Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Poliittinen lakko – sitä saa mitä tilaa

Tänään maassamme aiheuttaa pientä häslinkiä ja suurta kalabaliikkia mielenilmaus ja siihen kytkeytyvä lakko. En itse ole lakkoilun ystävä suomalaisessa kontekstissa, sillä pienen ikäni mitä olen seurannut menoa täällä, niin ammattiyhdistysliikkeiden toiminnan johtotähtenä tuntuu pääosin olleen juuri sillä hetkellä töissä olevien lyhyen tähtäimen välittömän edun ajaminen. Yhteiskunnan etu, tulevaisuudessa alalle valmistuvat opiskelijat työttömistä puhumattakaan eivät ole olleet tärkeitä sen enempää kuin se oksa, millä on istuttu.

Kuitenkin olen nyt sitä mieltä, että tämä mielenilmaisu ja lakko ovat paikallaan. Jos näin ei tapahtuisi, vain punainen matto puuttuisi kun Arkadienmäen hupiukkelit ja -akat kerääntyvät seuraavan kerran miettimään, että millaista ylimielisyyttä, sanojen syömistä ja heikkojen lyömistä harrastettaisiinkaan. Pahoittelut binäärisestä kielenkäytöstä, muttta uskon toteamuksen olevan totta.

Ensinnäkin poliittinen lakko on ihan oikeutettu työtaistelutoimenpide, vaikka toki sellaisten fiksuudesta on syytä aina keskustella. Kuitenkin tämä lakko on nähtävä vain ja ainoastaan siinä kontekstissa, jossa se tapahtuu: Sipilän hallitus lupasi yksiselitteisesti, että työttömyysturvaan ei enää tehdä lisäleikkauksia. Aiemmin on lyhennetty ansiosidonnaista työttömyysturvaa sekä tehty ihan kovia leikkauksia. Jos tällaisen lupauksen syömiseen ei reagoitaisi, se tarkoittaisi avointa valtakirjaa tehdä niitä lisää. 

Toiseksi aktiivimallin ongelmat ja siitä heräävät kysymykset olisivat olleet hallituksen tiedossa valtavasti paremmin, jos nämä vekkulit eivät olisi vältelleet työskentelyä eduskunnassa istuen savusaunassa ja tehden ties mitä. Jokaisen on syytä tietää ja ymmärtää, millaisesta kraniaalisesta ureakonsentraatiosta kertoo se, että oppositio puhuu lakiesityksen käsittelyssä itselleen ja käytännössä koko hallitus asiaan liittyvine ministereineen lusmuilee jossain muualla. Kuunteletteko nyt? Olisiko kannattanut osallistua dialogiin ja vastata kysymyksiin ennen kuin pelikaani on niin sanotusti turbiinissa? Olisiko kannattanut kuunnella hiukan asiantuntijoitakin, eikä mennä ideologia edellä?

Kolmanneksi keskustelusta kieltäytyvä ja sanansa syönyt hallitus on myös tyrmännyt lennosta aktiivimallin kumoamiseksi tehdyn kansalaisaloitteen ennen kuin allekirjoitusten keräämisaika edes päättyi. Yli 140 000 ihmisen kannanotto on näin ohitettu.

Aktiivimallin ongelmat ovat aihe erikseen, mutta jos poliittinen lakko ei ole nyt paikallaan, niin missä tilanteessa se olisi? Hallitus on syönyt sanansa ja ottamassa askeleen suuntaan, jossa tie ei kulkemalla lopu, hallitus ei lakialoitteesta aikanaan halunnut edes keskustella ja kieltäytyi kritiikistä, minkä jälkeen kansan suora vaikuttaminen tyrmättiin. Ammattiliitot ajettiin tilanteeseen, jossa toimimattomuus olisi de facto hyväksyntä tälle kaikelle. 

 

 

 

P.S. Jos tämä maa ajautuu kaaokseen tällaisen rajoitetun toimenpiteen takia, niin se on ansaittua. Oikeasti luvassa on vähän vaivaa ja kiroilua, mutta syystä. Aikuiset, älkää siis viitsikö itkeä. Se on säälittävää, sillä kyseessä on vähäosaisten toimeentulo ja  nöyryyttäminen sekä valehteleva ja keskustelusta kieltäytyvä Juha Sipilän hallitus. 

 

 

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Hyvä kirjoitus. Lisätään vielä se, kun aikuiset ihmiset kitisevät ja haukkuvat eri osapuolia. Minulle ei tule mieleen ketään, että mitkä tahot sitten puolustaisivat heikoimpia ja työttömiä ihmisiä?

Valtalehdistö vain myötäilee hallitusta, lieneekö lehdistötukirahat olla vaikutteena kun ei ole viitsitty kunnolla tehdä journalistiikkaa ja tutkia aktiivimallin vioista ja korostaa, ettei eduskunnassa eikä sitä ennen ole käyty kunnolla keskustelua tästä aktiivimallista.

Lehdistöt aloittivat muutaman kuukauden lässytyksen työttömistä ja on tullut myös epäilyttäviä artikkeleita työttömistä ja pula tekijöistä, kun itse artikkeleissa on löytynyt virheitä ja epäolennaisia lauseita. Lehdistön tapa käsitellä tällaisia asioita tuo väistämättä Hasbara-metodi:

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1317...

Hallitus on sitten tilannut itselleen tällaisen perjantain mielenilmauksen ja kaaoksen. Eikä se asia jää tähän, sillä hallitushan on suunnittelemassa keväällä Aktiivimalli 2.0 työnhakuvelvoitteen ja siitä aiheutuvat karenssit ovat 60 päivää ilman tukia. Tästä on haittaa työttömille, työkyvyttömille sekä työnantajille.

Työttömille on nykyisellään jo tarpeeksi kovat seuraukset ja tämä aktiivimalli on vain yksi lisäkoneisto byrokraateille ja ei ihme, että nyt katkesi kamelin selkä.

Tämä mielenilmaus on oikeasti suunnattu hallitusta ja aktiivimallia vastaan. Tätä kaikkea ei olisi tarvinnut käydä, jos siniset demokratian irvikuvatukset olisivat kalppineet pois eduskunnasta ja äänestystulos loppupelissä olisi kumonnut tuon hallituksen esityksen.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kiitoksia!

Olen aivan samaa mieltä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Onko oikein mennä mistä tahansa hallituksen päättämästä asiasta lakkoon, jos se ei ole sitä mitä SDP ja Vasemmistoliitto ajavat?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@2. Tässä tapauksessa mielenilmaus on oikeutettua, koska aktiivimallissa on paljon vikoja ja iso osa ihmisistä ei pysty täyttämään ehtoja.

Älä viitsi olla typerä ja osoittaa puolueita. Oli sitten hallituksessa mikä tahansa puolue ja jos he olisivat tämän aktiivimallin tuoneet. Tulos olisi ollut sama, että vastustetaan.

Jos aktiivimalli olisi rakennettu järkevästi ja samalla poistettu byrokratiakoneistosta ne loukut niin, että niistä ei koidu kenellekään haittaa ja mahdollisuuksia on enemmän toteuttaa aktiivimallin ehtoja. Nyt ei vaan ole.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Kerro Topi mitä tamperelaisen konepajan omistaja asialle olisi voinut tehdä? Politrukit läks Snadiin huutamaan ja muut kotio tai Ohranjyvään.
Tämä on niiiiin onnenkantamoinen huojuville Sak: lle ja sossuille kuin olla voi.
Malllissa on tämmöisen eläke henkilöstöukon vinkkelistä paljonkin vikaa. Tällä älämölöllä se ei korjaannu.
Eka toimi olisi työlainsäädäntöä ja hr: n perusprosesseja ymmärtävän työministerin saattaminen virkaansa heti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvin harvoin Suomessa on nähty poliittisia lakkoja, joten kysymyksesi ei ole relevantti.

Jos ajattelet kuinka pieneksi perinteisen vasemmiston kannatus on supistunut ja vertaat sitä siihen kuinka salamannopeasti kansalaisaloitteen vaatimat 50.000 nimeä saatiin kokoon (ja hiukan myöhemmin reilusti yli tuplana), niin voit kyllä vakuuttua siitä, että tässä poliittisessa lakossa ei ole kysymys puoluepolitiikasta lainkaan. (Huomasit varmaan, että Väyrynenkin kehuskeli allekirjoittaneensa aloitteen.)

Tässä on kyse siitä, että lakiin sisältyy ilmiselvä valuvika, jota vastaan protesti kohdistuu. Aktiivimalli olisi pitänyt toteuttaa siten, että syyttömät eivät joudu kärsimään, ainakaan siten, ettei heillä ole mitään mahdollisuutta estää sanktioiden toteutumista omalla kohdallaan.

En ole vasemmistolainen, hyvin kaukana siitä, mutta olen valmis tukemaan aktiviteetteja, jotka peräänkuuluttavat parempaa lakivalmistelua, jossa kaikki asiaan liittyvät tekijät ja vaikutukset analysoidaan sekä otetaan huomioon. Sampo Terhon ulostulo, jossa hän tuhahti, että aktiivimallia ei peruta eikä muuteta, koska valtion menoja ei ole sillä leikattu, kuulostaa monen kärsimään joutuvan korvissa kuin Marie Antoinetten tiuskaisu: SYÖKÄÄ PULLAA!

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

#4
Kompaan täysin mielipiteitäsi..., mutta silti pientä omaakin pitää saada esiin.

Laki sallii tänään poliittisen mielenilmaisun. Minä pidän sitä kuitenkin kapinan esiasteena. Onkohan järjestäneet lukeneet liikaa noita 1918 romaaneja näin merkkivuonna. Vähintäin potkivat itseään perseelle, kun ovat aikoinaan vehkeilleet äänestyskäyttäytymisessään ja edustajiensa valinnassa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #5

Kapinan esiaste? Jos tällainen oli "Kapinan esiaste", niin kuvailemani hallituksen toiminta on aivan selvästi jo "diktatuurin ensimmäisiä toimia".

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #6

Käs käessä mennään mettään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mitä lakolla saatiin aikaan? Peruuko hallitus nyt "aktiivimallin"?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Nythän se neuvottelu alkaa. Vielä ei lyöty nyrkkiä pöytään, vaan sanottiin *krö-höm*. Vartiainen kävi jälleentodistamassa korkean kraniaalisen ureakonsentraatiotasonsa, joten tässä saattoi vasta olla hyvä harjoitus ja varoitus tulevasta.

Junnu Kangas

Meillä on parlamentaarinen demokratia säännöllisine vaaleineen ja tätä kautta luonnollisesti seuraa ajatus, että kansa saa sanoa sanottavansa vaaleissa ja sitten taas seuraavan kerran vaaleissa. Vaalien välillä kansaa edustaa parlamentti, jonka luottamusta toimeenpanovaltaa käyttävän hallituksen tulee nauttia.

Järjestelmämme ominaispiirre on, että samat toimijat (=puolueet) toimivat parlamentissa ja muodostavat myös hallituksen, joten on mahdollista syntyä hetkellinen yhden puolueen tai useista puoleista muodostuvan koalition asema, joka on de facto määräaikainen diktatuuri.

Jotta demokratia toteutuisi, on kansalla oltava mahdollisuus vetoon. Olkoon se veto-oikeus sitten poliittinen lakko tai vaikkapa kansalaisaloitteeseen pohjautuva oikeus määrätä parlamentti hajotettavaksi ja uudet vaalit järjestettäväksi, mutta jonkinlainen kanava tyytymättömyyden tai tyytyväisyyden ilmaisemiseksi on oltava.

Historiassa niinkin lyhyt aika kuin 113 vuotta tuntuu pitkältä, mutta tuon verran on kulunut aikaa siitä, kun Suomeen saatiin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus - poliittisen lakon tuloksena.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

On tämä sotkuista. Onko hallitus sitoutunut jonnekin Eu, Oecd tai Imf liekoihin työllisyysasteen nostamisessa vai mistä tämä hätiköinti johtuu.

Olen Kuikan kanssa samaa mieltä surkean lainvalmistelun tyrmäämisestä. Tämä lakko vaan on ihan hanurista koska se kohdistuu 180 deg väärään suuntaan.
Varmaan hihkuu toimarit ja henkilöstöpäälliköt innosta tarjota silppuduuneja maanantaina.
Yksittäisten yritysten johtajilla 2-3 lukuunottamatta on mitätön mahdollisuus vaalikauden aikana vaikuttaa mihinkään tämän luokan asiaan poliittisesti.
Sak ja Sdp nostivat itsensä hyllyvästä suosta vain koska tämä yks kaveri sai masinoitua menestyneen kansalaisaloitteen. Tarina sinänsä tää aloite ja kundi sen takana.
Tämä tosin jää jo huomenna Virallisen Vauva uutisen jalkoihin.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Valitettavasti homma on niin, että lakon on oltava sellainen, että se näkyy ja tuntuu.

Toimituksen poiminnat