Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Ei kaikkia lapsia tarvitse rokottaa - vain ne jotka aikoo pitää

 

Suomessa ja muualla kehittyneissä maissa on kulunut vuosikymmeniä siitä, kun viimeksi lapsia kuoli kuin kärpäsiä sairauksiin, jotka voidaan parantuneen hygienian ja rokotusten avulla suurimmalta osin ehkäistä. Tämä yhdessä pseudotieteellisen huuhaan ja tietämättömyyteen nojaavan hysteerisyyden kanssa on luonut pohjan rokotevastaisuudelle, joka on 2000-luvulla saapunut myös Suomeen. Miksi rokottaa itsensä tai lapsensa, kun ei niitä sairauksiakaan näy?

Tarkkaavaisempi toki tietää, että vielä 2014 yksin tuhkarokko tappoi yli 70 000 ihmistä vuodessa. Se on hurja lukema, kun kahdenkymmenen pahimman aseellisen konfliktin tappama ihmisten määrä oli samaisena vuonna hiukan yli 160 000. Samalla kun tuhkarokosta on tulossa suurimmassa osassa maailmaa katoavaa kansanperinnettä, on Euroopassa tilanteen paraneminen pysähtynyt. Viime vuonna 30:ssä Euroopan maassa raportoitiin 14 451 tuhkarokkotapausta ja lisäystä edelliseen vuoteen tuli piirun verran alle 10 000 tapausta. Vähemmän yllättäen tapauksia on eniten ja tauti on levinnyt nopeimmin alhaisen rokotekattavuuden alueilla. Epidemia on edelleen käynnissä, vaikkakin onneksi tartuntatahti on hiipunut aiemmasta. 

Rokotteilla on toki haittavaikutuksia. Yksinkertaistetusti sanottuna rokottaminen kannattaa, jos siitä saatavat oletusarvoiset höydyt ovat oletusarvoisia haittoja suurempia. Tämä toimii niin yksilö- kuin populaatiotasolla. Korkean riskiryhmän rokottaminen voi olla tarpeen sairastumisen seurausten tai altistumistodennäköisyyden takia, vaikka populaatiotasolla ei olisikaan kannattavaa rokottaa kaikkia.  Toisinaan jotain yllättävää tapahtuu, kuten kävi sikainfluenssarokotteen kanssa. 

Olisi helppo sanoa, että rokottaminen on aina ihmisen oma valinta ja se ei kuulu muille, rokottaako itsensä tai lapsensa. Todellisuudessa tilanne ei ole niin yksinkertainen.

Ensinnäkin rokottamattomat ovat vapaamatkustajia. Jos kyllin moni muista on rokotettu, sairauksien leviämisen riski on hyvin alhainen. Sairaudesta riippuen riittävä rokotusaste vaihtelee, mutta vapaamatkustaja hyötyy muiden ottamista rokotteista niin kauan kuin niin moni on rokotettu ja välttää rokotteiden haittavaikutukset. Toki huonolla tuurilla tai menemällä väärään paikkaan, hän voi altistua sairaudelle, mutta normaalioloissa kyse on tyypillisestä vapaamatkustajaongelmasta, vaikkei rokottamaton tätä usein ymmärräkään. Rokottamattomat toimivat siis itsekkäästi piittaamatta kokonaisedusta.

Toiseksi rokottamattomat asettavat muut vaaraan, sillä sairastuttuaan he voivat tartuttaa muita – joidenkin sairauksien ollessa kyseessä myös rokotetut ovat tällöin vaarassa. Onneksi olemme tältä osin saaneet lakiin muutokset, jotka turvaavat edes sen, etteivät terveydenhuoltoalan työtehtävissä olevat voi typeryytensä perusteella laiminlyödä tarpeellisia rokotuksia ja altistaa muita vaaraan. Influenssatartunta voi olla esimerkiksi syöpäpotilaalle tai vanhukselle hengenvaarallinen. Aivan yhtä naurettavaa olisi sallia vakaumuksellisista syistä tapahtuvat hygieniaan liittyvät laiminlyönnit.  

Lasten osalta kyse on myös siitä, että vanhemmat altistavat päätöksellään lapsensa tarpeettomasti sairauksille, jotka pahimmillaan voivat tappaa tai vammauttaa pysyvästi. Viime vuonna tuhkarokko tappoi Euroopassa muutamia kymmeniä, mutta tilanne on se, että jokainen kuolema on ylimääräinen ja olisi ollut hyvin suurella todennäköisyydellä estettävissä.

On mielestäni kauniisti sanottuna kyseenalaista, että vastoin lääketieteellistä tietoa vanhemmat voivat altistaa lapsensa aivan turhille riskeille. Jos tällaisesta ratkaisusta seuraa haittoja, tulisi niihin suhtautua samoin kuin muihinkin tahallisiin laiminlyönteihin, joiden seurauksena lapsi sairastuu tai pahimmillaan vammautuu tai jopa kuolee. Kyse ei yksinkertaisesti ole mistään muusta. Vaikka pakkorokottaminen ei ole järkevää, tai nykytilanteessa tarpeen, niin tiedevastaisen ja kansanterveydelle haitalliseen toimintaan sekä ihmisten huijaamiseen perustuviin uskomushoitoihin tulisi kiinnittää asianmukaista huomiota.   

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

EI pitäisi vetää liikaa mutkia suoriksi. Iso lapsikuolleisuus sairastavuuden kautta on ollut yhteydessä huonoon ravitsemustilanteeseen, kehnoihin asuinolosuhteisiin sekä tehokkaiden antibioottien ym. hoitomenetelmien puutteeseen. Tuberkuloosi on ollut takavuosina, ennen penisilliinin yleistymistä, kansan ylivoimaisesti suurin tappaja.
Rokotusintoilijoiden logiikan perustella ihmiskunta ei olisi lainkaan voinut selvitä hengissä ennen 1900-lukua, jolloin laajat rokutusohjelmat alkoivat yleistyä.
Ankarat rokotuspakot ovat ikäviä siinä vaiheessa, jos on syytä epäillä lääketeollisuuden ja rokotteista päättävien viranomaisten välien muodostuvan ajan mittaan liian läheisiksi ts. korruptio alkaa rehottaa, niin kuin se aina tekee pysyvien valtarakenteiden tapauksessa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Niin, tokihan tuhkarokossakiin kuolintodennäköisyys nousee ja vanhan maailman aikaan jäkitauteina tulleet bakteeri-infektiot veivät hautaan, mutta se ei muuta sitä miksikään, että nämä ylimääräiset epidemiat ovat aivan ylimääräisiä epidemioita. Kymmeniä on kuollut ja kuka tietää moniko vammautunut; heistä suurin osa aivan turhaan.

Rokotteiden ansiosta säästyy miljoonia ihmishenkiä joka vuosi.

Toimituksen poiminnat