Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Tietovuodot demokratian asialla

  • Tietovuodot demokratian asialla
  • Tietovuodot demokratian asialla

Eduskunnassa puhemies ja puolueiden sekä eduskuntaryhmien johtajat keskustelevat tänään sote-vuodosta. Perustuslakivaliokunnan vuodon kaltaiset tapahtumat halutaan jatkossa estää ja kuulemma mietitään, että pitäisikö salaiseksi julistamisen kynnystä madaltaa.

Kaikessa on puolensa, mutta tällä kertaa on selvää, että vuoto on suomalaisen demokratian kannalta positiivinen asia. Sote-uudistusta on runnottu kiireellä kasaan ja se on sisältänyt koko joukon arveluttavia piirteitä.

Ensinnäkin pääministeri Sipilä on aivan suoraan valehdellut siitä, mitä halutaan saada aikaan: vielä vuosi sitten hän väitti, että kyse on miljardien säästöistä sote- ja maakuntauudistuksen osalta, mutta kun alkoi valjeta, ettei kustannusvaikutuksia tunneta ja että voi olla, että julkiselle sektorille homma käy aiempaa kalliimmaksi, niin ääni muuttui kellossa ja pääministerimme kehtasi sanoa, ettei säästöistä mitään olla puhuttukaan. Toki näin ruohonjuuritasolta katsoen selväksi on käynyt, että luvassa on veroeurojen pakoa veroparatiiseihin, kurjistuksia palveluiden laatuun sekä saatavuuteen, minkä ohella maksuja joudutaan korottamaan. 

Toiseksi hallitus on tämän ja kovin monen muunkin esityksensä osalta suhtautunut äärimmäisen ylimielisesti oppositioon. Kritiikkiä ei ole kuunneltu ja itse asiassa hallituksen edustajat eivät toisinaan edes vaivaudu paikalle, kun oppositio keskutelee itsekseen. Sitten hallituksen ministereillä on pokkaa sanoa, ettei kukaan sanonut sitä tai tätä, vaikka totuus olisikin aivan toinen.  

On aivan oikein, että päätöksenteon kannalta olennaista tietoa saatetaan median kautta julkisuuteen, kun hallituksemme yrittää kiireellä runnoa läpi uudistusta, jonka vaikutukset ovat muuttamassa koko suomalaisen yhteiskunnan perustaa. Keskustan vimma sinetöidä otteensa maakunnista ja Kokoomuksen häikäilemätön peli, jolla ajetaan yksityistä liiketaloudellista etua veronmaksajien kukkaron ja terveyden ksutannuksella, ovat demokratian kannalta niin tärkeitä asioita, että pieni luottamusrikkomus ei vaakakupissa paljoa paina.  

 

 

 

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat