Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Kurdit ovat tehneet tehtävänsä, joten unohtakaamme heidät

  • Kurdit ovat tehneet tehtävänsä, joten unohtakaamme heidät
  • Kavehin patsaan tuhoaminen oli yksi ensimmäisistä toimista Afrinissa. https://en.wikipedia.org/wiki/K%C4%81ve
    Kavehin patsaan tuhoaminen oli yksi ensimmäisistä toimista Afrinissa. https://en.wikipedia.org/wiki/K%C4%81ve

Syyriassa sijaitsevan kurdien tosiasiallisen itsehallintoalueen Afrinin samanniminen pääkaupunki on viimeisiä vastarintapesäkkeitä vaille joutunut nyt Turkin ja sen islamistiliittolaisten haltuun.  Nato-Turkin joukot ovat nyt Afrinin keskustassa ja ensi töikseen tuhosivat iranilaisille kansoille keskeisen mytologisen henkilön Kavehin patsaan. Sota kurdien kulttuuria vastaan on avointa. Se ei kuitenkaan yllätä tietäen tilanteen Turkin puolella rajaa. 

 

Patsas on toki moderni, mutta tähän mennessä on käynyt selväksi, että kyse on nimenomaan kurdien, heidän kulttuurinsa sekä sekularismin vastaisesta sodasta, jonka tavoitteena lienee tosiasiallsiesti kaapata neo-ottomaaneille merkittävä siivu Syyrian tärkeistä alueista sekä tuhota kurdien unelmat edes autonomiasta. Kun Turkin tasavalta syntyi, rajanvedot olivat sellaisia, etteivät kovinkaan monet olleet pidemmän päälle niihin tyytyväisiä. Nyt Turkki on asevoimiensa sekä islamistijoukkojen avulla piirtämässä valtapiirinsä rajoja uusiksi. Samalla tavoitteena on murskata kurdien toiveet omasta valtiosta tai edes autonomisesta alueesta Syyrian osana. 

Afrinin vastarinta kesti lähes kaksi kuukautta kesti Nato-turkkia ja sen aseistamia ja kouluttamia islamistiryhmiä vastaan, mutta selvähän se on, ettei sissiarmeija loputtomiin pysty valtavaa teknologista ja miesylivoimaa vastaan. Ihmehän se oli, että kestivät lähes kaksi kuukautta, vaikka koko Afrin oli turkkilaisen tykistön ja ilmavoimien moukaroimana ja YPG:llä/YPJ:llä ei ollut minkäänlaista ilmatorjuntaa tai raskaampaa tykistöä. 

Hiljaisuudellaan länsi petti ainoan tahon, joka oli luotettava ISIS:in vastaisessa sodassa. Heti kun ISIS oli lyöty, olivat kurdit tehneet tehtävänsä ja Turkki saattoi tehdä sen, mistä olivat uhonneet jo pitkään. Edmund Burke sanoi aikanaan, että kaikki, mitä paha tarvitsee voittaakseen, on se, että hyvät ihmiset eivät tee mitään. Hiljaisuus ja toimimattomuus Turkin hyökkäyksen osalta ei ole puolueettomuutta, vaan Ankaran hallinnon tavoitteiden hyväksyntää. Taistelut Afrinin alueella tulevat jatkumaan vielä hetken, mutta pian Erdogan islamistitaistelijoineen joutuu miettimään sitä, käyvätkö he taisteluun Afrinin alueella olevia Syyrian armeijan joukkoja vastaan vaiko iskevät Manbijin aluetta vastaan, joka on viimeinen kurdien hallussa oleva alue Eufrat-joen länsipuolella. Se ei kuitenkaan ole vuoriston suojaama kuten Afrin, joten mikäli Turkkia ei haittaa alueella olevien yhdysvaltalaisjoukkojen läsnäolo, Manbijin alueen valloitus tulee olemaan nopeahko salamasotaoperaatio Afrinin viikkojen raskaaseen jauhamiseen verrattuna. Ilman raskasta aseistusta ja liittolaisia kurdeilla ei ole toivoa. 

 

 

 

 

Aihetta sivuavia aiempia kirjoituksiani:
 

ERDOGAN rakentaa Turkista diktatuuria lännen katsoessa muualle.

Turkki tuhoamisen tiellä.

Hiljaisuus Afrinin osalta tuhoaa lännen uskottavuuden.

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Koska Syyria valtiona on tuhon oma, pitäisi siitä tehdä itsenäinen Kurdistan. Ajatus voi kuulostaa radikaalilta, mutta eihän se olisi ensimmäinen kerta kun kansainvälinen yhteisö on maattomalle kansalle maan lahjoittanut. Näin syntyi Israel, tuo kapitalistinen tasku kommunistisessa vaipassa.

Bašar al-Assad olisi jo voitettu, ellei Venäjä olisi rientänyt avuksi. Al-Assadilla ei ole mitään mahdollisuuksia voittaa sotaansa, mutta eihän vallasta juopunut ole ennenkään vallasta luopunut. Se tappaa mieluummin oman kansansa viimeiseen mieheen, naiseen ja lapseen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Veikkaan, että Syyrian alaviittien tappamisesta viimeiseen naiseen ja lapseen saakka olisivat vastanneet USA:n tukemat islamistit, ellei Venäjä olisi puuttunut tapahtumiin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No onko Venäjä saanut aikaan muuta kuin lisää siviiliuhreja?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Syyria on itse asiassa vakautumassa ja sota loppusuoralla, mutta vanhoja Syyrian rajoja tosiasiallisesti ei mahda lopussa olla, vaan on syntynyt uudenlainen jako. Syyria liittolaisineen on voittamassa toisaalla ja Turkki toisaalla.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Kumpi Lamminpäälle olisi mieluisampi hallitsija Syyriaan al-Assadin jälkeen, ISIS vai joku al-Qaidan prospect-kerhoista?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää
Käyttäjän TimoOrava kuva
Timo Orava Vastaus kommenttiin #13

No miksi sitten haluat Assadin vaihtoon? Assad pitää islamistit kurissa. Aivan kuten piti Saddam sekä Gaddafikin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #14

Kansahan se al-Assadin vaihtoon haluaa. Arabikevään kukat ovat valitettavasti olleet pahan kukkia kaikkialla paitsi Tunisiassa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #15

Kaksi asiaa:
- Assad sai 79% äänistä viime presidentin vaaleissa. (Lelu-salakuljettaja levitti vääriä tietoja).
- EUn tarkkailijat kertoivat vaalien olleen rehelliset.

Henry

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #16

79 prosenttia on jo sellainen äänisaalis että sen pitäisi saada hälytyskellot soimaan. Edes Sauli Niinistö ei ole niin suosittu.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #15

Niin mikä kansa? Voiko joku olla vielä niin kujalla, ettei tajua "kansan" olevan tässä yhteydessä sekalainen joukko islamistiryhmittymiä, jotka ovat välillä al-Assadin, välillä toistensa kurkuissa? Siksi on minusta ihan relevanttia kysyä, mikä niistä olisi suosikkisi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #19

Niin että mikä kansa? Syyriassa on ainakin arabeja ja kurdeja. Voi olla muitakin kansoja.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #20

Ookkei, ja mikäs niistä Syyriassa tällä hetkellä taistelevista ryhmittymistä edustaa mielestäsi "kansaa"?

Niitä taitaa olla parikymmentä, joten valinnanvaraa löytyy. Vai törmäätkö siihen kenkkumaiseen ongelmaan, että jokaisella on oma perin rajallinen ja tukevasti muiden kanssa vastakkainen käsitys siitä, kuka "kansaan" kuuluu, ja ketä ei tarvitse ajaa mereen?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #21

Eivät ainakaan Turkki ja Venäjä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #22

No jos edes Iran tai Saudi-Arabia?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #23

Eihän niistä kumpikaan ole sekaantunut Syyrian sotaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #24

Aha. Jos nyt alkuun lukaiset edes niinkin helposti löydettävän lähteen kuin Syyrian sotaa käsittelevän Wikipedia -sivun ennen kuin nolaat itseäsi enempää.

https://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Civil_War

Toisaalta, täydellinen tietämättömyys näyttää antavan täydellisen varmuuden mielipiteenmuodostukseen...

Ai niin, ja laitetaan nyt vielä kaupan päälle lista "kansasta" :-)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_armed_groups...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #26

Älä sinä poika sitä murehdi että minä tässä itseni nolaisin. Sota alkoi kansannousuna Bašar al-Assadin hallitusta vastaan. Eri ryhmiin kuuluvat hallitusta vastaan taistelevat maltilliset ja islamilaiset kapinalliset sotivat myös keskenään. Myös ulkovallat ovat sekaantuneet sotaan. Sota on luonut valtavan pakolaistulvan maan sisällä ja ulkomaille. Tämä kaikki käy ilmi myös tuosta linkittämästäsi Wikipedian artikkelista. Ei siinä ollut mitään sellaista mitä en tietäisi tai mikä olisi ristiriidassa minkään kanssa mitä olen sanonut. Sori siitä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #28

Niin että edelleen olet sitä mieltä, ettei esimerkiksi Iran ole sotkeentunut sotaan, kuten tuossa yllä väität?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #21

Syyrian virallinen ja käytetyin kieli on arabia, jota puhuu äidinkielenään arviolta 85 % maan väestöstä. Maan pohjoisosaan keskittynyt kurdiväestö muodostaa 9 % maan väestöstä ja puhuu valtaosin kurdia. Syyrian pienet armenialais- ja turkmeenivähemmistöt puhuvat myös omia kieliään. Lisäksi noin 200 000 henkilöä, etupäässä assyrialaiskristittyjä, puhuu yhä arameaa. Sehän oli muuten Jeesuksenkin äidinkieli. Mutta ei noista paria kymmentä kansaa saa millään laskuopilla.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #25

Iran ja saudit ovat sotkeentuneet ja todella syvälle. Tosin sillä erotuksella, että saudit yrittävät olla piilossa, mutta Iran ei. Iranilaisia on kaatunutkin tuhatkunta maassa ihan virallisten tietojenkin mukaan, vaikkakin pääosa osa on afgaanitaustaisia sotilaita.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #30

Joo, ja Turkkihan on taas teurastamassa kurdeja minkä ehtii. Vaikka kurdit olivat likipitäen se ainoa porukka joka pani kampoihin Isisille. On se kumma juttu että kurdit (joita on kai kymmenisen kertaa niin paljon kuin suomalaisia) ovat vainottu vähemmistö niin Turkissa, Iranissa, Irakissa kuin Syyriassakin. Näistä kaksi viimeksi mainittuahan ovat jokseenkin keinotekoisia valtioita, joilla on viivoittimella piirretyt rajat.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Erdogan islamistitaistelijoineen joutuu miettimään sitä, käyvätkö he taisteluun Afrinin alueella olevia Syyrian armeijan joukkoja vastaan."

Näin ei tule käymään, koska silloin Erdogan rikkoisi Venäjän kanssa solmitut sopimukset. Venäjän ja Turkin välit ovat hyvät huolimatta siitä, että Turkki pudotti venäläisen pommittajan noin vuosi takaperin.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Se on tosiaan epätodennäköistä, mutta Erdogan ei ole aiemminkaan kauheasti epäröinyt voimankäyttöä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin, olihan tuo yhteistyö aika koetuksella kun ISIS ja Turkki tekivät hyvää öljybisnestä ja sitten Venäjä pommitti satoja öljyä kuljettavia rekkoja tuusannuuskaksi.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Joo, kyllä mikä tahansa itsenäinen valtio länessä olisi voinut kertoa totuuden.
Minun mielipiteeni, jolla ei ole koirankakkarankaan arvoa, on että lännessä ei oikeastaan ole itsenäisiä valtioita.

Mielestäni Suomi voisi jo historiansa vuoksi sanoa jotakin, kun jotain vähemmistökansaa tapetaan. Ja varsinkin, niinkuin blogisti toteaa, tämä kansanosa on taistellut vuosia ääri-islamistisia joukkoja vastaan.

Jutun tekee kimurantiksi se, että Hillary Clinton taivutti epäröivän Obaman antamaan Gaddafin jäädytettyjä miljardeja "Libyan vapautusjoukoille".
Ja kun Gaddafi oli tapettu, antoi länsi näiden (ISIS yms.)-taistelijoiden suunnattomat autokaravaanit ajaa Libyasta häiritsemättä taistelemaan Syyriaan.
Ja tämä lännen tukihan on se syy, miksi virallinen Suomi on hiljaa.

Henry

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuo tilanteen luonnehtiminen kimurantiksi osuu naulan kantaan. Meillä niin suosituksi käyneellä "kenen jopukossa seisot" logiikalla voi mennä vain pieleen, kun toimijoina on yhden sortin pahiksia, toisen sortin pahiksia, kolmannen sortin pahiksia ja vielä joitakin muita pahiksia. Siellä seassa sitten on epäilemättä myös melkoinen joukko ihmisiä, jotka mieluiten eläisivät kohtuullisen rauhassa riippumatta siitä, mikä porukka lopulta on vallassa. Valitettavasti nimittäin on niin, että huonokin hallinto on parempi kuin tasavahvojen tappelijoiden ikuinen sota tai kokonaan romahtanut hallinto. Libya on tästä suoranainen kouluesimerkki.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Lännen politiikka on tosiaan ollut Lähi-idässä ympäristöineen suurimmalta osin osa ongelmaa, ei ratkaisua. Tämän vuosituhannen puolella ainoa oikea positiivinen saavutus on Iranin kanssa tehty ydinsopimus.

Ilkka Huotari

Kirjoitus hyväksi havaittu, suositeltu ja jaettu.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Veli-Pekka,

kiitos ansiokkaasta tekstistäsi.

Kansalaisina voimme parhaimmillaan sen, minkä sinä juuri teit. Lisäksi me voimme olla matkustamatta Turkkiin, olla ostamatta turkkilaisia tuotteita (elintarvikkeita, autoja, vaatteita...). Itse lopetin kaiken turkkilaisen ostamisen 1980-luvun lopulla, jolloin ymmärsin, että PKK (jonka status vaatii välitöntä muutosta Pohjois-Kurdistanin lailliseksi edustajaksi) pyrkii hyvään: kultturisten, ml. kielelliset oikeudet, kurdeille. Kurdit ovat Lähi-idän väestöä samoilla asuinsijoilla vuosituhansien takaa - miksi he eivät saisi elää kurdiksi (sen eri muodoilla, joita on lukuisia) ja omilla asuinsijoillaan sekä hallita itse itseään?

Ilman Turkkia ISIS ei olisi koskaan saanut sitä voimaa ja kestävyyttä, mitä sillä oli ja se olisi kukistunut nopeasti. Turkki aseisti, rahoitti, antoi tiedusteluapua, hoiti (jopa Ankaran ja Istanbulin sairaaloissa ISIS-sotureita), majoitti sotaan menossa olevia ISIS-sotureita mm. Antepin (turkiksi Gaziantep) hotelleissa.

Ilman kurdeja ISIS olisi vieläkin voimissaan niin Irakissa kuin Syyriassakin. Juuri kuten sanot, kurdit ovat tehtävänsä tehneet, ja he saavat mennä unohduksiin.

Toimituksen poiminnat