Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Terrafame uraanin talteenoton viimeisetkin esteet ovat poistumassa

Terrafamen uraanin talteenottohankkeen eteneminen suunnitelmista toteutukseen on loppusuoralla. Huomenna Sotkamon kunnanvaltuusto tekee asian suhteen päätöksensä ja vaikuttaa sille, että järki on voittamassa ja Sotkamo antaa hankkeelle siunauksensa. Valtioneuvosto nimittäin tuskin on torppaamassa hanketta, joka parantaa Terrafamen kaivoksen taloudellisia edellytyksiä, luo kaivostoiminnan yhteyteen vajaat satakunta uutta työpaikkaa ja tekee maastamme Euroopan mittapuulla merkittävän uraanintuottajan. 

Onneksi täällä Kajaanissa ydinvoimaa virallisesti vastustava Vasemmistoliittokin asettui valtuustokäsittelyssä yhtä eriävää mielipidettä vaille uraanin talteenoton puolelle. On vain järkevää minimoida uraanin määrä kaivosalueella sekä lopputuotteissa. On myös suomalaisten veronmaksajien ja yhteiskuntamme edun mukaista ryhtyä taloudellisesti sekä ympäristön kannalta järkevään hankkeeseen, joka vähentää riskejä ja luo työpaikkoja. Samoin on järkevää sekä moraalisesti oikein tuottaa uraania maassa, joka käyttää ja rakentaa lisääkin ydinvoimaa. 

Seuraavaksi saanemme kuulla siitä, kuinka Terrafamen alueelle rakennetaan kobolttia hyödyntävä akkukemikaalitehdas. Sekin luo kipeästi kaivattuja työpaikkoja sekä vaurautta, josta tämä maa elää. Tällä kertaa kyseessä on kuitenkin mediaseksikkäisiin sähköautoihin liittyvä tuote, jonka yhteydessä tuskin pahemmin mietitään sähköautoiluun liittyviä ympäristöongelmia, tai muitakaan murheita. Suunta on kuitenkin selvä ja Terrafamen kaivos toimintoineen jatkaa kohti taloudellisesti entistä parempaa tilannetta. 

 

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Tästä tulee jatkaa uraanin rikastamiseen ja omien ydinkärkien kehittämiseen. Apua saadaan Israelista. Ei tarvita sitten ulkovaltojen asevoimia Suomeen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Erinomainen juttu. Miksi palauttaa uraani takaisin luontoon, kun se kerran on jo sieltä kaivettu?

Eri asia on sitten, onko uraanin saanto niin runsasta, että sen varaan kannattaisi polttoaineeksi rikastusta tehdä itse. Yhteistyömahdollisuuksia on onneksi monia.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ei sitä täällä polttoaineeksi rikasteta, vaan se homma tehdään toisaalla. En osaa sanoa, kuinka fiksua/typerää se olisi, mutta kyse on talteenotosta ja tuotteen lähettämisestä toisaalle rikastamista varten.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Muotoilin huonosti. Epäilen kyllä itsekin, että saanto ei ole riittävää rikastusta varten.

Polttoaineen tuottajia maailmalla on useita. Yhteistyökumppaneiksi sopisivat ehkä parhaiten venäläinen TVEL (lähellä), ranskalainen Areva (länsi-eurooppalainen) ja kanadalainen Cameco (Kanada maailman suurin uraanin tuottaja).

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Ei Terrafame ole esittänyt uraanin rikastusta polttoaineeksi saakka ja siihen ei noilla tuotantomäärillä ole mitään järkeä.

Toimituksen poiminnat