Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Sotkamon kunta näytti vihreää valoa Terrafamen uraanintalteenotolle

 

Sotkamon kunta antoi eilen vahvan tukensa uraanin talteenotolle.  Näin he seurasivat perässä Kajaania ja tältä osin viimeinenkin este on poistunut. Toki valtiovallalla on vielä sanansa sanottavanaan, mutta pelko siitä, että typeryys ja irrationaalinen pelko ratkaisivat luvan lienee aiheeton. Uraanin talteenotto vähentää riskejä ja puhdistaa ympäristöä sekä parantaa kaivoksen taloudellisia toimintaedellytyksiä.

On vain järkevää minimoida uraanin määrä kaivosalueella sekä lopputuotteissa. On myös suomalaisten veronmaksajien ja yhteiskuntamme edun mukaista ryhtyä taloudellisesti sekä ympäristön kannalta järkevään hankkeeseen, joka vähentää riskejä ja luo työpaikkoja. Samoin on järkevää sekä moraalisesti oikein tuottaa uraania maassa, joka käyttää ja rakentaa lisääkin ydinvoimaa. 

Seuraavaksi saanemme kuulla siitä, kuinka Terrafamen alueelle rakennetaan kobolttia hyödyntävä akkukemikaalitehdas. Sekin luo kipeästi kaivattuja työpaikkoja sekä vaurautta, josta tämä maa elää. Tällä kertaa kyseessä on kuitenkin mediaseksikkäisiin sähköautoihin liittyvä tuote, jonka yhteydessä tuskin pahemmin mietitään sähköautoiluun liittyviä ympäristöongelmia, tai muitakaan murheita. Suunta on kuitenkin selvä ja Terrafamen kaivos toimintoineen jatkaa kohti taloudellisesti entistä parempaa tilannetta

 

 

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Valtion kaivosyhtiön Terrafamen liiketappio oli viime vuonna 6 miljoonaa euroa. Näin yhtiön ja Talvivaaran kaivoksen tappioputki jatkuu. Tappio olisi 135 miljoonaa euroa eli vuoden 2016 kokoluokkaa ilman varastokikkailua.

Keskeneräisen tuotannon/varaston arvoksi kirjattiin viime vuoden lopussa 138 miljoonaa euroa. Vuoden 2016 lopussa sen arvo oli vain 50 miljoonaa euroa.

Terrafame yrittää katkaista tappioputkensa mm. uraanihankkeella. Hanke on vaarallinen koko Suomelle, ei vain Talivaaran ympäristölle.

Valtio on paikannut kaivosyhtiön kassavajetta myymällä lisää sen osakkeita. Valtion omistusosuus on pudonnut reiluun 70 prosenttiin.

Talvivaaran kaivosyhtiön perustaja ja koko Talvivaara-sotkun aiheuttaja Pekka Perä on saanut tammikuussa uuden syytteen törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä.

Talvivaaraan liittyen syytteet eivät lopu tähän. Kaivoksen aiheuttamat ympäristötuhot ja niiden korvaaminen ovat vasta alkumetreillään.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Miten kykenit kirjoittamaan noin lyhyesti, mutta niin paljon puutaheinää?

Ilkka Luoma

tiistaina, toukokuuta 09, 2006
Pääministeri Vanhanen avasi oikeasti energiapelin

...
Suomen maaperässä on uraania ja kansalaiset eivät vielä oikeasti halua aloittaa energian säästöä. Suomessa rakennetaan uutta ydinvoimalaa sen antaessa merkittävästi työtä rakennuspaikkakunnallensa. Suomi oivalsi jo vuosia sitten aloittaa suunnitelmat ydinjätteen loppusijoituksesta. Nyt pääministeri Matti Vanhanen oivalsi avata oikeasti ja ratkaisevasti energiakeskustelun. Ydinenergia on toistaiseksi turvallisin tapa tyydyttää kulutusorientoituneen elämäntapamme energiatarve.

Ensimmäiseksi tulee kartoittaa maamme uraanivarat ja niiden käyttökelpoisuus jatkojalostukseen. Uraani säteilee kaikissa vaiheissaan, kuten nyt pääministerillä; vaatii poliittista silmää avata oikeasti omavaraisen energiahuollon keskustelu. Nyt se on tehty. Välittömästi asiantuntija arvioi, että uraanin rikastaminen maksaa miljardeja ja rikastuslaitokset ovat tarkoitetut vain suuriin mittakaavoihin. Osoittaa samaa näköalattomuutta torpata heti energiakeskustelun ratkaiseva avaus tunnusluvuilla, joista herää epäilys, kuten Venäjän sähkökaapelin kustannushaitareista.

Ensin uraania pitää löytyä riittävästi omasta maaperästä, tämän jälkeen kaivosoikeudet pitää saada yhteiskunnan haltuun. Uraanimalmi täytyy jalostaa ja sitten rikastaa. Nopeasti ajatellen ketju on erityisen mielenkiintoinen tutkimuksellisesti ja työllistäjänä niin asiantuntijoille kuin toteuttajille. Suomalainen insinööri on kehittänyt pitkäjänteisellä työllä maailman parhaita konstruktioita. Nyt voisi olla edessä uusi aluevaltaus seuraavalle 20-40 vuodelle, kunnes fuusio mahdollisesti helpottaa energianälkäistä ihmistä, ellei säästämisen ymmärrys kohtaa kysyntäämme jo aikaisemmin.

Suomalainen teknologiaosaaminen voisi kohdata uraanin jalostuksessa ja rikastuksessa yhteistyön uusien kehittyvien maiden kanssa. Suomi voi myöhemmin viedä osaamistansa ja suorittaa rikastusta myös ruotsalaisille. Länsinaapurimme joutuvat pitkittämään atomivoimaloidensa käyntiä saman energiasyöppyisyyden takia, kuten mekin joudumme rakentamaan kuudennen voimalan lähivuosina.

Jatkuu ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/05/pministeri-v... -

.

Toimituksen poiminnat