Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Patria ja Suvi Lindén valehtelevat, mutta minkä ihmeen takia?

  • Patria ja Suvi Lindén valehtelevat, mutta minkä ihmeen takia?

Kun suomalainen liikemies kuolee Ugandassa, on kyse aina poikkeuksellisesta tapahtumasta. Mutta kun reissussa onkin asekauppoja hieronut mies, niin tilanne käy erityisen mielenkiintoiseksi. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Patrian edustaja valehteli väittäessään, että kuolleelle miehelle valtuutuksen antoi yksittäinen myyntipäällikkö. HS:n tietojen mukaan luvan antoi Patrian johtaja.

Samalla sopetumiseläkeläinen Suvi Lindén, joka sattumalta löysi kuolleen mieheen hotellihuoneelta, josta on löytyi myös huumeita, on jäänyt kiinni valehtelusta. Hän ei ollut Ugandassa YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä ja  Laajakaistakomissio ei ole ollut edes tietoinen Lindénin matkasta. Saati että hän olisi edustanut komissiota. Tieto tästä on tullut YK:n alaisen kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n tiedottajalta Jennifer Ferguson-Mitchelliltä.

Kun tähän soppaan lisätään vielä tapauksesta raportoineen ugandalaisen journalistin katoaminen, herää kysymyksiä enemmän kuin on vastauksia. Meille suomalaisille tärkeintä on kuitenkin se, että kuinka on mahdollista, että valtio-omisteisen yhtiön johtoporras valehtelee näin räikeästi ja ennen kaikkea miksi Patria sekä Suvi Lindén satuilevat tavalla, josta tyhmemmänkin olisi luullut tajuavan jäävänsä kiinni? Mitä hämäräbisneksiä Patrialla on Ugandassa, sillä on aika lailla selvää, että mies oli siellä yrityksen ylimmän johdon valtuuttamana?

Mutta oli miten oli, vastuu on kannettava ja tämä tunkio on pengottava auki pohjia myöten.

 

 

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Asia on vaijettu. Tietysti. Asekauppa maailmalla on niin korruptoitunutta nykyään, että valtiotkin "jotuvat" keppostelemaan kauppojen saamiseksi.

Valitettavasti Suomessa ei ole olemassa riittävän pätevää tutkivaa journalistia, jolla olisi tarvittavia suhteita, vaan tämäkin vyyhti tulee avautumaan ulkomaalaisista lähteistä.

Tietenkin asia on esillä ihan kuumimpana aiheena, puolustusministerillä, presidentillä, Patrian johdolla,... mutta näistä emme tule kuulemaan mitään merkittävää.

"Patria ja Suvi Linden valehtelevat, mutta minkä ihmeen takia?"

Ei varmaankaan tarvitse olla kovinkaan noheva päättelemään miksi? Tuleepa totuus esiin tai ei, niin taustalla on korruptio ja "sivutuotteena" laiton asevienti.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Asebisnes on tosiaan todennäköisesti laillisten liiketoimienkin osalta maailman hämärintä. Toivotaan parasta ja ainakin mediahuomiota riittää, mutta voi olla, että olet oikeassa. Ja voi olla, että tämä soppa kuohahtaa politiikan puolelle saakka.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Wikipedia on päivittänyt tänään jostain kummallisesta syystä Suvi Lindenin kohdalla:

"Lindén oli YK:n alaisen Kansainvälisen televiestintäliiton (ITU) laajakaistakomission erityislähettiläs vuosina 2010–2015, ja sen jälkeen hän on ollut keväästä 2016 epävirallinen, vapaaehtoinen edustaja. Hän esiintyi kuitenkin vielä helmikuussa 2018 julkisuudessa erityislähettiläänä siinä yhteydessä, kun ilmeni että hän oli ollut Ugandassa surmatun suomalaisen liikemiehen kanssa samalla matkalla. Lindén oli aiemmin erityislähettiläänä viestintäministeritaustansa ansiosta. ITU:lla ei ollut tietoa Lindénin Ugandan-matkasta, eikä tämä edustanut siellä ITU:a, eikä hän myöskään voi toimia virallisesti komission edustajana tai sen puolesta."

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Wikipedia päivittyy, kun ihmiset päivättävät. On ihan normaalia, että artikkelit päivittyvät asioiden ollessa pinnalla.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?conte...

Paljon kysymyksiä, vähän vastauksia. Ovatko kännykkäverkot esim. Afrikassa jotenkin yhteiskunnan hankkeita ja sen hyppysissä, vai vain yksityisten mobiilioperaattorien oma infraa. Kenelle SL:n tyyppinen konsultti vie ilosanomaansa ja mistä hän siellä puhu? Onko hänellä esittelyssä esim. jokin konkreetinen tuoteperhe, jolle hän etsii markkinoita/asiakkaita, vai kulkeeko hän maailmalla vain julistaen yleistä ilosanomaa siitä, kuinka edistynyt maa Suomi näissä asioissa onkaan! Jälkimmäisessä tapauksessa annetut vastaukset lisäävät vain uusia kysymyksiä ja hämmästelyä. Onko tekemisellä jokin fokus? Onko toiminnalla jokin kehitysmaa-filosofinen laajempi oivallus? Onko kehitysmaa-analyysi antanut vihreää valoa tällaiselle teknologia-buustaukselle, vai pitävätkö he esim radiotoimintaa tuossa suhteessa merkityksellisempänä asiana ensin hoitaa kuntoon. Vanha sanonta kuuluu, että ensin pitää saada hampaat kuntoon, että syöminen edes jotenkin onnistuu. Keskustelu jatkukoon!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomessa on yleisenä käytäntönä että korkeimman tason valehtelut ja huijaukset vaiennetaan ajan kanssa. Korruptio tapahtuu Suomessa korkeimmalla tasolla, sitä ei haluta edes tutkia.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Katsotaan, kuinka käy. Mutta kyllähän täällä tosiaan Hyvät Veljet ja Sisaret hoitavat homman usein aika siististi...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Lindéniä pitää ymmärtää. Onhan hän ”työmarkkinoiden tavoittamattomissa” sopeutumiseläkkeellä. Ex-ministerin on ilmeisesti tavanomaista vaikeampaa Suomesta löytää enää mitään töitä eikä Helsinkiin voi kuulemma töihin matkustaa (Vartiainen tuskin tästä vaivautuu älähtämään syystä tai toisesta). Ehkei Oulusta löydy vaikkapa osa-aikaista siivousduunia tai provikalla puhelinmyyntiä - se on sääli.

Ainakin mikäli uskomme hänen omia sanojaan - ja miksemme uskoisi. Siinä ei aktivoituminenkaan enää auta eli pakko reissata ympäri maailmaa, jos vaikka jotain hanttihommia löytäisi ruokapalkalla. Ihailtavasti on "aktivoinut" itsensä ja luultavasti täysin pyyteettömästi.

Törkeästi valemedia nyt häntä syyttä tutkii:
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180215220074824...

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kyllä, aivan ilmeisestä ajojahdin makua!

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Eikös entiset ministerit ole oikeutettuja diplomaattipassiin. Tuo avaa paljon mahdollisuuksia busineksien hoidossa varsin paljon. Ja jos muistellaan entistä Kekkosen kaveria ministeri Olavi J. Mattilaa, niin hänhän ihan oma-aloitteisesti teki kauppoja Suomen nimissä ja laskutti työstään ulkoministeriötä ja tekemättömästäkin työstä. Eli olisiko nyt niin, että entiset ministerit ovat haistaneet busineksen tekemisen mahdollisuuden ryhtymällä ihan itse keneltäkään kysymättä Suomen teollisuuden kauppiaiksi.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kyllä ovat, jos on täyden kauden lusinut. Kyllä se vaivalta säästää, vaikka nyt ei ihan mikään taika-avain olekaan:

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/vahintaan-kymmeni...

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen

Eivät kaikki entiset ministerit voi saada diplomaattipassia. Ainoastaan entiset pääministerit, sekä entiset ulkoasianministerit ovat siihen oikeutettuja. Finlexistä tarkistin, en Aamulehdestä.

Aamulehden uutinen ei ollut tarkka. Vanhanen on vanha pääministeri ja Väyrynen vanha ulkoministeri, joten he ovat oikeutettuja diplomaattipassiin.

Käyttäjän KaustiRantalainen kuva
Kausti Rantalainen Vastaus kommenttiin #20

Pahoitteluni, edellinen kommentti oli huolimaton. Se oli vuoden 1993 vuoden asetuksen mukaan. Uusi passilaki on tullut voimaan 2006 ja sen mukaan voidaan antaa diplomaattipassi erityisen merkittävässä valtiollisessa tehtävässä toimineelle henkilölle.

Ei pitäisi etsiä tietoa puhelilla, sillä se on hankalaa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #21

Tekevälle sattuu. Noita passeja on tosiaan aika paljon liikkeellä.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Nythän Ugandan poliisi on vahvistanut että kyseistä kuolemantapausta tutkitaan murhana.

Aivan epäilemättä Suvi-Anni Lindén on järkyttynyt. Se mitä Ugandassa on tapahtunut on edelleen hämärää, mutta ilmeisen hämärää on myös Patrian osuus ja ilmeisen hämärää on turvallisuusbisnes mikä tähän tapaukseen liittyy.

Se nyt on jo päivänselvää että Ugandan "turvallisuustahot" ovat vähemmän turvallista joukkoa seurustelukumppaneina.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Uganda ei ole pahimmasta päästä, mutta kyllä tässä alkaa olla melkoisen sopan ainekset koossa..

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Lindenin sijasta veikkaan puutarhuria.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Ex-ministerin ja YK:n ex-erityislähettilään kanssa paikan päälle saapuminen on hieman eri asia, kuin että suomalainen liikemies olisi ilmoittanut ugandalaisille ja mosambikilaisille puolustusministeriöiden edustajille saapuvansa jakamaan Patrian esitteitä baarikaverinsa Mähösen Penan kanssa."
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180215220074878...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Hieman kuitenkin jäitä hattuun. Jos joku yksittäinen henkilö yrittää kaupitella Patrian aseita Ugandassa, niin siitä on vielä pitkä matka todellisiin kauppoihin. Loppuvaiheessa pitää aina saada asekaupoille virallinen lupa ja se ei ole edes Patrian toimitusjohtajan tai Patrian hallituksen annettavissa, tietääkseni. Vai arveletteko, että tämä "asekauppias" olisi pystynyt junailemaan kaupan loppuun saakka jonkun tahon kanssa Ungandassa? No way.

Huonoa harkintaa Patrian luvan antaneelta henkilöltä joka tapauksessa, mutta turha tehdä kärpäsestä härkästä.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Enpä usko että tässä on Patrialla mitään pääroolia. Syy päästä maahan riittää.

Huomattakoon että sekä kuollut liikemies että ex-ministeri ovat mukana bisneksessä jota voidaan nimittää "turvallisuuspalveluiksi". Näille toiminnoille voidaan löytää vähemmän demokraattisessa ympäristössä kuvaavampikin nimi.
Ja sitä ei pidä unohtaa että kakun jakajia on näissä tarjolla useampia, enemmän tai vähemmän vahvoja toimijoita.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Olennaisintahan tässä ei ole bisnespuoli, vaan Patrian edustajan/edustajien sekä Suvi Lindènin valehtelu sekä kokonaisuudessaan hämärä kuvio Ugandan päässä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Tämä case on hyvin erikoinen ja se voi johtaa Ugandassakin omien turvallisuusviranomaisten yhteenottoon varsinkin nyt, kun Ugandan poliisi tutkii tapausta murhana ja paikallisen toimittajankin sanotaan kaapatun. Oikeastaan Suvi Linden voi kiittää luojaansa, että on itse päässyt pois maasta ja vielä hengissä. Edelleenkin olen sitä mieltä, ettei ole oikein tiedetty mihin on lähdetty matkalle. Paikalliset olosuhteet ja kontaktit pitäisi ennalta selvittää ja tuntea paremmin ja huolehtia myös omasta turvallisuudesta, kun tällaisissa bisneksissä liikutaan Afrikan mantereella. Liekö oltu edes Suomen lähetystöön tai jonkin EU-valtion lähetystöön yhteydessä koko matkasta jo ennen matkaa, että olisi tarvittaessa ollut jotain back-up:a, jos jotain tapahtuu?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Toimittaja ON kaapattu ja turvallisuuspalvelukaan ei oikein tee yhteistyötä poliisin kanssa...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kysehän piti olla Lindénin osalta "tietoverkkohankkeesta" ja matkakumppani taas listasi (eritellysti) edustavansa kyberturvaan ja valvonta- ja vakoilujärjestelmiin keskittyviä yrityksiä.

Ja erittelemättä sitten myös koulutusta ja jopa kaivosteknologioita.

Näistä muista asianosaisista yrityksistä ja niiden tuotteista olisi kiva kuulla enemmänkin suomalaisissa uutisissa. Jos vaikka löytyisi vielä tökerömpää valehtelua ja venkoilua kuin Patrialta ja ex-ministeriltä.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Korkean luokan suomalaiset ammattilaiset siis tietoverkkoasialla ottaen huomioon että Ugandassa toimii jo Vodafone Englannista, Airtel Intiasta ja MNT Group Eteläafrikasta. Kaikilla liikevaihto kymmenissä miljardeissa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Se, että maassa on teleoperaattoreita, ei ole este vaan välttämätön edellytys sille, että voidaan myydä perusverkon päälle rakentuvia lisäpalveluita.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

https://fi.wikipedia.org/wiki/Funet

Kun mainitset sanaparin "tietoverkkohanke", mieleeni tunkee aikainen suomalainen Funet- tietoverkko, jonka sitten kai amerikkalainen internet selätti ilmeisesti mennen tullen. SL alkaa olla jo sen verran ikäihmisiä, että men ja tiedä vaikka hän olisi ollut opiskeluaikoinaan siinä jotenkin mukana ja on nyt ryhtynyt lämmittelemään vanhaa keittoa uudelleen - kehitysmaat mielessään? :)

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Afrikkaan ei ole koskaan kannattanut viedä liian "modernia tekniikkaa! Suomalaisten kehitysapuna lahjoittamat traktorit, Sisu-kuorma-autot ja kalastusveneet hylättiin siellä heti, kun kukaan ei osannut niitä huoltaa. Kehitysapuna Afrikka sai 60-luvulla myös hienoa radiotekniikkaa ja silloin maanosa suorastaan kylpi julkisuudessa, kun iltaisin radioaallot täyttyivät hyvin kuuluvista sikäläisistä radioasemista ja afrikkalaisesta musiikista. Sitä mukaa kun radiolaitteet tarvitsivat huoltotoimia, niitä ei kukaan osannut tehdä, ja pikkuhiljaa asema toisensa jälkeen - Afrikka hiljeni ja lopulta liki vaikeni.
Radioista olisi kuitenkin kannattanut pitää huolta; se oli tarpeeksi matalan kynnyksen tekniikkaa ja radio toimii mm. erinomaisena opettajana sellaisellekin väestölle, joka ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Kansainvälisten lyhytaalto-ohjelmien leikkaukset näkyvät romahduksena myös kouluradioiden määrässä ja laadussa. Pieneen transistoriradioon monella oli vielä varaa, mutta tietokone on kalleutensa takia kaukainen unelma. Siksi internetin kaltaisen verkon luominen köyhiin oloihin voi olla liian suuri loikka; radio olisi hoitanut hommat helpommin ja kustannustehokkasti. YK:n laajakaistakomissio varmaankin tarkoittaa hyvää, mutta en vain heti oivalla, miten se meinaa auttaa laajaa Afrikkaa monissa perusasioissa - tiedonvälityksessä, jolle on olemassa halvempi ja laajemmalla alueella kuuluva ratkaisu - radio. Olisi mielenkiintoista kuulla, miten Suvi Linden tähän asiaan liittyy ja mitä hän on Afikassa käynyt kertomassa! Kehitysapukysymyksissä kannattaisi ensin jututtaa siihen erikoistuneita suomalaisia asiantuntijoita, mitä kannattaa tehdä ja missä ja ennen kaikkea miten.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Olisiko Ugandan tapauksessa kuitenkin kysymyksessä kännykkäverkkoista ja halvoista luureista selaimineen kun niissäkin tarvitaan ihan samaa laajakaistatekniikkaa kuin tietokoneidenkin tapauksessa.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Todennäköisesti mutta englantilainen Vodafone toimii jo siellä. Liikevaihto noin 53 miljardi puntaa joten hieman uskottavampi yhteistyökumppani kelle tahansa kuin Lindenin Pearlcon Oy. Ugandassa on kolmen monikansallisten jättien rinnalla kourallinen paikallisia operaattoreita kilpailemassa markkinoista.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Jo vuosia sitten Internet-yhteyksien määrä kasvoi Afrikassa kuin 1990-luvun SUomessa ja jo aikapäiviä sitten kännyköiden määrä ohitti lankapuhelimet, sittemmin sama kävi myös Internet-yhteyksissä. Kyllä se 2000-luku on jo Afrikassakin.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Jos lukee BBG: n julkaiseman SW Committee Raportin hätäisesti, voisi jäädä luuloon, että lyhyet aallot pitäisi korvata pian uusilla viestintävälineillä. Raportti antaa ymmärtää, että LA-radiot olisivat vanhaa tekniikkaa ja auringonlaskun ala. BBG-komitea väittää, että kuuntelijat ovat siirtyneet käyttämään mobiilitekniikkaa ja tietokoneita. Väite on totta, jos ja kun tietää, keitä on haastateltu. Jos satunnaisesti on kyselty 1000 ihmiseltä esim. Soulissa, Pekingissä, Bangkokissa ja Singaporessa tulos on, että ehkä vain alle 1 % ilmoittaa kuuntelevansa LA-radiota. On myös totta, että ihmiset hankkivat itselleen aina vain helpompia välineitä. Siellä, missä ihmiset elävät köyhyysrajan yläpuolella, älypuhelimilla on markkinoita. Silloin myös mobiili-internet on varmasti sekä taloudellisesti että teknologisesti saatavilla. Vaikka Internetin levinneisyys kasvaa myös kehitysmaissa, on tärkeää huomata, että Internetin syntymän jälkeen kuitenkin köyhyys ja Internetin käyttö korreloivat käänteisesti! Ts. maailman köyhät eivät käytä vieläkään internetiä, mutta he kuuntelevat edelleen radiota. Väitteen todisteena käytetään usein Google-karttaa, josta näkee maailman väestön prosenttiosuudet, joilla on Internet-yhteys. Hyväntekeväisyysjärjestöt eivät jaa älypuhelimia vieläkään maailman köyhille, vaan yhä edelleen radiovastaanottimia!

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #32

Teknologisia siirtymiä voi olla vaikea toteuttaa nopeasti. Siitä hyvänä esimerkkinä on usein käytetty länsimaidenkin tuskallista hyppyä analogisesta tv:stä digitaaliseen televisioon ja se tehtiin sentään modernissa maailmassa. Kuvitelkaa sitten asuvanne kehitysmaassa, jossa toimeen olisi tultava alle yhdellä tai kahdella dollarilla päivässä. Ehkä vielä sellaisessa kylässä, jossa ei ole edes sähköverkkoa, ja ainoa uutislähteesi on ollut tähän asti LA-vastaanotin. Kuvitelkaa tilannetta, että sitten kerrotaan, että radiolähetykset aiotaan lopettaa. Mitkä ovatkaan sen jälkeen vaihtoehdot? Jos haluat kuunnella internet-lähetyksiä, palvelu on tilauspohjaista ja sinulla tuskin on siihen varaa. Myös internet-kahvila on usein maksullinen ja jopa puolen päivän kävelymatkan päässä. Voisitko ja haluaisitko säästää palkastasi itsellesi Internet-yhteensopivan matkapuhelimen, jonka lataaminen ei esim. omalla kylällä edes onnistuisi! Tuskin. Lisäksi internetin käytöstä pitäisi maksaa kuukausittain maksua, jotta voisi kuunnella vain radiolähetystä, jonka sait ennen ilmaiseksi eetteristä! Uskoisin, että silloin ao. kokee, että maailma on mennyt väärään ja huonompaan suuntaan. Yhtäkkiä tämä uusi "helppo teknologia" näyttääkin olevan vaikeammin saatavilla oleva kuin se entinen radio! Ihan Afrikkaa varten on kehitetty jopa ns. veiviradio, joka toimii vieterillä toimivan pienen generaattorin avulla. Se on oikeata kehitystä kehitysmaille, koska jopa pattereiden jatkuva ostaminen voi olla joskus liian suuri taloudellinen ponnistus monelle.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #33

On helppo olla tyytyväinen, jos vain olettaa, että kaikilla kuuntelijoilla on pääsy Internetin välityksellä lähetyssisältöön. Päätökset radionkuuntelijoiden puolesta ovat kuitenkin tehneet ihmiset, jotka elävät aivan eri maailmassa, jossa kaikki on toisin. Siinä maailmassa informaatiotulva on niin valtavaa ja siltä on suorastaan suljettava korvansa. Köyhän ihmisen maailmassa oikean tiedon tarjontaa ei ole juuri lainkaan, ja jos on, se ei olekaan enää ilmaista. Internet-maailmaan liittyy vielä toinenkin epäasiallisuus, sillä sen tarjontaa voidaan helpommin kontrolloida kuin radiolähetyksiä. Katala hallitus voi helposti seuloa tietoa Internetissä, ja siten esim. polkea kansalaisten oikeutta saada oikeaa tietoa maailmanmenosta. Esimerkiksi Pohjois-Koreassa lyhytaaltoradio on edelleen tärkeä ja ainoa luotettava tiedonlähde kansalle ulkomaailmasta. LA-radion sensurointi on siis vaikeampaa tapahtuen vain häiriölähettimillä, kun taas internet on usein alttiina täydelliselle estolle. Lyhyet aallot takaavat siis paremmin ihmisten oikeuden tiedon saantiin kaikkialla maailmassa eli niiden kuuntelu on myös tärkeä sananvapauskysymys. Radioaallot eivät kunnioita teennäisiä kansallisia rajoja eikä heitä, ketkä sattuvat missäkin olemaan kullakin hetkellä vallassa. Laajakaistainen radio on edullinen kuuntelijalle, koska radiot ovat kohtuuhintaisia ja käteviä käyttää. Sovelluksia eikä tilausmaksuja ei tarvita. Informaatio kulkee radioaalloilla valon nopeudella, joten puhujan viesti saavuttaa kuuntelijan välittömästi. Ei tarvita puskurointeja eikä lataamisia. Lyhyet aallot kuuluvat kaikkialla maapallolla, eikä kuuntelijan tarvitse olla riippuvainen paikallisista lähetyksistä eikä myöskään satelliittitekniikasta. LA-vastaanotin toimii pattereiden ansiosta kaikkialla vaikka hiekka-aavikolla kaukanakin sähköverkoista. Veivivastaanottimissa ei ole edes huolta pattereiden ehtymisestä, se toimii aina. Vastaanottimet ovat käytettävyydeltään helppoja, ja niitä oppii kuka tahansa nopeasti operoimaan. Todistetusti radion lyhyet aallot toimivat erinomaisesti myös katastrofien ennakkovaroituksien antamisessa, varsinkin ihmisille, jotka asuvat tai liikkuvat laajoilla liki asumattomilla alueilla kuten vuoristoissa, saaristoissa tai merialueilla. Digitaalisiakin viestejä voidaan nykyisin lähettää lyhytaalloilla. Siitä on erinomaisena esimerkkinä ollut Dr. Kim Andrew Elliottin digiprojekti SW Radiogram (ent.VOA Radiogram), joka on onnistuneesti läpäissyt mm. Kiinan hallituksen häirintäyritykset. VOA:n kokeilu on ollut uraauurtavaa, ja sille saattaa syntyä jatkossa aivan tähdellistä jatkokäyttöä.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #34

Jos veronmaksajat tietäisivät lyhyiden aaltojen todellisista elintärkeistä eduista niitä tarvitseville, kuten hengenpelastustietojen lähetystoiminnasta esim. kehitysmaille, näkemys voisi olla toinen ja tukea annettaisiin. Päättäjiäkin pitäisi joka maassa valistaa! Harvapa heistä edes tietää sitäkään, että kuka ne vapautuvat LA-taajuudet on ottanut nyttemmin käyttöönsä! Kyllä se on Kiinan valtavan suuri ulkomaanpalvelu CRI. Kiinalaiset ovat fiksuja ja he ymmärtävät lyhytaaltojen merkityksen perusteellisesti. Lyhytaaltolähetys on usein kädenojennus köyhien maiden perheille, joilla ei ole tarjolla oikeastaan mitään tiedonvälitystä. On mietitty myös älypuhelinsovellusta lyhytaalloille ja KNL Networks pyrkii nyt kehittämään voimakasta maailmanlaajuista LA-Internet-yhteyttä. NASA: n maailmanlaajuinen yökuva eli komposiittikartta on myös mielenkiintoinen. Siitä näkee helposti ne alueet maailmassa, joilla ei ole sähköverkkoa käytössä tai että siellä asuvilla ei ole sen käyttöön varaa; Itä-Afrikka, Länsi-Afrikka ja Keski-Afrikka ovat sähkön suhteen aika pimennossa kuin myös monet köyhtyneet saarivaltiot. Jos ihmisillä ei ole varaa edes sähkövaloon, heillä ei ole varmasti myöskään varaa älypuhelimiin eikä internetiin. On selvää, että nämä ihmiset edelleen luottavat ensisijaisesti pieneen transistoriradioonsa, joka toimii hyvin heidän ikkunanaan ulkomaailmaan.
Katsokaa maailmankarttaa ja maita, joissa ilmaisunvapaus on tarkoin rajattua. Missä kokoontumisia tarkkaillaan ja mielenosoitukset ovat kiellettyjä jne! Siellä ei myös yleensä ole lehdistönkään vapautta mukaan lukien radio- ja tv-toiminta. Reporters Without Border’s Press Freedom Index and Map kertoo karua kieltä maailman lehdistönvapaustilanteesta. Noissa maissa lyhytaaltoradio on usein siis ainoa luotettava media ihmisille, eikä suinkaan älypuhelin tai tietokone, koska noissa maissa myös internet on usein sensuroitu.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #35

Suljetun lyhytaalto-radioaseman ”kuuntelijatutkimus” ei tuota kohderyhmää ole koskaan tutkinut, koska sitä ei voi tutkia. Siitä kuuntelijajoukosta voi tehdä vain epäsuoraa estimointia muista tilastolähteistä käsin. Jos vielä ulkomaisen radioaseman kuuntelu on maassa kriminalisoitu, sellaisen maan kuunteluoloista saa entistä vähemmän informaatiota. Mutkien kautta voimme saada tietoa esim. siitä, että eteläsudanilaisten nuorten suosituin radio-ohjelma on kuulemma VOA:n ”Learning English”, jota he kuuntelevat ahkerasti hyväntekeväisyysjärjestön lahjoittamien vastaanottimien kautta. Jos tuokin radiolähetys lopetettaisiin, mitä olisi tarjota heille tilalle – ei mitään. Alkeellisissa oloissa internet ei ole mikään vaihtoehto, siitä BBG:n raportin kirjoittajat tarkoituksellisesti vaikenevat.
Ihmiskunnan kaikista ihmisistä viidennes asuu Kiinassa. Siellä on paljon radioasemia ja Kiina lähettää myös ulkomaille valtavan määrän ohjelmaa. Kiinassa on kehittynyt internet, jota kuitenkin valvotaan erittäin tarkoin, ts. kiinalainen ei ole ns. vapaan tiedonvälityksen piirissä. Kun SWLing Post julkaisi internetissä artikkelin Kiinan harjoittamasta ”Firedrake”- radiohäirinnästä, vastaus tuli nopeasti. Koko foorumi meni jumiin vuorokauden ajaksi ja palvelunestohyökkäys luonnollisesti lamautti sivuston lukumahdollisuudet myös Kiinassa kuin muuallakin maailmassa. Isku oli todistus siitä, että ei suotta maa ole lehdistövapausindeksin mukaan maailman kuudenneksi ongelmallisin maa. Internetin voi lamauttaa, mutta radiolähetystä ei koskaan totaalisesti. Zimbabwen itsevaltainen johtaja Robert Mugabe ei myöskään pidä radiosta, koska sitä kautta ihmiset saattavat saada epämiellyttävää oikeaa tietoa. Siksipä hän antoikin käskyn takavarikoida kaikki kansalaisten omistamat LA-vastaanottimet! Mugabe halusi näin tukkia sekä BBC:n ja VOA:n suun. Radion merkityksestä julkisesti puhuminen on katarsiksen omainen kokemus, mikä johtaa elämänhalun uudistumiseen, palautumiseen tai voimistumiseen. Käsite tunnetaan teatteritieteessä, kun käsittelyssä on tragedian vaikutus yleisöön; jo antiikin Kreikasta lähtöisin oleva havainto. Kuitenkin, LA-radioasemien alasajossa on ollut erikoinen sivuvaikutus, todellinen DX-harrastus on päässyt nyt uuteen kukoistukseensa, kun kaukaiset usein heikot radioasemat ovat alkaneet kuulua ihan uudella puhdilla. Jokaisella kolikolla on siis myös kääntöpuolensa. Muistaa pitää kuitenkin olennaisin; esim. Kiina valvoo tarkoin tiedonvälitystä, joka tulee sinne ulkomailta!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

http://www.suomensotilas.fi/datakaapelibisneksia-r... Onneksi joku media perehtyy näihin taustoihin. EI Ole kiva olla vantaalainen tuon lukemusen jälkeen. Kokoomus on täällä iso puolue kunnassa.

Toimituksen poiminnat