Ilmastonmuutoksen vastustaminen ei ole ideologinen kysymys

 

Kirjoitin toissapäivänä aavistuksen provokaativisesti otsikoidun tekstin Missä olit, kun maanpuolustuksemme romahti? Puolustusvoimat ovat lisäämässä ateriakierrossa olevien (lakto-ovovegetaaristen) kasvisruokien aterioiden määrää kahdeksasta kahteentoista. Se olikin sitten sellainen tempaus, että aivan itse puolusministeri Jussi Niinistö (Ei tulev.)  alkoi hepuloida kukkakaalipirtelöistä ja linssikeitosta.

Noh, nyt sitten homma on noteerattu ihan ulkomailla aina kaukaista Intiaa myötenkin, kun maailman suurin päivittäin ilmestyvä englanninkielinen sanomalehti Times of India julkaisi aiheesta pienen uutisen. No ei tässä mitään hätää tietenkään ole ja mainehan ei voi mennä, sitä voi saada lisää, mutta yleisemminkin ihmisten reaktiot olivat tietyiltä osin sangen mielenkiintoisia.Maailmalla toki naureskellaan lähinnä Niinistölle ja hengenheimolaisilleen. 

Tosiasiahan on, että puolustusvoimiemme ruokalistoilla on kasvisruokaa ollut sen sata vuotta. Nytkin määrän lisäys on hyvin maltilliinen, mutta jostain syystä, kun asiaa perustellaan ilmastonmuutoksella, se onkin ideologista tuputtamista. Samoin suurelle osalle porukkaa tuollainen vähäpätöinen kasvisruoan lisääminen tuntuu olevan jonkinmoinen kolaus itsetunnolle ja/tai identiteeille. Melkein käy sääliksi rassukoita. 

On suorastaan huvittavaa seurailla tuollaisia reaktioita, joissa todellisuuden ei anneta häiritä mielipiteenmuodostusta. Olennaista on kuitenkin lähinnä kaksi näkökulmaa. Ensinnäkin tarjottavan ruoan on oltava sellaista, että se täyttää ravitsemukselliset kriteerit. On tieteelliinen tosiasia, ettei sellaisen osalta lakto-ovovegetaarisen ruoan kanssa ole mitään vaikeuksia. Makuasioista voi toki vääntää, mutta tosiasioista väitteleminen on kuin kutsuisi sinivalasta kanelikorpuksi ja sen perusteella kertoisi valaiden osaavan lentää.

Toiseksi ilmastonmuutos on todellinen uhka. Voimme toki keskustella muutoksen nopeudesta, seurauksista ja taustalla olevista mekanismeista, mutta kokonaiskuvaa se ei muuta: tiedemaailman vahva konsensus on se, että käynnissä on ilmastonmuutos, jonka monet seuraukset ovat sekä haitallisia että laaja-alaisia ja vaikka emme kaikkea vielä ymmärräkään, niin ihmiskunnan rooli muutoksessa on vähintäänkin erittäin merkittävä. 

Vaikka ilmastonmuutoksen maltillisetkin skenaariot muodostaisivat uhkakuvien todennäköisimmän vaihtoehdon, olisi niiden huomioimatta jättäminen sulaa hulluutta. Pahimmillaan kyse voi olla kehityskuluista, joiden seurauksena sivilisaatiomme  sellaisena kuin me sen tunnemme kulkee kohti umpikujaa. Vaikka emme pitäisi muutosta edes kovinkaan todennäköisenä, olisi luokatonta riskienhallintaa olla varautumatta seurauksiin ja minimoimatta katastrofiskenaarion todennäköisyyttä.  

Tästä seuraa se, että Suomen valtion kaltaisen toimijan on otettava ilmastonmuutos vakavissaan. Se tarkoittaa toisaalta varautumista muutoksen vaikutuksiin, mutta myös ilmastonmuutoksen vastustamista. Ravinnontuotanto on yksi suurimmista ilmastonmuutostekijöistä ja Puolustusvoimat Suomen mittapuulla suuri toimija. Siksi on aivan loogista, että vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja aletaan suosia. Jokainen askel oikeaan suuntaan on parannus. 

Isänmaan näkökulmasta kasvisruoan lisäämisellä ei ole sen kummempaa ideologista elementtiä kuin muullakaan turvallisuuden edistämisellä. Kyse on rationaalisesta reaktiosta maailman muuttuessa. On vain ja ainoastaan järkevää toimia tavalla, joka oletusarvoisesti pienentää haittoja tulevaisuudessa. Se mitä teemme tänään, vaikuttaa siihen millaisessa maailmassa seuraavat sukupolvet elävät. 

 

 

 

 

 

 

 

P.S. Jos tuli paha mieli, niin tässä on sinulle kolme kissavideota: 1, 2 ja 3

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com

Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo – siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

YouTube-kanava löytyy myöskin, mutta siellä ei ole vielä mitään. Laittakaa kuitenkin seurantaan, jos jatko kiinnostaa. Lähitulevaisuus sielläkin alkaa tapahtua.

Linkki.

vpleivo
Vasemmistoliitto Kajaani

Marcus Aurelius, Seneca, Thomas Jefferson, George Washington, Jeesus ja John Stuart Mill olivat kovia kavereita.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com
Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu