Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Italiassa pelataan upporikasta ja rutiköyhää – sinunkin tulevaisuudella

  • Eurolojalisti Mattarella, joka saattoi juuri sysätä euron ja EU:n uuteen kriisiin.
    Eurolojalisti Mattarella, joka saattoi juuri sysätä euron ja EU:n uuteen kriisiin.

Italiassa panokset kovenevat. Italian presidentti Sergio Mattarella torppasi viikonloppuna Liiton ja Viiden tähden liikkeen valtiovarainministerin Paolo Savonan.  Mattarella käytti perustuslaillista valtaansa ja asettui italialaista populismia vastaan sekä pyysi IMF:n palveluksessa kannuksensa hankkinutta lombardialaista ekonomistia Carlo Cottarellia muodostamaan hallituksen ja saattelemaan maan kohti uusia vaaleja. 

Vaikka euro- ja EU-kriittiset ryhmät saivat vaaleissa murskavoiton, totesi Mattarella, ettei presidenttinä voi hyväksyä valtiovarainministeriä, joka tukee Italian euroeroa - "non può sostenere la proposta di un ministro sostenitore della fuoriuscita dall'euro". Muodostumassa oleva hallitus oli lieventänyt kantojaan aiemmasta, mutta koska euroeroa ei suljettu pois, Mattarelle teki ratkaisunsa katsoen puolustuvansa kansallisia intressejä. 

Nyt Cottarellin pitäisi toimia tilanteessa, jossa vaalit uusitaan ja parlamentti on hänen vastustajiensa hallussa. Yksin Liiton ja Viiden tähden liikkeen osuus Italian parlamentin paikoista ylittää 50 %. Kaiken lisäksi puolueparin esittämällä hallitusohjelmalla oli italialaisten vankka tuki (hiukan yli 60 %) ja puolueiden kannatus on korkeampaa kuin aiemmin.

Tällaisessa tilanteessa presidentti Sergio Mattarella totesi, että eurojäsenyys on perustavanlaatuinen valinta ja jos siitä halutaan keskustella, niin siitä on keskusteltava vakavasti. Toisin sanoen presidentti Mattarella korotti kerralla panoksia: eurokriittinen hallitus ei kelpaa, koska nämä eivät irtisanoutuneet euroerosta, vaan seuraavissa vaaleissa on tehtävä valinta. Italia on matkalla eurovaaleihin, jossa kyse ei enää ole siitä, kuinka Italia taplaa eurojäsenenä eteenpäin vain siitä, että lähteekö maa eurosta.

Valitettavasti eurooppalaiset johtajat eivät näytä vieläkään ymmärtäneen, että jos tarjolla on vain lisää sitä samaa tai jotain ihan muuta, niin pidemmän päälle ihan mitä tahansa muuta alkaa kuulostaa kasvavalle joukolle vaihtoehdolta, kun vallitseva politiikka ja järjestelmä aletaan nähdä ongelmana. Paine muutokselle kasvaa ja mitä kauemmin johtajiltamme menee sen ymmärtämiseen, sitä rajumpi korjausliike on luvassa. 

 

 

P.S. Nyt kun eurokriisi saattaa taas siirtyä akuuttiin vaiheeseen, niin voi vähän muistella vanhojakin: "Eurooppa-friikki" (05/2012), erityisesti tämä  Eurososialistit ja Suomen nöyryytys (06/2012), Eurokriisisoppa ja sammakot kattilassa (08/2012) . 

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kyse ei ole enää Italiasta saatikka "populismista", vaan eurooppalaisten kansalaisten hyvin laajasta tyytymättömyydestä. Viime vuosien vaalitulokset Hollannissa, Saksassa, Tanskassa, Ruotsissa, Itävallassa, Unkarissa, Puolassa, Tsekissä jne kertovat selvästi mistä on kysymys: seurauksista.

On korkea aika, että ilman vaaleja valittu EU-komissio ottaa tämän kehityksen vakavasti. Vihdoinkin...Hätäsammutukset, siellä täällä, eivät yksinkertaisesti enää riitä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kirjoitin viimeisessä kappaleessa:

"Valitettavasti eurooppalaiset johtajat eivät näytä vieläkään ymmärtäneen, että jos tarjolla on vain lisää sitä samaa tai jotain ihan muuta, niin pidemmän päälle ihan mitä tahansa muuta alkaa kuulostaa kasvavalle joukolle vaihtoehdolta, kun vallitseva politiikka ja järjestelmä aletaan nähdä ongelmana. Paine muutokselle kasvaa ja mitä kauemmin johtajiltamme menee sen ymmärtämiseen, sitä rajumpi korjausliike on luvassa."

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Siksi vaihtoehtoinen ja yhtä relevantti otsikko olisi voinut olla:

Brysselissä pelataan upporikasta ja rutiköyhää - sinunkin tulevaisuudella..

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #3

Se olisi ollut vaihtoehtotodellisuutta se..

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #5

Brexitin jälkeen en ole tuosta niinkään varma..

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #7

Viittasin siihen, missäs tätä peliä pelataan...

Italian euroero on ihan mahdollinen skenaario. Brexit oli mielestäni epätodennäköisempi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Juuri tuon kappaleen ansiosta se tekstisuositus napsahti. :)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Italiassa populisteja kannattaa uusi sukupolvi, joka ei ole pystynyt kunnolla aikuistumaan. Moni on elänyt työttöminä tai tilapäisduuneissa vanhempiensa nurkissa ilman, että oman perheen perustamiseen on ollut mitään mahdollisuuksia. Ei ihme, että suhtautuminen rahaan ja taloudenpitoon on epärealistisella pohjalla.

Jos populistien "hallitusohjelma" pannaan joskus täytäntöön, siitä seuraa nopeasti kriisi tai ehkä jopa sota Eurooppaan. Siksi presidentti Mattarella toimi täysin oikein pysäyttäessään populistit ainakin väliaikaisesti.

Matteo Salvini kiroaa Saksan ja Ranskan ja haluaa "italialaiset ensin," ja siitä varmasti moni provosoituu. Sota ei todellakaan ole niin kaukana Euroopasta kuin moni ehkä luulee. Väärää rahaa ei noin vain suvaita eikä velkaa voi ottaa rajattomasti, tämän tajuaa Italian kadotettu sukupolvi viimeistään kantapään kautta.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Tämäkin on totta, joskaan en pidä sodan riskiä mitenkään merkityksellisenä muuten kuin hiukan toisaalla..

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Euroopassa ei mikään ole kaukana toisaalla. Salvini on mukana "Putinin ystävät" (amici di Putin)-ryhmässä Italian parlamentissa.

https://www.ilfattoquotidiano.it/2014/12/05/lega-n...

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #9

Joo-o... Italiassa sekä vasemmistossa että oikeistossa on paljonkin kremlofiilejä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Snellman olisi voinut ihan itse talikoida omia varojaan muutamalla sadalla miljardilla eurolla Italiaan näille nuorille, jotta olisivat päässeet "aikuistumaan".

Ei kai Snellman odota, että italialaisnuoret ihan vapaaehtoisesti haluaisivat muuttaa kadulle ja kuolla siellä nälkään vapaaehtoisesti?

Jos taas rahaa ei ole niin olisit äänestänyt jonkun muun Euroopan komission puheenjohtajaksi tai kopioinut "macroneja" jokaisen euromaan päättäjiksi.

Sitä on vain niin helppo huudella takarivistä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Olen tässä päinvastoin eturivissä, kun minulla on viisi 14-25-vuotiasta lasta.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Välimeren molemmin puolin nuorison tilanne on tosiaan aivan karmea... ja tämä EU:n ajama politiikka vain pahentaa tilannetta.

Toni Rintala

"Mattarelle teki ratkaisunsa katsoen puolustuvansa kansallisia intressejä."

Eikös EU:n tukeminen ole kansallisten intressien vastustamista ja siten eurovastaisuuden tukeminen on kansallisten intressien puolustamista?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Itse asiassa Mattarella teki päätöksellään kolme omaa maalia.

1) Hän sai tuotua vaaleihin "kansanäänestysmaisen otteen". Bryssel vihaa kansanäänestyksiä, koska se saa useimmiten sen epämiellyttävän tuloksen.

2) Hän sai sementoitua eurovastaisten kannatuksen korkeammaksi, koska nyt tämä näyttää siltä, että demokratian päälle kustiin palatsi-eliittien toimesta.

3) Hänen ei olisi tarvinnut torpata Savonaa. Hän olisi voinut puuttua peliin silloin, jos hallituksen esitykset olisivat sotineet Italian perustuslakia vastaan.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

1) Kyllä.
2) Aika näyttää - mutta se vaara tuossa on, jos ihmiset hermostuvat ajatukseen siitä, että taas kansaa viedään demokratiasta riippumatta (vrt Monti et al).
3) Italian presidentillä on vain vähän tällaisia mahdollisuuksia todella ratkaista peli. Tässä nyt mentiin perustuslain voimalla, mutta voi tosiaan käydä hassusti..

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

”Saapasmaan” väki näyttäisi pissaavan ennen pitkää omaan ”saappaaseen” 2270 miljardin euron valtionvelkoineen. 2270 miljardia euroa = 2270 kilometriä korkea pino painosileitä 100 euron seteleitä.

Toni Rintala

Nehän voi antaa anteeksi. Annetaanhan velkoja anteeksi muillekin.

"vaatimus, että Euroopan keskuspankki antaisi anteeksi Italian valtion velkoja 250 miljardin euron edestä."
http://www.ts.fi/uutiset/maailma/3953500/Italian+h...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ja kun Italia esittelee uudelleen liiransa 1:1 euroon nähden (Lex Monetae) niin silloin ruvetaan tarkastamaan sitä, minkä maan lakeja valtiolainapapereissa oikein käytetään.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Olisiko Italian paluusta liiraan mitään varsinaista haittaa euroalueelle? Tai Kreikan paluusta drakmaan?

Kun väki vähenee niin pidot paranee... jos jäljelle jääneet soveltavat paikkansa pitävää kirjanpitoa ja elävät suu säkkiä myöten, ja lisäksi ylläpitävät kannattavaa tuotantoa, niin mitä väliä on taloudellisesti heikompien euromaiden karsiutumisella suppeammasta mutta laadullisesti paremmasta euroalueesta?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Italia on niin kiinni kasvanut Eurooppaan, ettei sen irrottaminen onnistu ilman koko Euroopan kattavaa myllerrystä ja kaaosta. Suurin osa italialaisista ei katsoisi vierestä, kun heidän omaisuutensa tuhottaisiin. Pienempi talous Kreikka olisi ehkä päässyt eroamaan eurosta, mutta sitähän kreikkalaiset itse eivät halunneet.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ei se johtaisi omaisuuden tuhoamiseen, mutta kyllä varmasti myllerrykseen ja ehkä kaaokseenkin. Toki aikansa ottaisi ennen kuin uusi tasapaino löytyisi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #20

Kyllä vähintään säästöt olisivat vaarassa. Joku peluri ja spekulantti tietyisi voittaisikin, sehän tässä on tarkoituksena.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #20

Italian palaaminen liiraan tarkoittaisi ensi alkuun liiran syvää arvon alenemista. Kaikkien ulkomaanvaluutassa olevien velkojen arvo nousisi liiran kyykkäämistä vastaavasti - veloistaan kun Italia ei pääse eroon.

Seurauksena olisi valtion maksukyvyttömyys, valtiorakenteen romahtaminen ja niin pois päin. Tämä kyettiin Kreikassa estämään.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #24

Mika Riikonen,

tällöin joudumme katsomaan Italian velkapapereista, jotta minkä maan lakien mukaan riitatilanteissa edetään. Jos paperissa lukee Iso-Britannia niin silloin velkaa varmaan vaaditaan maksettavan euroina.

Jos "paperissa" lukee Italia niin asia on Italian parlamentin enemmistön takana. Lex Monetaen mukaan se voisi halutessaan päättää, että velka maksetaan takaisin yhtenä monena liirana.

Italian velasta suuri osa on kotimaisilla tahoilla, joten näihin tämä redenomination-riski ei juuri vaikuta.

Italia pääsisi ulos eurosta huomattavasti kevyemmin kuin vaikkapa Espanja tai Saksa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #35

Persulle elämä on helppoa...

Ei velkoja noin vaan muunnella oman mielen mukaan. Ja pitää muistaa, että huominen tulee taas tämän päivän jälkeen. Velkansa maksun laiminlyönyt ei uutta velkaa saa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #39

Ajattelet, että Ranska tyhjentää ydinasearsenaalinsa Roomaan, mikäli rahoja ei kuulu?

Tappiot kuuluvat sijoitusriskeihin. Suomikin sijoitti luottamuksensa typerään euroon, joten meidän tulee hyväksyä se jos tässä käy huonosti.

Miksi ei euroa? Verrataan Yhdysvaltoihin:

1) Toisessa "liittovaltiossa" puhutaan yli 20 eri kieltä, toisessa vain yhtä virallista.
2) Ensimmäisestä kohdasta johtuen työvoima on liikkuvaista sorttia silloin, jos ei joudu joka muuton jälkeen pänttäämään uutta kieltä paria vuotta.
3) Yhdysvalloissa liittovaltion budjetissa on tulonsiirtoelementtejä. EU-budjetti on taskurahatasolla (n. 1% bkt:sta. Jo 1970-luvulla esitettiin noin 10-20% bkt:sta olevaa liittovaltion budjettia.)

On tietysti ikävää, jos Lex Monetae ei ole tuttu.

Lex Monetaesta:

"The concept has been identified as a potential problem if the Eurozone breaks up or a member state decides to leave it, since debts in euros may turn into debts owed in another currency."

Elämä olisi kaikille helpompaa (ei vain persuille), jos muutkin viitsisivät ensin ottaa asioista selvää. Silloin keskustelu olisi paljon helpompaa.

LISÄYS: Ja vielä tuosta "ei saa uutta velkaa". Täysin väärin. Moni maa ei saa juuri sen vuoksi velkaa, ettei kestämättömiä vanhoja velkoja olla siivottu pois konkurssissa. Uudet velkaan sijoittajat pelkäävät, että joutuvat tappioiden maksumieheksi toisten vanhoihin velkoihin.

Islanti sai perin nopeasti taas uusia sijoittajia. Kyllä sijoittajia tuotto kiinnostaa - ja juuri defaultannut valtio on kaikista vähäriskisin defaulttamaan heti uudelleen.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #39

Eikö saa? Missä välissä Kreikka on maksanut vanhat velkansa?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jouni kirjoitti: "Italia on niin kiinni kasvanut Eurooppaan, ettei sen irrottaminen onnistu ilman koko Euroopan kattavaa myllerrystä ja kaaosta".

Vaikeata sanoa mitä silloin tapahtuu, mutta EU näkyy ainakin pysyvän jonkinlaisessa kasassa Brexitin yhteydessä. Tosin, Italian (ja EU-pankkisektorin) velat ovat kerrassaan mahtavat!

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #25

Britit eivät vielä ymmärrä, mitä ovat tekemässä. Nythän on meneillään siirtymäkausi.

Tullitarkastusten ihanuudesta puhuvat vain ne, jotka eivät ole koskaan kunnon tullitarkastuksessa olleet. Puhettahan on ollut esimerkiksi "viisumimaksuista" brittiläisille matkailijoille ja muusta kiusasta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #26

"Puhettahan on ollut esimerkiksi "viisumimaksuista" brittiläisille matkailijoille ja muusta kiusasta."

Voidaan kysyä miksi EU haluaa asettaa tulleja ja kiusata matkailijoita?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #26

Niin, harmi vain että kostomentaliteetilla eroa ajavat EU-johtajat pelaavat juurikin vastustajiensa pussiin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #30

Kakarat kiukettelevat hiekkalaatikolla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Euro mahdollisti Italian ylivelkaantumisen koska EKP takasi Italian lainat kuten myös Kreikan. Velalliset tietävät että rahat otetaan vaikka suomalaiselta veronmaksajalta jos Italia kieltäytyy maksamasta ja hallituksemme on suopea tällä yhteisvastuulle. Euro oli Euroopan suurin munaus, mutta liittovaltioinnoissaan ei järkeä haluttu käyttää ja EKP:n on helppo kiristää ja uhkailla rahoituksen loppumisella.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Siltä se näyttää, mutta varmaa ei ole kuin epävarmuus.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

"Euro mahdollisti Italian ylivelkaantumisen koska EKP takasi Italian lainat kuten myös Kreikan."

Kaikille sama korko mahdollisti holtittoman velkaantumisen. Joukkotyhmyys kukoisti sekä velkaantujien, että lainoittajien piirissä. Ajateltiin ettei mitään riskiä enää ole.

"Velalliset tietävät että rahat otetaan vaikka suomalaiselta veronmaksajalta jos Italia kieltäytyy maksamasta ja hallituksemme on suopea tällä yhteisvastuulle. "

Miten niin? Missään ei ole sanottu, että enää lähdetään kuittaamaan velkojien menetyksiä. EKP:n piikissä olevat markkinoilta tehdyt velkakirjaostot ovat Italian keskuspankin päänsärky.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Pikemminkin rutiköyhää ja rutiköyhää, sillä missään skenaariossa ei näy uppo- tai muutakaan rikkautta.

Tosin ero euroalueesta (ja ehkä EU:stakin) ja velkojen maksamatta jättäminen voi olla jonkinlainen lottovoitto Italialle?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Niin, eurolojalistihan tämän kortin nyt pelasivat, koska haluavat entisen menon jatkuvan.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Italialaiset leikkivät euroerolla liian tosissaan. Se, mitä heidän pitää aidosti tehdä, on oman taloutensa ja etenkin Italian valtiontalouen tasapainotus. Omalla valuutalla ja kohoavilla korkomenoilla siihen ei ole mitään mahdollisuuksia.

Kovin tyypillistä on syyttää euroa siitä, ettei itse osata ekä haluta minkään sortin talouskuria. Presidentti katsoi velvollisuudekseen estää sellaisen hallituksen valtaan pääsy, jonka ohjelma rakentui valtion tulopohjan rapauttamiseen ja menojen lisäykseen. Se olisi vienyt Italian hyvin nopeasti talouskriisiin.

Iso kysymys kuuluu, onko kriisi nytkään estettävissä. Italian talous on niin iso, että sen horjuminen heiluttaa koko EU:n taloutta, eikä EU:lla riitä euroja Italian pelastamiseen. Kovin vaikeaa se on Kreikan osaltakin. Jos Italia ei saa talouttaan kuntoon, syö se koko euroalueen uskottavuutta. Juuri siksi, euro on saatava entistä vakaammaksi. Pysyi Italia siinä mukana tai ei. Ero eurosta olisi varma kriisin alku. Miten syvän, sitä voidaan arvioida vasta aikojen päästä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Euro on valuvikainen poliittinen projekti ja seurausten kanssa elämme yhä edelleen, vaikka kriisiä on ratkottu jo vuosikausia. Kun ainoa keino kuroa kilpailukykyeroa on sisäinen devalvaatio ja maa on ajettu tilanteeseen, jossa uransa alussa olevat korkeakoulutetut tekevät töitä alle tuhannen euron kuukausipalkoilla (jos sattuvat olemaan töissä), niin ero tämän aiheuttaneesta järjestelmästä ei näytä välttämättä pahalle. Presidentti tarjoaa lääkkeeksi lisää entistä menoa ja seuraukset eivät yllätä muita kuin heitä, joita meno Unkarissa, Puolassa, Britanniassa ja Italiassa yllättää. Mitta on täysi, kuppi on nurin ja niin edelleen. Mutta olennaista on se, että niin kauan kuin vaalikarjalle tarjotaan lisää sitä samaa, niin näemme tällaista ja mitä kauemmin se jatkuu, sen äärimmäisempiä ilmiöitä kohtaamme.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jossain vaiheessa kansalaiset jäävät ihmettelemään, jotta miksi ihmeessä euroa ei kuopattu vuosien 2010-12 aikana.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Italialla on kieltämättä houkuttelevan suuri kiristyskortti EU:ta kohtaan.

Ydinkysymykseen voi jopa tulla se, että jos muut euromaat haluavat pelastaa euron niin heidän tulee alistua siihen tulonsiirtounioniin.

Se tarkoittaisi Suomenkin kohdalla sellaista noin 5-10 miljardin euron vuotuista lappaamista eurobudjettiin -- riippuen siitä, mitkä tehtävät liittovaltiolle sälytetään. Tokihan me saisimme rahaa myös takaisin, mutta ilmeisen nettomaksajiksi joutuisimme.

Kannattaa muistaa, että liittovaltio tulonjakoineen voi jossain kohtaa olla Suomelle edullista. Esimerkiksi aikanaan Neuvostoliiton romahtaminen toi järjettömän suuren loven Suomen vientituloihin. Tällaisia menetyksiä voisi odottaa saavan kompensoitua edes osittain liittovaltion budjetista.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ennemmin tai myöhemmin Italia vähintäänkin ajaa homman siihen tilanteeseen, että he koittavat saada suuria myönnytyksiä. Se on oikeastaan väistämätöntä ja periaatteessa ymmärrettävääkin, mutta sen jälkeen käsiä on ojossa muitakin...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kiristyskortilla pelaaminen vain lisää talouden epävakautta. Jos euro yleensä halutaan säilyttää, mitä kovin toivon, ei se siedä mitään lisäetuja talouttaan heikosti hoitaneille. Parempi on että Italia aeroa eurosta kuin, että sille ryhdytään laatiman jotain selviämispakettia muiden EU-maiden kustannuksella.

Jos Italia haluaa romuttaa taloutensa, jota se ei tietenkään tunnusta, siirtyköön vain omaan valuuttaansa, Mutta EU:n ei pidä antaa mitään tukea tällaiselle asioittensa sotkijalle. On parempi, että on olemassa taloudeltan terve euroalue, vaikka aikaisempaa pienempänä kui, että yritetään auttaa kaikkia, jotka tosiasiassa vain lypsävät yhteisöltä itsellä ansiottomia etuja.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #57

Niin lisää, mutta sille tielle Italia euromaana lähtee ennemmin tai myöhemmin.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Entäpä kenen käsiin kompensaatiot kulkisivat. Puolue-eliitin ja heidän hyväveli-verkosto kavereilleen. Eurooppalaista kaverikapitalismia pahimmillaan jossa veronmaksajat imetään tyhjiin ja varat tuloutetaan EU byrokratian kautta pääomakavereille.

Draghko se sanoi kuuluisan lauseensa euron ikuisesta elämästä? Vallastaan sokaistuneen ihmisen harhainen tokaisu.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Taisipa joku kotimainen valopää kutsua alle kymmenessä vuodessa kriisiytynyttä valuuttaa maailmanhistorian vakaimmaksi tai jotain sinne päin..

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Dragh'in Lauseen takana on tietysti mennyt immperiumi, "ikuinen rooma" jota hän on mielikuvissaan rakentamassa. Euro imperiumi pysyy kasassa niin kauan kuin sillä on varoja pitää väkivaltakoneistonsa tyytyväisenä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Italian populistit sittenkin hallitusvastuuseen? Tässä oopperassa on monta osaa.

https://www.bbc.com/news/world-europe-44297731

Käyttäjän VilleHurmalainen kuva
Ville Hurmalainen

On huomattavaa, että Italian hallitusratkaisun kaataminen oli vanhojen italialaisten lakien mukainen. Ei siis mikään EU-sääntö. Presidentti voi kieltäytyä ehdoitetusta ministeristä. Se, miten nopeasti tämä kelpasi hallituskriisiksi, kuvaa että tässä ollaan tekemisissä vahvan korruption kanssa: 5 tähden liike oli luvannut, että korruption aika on mennyttä.

Nyt 5 tähden liike kuitenkin on tekemässä äärimmäisen rikoksen kaikkia italialaisia kohtaan - laittamassa tyhjän kassan pohjimmaiset "leipään ja sirkushuviin" nostaakseen kannatustaan. Eli kyseessä on äänien ostaminen - sen näkee jo sokea Romuluskin.

Periaatteessa meidän muiden eurooppalaisten kannattaisi antaa Italian mennä. Siitä tulisi hirveä katastrofi, mutta se olisi heidän itsensä aiheuttama. Mutta jos näin kävisi, olisi täällä kohta kaikki työmaat täynnä italialaisia talouspakolaisia. Ei oikein hyvä sekään.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kyllä, perustuslaillista valtaa presidentti käytti. Ei se toki muuta tilannetta siitä, että kyseessä oli eurolojalistien Italian eduksi marinoima veto.

Viiden tähden liike on toki tuhon tiellä sekin. Mutta nyt tosiaan aletaan olla siinä pisteessä, että italialaisille käy mikä tahansa muu paitsi vanha meno.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Nyt olisi eurovaltioiden korkea aika purkaa euro hallitusti yhdessä niin, että kansalliset valuutat tulee sen rinnalle käyttöön. Miksi esimerkiksi Ruotsin annetaan hyötyä kruunullaan, kun se olisi mahdollista torpata, kun otetaan kansalliset valuutat käyttöön ja sitten, kun tilanne on hallinnassa katsotaan puretaanko euro lopullisesti vai annetaanko sen toimia rinnakkaisvaluuttana.

Ei tässä mitään katastrofia pääse syntymään, kun asioista sovitaan yhdessä. Päinvastoin se tasoittaa näitä ns. valuvikoja ja todennäköisesti eurovaltioiden kilpailukyky paranee suhteessa näihin maihin, joilla kaiken aikaa on ollut oma valuutta käytössä. Markkinat pysyy rauhallisina, kun homma tehdään yhdessä ja hallitusti.

http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255695...

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ei Ruotsia mitenkään torpata tarvitse. Ei tässä ole nollasummapelistä kyse.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tämän päivän Hesarissa on kirjoitus otsikolla ”Italian totuuden heti lähestyy”. Siinä Italian keskuspankin pääjohtaja toteaa, että ”riski markkinoiden luottamuksen menettämisestä on enää muutaman askeleen päässä.” Hätätilanteessa maa voi joutua tukeutumaan Euroopan vakausmekanismin hätärahoitukseen. Jutta Urpilainen vei keskeisenä tekijänä Suomen Euroopan vakausmekanismiin, kun hän toimi Kataisen hallituksen valtiovarainministerinä. Pääsemme sitä kautta rahoittamaan "saapasjalkamaan" menoa ja meininkiä.

Demokratian suurin heikkous on joskus demokratia itse. Se mahdollistaa älykkyydestä tai älyttömyydestä riippumatta yhtäläisen äänioikeuden. Italian julkisen talouden velka oli viime vuoden lopussa 2263 miljardia euroa Hesarin mukaan, joten maan liikkumavara on itsemääräämisoikeuden suhteen minimaalinen.

Vanha roomalainen sananlasku sanoo: ”Kapitolista on varsin lyhyt matka Tarpeian kalliolle.”

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Italian julkisen talouden velka oli viime vuoden lopussa 2263 miljardia euroa Hesarin mukaan, joten maan liikkumavara on itsemääräämisoikeuden suhteen minimaalinen."

Tämä oli varmaan yhteisvaluutan tarkoituskin, EU:n komissiossa tiedettiin ettei liittovaltiota demokratialla rakenneta vaan pakolla ja kiristyksellä. EKP antoi vapaat kädet holtittomaan ylivelkaantumiseen ja nyt on kiristyksen vuoro. Sama koskee tietenkin myös Suomea ja muita jotka erehtyivät ottamaan euron käyttöönsä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Nyt mennään jo folion puolelle, mutta poliittinen projektihan tämä on ennen kaikkea ja liittovaltiota toki ajetaan sisään.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tässä kuitenkin asian ytimenä on se, että niin Kreikan, Espanjan kuin Italiankin vaikeudet johtuvat POPULISTISEN politiikan harjoittamisesta. Ei siis euro- tai EU -jäsenyydestä.

Äänestäjille luvattiin vuosikymmenten mittaan paljon sellaista hyvää ja kaunista, mihin näiden valtioiden tulorahoitus ei lähellekään yltänyt. Niinpä mielettömiä vaalilupauksia lunastettiin velkarahalla.

Nyt sitten kuvitellaan, että samalla typerällä populistisella politiikalla korjattaisiin sitä, mihin typerällä populistisella politiikalla on ajauduttu. Herätkää nyt ajattelemaan.

Samaten Italian kansalaisten "kyllästyminen" nykytilaan tai säästöihin ei muuta karua taloudellista todellisuutta muuksi. Velat on maksettava - ja se ei takuulla onnistu kovien korkojen liiramaailmassa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Niin, eurosysteemillä ja lisää samaa tarjoamalla vain saamme koko järjestelmän lopulta kriisiin. Unkari, Puola, Italia ja Britannia saavat lisää seuraajia.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tottakai tarvitaan uudistumista niin EU:n kuin eurosysteeminkin suhteen. Mutta Italian ero eurosta veisi maan kaaokseen ja Euroopan syvään lamaan - siinä ei ole mitään järkeä eikä mitään hyvää kenellekään.

Italian presidentti esti - ainakin väliaikaisesti - tulpan vetämisen veneestä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #64

"Tottakai tarvitaan uudistumista niin EU:n kuin eurosysteeminkin suhteen."

Sille uudistumiselle on vain yksi vaihtoehto, liittovaltio tulonsiirtoineen mutta siitä ei haluta edes keskustella eli olemme pattitilanteessa jonka toivottavasti Italia ratkaisee.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tässä kuitenkin asian ytimenä on se, että niin Kreikan, Espanjan kuin Italiankin vaikeudet johtuvat POPULISTISEN politiikan harjoittamisesta. Ei siis euro- tai EU -jäsenyydestä."

Kreikka ja Italia ei olisi koskaan pystyneet nykyiseen ylivelkaantumiseen ilman EKP:n apua, luotto ei yksikertaisesti olisi riittänyt ilman että EKP yhteisvastuulisesti takasi nykyisten kriisimaiden velat. Euro siis oli pääsyyllinen näiden maiden velkohin. Euro on populistien valuutta jossa luvattiin vakautta siihen sitoutuneille maille.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Niin, euro on valuvikainen poliittinen projekti.

Lisäksi pitää muistaa, että rahoituslaitokset itse totesivat velkojen yhteisvastuun ja aikanaan poliitikot päättivät, että euromaiden velat ovat riskittömiä.

Toimituksen poiminnat