Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Missä olit, kun maanpuolustuksemme romahti?

  • Vegaaniateria. Tällaisen tarjoamisen jälkeen rintamat romahtavat väistämättä noin 12 - 16 tunnissa.
    Vegaaniateria. Tällaisen tarjoamisen jälkeen rintamat romahtavat väistämättä noin 12 - 16 tunnissa.

Maanpuolustus on romahtamassa, tai ainakin ajautumassa kriisiin. Puolustusvoimat lisäävät kasvisruoan määrää ja jos on reaktioita uskominen, niin suomalainen maanpuolustus on nyt työnnetty kuilun partaalle. Itsestään epävarmat rassukat ovat aivan takajaloillaan ja ulina siitä, kuinka jokaisen pitää saada syödä mitä haluaa täyttää mannut ja maat saaristosta tunturilappiin. Puolustusministerikin on reagoinut, koska eihän tällainen hippimeininki voi olla hyväksi ja pitäähän sitä varushenkilöoletetun saada nauttia kuolleiden eläinten kappaleita joka aterialla, jos siltä tuntuu. Vapaus valita, kunnon ruokaa, perrrkele!

Todellisuudessa kasvisruokaa on tarjoiltu Puolustusvoimien koko satavuotisen historian ajan. Aiemmin - silloin kun nykyvässykät olivat vasta isovanhempiensa vanhempien suunnitelmissa jos sielläkään, kasvisruokaa syötiin enemmän kuin nykyään ja lihan osuus ravinnostamme oli valtavasti nykyistä pienempi. Persaukinen kansamme on aina syönyt sitä, mitä on ollut tarjolla ja liha on ollut vain yksi osanen ruokavaliotamme. Nykyinen meininki on yltäkyltäisyydessään poikkeuksellista historian pitkässä tarinassa ja tulevaisuudessa turvataksemme elinkelposen planeetan, luksus jonka merkitys massojen ruokinnassa tulee todennäköisesti vähenemään. Positiivisen kehityksen edistäminen on vain ja ainoastaan hyvä asia. 

Puolustusvoimien tehtävä on ruokahuollon osalta turvata riittävän, monipuolisen ja hyvälaatuisen ravinnon tarjonta, eikä se vaarannut mitenkään tehdyllä esityksellä. Jo nyt kasvisruokaa on tarjolla ja tehdyllä linjauksella sen määrä ei edes  lisäänny kovinkaan paljoa. Kehitys kehittyy ja julkisen sektorinkin on syytä huomioida ympäristökysymykset toiminnassaan.

Eikä tämä heikennä maanpuolustusta. Sellainen rassukka jonka identiteetin ja maanpuolustustahdon tällanen isku murentaa, on heikko lenkki joka pettäisi tiukassa paikassa. 

 

 

P.S. Jos tuli paha mieli, niin katso täältä kuinka panssarivaunu hurisee. Ison kissan kehrätessä voit tuudittautua rauhassa uneen. 

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

YouTube-kanava löytyy myöskin, mutta siellä ei ole vielä mitään. Laittakaa kuitenkin seurantaan, jos jatko kiinnostaa. Lähitulevaisuus sielläkin alkaa tapahtua.

Linkki.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (78 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että pari ateriaa kasvisruokaa viikossa ei vaikuta yhtään mitään mihinkään - olettaen että varusmiehet eivät nirsoile ja jätä ruokaa syömättä.

Toinen puoli asiassa on sitten se, miten vähemmistö on taas kerran onnistunut pakkosyöttämään omaa tahtoaan muille.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vanha matkahuollon ravintoloiden motto:
'Nälkäiselle kelpaa huonompikin ruoka'.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kyseessä oli Matkaravinto, ei Matkahuolto.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Matkaravinto

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

"Matkalla maistuu huonommatkin eväät"
Tarinan taustaa muistinvaraisesti: Matkaravinto antoi perinteisesti (60-luvulla) teekkarikalenteriin sivun mainoksen, mutta eräänä vuonna päätti säästää eikä antanut. Kalenterin toimitus laittoi em. ilmaismainoksen Matkaravinnon nimissä. Seuraavina vuosina Matkaravinto taas antoi perinteisen mainoksensa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Olikos se Tuntemattoman sotilaan Hietanen, joka ihmetteli, kuinka rokassa herne etsii toista. Hernekeiton voimin taidettiin käydä ne sodan suurimmat taistelut.

"Toinen puoli asiassa on sitten se, miten vähemmistö on taas kerran onnistunut pakkosyöttämään omaa tahtoaan muille."

Tälle peukutus

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Muista kuitenkin: "Ei ne mitään luule, ne tietää. Ne on laskeneet kaikki kalorit, taikka mitä ***leitä ne on, jota siinä syömisessä pitäisi olla. Menes valittaan nälkääsi, niin lyödään semmonen rätinki eteesi, jossa todistetaan, ettei sinulla voi olla nälkä."

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Älä sure. Ensi jouluna varusmiehen kinkku on sivarin kankku...

http://timohellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259947...

Edit, korjattu linkki

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Toinen puoli asiassa on sitten se, miten vähemmistö on taas kerran onnistunut pakkosyöttämään omaa tahtoaan muille."

Eihän tässä ole kyse mistään vähemmistöstä. Sata prosenttia ihmisistä syö kasviperäistä ruokaa (tai no, imeväisikäiset poislukien), suomalaisesta tavallisesta koti-, laitos- ja ravintolaruoasta suurin osa on kasviperäistä.

Kasvisaterioiden määrän pientä lisäämistä ei ole perusteltu sillä, että jokin outo porukka nimeltä kasvissyöjät pitäisi ottaa paremmin huomioon - hehän saavat ruokavalionsa mukaista ruokaa jo nyt. Sitä on perusteltu ympäristösyillä. Niistä perusteista voi keskustella, mutta ymmärtääkseni - toivottavasti - enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että ympäristön kuluttamista on syytä vähentää.

Jos olisi kerrottu, että puolustusvoimat alkaa suosia lähellä tuotettua ja suomalaista ruokaa, niin ei silloinkaan olisi ollut relevanttia tutkia, kuinka suuri osa varusmiehistä on periaatteellisia lähiruoan syöjiä. Silläkin uudistuksella olisi ollut lähinnä muut perusteet kuin pienen lähiruoansyöjien vähemmistön tuputtama ideologia.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin, puolustusvoimien ruokatarjonnan ympäristövaikutusta on kokonaisuutena varmasti mahdollista pienentää eri tavoin. Myös sellaisin, jotka eivät vaadi yhdelläkään aterialla pelkkää kasvisruokaa.

Ympäristö on tässä keppihevonen. Vähän samaa sarjaa kuin "eikö kukaan ajattele lapsia".

Edit. oma tarinansa on myös se, että ketään ei olisi vähääkään kiinnostanut, jos ruokalistaan olisi vain ilmestynyt kasvisruokia. Vaan kun parempien ihmisten piti päästä hieromaan, miten ovat saaneet jotain aikaan.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

"Myös sellaisin, jotka eivät vaadi yhdelläkään aterialla pelkkää kasvisruokaa."

Miten tämä käytännössä toimisi ottaen huomioon lihantuotannon hiili- ja vesijalanjäljen sekä typpi- ja fosforikuormituksen? Suomalaista poroa ja riistaa ei taida saada kustannustehokkaasti kaikille.

Miksi olisi vältettävä asia, että jollain aterialla tarjotaan vain kasvisruokaa? Sellaistahan se sodissakin oli.

https://yle.fi/uutiset/3-10365338

"Vaan kun parempien ihmisten piti päästä hieromaan, miten ovat saaneet jotain aikaan."

Se on tietysti tylsää että puolustusvoimat saa ilmaista mainosta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #7

Ympäristövaikutuksen kannalta olennaista lienee kokonaisuus, ei se koostuuko yksittäinen ateria pelkistä kasviksista.

Kokonaisuuteen taas voi vaikuttaa vaikkapa vähentämällä eläinperäisten proteiinien osuutta, painottamalla eläinproteiineissa sellaisia joiden ympäristövaikutus on pienempi jne. jne.

Kuten jo mielestäni aiemmin totesin, suurimmalle osalle ei sillä ole pennin verran merkitystä, jos jollain aterialla on kasvisruokaa. Se omahyväinen "mepäs saatiinkin niille pakko" taas ottaa päähän.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #13

"Se omahyväinen 'mepäs saatiinkin niille pakko' taas ottaa päähän."

Mokomat määräävät vielä siitäkin, millaisia vaatteita pitää käyttää, millainen kampaus pitää olla ja mitä pitää kunakin päivänä tehdä!

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #15

Niin tekevät. Mutta kasvissyöjille pitää kyllä tarjota aina kasvisvaihtoehto, ja vegaaneillekin pitäisi saada vegaanivaihtoehto, koska eihän ihmisiä voi tiettyyn ruokavalioon pakottaa, ainakaan jos heillä on parempi ruokavalio.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #18

Eihän sekaruokavaliota noudattavaa kukaan pakota pois sekaruokavaliosta. Vai muuttuuko sekasyöjä heti kasvissyöjäksi, jos hänelle tarjotaan yhdetkin pinaattiletut ilman lihaa, yksikin juustomunakas ilman lihaa, hernekeitto ilman lihaa tai possumunkki ilman lihaa?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #13

Siis asia on sinänsä ok, mutta kukaan, josta sinä et pidä, ei saisi pitää sitä hyvänä eikä ainakaan ansionaan ?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #46

Muita koskeva määräys joka ei koske itseä ei ole ansio vaan perseilyä.

Vähän sama kuin rikkaiden verottaminen. Voit kyllä maksaa itse lisää veroja mutta jos ehdotat jonkun muun verojen nostoa, olet pelkkä persläpi.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #70

Eihän tässä ollut siitä kyse, ketä idea koskee, vaan siitä, kuka sen on esittänyt .
Ideaa siis pidettiin hyvänä, mutta esittäjää vääränä.
( Se ei muuten ollut " vihervasemmisto").

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Paljon melua tästä muutoksesta:

Varuskuntaravintoloissa on päivittäin tarjolla kaksi lämmintä ateriaa, lounas ja päivällinen. Kasvisruokaa ei tarjota päivän molemmilla aterioilla.

Kuuden viikon jaksossa kasvisruokia on tähän asti ollut kahdeksan. Nyt kasvisruokia on kuuden viikon jaksossa kaksitoista. Laskennallisesti uusi ruokalista pitää siten sisällään kasvisruokapäivän viikossa.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005798707.html

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tämä on hyvä muistaa, että armeijan ruoka on pääsääntöisesti liharuokaa, joten pakkotuputustahan se on kaikille kasvissyöjille, kuten nyt ihan Puolustusvoimien ylipäällikölle.

Jos nyt sitten muut joutuvat silloin tällöin siihen samaan mitä kasvissyöjät päivittäin niin onko se sitten niin kohtuutonta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Norjalaiset ovat tehneet kasvisruokapäivästä hyveen.

Norjan armeija taistelee ilmastonmuutosta vastaan - kasvisruokaa pöytään

https://www.tekniikkatalous.fi/arkisto/2013-11-22/...

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #17

Suomen Armeija on syönyt 100 vuotta vanikka ja hernerokkaa.
Molemmat ovat tervellistä kasvisruokaa ja hyvin on pärjätty näillä eväillä

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Marko, jos haluaa, niin kasvissyöjille on armeijassa tarjolla ihan vaan kasvisruokaa. Eli kukaan ei pakota syömään liharuokia. Toisin kuin Leijona-cateringin viherfasistit nyt pakottavat syömään kasvisruokaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #23

Eiköhän Leijona Catering tarjoa juuri sellaista ruokaa millaista asiakkaansa puolustusvoimat on tilannut ja mistä sovittu.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #23
    «kasvissyöjille on armeijassa tarjolla ihan vaan kasvisruokaa. Eli kukaan ei pakota syömään liharuokia. Toisin kuin Leijona-cateringin viherfasistit nyt pakottavat syömään kasvisruokaa.»

Tuossa edellä Nylund kertoi: "Kasvisruokaa ei tarjota päivän molemmilla aterioilla." En tiedä pitääkö Nylundin väite aivan paikkaansa, mutta sen perusteella kasvisruokaa haluavat siis kyllä pakotetaan syömään liharuokia päivittäin. Nyt vastaava pakko siis tulee myös liharuokaa haluaville.

Sinällään käytännössä kaikki ateriat sisältävät kasviksia. Jos niitä joutuu syömään ilman pihviä on tietenkin ikävää, mutta ei kuitenkaan joudu syömään mitään mitä ei halua syödä. Sikäli asia ei ole symmetrinen.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #36

"...os niitä joutuu syömään ilman pihviä on tietenkin ikävää, mutt..."

Tästä sen verran että voin luvata että suurimmalla osalla aterioita sotaväen muonituksessa joutuu syömään pihvittä. Ainakin lihapihvittä.

Sotaväki on marssinut perunoilla ja makaroonilla viimeiset vuosikymmenet, joskus eksoottisen riisimössön voimalla.

Ei voi hyvällä omallatunnolla väittää että sotaväessä syötäisiin "liharuokia".

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #36

Siis erilaiset ruokavaliovaihtoehdot ovat tarjolla kaikilla aterioilla. Näin oli jopa minunkin aikana. Ainakin säkylässä. Metsään raahattiin yhtä tyyppiä varten pelkkää kasvisruokaa.

Käytännössä tämä uudistus tarkoittaa, että on kaksi ateriaa jolloin ei ole mitään vaihtoehtoa, jossa tarjotaan kalaa, kanaa, minkäänlaista lihaa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Tämä on erittäin tärkeä huomio.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uskon, että tämä kasvisruoka-episodi vahvistaa itsenäistä maanpuolustuskykyämme (toistaiseksi tuntemattomalla tavalla) ja voimme lähitulevaisuudessa luopua Nato-optiostamme ja keskittyä kansakuntana rauhanomaiseen soijanviljelyyn.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tuli tässä mieleen, että nyt kun hyönteisravinto on laillistettu ja tullut kaupan hyllyille, eikös se olisi mitä mainiointa ja ekologisinta liharuokaa sotilaille? Jos joistain ruokaloista ja ravintoloista jo saa sirkkasalaattia niin miksei moista voisi kasarmillakin tehdä? Tai siellä kenttäkeittiössä, vaikka siihen hernerokkaan ujutettuna. Tai, tehtäisiin se rokka vähän matoisista herneistä...

Varmaan kasvattaisi vähän sissimentaliteettiakin, kun koulutukseen sisältyisi hyönteisruoan löytäminen ja valmistus. Että olisi siellä kaukopartiossa jokin muukin proteiininlähde kuin se ainainen sissijuusto.

anita frisk

Sirkkoja ei pitäisi "ujuttaa" hernekeittoon eikä mihinkään muuhunkaan ruokaan, koska kala- ja äyriäisallergiset ovat allergisia niillekin.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Puolustus romahtaa, jos varusmiesten ja naisten kunto romahtaa. Syynä usein juuri väärä ruokavalio.

"Paleoruokavalio perustuu ajatukseen, että ihminen on muuttunut biologisesti hyvin vähän viimeisten tuhansien vuosien aikana, mutta ruoka on muuttunut sitäkin enemmän. Paleoruoan puolestapuhujat uskovat paleoruokavalion siksi sopivan ihmiselle biologisesti paremmin kuin uudemmat ruoat, joihin ihmisellä ei ole vielä ollut riittävästi aikaa sopeutua geneettisesti."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Paleoruokavalio

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Myös ateriointitahti olisi otettava huomioon. Paleoaikana ei syöty 3 kertaa päivässä eikä edes joka päivä. Riittäisi syödä kerran päivässä, alkuillasta, ja olla päivä tai pari viikossa kokonaan syömättä.

Tuolla tavalla vältettäisiin tyypin 2 diabetes ja useimmat muutkin krooniset sairaudet.

Jos oikein terveellisesti haluaisi syödä, niin ruoka olisi syötävä raakana. Ihmiskunta ehti elää noin 90% tähänastisesta olemassaoloajastaan ennenkuin oppi tulenkäytön. Ruoan kypsentäminen on siis suht' uusi keksintö.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

"Ihmiskunta ehti elää noin 90% tähänastisesta olemassaoloajastaan ennenkuin oppi tulenkäytön."

Ei pidä paikkansa. Jo Homo Erectus eli Sapiensia edeltävä ihmislaji osasi tulenteon taidon ja kypsensi lihansa. Sapiensit on osanneet sen aina alusta asti.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #24

Wikipediassa ollaan tätä mieltä:

"Claims for the earliest definitive evidence of control of fire by a member of Homo range from 1.7 to 0.2 million years ago (Mya).[1] Evidence for the controlled use of fire by Homo erectus, beginning some 600,000 years ago, has wide scholarly support.[2][3]"

Arvioni oli siis radikaalimmasta päästä (mutta ei pelkästään oma arvioni, kuten lainauksesta käy ilmi). Useat oppineet ovat näköjään sitä mieltä, että noin 2/3 olemassaoloajastaan ihmislaji ei ole käyttänyt tulta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #31

Ei tarvita wikipediaaa.
Olen ollut mukana kaivamassa varsin muinaisia tulisijan jäänteitä, ja samasta kerrostumasta on otettu talteen tulessa kovetettu keihään kärki. Ajoitus tulee aivan Holstein-interglasiaalin alkuun, eli aikaan neljasataa tuhatta vuotta sitten. Tarkkaa aikaleimaa eivät kaluihinsa lyöneet.
Ei ole syytä epäillä etteikö tulen käyttö olisi vielä paljon vanhempaa perua. Onhan sitä rillattu ennenkin. Tosin saa sen liharuuan kypsäksi hapattamallakin - kunhan ateria ei lähde kiemurtelemaan karkuun.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama Vastaus kommenttiin #31

Janne, tietysti riippuu siitä miten laskee. Itse lasken varsinaiseksi ihmiseksi Sapiensin ja se on faktisesti osannut tulenteon taidon aina. Samaten Erectus jo aikaa sitten. On myös tehty oletuksia että myös Ergaster ja Habilis olisivat osanneet tulenteon taidon olkoonkin että tästä hankala löytää vedenpitäviä todisteita. Mutta jos ihan vaan Sapiensista puhutaan niin faktisesti Sapiens on osannut tulenteon (ja lihan kypsentämisen) taidon 100% olemassaolo ajastaan. Noista muista ei tarkkaan tiedetä kuinka pitkään he. Mutta kuten Anttikin tuossa toteaa niin ihan arkeologisestikin tiedetään että tulta on käytetty pitkään.

Mutta itse aiheeseen, niin tärkeää on, että ateria on monipuolinen. Eli että sisältää sekä kasviksia että lihaa (proteiinia) oikeassa suhteessa. Esim. jos pitkän aikaa syö silkkaa jäniksenlihaa eikä mitään kasviksia sen ohella niin sairastuu vitamiinien puutostilaan ja lopulta kuolee siihen. Näin on historian aikana joskus käynytkin liian pitkään silkkaa pupunlihaa syönneille. Samahan pätee vegaaneille. Henki lähtee pitkässä juoksussa ellei purkista vedä B-vitamiinia. Ei olis vegaanius ollut mahdollista edes vielä 100v sitten kun sillon ei osattu purkki-B:tä tehdä. Nykyteollisuus sen sijaan osaa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Paleolarppauksella ei ole mitään tekemistä oikean paleoliittisen elämäntavan kanssa ja toiseksi olemme muuttuneet biologisesti sangen paljon. Ylipäätään mitään universaalia paleoliittista ruokavaliota ei edes ole ollut, minkä ohella lähipäiviin säilyneiden perinteisten kulttuurien ruokavaliot ja elintasosairauksien puute eivät oikein natsaa paleopuuhastelijoiden teesien kanssa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Miksi ette huuda että armeijassa pitää syöttää Suomalaista ruokaa! Olkoot mitä tahansa kunhan on Suomalaista? Eikös se olisi ihan eniten vihreintä, ja parasta?

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Ei käy kun sillon ei voi käyttää Kiinassa viljeltyä soijaa eikä geenimanipulaatiolla kehitettyä quornia.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Trollia ei pitäisi ruokkia edes vegaaniruoalla, mut asiahan on niin että Suomeen ihmisravinnoksi tuotu soija on pääsääntöisesti eurooppalaista, eikä Fusarium venenatumia ole geenimanipuloitu. Ainakaan niin paljon kuin nautoja, broilereita tai perunoita.

Suomen oma huoltovarmuus ei taida riittää kuin perusviljoihin.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama Vastaus kommenttiin #32

Quorni on kehitetty geenimanipuloimalla. Nyt kun se on saatu kehitettyä niin enää ei toki tarvetta ole sitä geenimanipuoloida lisää.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Voi kuule suomalainen ruoka on aivan liian kallista armeijalle. He ostavat halvinta mitä saavat. Kenttäolosuhteissa suurin assa kasviksista esim on kuivattua ylijäämää joka liotetaan soppatykissä maistuvaksi kenttäruuaksi, lisäksi nödeä on "lihaa", siis oikeastimrustoja yms ylijäämän jota tulee kun karjaa teurastetaan.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ruoan kotimaisuuden tulisi olla kriittinen peruste. Jos pilliin vihelletään, niin me olemme sen jälkeen saari.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Suurin osa aterioista on jo nyt sisällöltään kasviksia, viljaa, marjoja, hedelmiä ja maitotuotteita.

Varuskuntaravintola Hoikanhovi
Prikaatintie 97, 87101 Kajaani:

Maanantai 20.8.2018
Aamiainen Mannapuuroa L, Marjahilloa, Sämpylää, Lihaleikkelettä, Hedelmää
Lounas Lihakeittoa SY, L, M, G, Tuorejuustolevitettä, Ruisleipää, Puolukkarahkaa L,G
Päivällinen Firenzen kalaleike, Perunasosetta L,G, Tsatsiki L,G, Lämpimiä kasviksia L,M,G, Jääsalaatti-rucola-herne,
Iltapala Hedelmäjogurtti VL, Juustoa, Kananmunaa, Tomaattia, Vaaleaa leipää, Kahvijauhe
Tiistai 21.8.2018
Aamiainen Kaurapuuroa SY, L,M, Mehukeittoa L,M,G, Maissihiutaleita, Juustoa,
Lounas Broileripyöryköitä SY, L, Currykastiketta L,G, Kuorittua perunaa, Lämpimiä kasviksia L,M,G, Jäävuori-tomaatti-kurkkusalaatti, Mustaherukkakiisseliä L,M,G
Päivällinen Kedabkastiketta SY, L,M,G, Riisiä L,M,G, Lämpimiä kasviksia L,M,G, Kurkku-raejuusto-jäävuorisalaatti L,G,
Iltapala Kinkku-pastasalaattia L,M, Tomaattia, Juustoa, Hedelmää, Kahvijauhe
Keskiviikko 22.8.2018
Aamiainen Neljänviljanpuuroa SY, L,M, Marjahilloa, Riisipiirakkaa, Kananmunaa,
Lounas Lihapataa SY,L,M, Kuorittua perunaa, Lämpimiä kasviksia L,M,G, Jäävuori-kurkku-punasipulisalaatti, Mango-persikkakiisseliä L,M,G
Päivällinen Kalaa sitruunakastikkeessa L,G, Kuorittu peruna, Salaattipohja, Punajuurta, Vaaleaa leipää
Iltapala Ohukainen, Vadelmahilloa, Hedelmäjogurtti VL, Juustoa, Kurkkua, Sämpylää, Kahvijauhe
Torstai 23.8.2018
Aamiainen Vehnähiutalepuuroa L, M, Riisimuroja, Mehukeittoa L,M,G, Ruisleipää, Juustoa, Kurkkua
Lounas Hernekeittoa SY,L,M,G, Sipulia, Tomaattia, Kurkkua, Ruisleipää, Pannukakkua L, M, Mansikkahilloa L,M,G
Päivällinen Broileria juustokastikeessa L,G, Pennepasta, tumma L,M, Lämpimiä kasviksia L,M,G, Kiinankaali-kurkku-retiisisalaatti,
Iltapala Maitorahka L, Mysliä, Omenasose, Lihaleikkelettä, Vihanneksia, Vaaleaa leipää, Kahvijauhe
Perjantai 24.8.2018
Aamiainen Ruis-kaurapuuroa L,M, Marjahilloa, Jogurttia L, Mysliä, Sämpylää, Lihaleikkelettä,
Lounas Uunimakkaraa L,M,G, Perunasosetta L,G, Jäävuori-meloni-punasipulisalaatti, Vaaleaa leipää, Kahvi ja keksi
Päivällinen Salsapossua SY, L,G,M, Riisiä L,M,G, Lämpimiä kasviksia L,M,G, Jäävuori-ananassalaattia L,M,G,
Iltapala Pastasalaatti L,M, Raejuustoa, Lihaleikkelettä, Sämpylää, Kurkkua, Kahvijauhe
Lauantai 25.8.2018
Aamiainen Ohrahiutalepuuro L, Mehukeittoa L,M,G, Vaaleaa leipää, Lihaleikkelettä,
Lounas Nakkikeittoa L, M, G, Ruisleipää, Vaaleaa leipää, Mustikkavispipuuroa L,M
Päivällinen Jauhelihalasagnettea L, Kiinankaali-tomaattisalaatti, Kurkkua, Vaaleaa leipää,
Iltapala Hampurilainen L,M, Juustoa, Leipä, kaurapala, pyöreä, Tomaattia, Ruisleipää
Sunnuntai 26.8.2018
Aamiainen Neljänviljanpuuroa SY, L,M, Vadelmahilloa, Sämpylää, Ruisleipää, Juustoa, Kahvijauhe, Hedelmää
Lounas Pyttipannu, pakaste, Kananmunaa, Kurkkua, Salaatti, jääsalaatti, Ruisleipää,
Päivällinen Broileriburgundia SY, L,M,G, Kermaperunat L,G, Lämpimiä kasviksia L,M,G, Jäävuori-persikka-punakaalisalaatti, Suklaavaahtoa L,G
Iltapala Hot Dog sämpylä, Nakkeja, Tomaattiketsuppia, Paahdettua sipulia, Sinappirelishiä, Hedelmää, Jäävuori-kurkku-punasipulisalaatti

http://ruokalistat.leijonacatering.fi/#/c56d6724-f...

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kolmisen vuotta sitten pääsin tutustumaan Wihuri 15-kertausharjoitusten valmisteluvaiheen aikana Hoikanhovin antimiin. Hyvää oli!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Porkkanapitsa ja potut nyhtökaurakastikkeella on varusmiestemme ruoka tulevaisuudessa?

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Kävin vuosi sitten hakemassa useasti tyttäreni poikaa viikonloppulomille. Huomasin, että iso joukko poikia ryntäsi ensimmäiseen mäkkäriin tai heseen tilamaan tarjottimen täyteen erilaisia hampurilaisaterioita ym. Tyttärenpoika kertoi ettei energiat tahdo riittää harjoituksiin, joita AUK:ssa ja RUK:ssa tehdään.
No, tämä puhdas ideologiaan perustuva pakkoruokinta kasvisaterioilla johtaa ainoastaan siihen, että pojat ja tytöt sankoin joukoin vaeltavat sotkuun tankkaamaan itseään makkaroilla ja lihapiirakoilla.
Jotenkin minusta kuulostaa, että tässäkin suurinta meteliä kasvisaterioiden puolesta pitävät sivilipalvelumiehet ja totaalikieltäytyjät, koska noin 0,5% varusmiehistä ja -naisista ovat ilmoittaneet haluavansa pelkästään kasvisruokaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Noinhan se on kouluissakin. McDonald´s on varmaan keksinyt nämä kasvisruokapäivät.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

No tämä menohan on ollut tuota jo vuosikymmenet.

Eikä tässä ole ideologialla mitään tekemistä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Lisää kokkeja. Kyllä sopasta syntyy sakia. Yksi ministeri veti vihreän herneen nenäänsä, kuten monasti aiemminkin.

Siniset vapisee peloissaan, notta mitä se pressanniminen seuraavaksi päästää suustaan.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Johan täällä eräs kommentoija ehdotti, että tehdään sivareista einestä varusmiehille.

http://timohellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259947...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kyllä se Suomen maanpuolustus romahti sinä päivänä, kun minut poistettiin reservistä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun suomalainen lapsi tai nuori kysyy "mitä tänään on ruoaksi" niin miljoonat lapset ja nuoret maailmalla kysyy "onko tänään ruokaa" Ministeri ulostulollaan muistuttaa kiukuttelevää pikkulasta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kun demaripoika kertoo meille tunareille mistä ruoka tulee, niin minä agronomipoika itken....ihan oikeasti. Surullista yötä.

Jotkut ruokamarketit avautuvat lauantaisinkin klo 7-8. Sieltä sitä saa; kuten aina ennenkin.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Arto, syy miksi joillain esim. Afrikassa ei ole ruokaa on ihan siinä kun sikiävät niin jumalattomasti että ylittävät luonnon kantokyvyn. Ja siksi mm. vihreät haluaa raahata heitä miljoonittain tänne meille Suomeen, jotta meilläkin luonnon kantokyky romahtaisi ja bonuksena päälle päästäisiin vielä liittymään kalifaattiin. Kokkarit taas haluaa raahata heitä miljoonittain tänne Suomeen jotta saataisiin meillekin oma orjatyöluokka. Esim. Katainen hahmotteli 1.5 milj. orjan tuomista Suomeen. Orpolla ja Mykkäsellä aika samat suunnitelmat myös kuten taannoin saimme kuulla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sotaministerimme ilmaisi huolenaiheensa ja jäljet johtavat sylttytehtaalle, uutinen 14.8.:

Puolustusministeri Jussi Niinistö lähtee ehdolle eduskuntavaaleihin – uskoo yhä, että siniset nousee kanveesista

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005791011.html

Tässä vertailuksi ruokalistojakin

Armeijan kasvisruokapäivä kuohuttaa, vaikka sota-ajan jermut taistelivat kasvisruoan voimin – Tällainen oli sotilaiden vegemenu!

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/armeijan-kasv...

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Sota-aikana ne kyllä taistelivat pervitiinin voimalla. Johtuen juur siitä kun ei ollut kunnon ruokaa tarjolla. Joten jostain piti sitä piristystä sitten saada ja mikäpä siihen sen parempaa olisikaan kuin piri itse.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja nyt sitten pitää hakea sotkusta pizzaa ja munkkia jos 2 viikon 14:sta ateriasta ei maistu.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Pervitiinin voimalla paettiin, ei taisteltu. Siitä mitään olis tullu.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #61

Kyllä muuten taisteltiin ja tehtiin kaukopartioretkiä. Etulinjassa taskussa oli heroiinipillereitä yskänkohtausten varalta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

No, liha ei juuri piristä vaan nimenomaan väsyttää.
Kunnon lihasäilyke pitkän partioretkihiihdon jälkeen olisi tainnuttanut sotilaat tehokkaasti.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Sikanauta säilypurkkeja ja Snellmannin lihaisa grillimakara Eetvarttia jemmaan jäniksen ruokapäiväksi varulta.
Onneksemme puolustusministeri on ajantasalla ja tajuaa realiteetit mitä sotilas tarvitsee.
Vihervasemmistolaiset (uuden opin mukaan sisältää SDP:n, Vihreät ja Vasemmistoliiton) ovat tietenkin äijäfeministi Antti Rinteen johdolla kevytsarjan vegetaristeja.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ongelma ei ole kasvisruoka vaan ideologian pakkosyöttö.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Näin koulujen kasvisruokapäivistä:

Myös valtakunnallisesti enemmistö on kasviruokapäivän kannalla: Ylen vaalikoneeseen vastanneista kaikista kuntavaaliehdokkaista noin 65 prosenttia kannattaa kasvisruokapäivää.

https://yle.fi/uutiset/3-9535843

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Vaaliehdokkaista on. Oppilaista ei tyyliin kukaan todellakaan ole. Tämä tällainen tuputtaminen on tyypillistä vihervasemmistolaista kulttuurimarxitien agendaa. Kuten sekin että me tarvitsemme Suomeen miljoonia "pakolaisia" Afrikasta (jotta maamme luonto ja kestokyky tuhoutuisivat kuten se Afrikassakin monin paikoin on tahtonut tehdä).

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #58

Eivätköhän ainakin keskustan ehdokkaat ajattele lähinnä maataloustuotteita.

Yle Huvudstadsregionenin uutisesta selviää, että Helsingissä vihreiden ja vasemmistoliiton ehdokkaista yli 90 prosenttia liputtaa viikottaisen kasvisruokapäivän puolesta. Ideaa kannattaa myös 80 prosenttia SDP:n kuntavaaliehdokkaista ja 75 prosenttia RKP:n, kristillisdemokraattien ja keskustan ehdokkaista.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #60

Eihän Helsingin vihreät ja vasemmistoliittolaiset suorita asepalvelusta. Nehän istuvat Kallion kahviloissa rustaavat runoja ja haaveilevat vallankumouksesta. Mitä ne varusmiesten ja -naisten aterioista tietävät.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Myönnät ettei ongelma ole kasvisruoka. Vaan väärät ihmiset. Jos persut olisi ehdottaneet kasvisruoan lisäämistä ei olisi ongelmaa.
Persut vaan ei koskaan ehdota mitään konstrukriivistä. Helpompaa levittää ideologiaa jossa väärät ihmiset. Vaikka sitten käyttäen keinonaan että vastustavat kasvisruokaa jota eivät vastusta.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ateriakierron kahdeksan kasvisruokaa muuttuu kahdeksitoista ja nyt mentiin ideologian puolelle?

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

Puolustusministerin puolueen kannatus on jo niin pieni, ettei sitä löydy edes virhemarginaalista. Miksi tällainen olemattoman vähemmistön edustaja viitsii märistä kukkakaalipirtelöstä tai linssisopasta? Miksi hän ei mene oikeisiin töihin osoittamaan aktiivisuuttaan? Tällaisella asenteella ei taatusti olisi voitettu talvisotaa. Ai niin, eihän sitä voitettukaan vaan tultiin toiseksi.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Huomio on huomiota. Sinininen tulevaisuus on matkalla historian hämäriin, mutta hiukan vielä rimpuilevat.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jospa vihreä kasvisvaihtoehto herättäisi mm. maanpuolustuksen, rajavartioston ja jopa päättäjät uudelleen hoitamaan tehtäviäään?
Nythän rajalla jo pysäytetään Suomesta pois pyrkiviä paperittomia (viisumitta, ilman rajavyöhykelupaa) ja lihaa liikaa syöneitä suomalaisia.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005797328.html

Tulevaisuudessa ehkä keksitään, että tänne pyrkiviäkin voidaan estää saapumasta maahan ihan laillisin perustein?
:-)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hävittäjä lentokone kuluttaa polttoainetta 6000 litraa tunnissa. Pommikone matkalennossa hyvinkin kaksinkertaisesti sen määrän. Niiden käytöstä ei haluta tinkiä, mutta säästää pitää.

Puolustusministeri ilmeisesti katsoo, että varusmiehille on parempi syöttää vaikka halpaa brasialialaista lihaa, kuin nostaa ruokamenoja sentilläkään kasvisruuan vuoksi. Tai sitten koko juttu on pelkkää huomion hakemista.

Kotimainen ensin ei ole enää aikoihin ollut puolustusvoimien hankintojen perusteena. Jo vuosia sitten näkkileipä hankittiin Ruotsista kilpailutuksen perusteella ja varussotilaiden kamppeita on sen jälkeen hankittu ties mistä. Nykyinen puolustusministeri ei ole linjaa muuttanut.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Koko juttu on pelkkää bannonilaisten mielistelyä. Oman turvallisuuspolitiikan kustannuksella!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Jos tarkoitat "bannonilaisella" Donald Trumpin vaalikampanjan vetäjä Bannonia, niin hän on ollut niin monessa mukana että kommentillesi löytyy varmaan joku peruste. Jos on entinen elokuvatuottaja ja tällä hetkellä joku konservatiivisen vaihtoehtomedian pomo, niin on siinä luovuutta käytetty.

Trump tosin antoi hänelle potkut, mutta niin hän on antanut monelle muullekin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Mutta onhan se hienoa, että puolustusministeri Jussi Niinistö on päivittänyt uudet uhkakuvat. Nyt ne kuuluvat näin: Venäjä, "vihervasemmisto" ja vihannekset.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Tällä menolla fillarikommunismi etenee hetkenä minä hyvänsä ja kohta Puolustusvoimat hankkivat polkupyöriä!

Käyttäjän TuomasTommoLeppniemi kuva
Tommo von Tallrik

Todella heikot argumentit kasvisaterioiden lisäämisen vastustajilla. Tunteella mennään, järki ja tosiasiat tulevat kaukana perässä. Epämääräinen inho "vihervasemmistoa" kohtaan ei voi olla perustana asioita puntaroidessa ja päätöksiä tehtäessä.

Toimituksen poiminnat