Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Tuhat työpaikkaa pelialalle Kajaaniin viidessä vuodessa?

  • Kajaanin ammattikorkeakoulu on johtava pelialan oppilaitos Suomessa
    Kajaanin ammattikorkeakoulu on johtava pelialan oppilaitos Suomessa

Tämän aamun Kainuun Sanomissa on laaja artikkeli pelialasta Kajaanissa ja entisen roviolaisen Peter Vesterbackan vierailusta ja suunnitelmista täällä.  Pelialan työllisyystavoite lyötiin lukkoon, kun Vesterbacka oli Kajaanin CEMIS:in, Kainuun liiton, Kajaanin kaupungin ja Sotkamon kunnan vieraana tämän viikon alussa.

Kirjoitin jo lähes viisi vuotta sitten, ettei peliala ole leikin asia varsinkaan täällä Kajaanissa ja vaikka aamun KS muuta väittääkin, niin jo tuolloin Kajaanissa pelialan työpaikkoja oli satakunta - tänään kaksi suurinta alan yritystä työllistää yksin sen sata ihmistä (ja vähän ylikin, vaikka lehdessä väitetään alan työpaikkojen määräksi sata kokonaisuudessaan. Mutta pieni pessimistinen tilastovirhe ei ole pääasia vaan se, että nyt ollaan hakemassa suurta kasvua. 

Vesterbacka on kokoamassa 50 000 opiskelija-asunnon rakentamishanketta. Porissa ollaan jo etenemässä Jyväskylän sekä Rovaniemen seuratessa  ja Vesterbackan mukaan Kajaanin peliala sekä Vuokatti Sport mahtuisivat mukaan. Ajatuksena on kaupata suomalaista koulutusta Aasiaan ja saada tuhansia opiskelijoita varsinkin Intiasta ja Kiinasta. Yksin Intiasta pitäisi saada maahamme vuosittain 10 000 opisjelijaa.  Ajatus on mielenkiintoinen, mutta mitään kauhean konkreettista ei ainakaan uutisoinnista selviä. Vesterbacka on visionääri ja suurten linjojen mies, mutta tosiasia on se, että mikäli täällä ei ryhdytä aktiivisiin toimiin, niin suunnitelmat ovat suunnitelmia ja sellaisiksi jäävät.

On kuitenkin tärkeä ymmärtää, että Kajaanin ammattikorkeakoulu on ollut ratkaisevassa asemassa siinä, että meillä ylipäätään on pelialan yrityksiä ja Kajaani on väestöpohjaan nähden valtakunnan ykköskaupunki tältä osin. Edelleenkin lähes joka kymmenes yritys löytyy täältä Nälkämaan sydämestä ja useampikin yritys kasvaa ja rekrytoi väkeä par´aikaa. Muutamassa vuodessa meille on noussut tyhjästä ja vakiintunut ala, jonka työllisyys- ja talousvaikutukset ovat merkittäviä, mutta josta edelleenkään suuri osa kainuulaisista ei tiedä mitään - hyvä jos on kuullutkaan. 

Mutta tosiasia on se, että pienellä suuruudenhulluudella saa usein yhtä sun toista aikaiseksi ja jos ei yritä, ei voi onnistua. Kajaanissa on jo tähän mennessä tehty jotain sellaista, mitä monet pitivät mahdottomana ja mille monet aivan kaupunkimme johtavia poliittikkoja myöten naureskelivat. Mutta niin vain on käynyt, että nuo kalkkeutuneimmatkin harmaahapset alkavat ymmärtää, että kyse on isoista rahoista ja oikeista työpaikoista. 

Kävi miten kävi, niin pelialan kasvu jatkuu täällä Kajaanissa voimakkaana ja se jo yksin luo ja ylläpitää positiivista kehitystä. Sen varaan on hyvä rakentaa vähän suurempiakin suunnitelmia ja koko maallemme tärkeää olisi saada kansainvälisistä muuttovirroista tänne nimenomaan koulutettuja ja yrittelijäitä ihmisiä. Sellaisia hankkeita ei voi kuin pitää kannatettavina. Toivottavasti tästä kuullaan pian lisää. Tyhjänpäiväisiä julkilausumia on tässä maassa kuultu aivan tarpeeksi.

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Pelialan työllisyystavoite lyötiin lukkoon"

Ei olisi kannattanut lyödä lukkoon noin pientä määrää, ainakin satatuhatta uutta työpaikkaa pelialalle pitäisi saada.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Peliala on kuin pokeria. Aluksi kaikilla on samat mahdollisuudet, mutta vain yhdelle jää se paras käsi. Jokerikortilla mahdollisuudet paranevat.

Pelin suunnittelija ja ohjelmoija (yritys) ottaa aika työhön ryhtyessään melkoisen riskin, koska markkinat päättävät, onko peli onnistunut.

Koska pelimaailmassa vaikuttavat myös muoti-ilmiöt, edes hyvä peli ei välttämättä myy odotusten mukaisesti.

Suomessa on nyt pelibuumi, mutta kuten Rovion esimerkki osoittaa, yhden firman on vaikeaa luoda toista menestyskonseptia.

Toimituksen poiminnat