Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Enemmistö suomalaisista vastustaa aktiivimallia - kumotkaamme se!

YLE:n kyselyn tulokset ovat kylmää kyytiä hallituksen kyykytyspolitiikalle. Tukeva enemmistö suomalaisista vastustaa aktiivimallia ja kaikkein eniten sitä kannattavat sellaiset ihmiset, jotka eivät edes koko mallia tunne. Aktiivimallin paremmin tuntevien osalta vastustun on noin kolme neljäsosaa.

Nyt olisi suotavaa, että tämä vastustus realistoituisi kunnolla paineena kumota aktiivimalli. Siksi onkin tärkeää, että mahdollisimman moni allekirjoittaisi kansalaisaloitteen HE124/2017:n kumoamiseksi.

Aloitteen osalta hallitus on jo joutunut puolustuskannalle, mutta niin kauan kuin se voi jollakin tavalla teeskennellä toimivansa demokraattisella mandaatilla, on aktiivimallin olemassaolo - ja vielä pidemmälle vietävät linjaukset enemmän kuin todennäköisiä. 

Suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä tarvitsee uudistamista ja työn tekeminen on tehtävä kannattavaksi purkamalla kannustinloukkuja, mutta tällaisella työttömyydestä rankaisemisella ja menojen siirtämisellä toimeentulotuen piiriin sekä tuottamalla turhaa työtä ja siivoamalla tilastoja näennäisillä toimilla ei todellakaan paranneta tilannetta. 

 

 

 

 

Joten menkäähän tänne: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730 ja levittäkää sanaa. Aktiivimalli on kaadettava, mutta se vaatii sitä, että hiljainen enemmistö ei vaikene enää.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hallitus päättä ja eduskunnassa niillä on enemmistö, joten epäilen tämän läpimenoa.

Erittin huonosti valmisteltu laki, mutta tuskimpa tässä asiassa vapaita käsiä annetaan äänestykseen.

Se on demokratiaa se.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kansalaisaloite on lisätty osaksi tämän maan demokratiaa ja on hyvä, että sitä käytetään.

Se on demokratiaa se.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hyvä, että on kansalaisaloite olemassa, mutta se menettää merkityksensä, jos sillä ruvetaan enemmän ajamaan hallituksen esityksien kumoamista.

Se ei ole kansalaisaloitteen tarkoitus.

Jos näitä alkaa enemmän tulemaan, niin läpimeno on entistä vaikeampaa, mihin sitten kohta tarvitaan oppositiosta, jos hallituksen esityksiä ruvetaan vastustamaan kansalaisaloitteella.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #6

Siis oikeasti? Juuri sellaiseenhan se sopii parhaiten.

Kirjoitin aiheesta jo yli viisi vuotta sitten:

http://vpleivo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123559-dem...

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen Vastaus kommenttiin #9

Perustuslakivaliokunnan mielestä kansalaialoite ei ole tällaiseen tarkoitettu:

"Perustuslakivaliokunnan mielestä vastikään eduskunnassa hyväksytyn lain muutosehdotuksen sisältävä kansalaisaloite ei hyvin sovi yhteen sen kansalaisaloitteen säätämisvaiheessa esitetyn tarkoituksen kanssa, että kansalaisaloitteella tuodaan uusia aiheita poliittiseen keskusteluun."
PeVL 1/2017

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Työttömyysturvalaissa sanotaan yksiselitteisesti, että työttömyysturva kuuluu vain ja ainoastaan työnhakijoille. Pelkkä työttömyys ei riitä perusteeksi vaan henkilön on oltava työkykyinen ja halukas hakemaan ja ottamaan vastaan työtä. Kenenkään ei ole pakko tehdä työtä - silloin ei vain enää kuulu työttömyysturvan piiriin.

En näe aktiivimallia kyykyttämisenä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mallissa ei ole kysymys tuosta. Nuo asiat toteutuvat jo nykyisellä lailla.

Mallissa työttömän on saatava töitä ja tehtävä niitä 18 tuntia 65 päivän aikana, jotta hän säilyttää täyden TYÖTTÖMYYSETUUTENSA.

Työttömän on siis onnistuttava täyden työttömyyskorvauksen saamiseksi onnistua saamaan työtä. Tässä on jopa jotain absurdia.

Vaikuttaa ettet ymmärrä mallia, kuten tutkimuksen mukaan on tilanne useilla mallin kannattajilla. Aktiivimalli kuulostaa toki mukavalta.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Nimenomaan, kyseessä on kuolleen hevosen hakkaaminen.

Pekka Pylkkönen

Koko työttömyyskorvauksesta olisi syytä luopua. Ja tuloverosta. Onhan se jotenkin absurdia että kun halutaan enemmän työllisiä ja vähemmän työttömiä niin päätetään rangaista veroilla työnteosta ja tukea työttömyyttä sosiaalietuuksilla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Säästetään ja ajetaan aina hallituksen esityksiä vastaan kansalaisaloitteella, oppositiota ei tarvita enää :)

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo
Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Aktiivimalli on vain leikkuri, joka on naamioitu mukamas patistamaan työnhakuun. Ei sipilää tai muita kiinnosta oikeasti tehdä työttömistä työntekijöitä ja aktiivimalli osoittaa vain heidän omaa laiskuutta - "Noin, nyt olemme tehneet jotain. Saamme mennä takaisin torkkupeiton alle."

Suomen hallitus ei ole osoittanut mitään merkkiä työttömien rekrytoinnista niihin aloihin, jotka tarvitsevat työntekijöitä. Myöskin moni ala joka kärsii työvoimapulasta vaatii paljon erilaisia koulutuksia (jotka kaikki maksavat) että töihin ylipäätään pääsee. Näitä koulutuksiakaan hallitus ei näytä olevan halukas maksamaan... Työttömän pitää itse aluksi kouluttaa itensä johonkin alaan sopivaksi, edes suurkoulutuksia ei haluta järjestää vaikka joillekin aloille tarvittaisiin nopeasti niitä työntekijöitä.
Myös palkkaus voi olla huono; Töitä olisi, mutta kukaan ei halua maksaa työnteosta.

Aamulehdessä oli mielipidekirjoitus siitä kuinka Suomessa olisi metsää noin 800 000 ha jotka pitäisi nopeasti harventaa, että puunkasvu pysyy hyvänä eikä riukuuntumista ja metsätappiota tule metsänomistajille. Siinä olisi hommia monelle metsurille, mutta eipä näytä hallitusta kiinnostavan oikea aktviointi...

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kyllä se tosiaan vaikuttaa sille, että pitää nyt tehdä jotain niin että näyttää jotain tapahtuvan, leikataan menoja ja annetaan keppiä. Ei niillä todellisilla vaikutuksilla niin väliä, eikä sillä että nyt sysätään taas porukkaa toimeentulotukea kohti.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En minä tuota lakia puolusta, se on huono, mutta aivan varma olen, että eivät tätä kautta tehdyt aloitteet hallituksen esityksiä vastaan tule koskaan menestymään.

Sehän tarkoittaisi sitä, että hallitus antaa päätösvaltansa pois omista käsistään.

Tällaiset aloitteet pikkuhiljaa tappavat tuon kokonaan, sillä ei siihen sitten riitä innostusta, jos ne järjestään torpataan.

Sen verran jokainen varmaan tietää poliitikoista, että valtaa ei hallituksesta ulos anneta, ja siksipä tämäkin aloite tulee epäonnistumaan.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Epäonnistumien on toki mahdollista, mutta tämä pakottaa asian käsiteltävksi uudelleen. Tässä aktiivimallilaissa on se erikoinen piirre, että keskustelua käydään nyt eikä valmistelu- ja päätösvaiheessa. Nyt on käyty kysymyssä mm Ylen toimesta TE-virkailijoilta ja työttömiltä lattiatasolta, mitä tämä oikeasti tarkoittaa. Kaikki nämä varoitukset löytyvät kyllä asiantuntijoiden kertomina lausunnoista, mutta ne sivuutettiin. Jos vertaa vaikkapa alkoholilakikeskusteluun, niin tämä on aivan päinvastainen. Lain vaikutuksia ja todellisuutta käsitellää pääosin vasta hyväksynnän jälkeen ja vaikkpa ministerit Mykkänen ja Lintilä eivät ymmärtäneet edes mitä olivat päättäneet.

Lakialoitteen tullessa käsittelyyn on nykyiset ja vielä kertyvät tiedot todellisista vaikutuksista paremmin tiedostettu. Jos ja kun kokemukset ovat huonoja, tulee olemaan suurempi julkinen paine tehdä merkittäviä muutoksia lakiin.

Hallitus tullee yrittämään pelastaa kasvonsa ja arvovaltansa, muuta julkinen mielipide eikä kansalaispalaute ole kohti vaaleja meneville hallituspuolueillekaan merkityksetöntä.

Ylen tutkimus osoitti, että moni kannattaja ei tunne koki lakia - aktivointimalli vaan kuulostaa ihan hyvältä. Mitä enenmmän asiaa tuodaan julkisuuteen toddellisen sisältönsä kohtuuttomuuden osalta, sitä vahvemmin mielipide kääntyy hallitusta vastaan.

Jossakin muodossa aloitteen julkisuuden yms myötä muutoksia tullaan mielestäni näkemään. Eivät hallituspuolueet ole vaalien lähestyessä immuuneja enemmistön mielipiteille.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Niin, siis eiväthän nuo hallituksen sankarit edes keskustelleet. On aivan selvää, että kannattajat ja aktiivimallia ajaneet eivät itsekään tiedä, mistä on kyse.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Varsin vahva merkki siitä, että hallitus on kusessa ajatuksineen on virkamiesten ulostulot. Yle kertoo otsikolla VM:n huippuvirkamies Hetemäki oikoo Sipilän lausuntoa aktiivimallista: Muutaman tunnin silpputöitä eivät halua työttömät eivätkä työnantajat:

https://yle.fi/uutiset/3-10035410

Sipilän hallitus teki esityksen pääosin ottamatta huomioon annettuja asiantuntijalausuntoja, nyt sitten virkamies (joka näitä aivopieruja tuotti) luo uskotttavuutta asialle.

Mitä hemmettiä, virkamies selittämässä julkisuudessa mitä hänen yllään oleva pääministeri tarkoitti. Welcome to Absurdistan.

"Ei ole tarkoitus, eikä hän varmaan sitä tarkoittanutkaan. Hän varmaan tarkoitti, että jos työtä löytyisi edes sen verran. Eivät ensinnäkään työttömät halua yleisemmin tällaista todella lyhyttä pätkää eivätkä myöskään työnantajat varmaan halua. Olisin todella yllättynyt, jos työpaikat olisivat tällaisia 18 tunnin pätkiä kolmessa kuukaudessa, Hetemäki summaa lausunnon herättämiä ajatuksiaan."

Mihin ollaan menty. kun alaiset selittelevät johtajiensa lausuntoja?

Hallitus ja työministeriö selittää kuinka jatkossa näitä ehkä parannetaan. Kuitenkin päivänselvää on, että hallitus menee keppi edellä. Ensin rangaistus ja sitten mahdollisuudet - ehkä joku päivä, jos rahaa on. Järjestys kertoo paljon, ensin vaatimus ilman realistista mahdollisuutta toteuttaa se, ja sitten joku päivä helpotus mikäli niin seurannan pohjalta päätetään. Keppi toteutuu satavarmasti, muut toimet ovat arvoitus.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Asiantuntijoilta, kun olisi tullut ihan vääränlaisia käsityksiä ja nyt mennään ideologia ja raa´at laskennalliset eurot edellä.

Toimituksen poiminnat