Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Valiokuntavuodoista vankeutta - miten käy demokratian ja avoimuuden?

  • Hys-hys
    Hys-hys

Ilta-Sanomat uutisoi tänään Eduskunnan työjärjestyksen muutoksesta, joka on avoimen yhteiskunnan kannalta hyvin kyseenlainen. Alun perin tiedusteluvaliokunnan jäseniä koskeva ja heidän osaltaan perusteltavissa oleva sakko- ja vankeusrangaistuksen uhalla terästetty linjaus on IS:n mukaan sellainen, ettei kansanedustaja voisi kertoa julkisuuteen tai minnekään salassa pidettäviä tai ”vaiteliaisuuden piiriin” kuuluvia asioita rangaistuksen uhalla. Rangaistus olisi sakkoa tai maksimissaan kuusi kuukautta vankeutta ja toisin kuin aiemmin oli suunniteltu, linjaus koskisi kaikkia valiokuntia. 

Periaatteessa juuri mikään ei muutu, koska vaiteliaisuutta on jo ennestäänkin vaadittu monissa tilanteissa, mutta signaali on selvä. Suiden on pysyttävä suljettuna ja valiokuntatyöskentely halutaan pitää entistä selvemmin suljettujen ovien takana. Tällainen ratkaisu olisi kuitenkin avoimen yhteiskunnan kannalta hyvin ikävä, koska vanha käytäntö on mahdollistanut sen, ettei poliittisesti merkittävän tiedon vuotamisesta ole rangaistu. 

En tiedä, mitä tästä pitäisi edes sanoa. Uutta tiedustelulainsäädäntöä ajetaan läpi, kansanedustajien vaitiolovaatimuksia tiukennetaan, hallitus toimii itäeurooppalaishenkisellä mandaatilla vastoin yleistä mielipidettä eikä vaivaudu edes dialogiin opposition kanssa, politiikka on monelta osin ollut aktiivisen eriarvoistavaa, peruuttamattomia koko suomalaista yhteiskuntaa muuttavia päätöksiä ollaan runnomassa läpi, vaikka vaalit ovat jo ensi vuonna... Suomalainen poliittinen kulttuuri on ottanut enenevässä määrin ikävän käännöksen, eikä suunta näytä hyvälle. 

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Kyllä Suomi on tämän hallituksen ja eduskunnan aikana muuttunut oleellisesti toiseksi valtioksi kuin mitä se oli vielä kymmenisen vuotta sitten. Tietenkin kansa on on muutoksen suhteen jakautunut, ja osa on nykysuunnasta mielissään, mutta näin raakaa opposition (joka on gallupien mukaan jo selvä enemmistö) ylikävelyä ei ole Suomessa pitkään aikaan nähty. Tämä on 1918 muistovuosi aivan kirjaimellisesti ja ihmettelen, jos ei jonkinlaista takapotkua tulla näkemään.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Niin, valitettavasti muutokset ovat olleet isoja. Mutta ovatko ne pysyviä ja olemme todistamassa uuden poliittisen kulttuurin alkua, vai oliko tämä vain väliaikainen notkahdus... Oli miten oli, niin ei tällaista pitäisi demokratiassa meiningin olla.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Se Ilta-Sanomien juttu valiokuntavuodoista ja vankeudesta oli vähän sinne päin. Tässä vähän tarkempaa tarinaa samasta aiheesta tältä päivältä: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/242238-kansanedus...

Toimituksen poiminnat