tästä aikakaudesta myös maaseudun asioita ajavien puolueiden/klikkien ja perussuomalaiset arvojen edeltäjä (SMP) saivat pontta omalle poliittiselle agendalleen.

Hieman ristiriitaista onkin se, että siinä missä Vasemmistopuolueiden aikaansaama hyvinvointi levisi joskin hitaasti, mutta varmasti koko suomen alalle, pyrittiin Oikeistopuolueiden puolella jatkuvasti lokalisoimaan hyvinvointia kasvukeskuksiin, mm. kehä 3:n sisäpuolelle.

Palveluiden karsiminen onkin ollut ulkomaanvelan lisäämisen ohella sitä todellista oikeistokauraa läpi vuosien. Ja tämän voit tarkastaa ihan itsekin. Minua ei siis tarvitse asiassa uskoa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minusta Suomessa ei ole koskaan ollut vihervasemmistolaista hallitusta. Vasemmistoenemmistöisiä on tainnut joskus olla. Kataisen hallituksessa vasemmistolla ja vihreillä oli yhdessä enemmistö, samoin kuin sateenkaarihallituksissa. Silti Kokoomus on ollut niissä mukana päähallituspuolueen roolissa. Kokoomus ei ole kovin vasemmistolainen eikä lainkaan vihreä puolue.

Ilmeisesti kepulit olisivat halunneet mennä vuodet 2011-2015 vielä kovemmalla oikeistolinjalla. Toki silloin vihervasemmisto teki vaikeassa taloustilanteessa kaikkensa, että vähäosaisillakin menisi siedettävästi ja tuota "virhettä" Sipilä on tosiaan korjannut täydellä voimalla leikkaamalla epäoikeudenmukaisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta ja helpottamalla hyvätuloisten ja veronkiertäjien asemaa köyhiltä tiristetyillä varoilla.

Toimituksen poiminnat