Nowruz mobarak- hyvää uutta vuotta!

Nowruz mobarak!

Tänään kello 18:15  auringon keskipiste siirtyy eteläiseltä tähtitaivaalta pohjoiselle yön ja päivän ollessa kutakuinkin yhtä pitkiä koko maapallolla. Tämän hetken pystyi ensimmäisenä tarkalleen laskemaan lännessä lähinnä runoistaan tunnettu iranilainen tähtitietelijä ja matemaatikko Omar Khajjam (1048 – 1131). Iranilaisille kansoille* päivä on kuitenkin ollut tärkeä kevääntulon käännekohta tuhansia vuosia ja pitkään sitä on myös käytetty myös uudenvuodenpäivänä. Vuoden yhtenä tärkeimmistä – ja monille tärkeimpänä juhlista sitä vietetään muun muassa Iranissa, Kurdistanissa ja Afganistanissa. Neuvostoliiton romahduksen myötä sen vietto on elpynyt niin Keski-Aasiassa kuin Kaukasuksellakin. Iranilaisille alkava vuosi on 1397, kurdeille ajanlaskustasta riippuen 2630 tai 2718.

Kuten pääsiäiseenkin, nowruziin liittyy paljon heräävän elämän ja uudelleensyntymän symboliikkaa. Erityisesti iranilaisille nowruz ei ole nowruz ilman haft sin:iä, "seitsemää ässää". Kyseessä on pöydälle tehtävä kattaus, joka koostuu (ainakin) seitsemästä symbolisesta elementistä. Näistä meillekin osa on tuttuja pääsiäisen kautta. Sabzeh – idätetyt oraat, jotka symboloivat jälleensyntymää. Sämänu on aivan kuin suomalaista mämmiä, mutta tehty vehnästä ja symboloi muun muassa vaurautta. Muut ovat senzhed (kuivattuja villioliiveja), sir (valkosipulia), sib (omena), somaq (sumakin marjoja, usein jauheena) ja serkeh (viinietikka)  

Lisäksi (usein) perheenjäsenten lukumäärän mukainen määrä hedelmällisyyttä symboloivia maalattuja munia on usein osa kattausta, vaikkei niitä lasketakaan haft sin:iin kuuluviksi. Tavan alkuperä on ulottuu iranilaisestakin näkökulmasta katsoen kauas – Mesopotamian hedelmällisyysrituaaleihin. Useimmiten kattaukseen kuuluu myös peili luodun kuvastimena, kynttilöitä ja kirja – lähes aina Koraani tai Hafezin runoja.  

Kun kylvämme rairuohoa, ostamme, tai valmistamme itse pääsiäismunia, harjoitamme itse asiassa perinteitä, jotka ulottuvat laajemmalle kuin suurin osa meistä ehkä tietääkään. Sellaisia nämä perinteet usein tuppaavat olemaan. 

Hyvää kevätpäiväntasausta siis itse kullekin, kevät on alkanut ja hyvää ja onnellista uutta vuotta heille, jotka aloittavt vuotensa tästä päivästä. Nowrouz mubarak!  Man baraje to behtarin arezuha ro baraje sale no daram. Omidvaram emsal barat por az salamat bash!

 

 

 

 

*Iranilaisilla kansoilla tarkoitetaan siis suurta joukkoa kansoja, joihin kuuluu 210 – 240 miljoonaa ihmistä ja määrittelytavasta riippuen ainakin noin kymmenellä kielellä on vähintään miljoona puhujaa. Vain siis vähemmistö asuu Iranissa, joka yli 2500 vuotta sitten perustettuna valtiona on vanhin iranilainen valtio. Kaksi suurinta iranilaista kansaa ovat persialaiset (50 – 60 miljoonaa, kielen puhujia yli 100 miljoonaa) ja kurdit (36 – 46 miljoonaa). Nyky-Iranissa merkittävä osa väestöstä kuuluu ei-iranilaisiin kansoihin. Vaikka iranilaiset kansat asuvat laajalla alueelle eri maissa, puhuvat eri kieliä ja kuuluvat eri uskontoihin, monet kulttuuripiirteet ovat yhteisiä suurelle osalle. Nowruz on yksi laajimmin jaetuista piirteistä ja sitä vietetään myös monien ei-iranilaisten kansojen keskuudessa.

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com

Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo – siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

 

 

 

vpleivo
Vasemmistoliitto Kajaani

Marcus Aurelius, Seneca, Thomas Jefferson, George Washington, Jeesus ja John Stuart Mill olivat kovia kavereita.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com
Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu