Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Jalkapallon MM-kisojen kiinnostavin kysymys

  • Jalkapallon MM-kisojen kiinnostavin kysymys

Jalkapallon MM-kilpailut alkavat tänään, kun kaksi humanitaarisen ja ihmisoikeuksia kunnioittavan valtion perikuvaa  Saudi-Arabia ja Venäjä kohtaavat viheriöllä. Aivan sopiva aloitus kilpailuille, joista ei sen enemää kannata puhua.

Mielenkiintoisin kysymys on sen sijaan, että tekeekö Venäjä tälläkin kertaa jotain kilpailujen aikana tai jälkimainingeissa.  Kun talviolympialaiset järjestettiin helmikuussa 2014 Sotšissa, Venäjä toimi aktiivisesti osana Ukrainan konfliktia ja oli aloittanut Krimin valloittamiseen tähdänneen operaation valmistelun. Sen aktiivinen vaihe - tunnuksettomat laittomat venäläistaistelijat - alkoi muutamia päiviä olympialaisten jälkeen johtaen Krimin valloitukseen ja sotaan Itä-Ukrainassa.

Mitähän tällä kertaa. Vai yllättääköhän Venäjä ja käyttäytyy vaihteeksi kuin oikea valtio. Ainakin Syyriassa siviilitappioita aiheuttavien pommitusten osalta Venäjä on onnistunut normalisoimaan tilanteen niin, ettei ilman kymmeniä kuolonuhreja edes uutiskynnys ylity ja Ukrainassa päivittäiset tykistötaistelut eivät niin´ikään herätä enää mitään huomiota. Siinä sivussa on sitten helppo puuhastella yhtä sun toista näin kisojen varjossa, jos Kreml vain niin päättää. 

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Georgiaan tunkeutuminen puolestaan alkoi Pekingin Olympialaisten aikaan.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Joo, mutta siellä sentään rähinän aloittivat georgialaiset itse

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Omaan maahansa ei voi hyökätä, vaikka joku ulkovalta väittäisikin vastoin kansainvälistä tunnustusta joitain maakuntia omikseen.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Päteekö sama logiikka kaikkiin sisällissotiin?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #4

Ei, vain sellaisiin tilanteisiin, joissa vastustaa laitonta miehitystä. Kun niin menettelee, niin ei voi sanoa, että on "aloittanut" osapuoli. Toisella osapuolella on vapaus häipyä kokonaan pois milloin lystää. Tosin tuossa Georgian tapauksessa on esitetty myös todisteita siitä, että nuo "aloittamiset" olivat lähinnä Mainilan laukauksiin verrattavia provosointeja.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Georgialaiset joka tapauksessa aloittivat ammunnan ja hyökkäyksen alueelle, jolla on venäläisjoukkoja. Sitten tuli vastapalloon. Samalla 58. armeija (tai muutama osasto siitä siis) oli harjoituksen jäljiltä valmiudessa kriittisellä alueella, mikä oli jotenkin georgialaisilta jäänyt ymmmärtämättä. Vaikka Venäjän läsnäolo alueella oli kyseenalainen, niin en varsinaisesti sodasta syyttämään heitä alkaisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Olivat hyvin nopeita lähettämään panssarikolonnat matkaamaan kohti Tbilisiä sen jälkeen sen sijaan, että olisivat keskittyneet "puolustamaan" itseään siellä missä "aggressio" tapahtui. Vähän sama kuin Suomen aggressio Mainilassa ja venäläisten tunkeutuminen Suomussalmen kohdalta Raatteen tielle.

Käyttäjän YkiRikkl kuva
Yki Räikkälä

HS: "Saudi-Arabian tukemat joukot hyökkäsivät merkittävään satama­kaupunkiin – Taistelusta odotetaan Jemenin sodan suurinta"

Näin. Ja katsomo on samaan aikaan Moskovassa täynnä hurraamassa kun sotaa käyvä Saudi-Arabia kohtaa Venäjän, joka siis on Krimin itselleen kaappaaja ja Syyrian sekä Ukrainan sotien yksi osapuoli ja sen upseerit toteuttivat Itä-Ukrainassa matkustajakoneen alasampumisen.

Jemenin sota on ollut jo nyt katastrofaalinen, eikä siihen juuri ole puututtu. Tämä hyökkäys samaan aikaan, kun hienot demokratian kultamaat kohtaavat jalossa kisassa jalkapallostadionilla, tulee tuottamaan entistä kauheampaa jälkeä siviilien keskuudessa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kyllä. Tuo satama kun sulkeutuu, niin humanitäärinen kriisi muuttuu nopeasti katastrofiksi. Kuten olen tässä blogissa tuonutkin esille, niin se on surkeaa tekopyhyyttä maailmalta... kuinka tuon annetaan tapahtua.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Urheilufani tikahtuu tuntemuksiinsa jos hän yrittää noudattaa oheiskuvaan yhdistettyä vaatimusta.

Pidän lieventävänä tekijänä tosiasiaa, että kentällä eivät kohtaa valtiot, vaan tietyt jalkapallon pelaamiselle omistautuvat urheilijat. Varsinainen vahinko on tapahtunut kabineteissa jo ajat sitten, ja se ikään kuin siunattiin katsomalla muualle vuoden 2014 Krimin tapahtumien yhteydessä.

Jugoslavia sentään suljettiin vuoden 1992 EM-kisoista poliittisena eleenä, mutta sepä ei ollutkaan hyvinmaksava järjestäjämaa!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Urheilu on pohjimmiltaan leikkiä, vaikka poliitikkoja tungeksisi kentän laidalle kuinka paljon erilaisten lippujen kanssa. Jokainen jalkapallo-ottelu korjaa niitä vahinkoja, joita poliitikot ja armeijat saavat aikaan.

Mitä jemeniläiset tai kukaan muukaan hyötyisi siitä, että illan ottelua ei pelattaisi? Olisivatko suhteet paremmat? Eivät todellakaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu
Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Cordon sanitaire-linja näihin roistovaltioihin nähden on osa kokonaisuutta, jolla aikanaan esimerkiksi Etelä-Afrikkakin saatiin taipumaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #12

Onhan tuo johdonmukainen ajatus. Tosin en ole täysin varma, miten suuri osuus urheiluboikotilla oli Etelä-Afrikan muuttumiseen. Arvelisin, että monet muut asiat olivat tärkeämpiä.

Urheilu on toisaalta se asia, josta täysin erilaisia näkemyksiä omaavat ihmiset voivat puhua yhdessä. Musiikki lienee toinen. Siitä pitää erottaa joidenkin täysin äärirajoille menevä joukkueen (tai vaikkapa musiikkilajin) kannattaminen, jolloin se lähenteleekin uskontoa.

Kun aikanaan kävin Iranissa, jalkapallo oli SE yhteinen puheenaihe. Sen lisäksi tietenkin, mitä muuten olimme toisistamme kiinnostuneita. Minä vieraana olin tietenkin vielä uteliaampi, koska tavallaan saatoin kokea niitä kysymyksiäni juuri siinä hetkessä.

Veikkaisin, että jos viereisillä stadioneilla esiintyisivät profeetta Muhammed ja vaikkapa Iran vs. Saksa, 90% iranilaisista seuraisi jalkapallo-ottelua... Kannustaakseen omia ja nauttiakseen saksalaisten taidoista.

nico nyman

Venäjä on näennäidemokratinen uuskommunistinen diktatuuri ja saudi arabia terroristeja ja globaalia jihadia ja islamin maailmanvaltaa ajava roistovaltio siinä minun mielipiteeni...

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Urheilu on hyvää viihdettä, onko pakko sotkea siihen politiikkaa mukaan? Minusta politiikka ei millään lailla kuulu urheiluun. Robbie Williamsia kritisoitiin siitä, että hän suostui esiintymään avajaisissa, mutta hän teki sen mielellään ja näytti vielä keskaria kritisoijille kesken esityksen. Hyvä, Robbie, fanitan edelleen! Politiikka pysyköön poissa näiltä areenoilta, ja kaikesta mihin se ei kuulu, musiikista ja muusta taiteesta esimerkiksi. Joskus pitää vain saada pitää hauskaa.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Itse asiassa joku poliitikko briteissä oli ehdottanut että Robbie puhuu ihmisoikeuskysymyksistä siellä laulujen lomassa! Kyseessä on urheilukilpailut, olenko väärässä?! Onneksi Robbieta ei kyllä pysty pompottelemaan.

Toimituksen poiminnat