Kiina palaamassa yhden miehen diktatuuriin?

 

Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitea on tehnyt perustuslakimuutosehdotuksen, joka tuli julkiseksi tänään. Kyse on siitä, että perustuslaista tulisi poistaa pykälä, joka rajoittaa presidentin ja varapresidentin aseman kahteen peräkkäiseen kauteen. Suorasukaisuudessaan ehdotus on poikkeuksellisen avoin askel kohti yhden miehen itsevaltiutta. Tällainen suunta on toki ollut havaittavissa jo pitkään maan "korruptionvastaisessa kamppailussa", jossa korruption vastustamisen ohella on siivottu puolueen omia rivejä.

Tällainen on äärimmäisen huolestuttavaa, sillä se vaarantaa Kiinan vakaan kehityksen ja on synnyttämässä entisestään autoritäärisempää valtiota. Kun tämän yhdistää maan taloudelliseen voimaan ja kasvavaan sotilaalliseen kapasiteettiin sekä koventuneeseen retoriikkaan, on selvää että tilanne ei ole kehittymässä maailman vakauden kannalta hyvään suuntaan. Kylmän sodan jälkeisessä maailmassa Kiina oli pitkään maltillinen ja malttia korostanut toimija – ei toki aina hyvällä asialla – mutta nyt maa on palauttamassa historiallista suurvalta-asemaa ja sen mukana näyttää palaavan myös entistä keskitetympi valtajärjestelmä.

Kiinan kehitys ei ole myöskään vakaalla pohjalla, sillä maalla on vakavia ja kärjistymässä olevia ongelmia ja järjestelmä, joka kansanvallan sijaan vahvistaa entistä kapeamman puole-eliitin asemaa, ei ole yleensä kykeneväinen muutoksiin status quon palvellessa hallitsevaa luokkaa. Jos ja aikanaan kun talouskasvu taittuu ensimmäiseen syvään lamaan, on maan yhteiskuntarauhan taannut kehitys tiensä päässä. Historian saatossa nämä eivät ole olleet hyviä hetkiä, kun kyse on suurista valtioista, jotka ovat panostaneet sotilaalliseen voimaan.  

Aika näyttää kuinka käy, mutta vaikuttaa sille, että eräs tämän vuosikymmenen hiljainen trendi on erilaisen autoritarismin paluu ja vanhojen autoritarististen hallintojen  vahvistuminen. Suunta on huolestuttava. Yhdysvalloista Kiinaan, Venäjältä Turkkiin, EU-maista arabimaihin.. sama tarina eri sävyillä ja yksityiskohdilla. Liberaalin demokratian ihanteet ja todellisuus ovat uhanalaisempia ja vaaranalaisempia kuin pitkiin aikoihin. Valitettavasti vain olemme itse itsemme riisuneet aseista. Kuka meihin uskoisi, kun emme itsekään enää tohdi edes katsetta korottaa maasta. 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com

Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo – siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

vpleivo
Vasemmistoliitto Kajaani

Marcus Aurelius, Seneca, Thomas Jefferson, George Washington, Jeesus ja John Stuart Mill olivat kovia kavereita.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com
Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu