Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Eikö suomalaisia yrittäjiä ALV-raja kiinnosta?

 

Tällä hetkellä käynnissä on kansalaisaloite, jonka tavoitteena on vähäisen liiketoiminnan arvonlisäverorajan nostaminen 50 000:n euroon. Kyse ei ole käsittääkseni edes ensimmäisestä kerrasta, kun vastaavaa yritetään. Vähäisen liiketoiminnan arvonlisäverorajan nosto olisi erinomainen toimi yrittäjyyteen kannustamiseen sekä pienyrittäjyyden tukemiseen. Nykyhallituksemme on lähinnä jakanut raippaa vähäosaisille sekä suhmuroinut suurten toimijoiden hyväksi ja jotenkin tuntuu kummalliselle, ettei yhtään mitään ole tehty pienyrittäjyyden helpottamiseksi. 

Samoin minua hämmästyttää myös se, kuinka passiivisia yrittäjät ovat olleet. Meidän ei tarvitse Viroa kauemmaksi katsoa, kun näemme jo positiviisen esimerkin. Monista muista maista puhumattakaan. Nyrkkiä kyllä tässä maassa osataan taskussa puida, mutta kun konkreettinen aloite olisi käsillä, mitään ei tapahdu. Vai onko se niin, että tässä maassa yrittäjätkin näkevät (muiden) yrittäjyyden ongelmana ja markkinoille tulemisen esteiden purkamisen itselleen haitallisena kilpailuna?

Oli miten oli, käykäähän edes tämän tekstin lukijat allekirjoittamassa tuo aloite

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tämän asian kanssa kannattaisi lähestyä yrittäjäjörjestöjä, jos vaikka laittaisivat asian jäsenistölleen tiedoksi ja nettisivuilleen ym.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Raja on aivan liian pieni. Parempi vaatimus olisi laskea al-vero 17 %. Ei yritykset elä 50 000 euron liikevaihdolla, miksi sellaista toimintaa pitää innostaa joka ei kannata?

Tuo 50 000 olisi harrastelijayrittäjille suunnattu tuki, eli saisivat harrastelijat harrastella valtion myötävaikutuksella ilman todellista tuntumaa raadollisesta yrittäjyydestä.

Miksi oikeat yrittäjät lähtisivät tukemaan näpertelyä?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@2. Entä 100 000 €? Valtio ei tule ajatelleeksi myös muita kustannuksia yrityksen toiminnan pyörittämisestä.

Kännykällä näpyttelen mutta mitenkäs käänteinen ALV? Onko tietoa, että miten on toiminut?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei elä, mutta sä olet ymmärtänyt nyt taas asian sillä suuryrittäjän näkökulmasta.

Kannattaa selvittää, mitä esim Virossa on tapahtunut, kun alarajaa nostettiin 40000 euroon.

Kyse on siitä, että jos alaraja nostetaan, niin valtio säästää paljon rahaa, työttömyys vähenee ja pienillä tuloilla elävien elintaso paranee.

Suomeen on tulossa tulorekisteri, ja sen myötä pienikin yrittäminen ei romahduttaisi kenenkään tuloja, jos vaikka saat sillä pienellä yritystoiminnalla itsellesi hieman lisää rahaa, se on edullista sekä sinulle, että valtiolle.

Alv:n pieni alaraja estää pienet yritykset ja pienet mikroyritykset, tällaiset ovat nykyaikaa, Nokia, Microsoft, Kone ja Outokumpu ovat sitten hieman toisessa kategoriassa.

Tämä lisää työttämän ja silpputyöläisen mahdollisuuksia nostaa elintasoaan, eikä siitäkään varmaan haittaa ole, että valtion kulut pienenevtä, kun ihmiset omilla toimillaan pärjäävät ilman tukia.

Yrittäminen on nykyää hieman toisenlaista kuin kymmenen vuotta sitten ja nimenomaan itsensätyllistämien lisääntyy.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

50 000 liikevaihtoa on monelle yrittäjälle hyvä tulos ja se riittää hyvin elämiseen. Vähemmälläkin tulee toimeen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Liikevaihto ei ole tulos. Omaa työtään myyvälle 50 000 on ihan kelpo liikevaihto. Tosin mallissa ei sitten vähennettäisi alveja ostoistakaan?

Ongelmana liikevaihtoon perustuvassa huojennuksessa on, että se kohtelee yrityksiä kovin eriarvoiseti. Tavaraa ostavalle ja myyvälle yritykselle 50 000 ei ole minkäänlainen liikevaihto tai tae toimeentulolle.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #6

Kansalaisaloitteella pyrittiin nimenomaan tekemään työn teko kannattavammaksi. Tosin sellainen yritys joka myy kuluttajille työtä voi helposti jättää verot kokonaan tai osittain maksamatta.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #6

Totta.

Yrittäjä ostaa 62.000 €:lla (alv. 24%) lapioita tukusta ; alvia hinnassa siis 12.000€.

Yrittäjä myy lapiot asiakkaille nollakatteella eli 62.000 eurolla => yrityksen liikevaihto on 50.000€.

Yrittäjä maksaa siis ostaessaan 12.000€ alvia ja saa 12.000 takaisin palautuksena => yrittäjä ei ´maksa ´ alvia tehdessään nollakatteella kauppaa.

Nyt tulee se mystinen " arvonlisävero" : Yrittäjä panee lapion hintaan 10%:n katteen => lapiot myydään siis 68.200€:n (alv.24%) hintaan => liikevahto 55.000€ => tulos 5.000€ ja tällöin yrittäjä maksaa todella arvonlisäveroa siitä viiden tonnin arvonlisäyksestä 24% eli 1.200€ ( jonka hän kerää asiakkailtaan...).

En osannut monimutkaisemmin asiaa viestiä, sori.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Yleensäkin kaikenlainen kikkailu rajoilla ja prosenteilla on suoraan sanottuna /c:stä. Aika menee epäoleellisen, kun pitää miettiä sääntöjen muuttumisen vaikutusta. Tuetaan perustulon kaltaisella mallilla kaikkia vähätuloisia riippumatta siitä, onko vähätuloisuus pienimuotoista yritystoimintaa vai vähäisiä työtunteja.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Totta .

Nopeasti ajatellen moni ´rajalla keikkuva´ yrittäjä tietenkin jättää vaikka keikan heittämättä tai myynnin tekemättä, jottei lipsahda viivan väärällä puolelle.

Ajatuksenahan tuo "alviton raja" on kaunis, mutta niin kuin yleensä ; piru asuu yksityiskohdissa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #13

Seppo kertoi kupletin juonen kommenteissaan.

Juho sanoi esityksen olevan c:stä, ja niinhän se on vaalitäky ei muuta. Joku puhui 50 000 tuloksesta, mutta esitys puhuu liikevaihdosta. Se millä yrittäjä elää ei ole liikevaihto vaan tulos. Liikevaihdosta pitää siis maksaa muutakin kuuin alv.

Jos esitys olisi 100 000 asia olisi jo asiallinen esitys, vaikka en vieläkään usko mihinkään tuollaiseen. Miksi ei alv voisi olla kaikille pienempi?

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Miksi aloitetta ei ole markkinoitu paremmin? Itsellänikin on varmasti mennyt useita aloitteita ns. ohi suun, koska en seuraa niitä aktiivisesti.

Entä yrittäjien pieni joukko? Tarvitaan 50 000 allekirjoitusta. Se on iso määrä se. Ehkä yrittäjät eivät myöskään ole kiinnostuneita poliittisesta vaikuttamisesta(?).

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Lakien säätäminen on poliitikkojen hommaa. Yrittäjät eivät halua omien töidensä lisäksi tehdä poliitikkojen töitä. Jos yrittäjät eivät ole tyytyväisiä nykyisiin verolakeihin, he siirtyvät mielummin harmaaseen talouteen, tai siirtävät toimintoja veroystävällisempiin maihin, kuin pyrkivät muuttamaan lakeja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vasemmistoliitto kannattaa alarajan nostoa, ja hyvä niin, paljon ovat muutkin puoleet asiasta puhuneet, mutta selviä kantoja ei taida muilla olla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä olen onneton antikvariaattikauppias, ja pyörin tuossa ehdotetulla 50000 rajalla, mulla on se etu, että alvi on vain 10% käytetyn tavaran kaupasta.

Pitää vain osata ostaa eurolla ja myydä kympillä, sillä saa aina viikonloppuisin keittokinkkua leivänpäälle :)

Eihän tuolla liikevaihdolla mitään isoa rahaa tee, mutta kun on vaimo hyvillä palkoilla, niin täll lailla voi saada pikkaisen lisää.

Silti olen vakaasti sitä mieltä, että tuon rajan nosto nostaisi työllisyyttä ja vähentäisi valtion menoja, alvit ovat juuri niitä, joiden takia pikkuyrittäjät ovat pulassa.

Mua tää tottakai helpottaisi, mutta oon jo niin tottunut alviin, ettei enää ilman osaisi elää. :)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Yrittäjäjärjestö:

"Suomen Yrittäjät ei kannata yleisen alarajan nostoa, koska se aiheuttaisi epätasa-arvoa pienyritysten välille ja haittaisi kasvua

Julkisuudessa on keskusteltu arvonlisäveron alarajan nostamisesta 10 000 eurosta ylöspäin. Suomen Yrittäjät ei kannata alarajan nostamista, koska sillä voisi olla kielteisiä kilpailuvaikutuksia erikokoisten yritysten välillä."

https://www.yrittajat.fi/tiedotteet/539758-ajankoh...

Vastauksena otsikon kysymykseen: Kyllä kiinnostaa, mutta eri tavalla kuin blogisti ehkä luulee.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Suomen Yrittäjät taitaa edustaa isompia yrityksiä, koska haluavat kampittaa pienten yritysten kilpailukykyä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Yrittäjien jäsenistä varmaan suurin osa toimii yli 50 000 euron liikevaihdolla, arvaan. Jätit nyt kuitenkin ottamatta kantaa järjestön esille ottamaan näkökulmaan vaan ryhdyit sen sijaan arvailemaan motiivejaan.

Minä en kutsuisi epäreilun kilpailuasetelman välttämistä kampittamiseksi.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #17

Esitys tarjoaa kaikille yrityksille samaa, eli ensimmäiset 50 000 on alvittomia.

"Mikäli tilikauden liikevaihto ylittää 50 000 euroa, on hän verovelvollinen siltä osalta, joka ylittää 50 000 euroa."

Siis, esitys on mielestäni reilu ja tasapuolinen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #18

No joka tapauksessa toteutuessaan tämä kohtelisi eri tavalla 100 000:n kuin 50 000:n euron liikevaihdolla toimivia yrityksiä. Pointti oli nyt lähinnä vastaus blogistille joka ihmetteli, miksi yrittäjiä ei kiinnosta.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Enempi siitä on haittaa kuin hyötyä varsinkin olemassa oleville yrityksille, johtaa myöskin alle 50 000 liikevaihdon yritysten tehtailuun.
Alv on saatava hintaan mukaan alusta lähtien jos sitä kerran peritään, eli prosentti sopivaksi, ei eri vapauksia pienille eikä isoille.

Pekka Iiskonmaki

Oikea raja olisi 300.000 - 600.000 euroa.

Valtio ei menettäisi yhtään euroa verotuloina.

Valtion työllisyyskulut puolittuisivat vastineeksi.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tuota esitystä jo kelpaisi pohtia.

Toimituksen poiminnat