Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Yleinen asevelvollisuus on hokemalla todeksi hoettu valhe

  • Yleisen veronmaksujärjestelmän edelläkävijä.
    Yleisen veronmaksujärjestelmän edelläkävijä.

Suomi on kummallinen maa. Olemme hokemalla hokeneet todeksi asioita, jotka ovat tyystin kontrafaktuaalisia. Olemme puolueettomia, Ahvenanamaan demilitarisointi edistää turvallsuutta Itämerellä, meillä on Nato-optio ja puolustuksemme perustuu yleiseen asevelvollisuuteen. Kolme ensimmäistä on lähinnä reaalimaailman ymmärrystestejä - jos moisiin uskoo, niin tietääpähän ettei kyseinen ihminen ymmärrä aihepiiristä mitään, mutta neljäs on maamme väestön puolikasta koskeva ihmisoikeusongelma.

Nimittäin jos meillä olisi samanlainen veronmaksujärjestelmä kuin yleinen asevelvollisuutemme on, voisimme jättää veronmaksun naisten rasitteeksi ja vapauttaa vielä kovan linjan ateistit siitä - heillehän ei ole kuolemantapauksen yhteydessä minkään sortin taivaspaikkaa luvassa. Jos meininki ei sovi, menkööt vankilaan.

Todellisuudessa olisi vain ja ainoastaan oikeudenmukaista ja järkevää siirtyä yleiseen kansalaispalvelukseen, jossa ensin asepalvelukseen otettaisiin siihen sopivat ja vapaaehtoiset, joita täydennettäisiin puolustusvoimien ammattilaisten toteamalla tarvittavalla määrällä parhaiten sopivia, minkä jälkeen loput määrättäisiin siviilikriisinhallinnan, ympäristönsuojelun ja yhteiskunnan kannalta relevantteihin tehtäviin, joilla rakennettaisiin toimintakykyä sen varalle, että pelikaani niin sanotusti menee turbiiniin. Tietty osa ihmisistä olisi tietysti syytä vapauttaa tästäkin. 

Vaikka olenkin itse maakuntajoukkoihin sitoumuksen tehnyt varuskuntaharakka, niin en minä oikeasti panisi pahakseni, että meillä olisi reservissä väkeä, jotka olisi koulutettu sen varalle ja jotka harjoittelisivat varautuen siihen, että tankkeri menee kappaleiksi Itämerellä, vakava pandemia iskee, tai kansainvälinen kriisi pamauttaa elintarviketuonnin jäihin, tai kohtaamme oikeasti vakavan ympäristökatastrofin vaikkapa ydinvoimalaonnettomuuden muodossa - tai jotain muuta ikävää. Ei asevoimammekaan varaudu siihen, mikä on todennäköistä, vaan siihen mihin varautumatta jättämisellä olisi katastrofaaliset seuraukset. 

 

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Tietty osa ihmisistä olisi tietysti syytä vapauttaa tästäkin."

Ikävä kyllä Suomessa on alati kasvava joukko ihmisiä, jotka eivät kykene edes manuaaliseen öljyntorjuntatyöhön, koska eivät jaksa tai kykene pitämään lapiota kädessään muutoin kuin nojaamalla siihen.

Sota on siinä mielessä tasavertaistava, että sodan aikana löytyy tehtäviä jokaiselle hulluista aina hurskaisiin.

Rauhan aikana hullut ja hurskaat on syytä pitääkin kaukana aseista.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Mutta kyllä muitakin tehtäviä on, kuten nykyinen siviilipalvelusjärjestelmämmekin osoittaa. Paljon on mahdollisuuksia hyödylliseen toimintaan,

Mika Sarivaara-Satta

Asepalvelus vapaa-ehtoiseksi ja sidotaan ääni-oikeuteen.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ei toimi, ei monestakaan syystä.

Mika Sarivaara-Satta

Tottakai toimisi, sillä jos ei ole heittää nahkaa peliin, niin ei osallistu peliin.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #6

Antiikin Kreikassahan noin toimittiinkin joissain valtioissa. Mutta...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mitä äänioikeudella tekee? Valitsee apinat Arkadian pelleteatteriin? Minulle ainakin olisi täysin samantekevää, vaikkei sitä olisikaan. Neljännesvuosisataan en äänestänyt eduskuntavaaleissa lainkaan.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Nukkuvien puolue on keskeisessä roolissa siinä, mikä tässä maassa mättää..

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #8

Persuvaaran vuoksi olenkin nyt äänestänyt, viimeksi vasemmistoliittoa ja SFP:tä. Ehkä olisin äänestänyt useamminkin, jos Lahdessa voisi vm:a äänestää useammin.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #10

Kyllä se niin on, että jos ei muuta niin vähiten huonoa on vähän pakko äänestää...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mitään yleistä työvelvollisuutta ei voi olla, koska kansainväliset sopimukset kieltävät valtion määräämän pakkotyön. Asevelvollisuus on erikseen määrätty poikkeus. Jos naisille määrätään asevlevollisuus, voisivat tietysti naiset mennä sivariin, mutta käytännössähän varmaankin suurin osa vapautettaisiin kutsunnoissa. Sivaria ei voi määrätä pakolliseksi.

Ehdotan, että jossakin maakunnassa kokeillaan asevelvollisuudesta luopumista, ja katsotaan, miten se menee, kuinka paljon vapaaehtoisia löytyy.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kansalaispalvelus pitäisikin rakentaa nimenomaan osaksi turvallisuusjärjestelmää. Sen alle sitten kyllä saa yhtä sun toista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Palveluskelpoisuusajattelu lähtee nykyään siitä, jotta armeijalla on tietyt vähimmäisvaatimukset, joita täyttämättömät vapautetaan. Sivari taas on vapaaehtonen valinta. Armeijasta vapautetaan, vaikka sivarissa mainiosti pärjäisi vaikka vahtimestarina tai kirjastovirkailijana.
Armeijassahan voisi olla rakennusjoukkoja DDR:n tapaan, mutta sitten naisetkin pitäisi kutsua armeijaan ja katsoa palveluskelpoisiksi, onhan sekin toki mahdollista.
Minut itseni on vapautettu armeijasta, vaikka lääkärinä olen pärjännyt kolmekymmentä vuotta, koska silmissä on synnynnäinen vika, enkä pysty ampumaan kiväärillä, enkä tuolloin nähnyt ilman laseja mitään. Tuo kansalaispalvelus edellyttäisi siis sitä, että armijassa olisi sotilaita, jotka eivät pysty osallistumaan taistelutoimintaan, mistä armeija ainakaan ei innostu.
Eli kyllä tää vaikeaksi menee...

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Jo silloin, kun minulle asia oli ajankohtainen 80-luvulla, oli sisäpiirin tiedossa lääkäreitä, psykiatreja kai, jotka kirjoittivat vapautuspapereita. Silloin kun olin jo oman sivarini ja osittaiskieltäytymisen suorittanut ja olin jo siirtynyt tukijoukkojen puolelle 80- ja 90-lukujen vaihteessa, eräs sivari Turun Sadankomitean saunaillassa totesi, että muusikkopiireissä hänen valintaansa ihmeteltiin kovasti, kun kaikki muut hankkivat itselleen vapautuksen.

Myös Turun lääninvankilassa ihmeteltiin siinä vaiheessa, kun minusta oli ollut koko sivun juttu Turun sanomissa sekä haastattelu Turun alueradiossa ja kaikki tiesivät, miksi siellä olin, että eivät ennen olleet kuulleet, että joku ihan ehdoin tahdoin vankilaan haluaisi. Taisi siitäkin porukasta moni ollut hankkinut vapautuksen.

Minun mielestäni eräs parhaimmista kritiikeistä yleistä asevelvollisuutta vastaan on se, että kaikille reserviläisille ei riitä edes perusvarusteita. Aika yleisesti onkin esitetty sodanaikaisten joukkojen määräksi noin 250 000 ja se saavutettaisiin noin puolella nykyisestä koulutusmäärästä ( Liian suuren varusmiesmäärän kouluttaminen). Myös kertausharjoituksiin osallistuvien määrästä voi vetää johtopäätöksiä. Vielä 1985 niihin osallistui 44 000, mutta 2014 vain 6 000. 2015 tosin 18 000 (HS: Armeija kolminkertaisti kertausharjoituksiin kutsuttavien määrän). Jos ajatellaan, että palvelukelpoisuus säilytetään 10 vuoden välein kertaamalla, on palvelukelpoista reserviä varten koulutettavien järkevä määrä ehkä noin kuudennes tai kolmannes ikäluokan miehistä ja se on laskenut aika huimaa vauhtia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Minulta tullaan pyytämään lausuntoa nykyään, jotta pääsisi armeijaan - vapautuksen saaminen on niin helppoa. Murasen tapauksen jälkeen armeija ei ole halunnut ottaa mitään riskejä, Mt-syillä saa vapautuksen kuka haluaa, ja kuulemma nykyään riittää jo se, että sanoo käyttävänsä säännöllisesti kannabista, sillä saa vapautuksen viimeistään uusintatarkastuksen jälkeen. Ei kalliita testejä ruveta tekemään. Samoin, jos on ollut psykiatrisessa hoidossa alaikäisenä todennäköisesti vapautetaan, vaikkei sitä haluaisikaan, ADHD-lääkkeitä tarvitsevat vapautetaan...ennen sotia muuten taisi Lappi olla asevelvollisuuden ulkopuolella, koska asukkaita pidettiin niin kitukasvuisina, poliittisesti epäluotettaviksi katsotut vapautettiin jne...ei Suomessa koskaan ole mitään todellista yleistä asevelvollisuutta ollutkaan, sota poikkeuksena.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Tuo 250 000 on vain lukema poliitikkojen natusteltavaksi. Todellisuudessa kriisitilanteessa mentäisiin sillä kattauksella, joka katsotaan tarpeelliseksi. Siksi on parempi kouluttaa liikaa kuin "riittävästi".

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Mainitsemallesi kriisihallintakoulutukselle ei ole tutkimuksissa löytynyt todellista tarvetta. Ja jos kriisinhallintaa olisi tarpeen opettaa kaikille, kannattaisi se tehdä jo peruskoulussa, jolloin koulutus ei lyhentäisi työuria, eikä siitä kieltäytyviä tarvitsisi rangaista.

Osoitteesta: http://akl-web.fi/asevelvollisuus/Kysymyksia_kansa...

"Eräs idea on taas ollut kansalaispalveluksen käyttäminen yhteiskunnan kriisivarautumisen tukena. Nykyisen siviilipalveluksen osalta asiaa on selvitetty lähimenneisyydessä kahteen otteeseen: nykyistä siviilipalveluslakia säädettäessä (2005-07) sekä siviilipalveluksen kehittämistarpeita selvittäneen Siviilipalvelus 2020 -työryhmän loppuraportissa. Molemmilla kerroilla tulos oli sama: tarvetta ei löytynyt."

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Nuo on laadittu viime vuosikymmenen turvallisuusympäristössä. Pelin henki ja tilanne ovat muuttuneet aika lailla tyystin 2008 alkaen.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

En oikein ymmärrä ihmisten intoa pakottaa nuoria erilaisiin palveluksiin, varsinkin kuin kannustaminen on oikeastaan kaikilla mittareilla parempi ratkaisu, kansantaloudelle edullisempi, tasa-arvoisempi, ihmisoikeuksia kunnioittavampi jne.

Lisätietoa pakottamisen haitoista löytyy vaikkapa täältä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Asevelvollisuus_Suom...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Itse arvelisin Suomen siirtyvän 2030-luvulla rajoitettuun asevelvollisuuteen, jossa asevelvollisuuden suorittavat lähinnä vapaaehtoiset. Ruotsilla on jo tällainen järjestelmä. Näin voitaisiin luopua myös siviilipalveluksesta.

Toimituksen poiminnat