Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Lenininpuisto on säilytettävä Lenininpuistona

  • "Me emme käy sotaa yksittäisiä henkilöitä vastaan. Me hävitämme porvariston luokkana."
    "Me emme käy sotaa yksittäisiä henkilöitä vastaan. Me hävitämme porvariston luokkana."

Perussuomalaisten, anteeksi uuvattien, korjaan Sinisen tulevaisuuden intellektuellin siiven edustajat Sampo Terho ja Jussi Niinistö ovat vaativat Helsingin Alppilassa sijaitsevan Lenininpuiston nimeämistä uudelleen, sillä heidän mukaansa ”Väkivaltainen, bolševistinen hirmuhallitsija ei ansaitse nimettyä puistoa Suomen pääkaupungista”.

Leninin kiistattomana ansiona on se, että hänen johdollaan Neuvostoliitoksi nimetystä Venäjän imperiumin reinkarnaatiosta päästiin ensimmäisenä sanomaan, että se ei ollut oikeanlaista sosialismia, mutta vielä kannattaa yrittää. Lopputuloksena oli - ja on edelleen - historiansa kanssa kipuileva miljoonat ihmiset aatteen alttarille uhrannut, totalitarismiin taipuvainen, moraalisesti, henkisesti ja pian jälleen kerran taloudellisestikin konkurssikypsä kansakunta. Ihan sivuhuomautuksena on nimittäin todettava, että Moskovan väkivaltakunta ei tule koskaan nousemaan tasavertaisena tasavertaisten joukkoon ennen kuin siellä ymmärretään tehdä tilit selväksi menneisyyden totalitarismin kanssa. Katsaukset voitonpäivän paraateihin ja mielikuvaharjoitus vastaavasta Berliinissä riittää siihen, että asia tulee selväksi. Kukaan ei tule katsomaan Venäjää yhdenvertaisena ennen kuin tilit historian kanssa on tasattu – siihen saakka Venäjää joko pelätään ja/tai sitä halveksutaan. Eikä kukaan muu kuin venäläiset itse voi maataan vapauttaa menneisyyden painolastista.

Mutta näistä entisistä persuista vailla poliittista tulevaisuutta piti puhumani. Näin historia-alan ammattilaisena tällaiset damnatio memoriae-tempaukset eivät kyllä sykähdytä. Jos tälle tielle lähdetään, niin loppua ei ole vastassa aivan pian. Ainoa tilanne, jossa pidän tällaista hyväksyttävänä – jopa suotavana – on se, että jos kyseessä olisi vihamielisen valloittajan jälki. Silloin voidaan harkita patsaiden kaatamista ja paikkojen uudelleen nimeämistä alkuperäisen tai hyväksyttävämmän käytännön mukaan.

Mutta on aivan totta, että Vladimir Iljitš Uljanov oli väkivaltainen hirmuhallitsija. Siksipä asia on tehtävä selväksi kaikille ja olisi aivan kohtuullista, että Lenininpuistossa olisi asianmukaiset kyltit, joissa kerrottaisiin miksi ja kuinka paikka on nimetty kuten se on nimetty ja samalla esiteltäisiin sitä veristä kohtaloa, johon Lenin vallankumouksellaan itänaapurimme syöksi. Näin kenellekään ei jäisi epäselväksi, että kyseessä ei ole mikään suomettuneisuuden kauden tunkkainen jäänne, vaan mekin vähitellen käymme läpi oman historiamme tunkioita.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Aika lailla samaa mieltä. Tässä kun on viime aikoina näkynyt kotimaisessakin mediassa tämäntyyppisiä vaatimuksia, ja symppaamista esimerkiksi Yhdysvalloissa esitettyihin vaatimuksiin väärän puolen kenraalien patsaiden kaatamiseksi, ei voi kuin ihmetellä kuinka lyhyt matka talebanien patsastuhojen pöyristelystä on kuljettu.

Siinäkin on hyvä pointti, että tuolla tiellä olisi paljon sarkaa kynnettävänä. Mietin esimerkiksi, kuinka monta patsasta jäisi Lontooseen parlamenttitalon ympärille, jos kaikki jotain vääryyksiä historiassa tehneet poistettaisiin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hetkinen, mitä niissä kylteissä lukisi puiston nimeämisen syystä, joka ei tarkoittaisi nimen olevan suomettumisen ajan tunkkainen jäänne?

Tuo siis ei ole kannanotto uudelleennimeämisen puolesta, vaan pelkästään selventävä kysymys.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Lenin-puistossa voisi olla vaikka muistokivi, johon olisi kirjattu esim: "Kommunismin muistolle". Sinne halukkaat voisivat tuoda kukkia ja kynttilöitä lokakuun vallankumouksen vuosipäivänä 7. marraskuuta.

Muistokivellä voisi käydä "kunnioittamassa muistoa" tai toivomassa, että aate pysyy edelleen vain muistona. Suosio olisi siis taattu.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Vaikkapa että. Lenin sedän myötämielisestä suhtautumisesta johtuen myös Suomen oikeisto uskalsi lopultakin alkaa toteuttamaan maamme itsenäisyyttä. Vasemmisto ei siihen venäläisiltä olisi lupia kysellyt. Ehkäpä juuri siksi uuvatit kokevat sen ikävänä muistona kansallisen konservatismin pelkuruudesta.

Käyttäjän OlliParviainen kuva
Olli Parviainen

Samaa asiaa ihmettelin itsekin, sen verran että piti ihan googlettaa.

Puisto tunnettiin alunperin "kukkapuistona" ja se nimettiin lenin-puistoksi V.I.Leninin 100-vuotissyntymän kunniaksi. Puiston nimen alkuperäisenä perusteena on siis syntymäpäivälahja, ei romantisoitu itsenäisyydenmyöntämisfantasia.

Kyltteihin pitää siis kirjoittaa "tämä puisto nimettiin Lenin-puistoksi V.I.Leninin 100-vuotissyntymän kunniaksi".

Puiston nimeksi voisi puolestani palauttaa sen edellisen nimen Kukkapuisto. Naapurissakin on eräs kylä jonka nimi oli jossain välissä Leningrad, kunnes kylälle 90-luvulla palautettiin sen aikaisempi nimi.

Lenin tuskin pahoittaisi mieltään syntymäpäivälahjan takaisinvetämisestä, koska lahjan antohetkelläkin hänen ruumiinsa oli maannut jo 46 vuotta muumiona arkussaan ja aivonsa siivutettuina Moskovan aivoinstituutissa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Patsaat ja muistomerkit saisivat minunkin mielestäni jäädä paikoilleen - paitsi Leivon mainitsemassa tapauksessa, jossa ne olisi pystytetty valloittajan ja sortajan kunniaksi (esim. Stalinin patsaat entisissä ns. itäblogin maissa). Helsingin ns. rauhanpatsas ei ole valloittajan pystyttämä, vaikka edustaakin hyvin suomettuneisuuden aikaa. Jääköön kernaasti paikoilleen kaikessa huvittavuudessaankin. Aleksanteri II:n patsas Helsingin edustavimmalla paikalla on malliesimerkki siitä, että Suomessa ei onneksi ole lähdetty kaatamaan patsaita poliittisten suhdanteiden mukana. Keisarinnan kivi Kauppatorilla sai tosin poistua, mutta onneksi tuli sittemmin takaisin. Yhdysvalloissa oli taannoin kiistaa mm. etelävaltioiden kenraalin Robert E. Leen patsaasta. Niin paljon kuin sympatiseeraankin rotusorron vastustajia, en kannata Leen sen paremmin kuin muidenkaan etelävaltioiden merkkimiesten patsaiden poistoa. Niiden oheen voisi sensijaan pystyttää rotuerottelun vastustajien muistomerkkejä.

Katujen ja puistojen kohdalla nimen voisi kuitenkin vaihtaa, vaihdetaanhan niitä paljon muistakin kuin poliittisista syistä. Siksi kannatan Terhon ja Niinistön aloitetta.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Kannattaisi varata selittävään nimikylttiin kylliksi vapaata tilaa tuleville sukupolville, jotka sitten ikuistaisivat omat historialliset selityksensä samaan jonoon. Niinpä nimikyltistä tulisi myös dokumentti siitä miten jokainen aika kirjoittaa historian uudestaan.

Jotain tahatonta, hmm, en nyt sano huumoria, liittyy siihen että nimenmuutosesityksen takana on, hmmm, nimenmuuttajia. Ikään kuin jokin viesti ei olisi mennyt perille. Järjestelmä jossa nimileiman perusteella ilmiannetaan ja irtisanoudutaan -- "sinä olet tuossa valokuvassa väärässä seurassa" -- muistuttaa kovasti sitä järjestelmää jonka nimesta yritetään irtisanoutua.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Minun mielestäni tuossa kaupunginteatterin kupeessa olevan Tarja Halosen puiston nimen voisi muuttaa, vaikkapa "Stasin agentin puistoksi".

Mitä taas tulee näihin "sinisiin", he voisivat ennemmin miettiä oikeaa nimeä omalle puolueelleen, kuin puuttua puistojen nimiin. Siniselle tulevaisuudelle voisi todellakin keksiä paljon parempia nimityksiä, esimerkiksi "Luopioiden puolue", "Demokratian ja kansanvallan vastustajien puolue", "Pettureiden puolue" ja muut vastaavat nimet kuvaisivat paljon paremmin puolueen toimenkuvaa, kuin "Sininen tulevaisuus".

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Taiteilija" Markku Laitisen päästön Tarja Halosesta voisi Leivo aivan hyvin poistaa. Miksi hänelle ei voisi olla armollinen?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

""Taiteilija" Markku Laitisen päästön Tarja Halosesta voisi Leivo aivan hyvin poistaa. Miksi hänelle ei voisi olla armollinen?"

Armollinen maanpetosrikolliselle, joka on entinen Stasin agentti ja jonka suojeleman 16-vuotta kestäneen vainon kohteeksi itsekin olen joutunut.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #10

Mies on totaalinen valehtelija. Kuka sinua reppanaa on vainonnut? Onko se nurkan takana kyyläävä perkele?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #12

Ihan miten vaan. Mutta minulla on asiasta kirjoitettuna kirjakin, jonka muuten olen lähettänyt YK:lle, Amnestylle ja kaikille kansanedustajille. Asiaan liittyy myös 12 vuotta kestänyt ihnisoikeuksien vieminen.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #16

Mitä YK on sinulle vastannut? Mahtaa olla myyntimenestys. Kerro edes kirjan nimi, että voisi hankkia tuon todennäköisesti järisyttävän lukukokemuksen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #17

Yk ei ole vastannut minulle mitenkään. Kirjan nimi on "Lahjakkuuden hinta" ja mielelläni lähettäisin sinulle yhden kappaleen. Jos sinulla on joku osoite, niin laita ihmeessä esille tai lähetä sähköpostilla, niin lähetän kirjani sinulle.

Mutta yksi ehto, kerroit joskus tuntevasi joitain taiteilijoita, joten haluaisin lupauksen, että kun olet lukenut kirjan, laitat sen eteenpäin taiteilijakavereillesi luettavaksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #10

Onpa kiukkuinen kommentoija tänään :)

Antaa Tarjan olla ihan rauhassa, entinen presidentti, eikä mikään agentti.

Ja sinisiet on uusi puolue, ja edelleen se tuntuu ottavan joillekin koville, jos joku eroaa puolueesta ja perustaa uuden. Mikä siinä on niin kauhiaa? Kansahan sen sitten päättää, onki siinä mitään mieltä

Vai harmittaako kenties se, että siinä samalla kuin nämä lähtivät, niin persuilta katosi se viimeinenkin uskottavuus.

Minustakin puiston nimi voi säilyä entisellään, aika älytöntä puuttua eri asioihin, mitä historiassa on tapahtunut tällä tavalla.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #15

Ei, minua ei harmita lainkaan sinisten lähtö Perussuomalaisista, mutta ihmettelen suuresti, ettei asiaa käsitellä törkeänä petoksena, koska toiminta täyttää kaikki teon tunnusmerkit.

http://www.heikniemi.fi/rikoslaki/rl36.html

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #26

Laitinen, rauhoitu hyvä mies. Puolueeseen liittyminen on vapaaehtoista. Puolueesta jokainen voi erota jos niin haluaa. Puolueilla on myös oikeus erottaa joku henkilö jäsenyydestä tai olla ottamatta jäseneksi. Puoluepoliittinen toiminta on vapaaehtoista kansalaistoimintaa. Mitä epäselvyyttä tässä on?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #30

Olen jutellut useiden ihmisten kanssa tästä "sinisten" loikkauksesta ja lähes kaikki ovat sitä mieltä, että teko täyttää törkeän petoksen tunnusmerkit. Eräs Perussuomalainen lakimies sanoi minulle, että hän on yli 30-vuotta seurannut poliitikkojen lakien noudattamista, eikä heitä hänen mukaansa koske mitkään lait.

tullessaan Perussuomalaisen puolueen jäseniksi, on näiden loikkareiden täytynyt hyväksyä puolueen demokraattiset säännöt ja kun he demokraattisen jäsenäänestyksen jälkeen lähtevät puolueesta, he ovat huijaamalla saaneet asemansa. Kyseessä on ilman muuta törkeä petosrikos, jossa he ovat saaneet huomattavaa rahallista hyötyä ja luottamusaseman, pettämällä kaikki äänestäjänsä ja myös ne ketkä ovat kentällä olleet tekemässä työtä näiden eteen.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #36

"Eräs Perussuomalainen lakimies sanoi minulle, että hän on yli 30-vuotta seurannut poliitikkojen lakien noudattamista, eikä heitä hänen mukaansa koske mitkään lait."

Tuollainen puhe on aivan potaskaa. Perustuslaki määrittää varsin tarkasti kansanedustajan aseman. Usko kyllä, että persuuntunut "lakimies" voi tuollaista väittää. Mutta nyt kyllä tuuli on heiluttanut huulia.
Katsotaan mitä perustuslaki määrää:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/1999073...
Suomen perustuslaki
28 §
Edustajantoimen keskeytyminen sekä siitä vapauttaminen ja erottaminen

Jos kansanedustaja olennaisesti ja toistuvasti laiminlyö edustajantoimensa hoitamisen, eduskunta voi hankittuaan asiasta perustuslakivaliokunnan kannanoton erottaa hänet edustajantoimesta joko kokonaan tai määräajaksi päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä.
Jos kansanedustajaksi valittu on täytäntöönpanokelpoisella päätöksellä tuomittu tahallisesta rikoksesta vankeuteen taikka vaaleihin kohdistuneesta rikoksesta rangaistukseen, eduskunta voi tutkia, sallitaanko hänen edelleen olla kansanedustajana. Jos rikos osoittaa, ettei tuomittu ansaitse edustajantoimen edellyttämää luottamusta ja kunnioitusta, eduskunta voi hankittuaan asiasta perustuslakivaliokunnan kannanoton julistaa hänen edustajantoimensa lakanneeksi päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä.
29 §
Kansanedustajan riippumattomuus
Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset

Edellä on lainauksia perustuslaista. Tämä kertoo sen, että tuo haamujuristi on yhdessä Laitisen kanssa pihalla kuin tulevan talven lumiukot. Kumpikaan ei tiedä sitä mitä laki sanoo. Onko ymmärryksessä ongelmia?
Kertoisit, että milloin kansanedustaja on saanut oikeuden päätöksellä rangaistuksen kun hän vaihtanut puoluetta. Toki historiastamme tunnemme tapauksia joissa kansanedustajia on teloitettu ja pidetty vangittuna tekaistuilla perusteilla ja täysin lainvastaisesti. Katsokaa sisällissodan historiaa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #37

Laitan sinulle linkin törkeän petoksen tunnusmerkkeihin.

http://www.heikniemi.fi/rikoslaki/rl36.html

Eikö sinusta "sinisten" lähteminen Perussuomalaisista täytä teon tunnusmerkkejä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #44

Eihän tässä pelkkä lähteminen ole suuri asia vaan jättäytyminen ministereiksi perussuomalaisten mandaatilla.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #45

Juuri näin, puolueesta voi erota vapaasti, mutta puolueen tuella saaduista luottamusasemista tulisi myös erota. Sinisten tapauksessa heidän kaikkien tulisi erota niin ministerin, kansanedustajan kuin kunnallispoliitikonkin luottamustehtävistä, koska ne on saatu puolueen tuella ja jäsenten työn ansiosta.

Tällöin kyseessä ei olisikaan törkeä petosrikos. Lähes kaikki tavalliset ihmiset, joiden kanssa olen jutellut, ovat sitä mieltä että kyseessä on törkeä petos.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander Vastaus kommenttiin #57

"Sinisten tapauksessa heidän kaikkien tulisi erota niin ministerin, kansanedustajan kuin kunnallispoliitikonkin luottamustehtävistä..."

Ministeri voi erota, ja käsittääkseni kunnanvaltuutettukin, mutta eduskunnasta ei noin vain lähdetä. Pitää olla hyvä syy - vakava sairaus tai jokin vähintään samanarvoinen työ, jota ei voi yhdistää kansanedustajan työn kanssa.

Luottamustehtävistä eroaminen puoluetta vaihtaessa kuuluu muuten poliittiseen kulttuuriin Ruotsissa. Suomessa sellaista tapaa ei ole.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #61

"Luottamustehtävistä eroaminen puoluetta vaihtaessa kuuluu muuten poliittiseen kulttuuriin Ruotsissa. Suomessa sellaista tapaa ei ole."

Ruotsin demokratia onkin paljon meitä edellä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #57

Eikös hallitus juuri saanut luottamuslauseen kansan valitsemalta eduskunnalta. Itse en hallitukseen luota, mutta juridisesti asia on selvä. Miten tämä otsikkoon liittyy, ei taas ole kovin selvä.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #44

Sinulle tuottaa vaikeuksia lukea ja ymmärtää mitä laki tarkoittaa. Sillä mitä joku persujen "juristi" on jotain mieltä ei mene perustuslain yläpuolelle. Sinun ja pölhöpopulistien tulkinta on silkkaa kuraa. Ettekö te ymmärrä, että eduskunnan hyväksymä laki on myös kansanedustajia velvoittava, sitova ja oikeuttava!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #47

"Ettekö te ymmärrä, että eduskunnan hyväksymä laki on myös kansanedustajia velvoittava, sitova ja oikeuttava!"

Eipä näytä koskevan laittomasti Suomessa oleskelevia, mitään ei haluta tehdä heidän poistamiseksi.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #49

Makkonen luulee,että maahamme muuttajista tulee automaattisesti kansanedustaja. Outoja tietoja ja luuloja. Lue edes lehtiä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #50

Luetun ymmärtämistä vai luuletko olevasi vitsikäs?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #47

"Ettekö te ymmärrä, että eduskunnan hyväksymä laki on myös kansanedustajia velvoittava, sitova ja oikeuttava!"

Aivan ja he noudattavat niitä itse säätämiään lakeja tunnontarkasti, aivan kuten historia meille opettaa. Vallanpitäjät eivät riko lakeja, eivät ole koskaan historian aikana rikkoneet, koska he ovat säätäneet lait vain tavallisten ihmisten noudatettaviksi, eivät siten että itse joutuisivat niitä noudattamaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #26

Kylä on pimeät ajatukset, riksolakikin vielä, voi elämän kevät.

Jokainen saa erota puolueesta vaikka joka viikko, ei siihen rikoslakia tarvita

Herätys!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #43
Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #15

Taiteilijaksi itseään tituleeraava Markku Laitinen on kirjoittanut kirjan. Kirjan nimeä hän ei kuitenkaan kerro. Näin ollen on mahdoton päästä tuon lukukokemuksen äärelle. On syytä kysyä kirjakauppiaalta onko sinulla tuota kirjaa? Oletan, että kirja on ollut sellainen myyntimenestys, että se on viety käsistä. Helmet tietää, että ainakin Markku Laitinen niminen mies on tehnyt piirrokset kirjaan Nisäkkäät / Juha Valste ; [valokuvat: Asko Kaikusalo .. et al.] ; [jälkipiirrokset: Markku Laitinen].
Mielestäni tuo kirja ei liity esillä olevaan teemaan.

Tarkennus. Hain Helmet tiedostosta kirjoittamaasi kirjaa. Sieltä sitä ei löytynyt. Tilalle tarjottiin kirjaa jonka nimi on alla ja tätä kysyttiin:
Tarkoititko: pahuuden hinta?
Lahjakkuuden hinta-nimistä kirjaa ei Helmet tietokannasta kuitenkaan löydy.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #28

"Taiteilijaksi itseään tituleeraava Markku Laitinen on kirjoittanut kirjan. Kirjan nimeä hän ei kuitenkaan kerro."

Kiitos kirjani mainostamisesta, mutta toisin kuin väität, että kirjan nimeä ei ole kerrottu, niin enköhän nyt kuitenkin kertonut sen aikaisemmassa viestissä?

Kirja on omakustanne ja kuten sanoin, jos laitat osoitteen, lähetän sen sinulle luettavaksi ja saat lähettämäni kirjan ihan omaksesi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Nyt kun puhuit Stasista niin kerroppa miksi:
Kepu Tiitinen salaa Stasi-listoja?
Porvarit vallassa -12 lähtien.(este pois)
Miksi kepulla oli Kekosenaikana KGP-agentti "Mauri"?
(Tiitisen edeltäjä Supossa).
Miksi Kekkonen/kepu sai ruplia Neukuista?
Miksi DDR/Idänkaupasta rikastui moni vuorineuvos?

Mikä maksaa kun niitä ei julkaista?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Miksi sitten Leivo ei samalla ehdota Helsinkiin myös Stalinille ja Hitlerille nimettyjä puistoja?

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Jättäkäämme ammattinarisija Väänäselle tuo aloitteellisuus.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""Stalinille ja Hitlerille nimettyjä puistoja?""

Itse asiassa tämä kysymys olisi psykoanalyysin arvoinen.

Sanoisin näin: maagista pahuutta edustavat hahmot on jo painettu kokonaan pois tietoisuudesta -- ne on jo tavallaan "rahoitettu", vaikkakaan ei vapaaehtoisesti, vaan pahan trauman seurauksena.

Ne ovat muuttuneet tabuiksi joihin emme enää pääse ollenkaan käsiksi. Ne ovat historiaa jota emme ollenkaan pysty enää nostamaan käsittelyyn.

Sellainen historia ei etsi puistoja tyyssijakseen, vaan myrkyttää kokonaisten sukupolvien alitajunnan niin että historiallinen ymmärrys kärsii. Pystymme vain nimeämään maagisen pahan, mutta emme pysty oppimaan mitään niistä joukkopsykologian mekanismeista, joilla pshuus sai tarvittavan legitimaation ja nousi valtaan.

Marxia voimme käsitellä opilliselta kannalta, Leniniäkin vielä tapahtumahistorialliselta kannalta, mutta Stalin ja varsinkin eurooppalaiseen viitekehykseen sijoittuva Hitler siityvät tabujen rajalinjan taa.

Yhä vieläkin Hitler tarkoittaa meille natsikorttia, johon pitäisi vain reagoida. Maaginen pahuus on edelleen niin reaktiivista, ettemme tajua millaisen vahingon olemme tehneet sielullemme kun trauman vuoksi emme ole pystyneet oppimaan massojen psykologiasta mitään.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"rahoitettu", onko kyseessä kirjoitusvirhe. Oletan, että tarkoitit rauhoitettu, vai olenko väärässä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Leniniäkin vielä tapahtumahistorialliselta kannalta, mutta Stalin ja varsinkin eurooppalaiseen viitekehykseen sijoittuva Hitler siityvät tabujen rajalinjan taa."

Kyseiset herrat kuulunevat kuitenkin samaan sarjaan. Lenin vain ehti kuolla niin aikaisin ettei hän ehtinyt tapattaa niin paljon kuin nuo muut herrat.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #21

... herrat kuulunevat kuitenkin samaan sarjaan...

Juuri näin. Trauma on sitten historiallinen ilmiö.

Ja natsi-Saksassa tapahtuneen joukkotuhonnan paljastuminen aiheutti nimenomaan eurooppalaisen trauman, josta emme ole selvinneet vieläkään. Nürnbergissa jaettiin kovia tuomioita, jotka nimenomaan henkilöivät pahuuden -- minkä jälkeen siis maagista pahuutta on edustanut maagisen paha ihminen, rasisti, eikä mikään ymmärrys enää kasva niiden yhteiskunnallisten mekanismien suhteen jotka taannuttavat kansan depersonalisaation tilaan.

YK:n Ihmisoikeuksien Yleismaailmallinen Julistus on sekin puhtaasti eurooppalaisen individualismin tuote. Vain muutama julistuksen kohdista yrittää avuttomasti määritellä niitä yhteisöllisiä edellytyksiä, joissa idealisoidut oikeudet ja vapaudet voisivat realisoitua.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #22

#22: "Et kai vaan halua olla HITLER? Sitähän mekin, sitten teet, kuten me sanomme."

Siinä olennaisin nykyisestä eurooppalaisesta mielenmaisemasta ja poliittisesta ajattelusta.

Ja sanottakoon, että HITLER sisältää jatkuvasti yhä enemmän ihmisiä, ajatuksia, asioita ja ilmiöitä, eli ei-HITLER kapenee kapenemistaan. Siis länsimaissa.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman Vastaus kommenttiin #38

Mielenkiintoista pohdintaa aralla asialla. Vasemmisto on alkanut vakavasti pelätä, että joku muu taho omii heiltä ryysyläisten ja marginalisoitujen ihmisten asian. Weimarin tasavallan aikana nimenomaan kommunistit ja kansallissosialistit kävivät veristä sotaa tuon valtavan suureksi käyneen luokan tarjoaman poliittisen voiman eli äänisaaliin hallinnasta. Kommunistit hävisivät kisan, mutta heille ja muulle kansainvälisesti suuntautuneelle vasemmistolle tarjoutui uusi iso mahdollisuus, kun Natsi-Saksa ajautui katkeraan tappioon. Ne pystyivät omimaan mm. työväestön etujen ajamisen itselleen. Nyt kun hyvinvointivaltioprojektit on ajettu loppuun eikä Kokoomuksestakaan saatu uutta työväenpuoluetta (vai saatiinko?), alkaa marginalisoidun väestön ääniä olla jälleen liikkeellä irrallaan ja vasemmisto pelkää ja erityisesti hyvät, vakaat virka-asemat saavuttanut vasemmisto on alkanut pelätä suorastaan hysteerisesti.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aikansa lapsia - vaikkapa pakkolahjoja, tai ystävyyden nimissä tehtyjä kumarruksia - ei ehkä ole tarvis poistaa.
Sen sijaan muutama selventävä ajatus pystyttäjien motiiveista tai patsaskohteen tai sen taustan teoista (esim. joukkotuhot), olisi toisaalta hyvä säilyttää jälkipolvien tiedoksi tavalla tai toisella.
Molemmat ovat sen ansainneet: sekä joukkotuhoajat että hännystelijät. Mutta etenkin jälkipolvet

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Niinistön ja Terhon aloitteellisuus on varsin naurettavaa. Historian väärentäminen ja uustulkinnallisuus on erityisesti Niinistön leipälaji. Niinistö ei peittele terroria kohtaan tuntemaansa ihailua: "Kyyditystoimintaa on sanottu aseettomaksi sissisodaksi. Se oli suoralinjaisella, diplomatiasta piittaamattomalla talonpoikaisjärjellä perusteltua ja usein vielä juurevalla kansanhuumorilla ryyditettyä hevosenleikkiä."
Lainaus on Niinistön kirjasta "Lapuan liike, Kuvahistoria kansannoususta (2003).Niinistö ei voi peitellä ihailuaan Lapuan liikettä kohtaan. Sitä liikettä josta kerrotaan kirjassa Suomalaiset fasistit, mustan sarastuksen airuet (Silvennoinen, Tikka, Roselius WSOY 2016).

Niinistön ihailemista lapualaisista kirjoittivat em. tutkijat näin: "Aseetonta" sissisotaa käytiin nyrkein, kepein, puukoin, pampuin ja pistoolein, mutta viime kädessä väkivaltaisuudet vieritettiin aina uhrien syyksi." (em. teos s.455). Suosittelen kirjan lukemista.

Nuo huligaanit muiluttivat myös eduskunnan varapuhemiehen Väinö Hakkilan (sd). Hän ei kuitenkaan jäänyt ainoaksi valtiomieheksi joka kyyditettiin.

"K. J. Ståhlbergin kyyditys oli Lapuan liikettä lähellä olleiden oikeistoaktivistien ja sotilashenkilöiden 14. lokakuuta 1930 järjestämä sieppaus eli kyyditys, joka kohdistui entiseen tasavallan presidentti Kaarlo Juho Ståhlbergiin. Ståhlberg vaimoineen kuljetettiin vastoin tahtoaan Helsingistä Joensuuhun, missä sieppaajat päästivät heidät vapaiksi."
https://fi.wikipedia.org/wiki/K._J._St%C3%A5hlberg...

Niinistön ja Terhon aloitteellisuus on syntynyt vain ns. Sinisen puolueen mitättömän kannatuksen vuoksi. Nyt yritetään saada taattuja oikeistolaisia piirejä omien harvojen rivien täytteeksi. Onneton yritys kun laarin pohja näkyy ja viimeisiä jyviä jää käteen.

Suosittelen myös "Ikitie" elokuvan katsomista. Elokuva kertoo hyvin niistä kohtaloista, joita suomalaisetkin Neuvosto-Venäjälle kyyditetyt tai aivan omasta aloitteestaan sinne menneet kokivat. Kohtalot olivat kovia.
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005367679.html

Käyttäjän RaunoKuha kuva
Rauno Kuha

Kyllä maailmassa poistettavia patsaita riittää, jos lähdetään ne aina uusimaan kun vallitseva ideologia vaihtuu. Tosin tästähän on jo esimakua USA:n mantereella.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vuosina 1921-22 Leninin kulakkeihin kohdistama vaino sai aikaan nälänhädän, jossa kuoli 5 miljoonaa kansalaista huolimatta länsivaltojen massiivisesta avustustoiminnasta.

Voisi esimerkiksi olla teemaviikkoja, jolloin ravinnon nauttiminen Lenininpuistossa olisi kielletty.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Tarkoitatko Stalinin aloittamaa kollektivisointia, silloin alettiin puhua kulakeista? Vuoden 1921 nälänhädän aikana ei mistään kollektivisoinnista ollut vielä puhettakaan, ja sen jälkeen tuli NEP, ts. paluu markkinatalouteen. Kulakkien karkoitukset tulivat vasta vuosia myöhemmin, pakkokollektivisoinnin aikana.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kulakit olivat Leninin hirmutöiden kohteena jo vuodesta 1918 alkaen. Maatalouden tuotanto romahti tämän seurauksena.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #32

Kulakit ryhtyivät vastarintaan vastustaessaan vuodesta 1929 käynnistynyttä maatalouden kollektivisointia. Vastauksena se sai kokea Stalinin vastatoimet: noin 2,5 miljoonaa kulakkia teloitettiin, satoja tuhansia pakkosiirrettiin ja useilta pakkolunastettiin omaisuus.
Thomas Magnusson, Niels Erik Rosenfeldt, Jörgen Weibull: ”Kirottu ongelma”, Ensimmäinen ja toinen maailmansota, s. 117-126. suom. Kirsti ja Arto Ingervo. Helsinki: Otava, 2002. ISBN 951-1-13623-2.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #33

Totta. Tuohon aikaan kulakiksi eli kyläkapitalistiksi luokiteltiin jo yhden lehmän omistaja.

Alkuperäiset rikkaat ja hyvin toimeentulevat maanviljelijät oli jo vuosia aikaisemmin Leninin toimesta likvidoitu.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #42

Voisitko pysyä edes totuuden reunalla?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #46

Taidat tietää montako lehmää piti omistaa, että luokiteltiin kulakiksi.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #52

Miksi et tätä kerro itse. Epäilen, että nolla lehmää riitti joskus matkaan vankileirien saaristoon.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #53

En tiedä. Kuvittelin että sinä tiedät kun pyysit Pekkaa pysyttelemään totuuden reunalla. Pekka siis liioitteli kun kertoi, että yhden lehmän omistaminen riitti pitämään kulakkina.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #46

Kommunismin musta kirja ( WS Bookwell Oy , Juva 2000) kertoo totuuden kommunismista ja sen 20 miljoonan neuvostoliittolaisen uhrin järkyttävän
tarinan.

En suosittele yöpöydälle iltalukemiseksi.

Ilkka Luoma

Muistaako kukaan missä, miten ja kuka/ ketkä allekirjoittivat Suomen itsenäisyysjulistukselle 6.12.1917 sen ensimmäisen itsenäisyystunnustuksen 4.1.1918?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ei ne halua muistella. Se kun on aina muistutus siitä, että oikeisto tarvitsi Leniniltä luvan ennen kuin uskaltautui itsenäistymään.

Niko Sillanpää

Inhoan kuvatun kaltaista anakronismia ja historiallista revisionismia.

Eikä mielestäni tarvitse laittaa kylttejäkään, on koululaitoksen velvollisuus opettaa seikkaperäisesti sosialismin pahuudesta, totaalisesta älyllisestä haaksirikosta ja empiirisestä toimimattomuudesta.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Tuo koululaitos tulee nykyään melkein päivittäin vastaan jossain täydellistä ymmärtämättömyyttä osoittavassa yhteydessä -- kuten nyt jonkun "luovan kirjallisuuden opettajan" poliittisluonteisissa somekannanotoissa.

Saatan olla yksipuolinen havainnontekijä, mutta jostain syystä minulla on sillä lailla painottunut mielikuva, että aika monet tälläkin palstalla kiusaamismentaliteetilla kirjoittelevat ovat jotenkin juuri kouluihmisiä.

Ja pelkään pahoin ettei koulussa juuri muuta varsinaisesti persoonallisuuteen -- kuten ajattelukykyyn -- vaikuttavia asioita nykyään opita kuin se miten kiusataan ja miten puolustaudutaan.

No, tavallaan ne ovat ikuisia juttuja. Itse ne kokeneena ja seuraavien sukupolvien kohdalla samoiksi todenneena en oikein jaksa uskoa että kouluopetuksesta olisi mitään apua kansallisen ajatteluvajeen korjaamisessa.

Huomaan kirjoittaneeni viime aikoina paljon nimenomaan koulusta. Enkä yhtään siinä sävyssä että sieltä olisi mitään hyvää odotettavissa.

Niko Sillanpää

Olin yllä lähinnä sarkastinen, tiedän kyllä, että nykyinen koululaitos ei opeta ajattelemaan saati ole kriittinen vasemmistoaatteille.

Koululaitoksen suuret projektit näinä päivinä ovat 1) digiloikka, 2) digiloikka ja 3) inklusiivisuus, diversiteetti ja tasa-arvo.

Sofioksaset ja luovankirjallisuudenopettajat kirjoittavat paitsi kirjoissaan niin myös somessa yhteiskunnasta sitä, minkä Zeitgeistin ortodoksia sallii. Muutoin he huomaavat putoavansa nopeasti paitsi diskurssin myös kaupalliseen marginaaliin ja facebookin "ystävä"listalla käy ropina. Huvittavaa muuten on, miten näitä ortodoksiakin ortodoksisempia kuvataan sanoilla kuten "rohkea", "tarkkanäköinen" ja "käsityksiämme haastava", kun mikään ei voisi tässä ajan hetkessä olla turvallisempaa, myooppisempaa tai ajattelultaan latteampaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Leniini oli osa Suomen historiaa. Poistetaanko myös Tsaarin ajan muistomerkit?
Entä unohdetaanko Kustaa Vaasa ja Ruotsin vallan aika.
Sitäkö ei ole kun sitä ei näe?

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Kyllä kansalaiset osaavat itsekin lukea historiateoksia ja osaavat itse muodostaa käsityksenä Leninistä. Blogistin ehdottama valistuskyltti olisi jotenkin hassu tyrkyttäessään virallista "oikeaa" näkemystä Leninistä. Lenininpuisto on Suomessa kaiketi siksi, että maamme oli Leninin uran kannalta merkittävä kauttakulkumaa hänen palatessaan maanpaosta ja siksi, että Leninin mielipide painoi paljon siinä, että Suomi pysyi itsenäisenä v. 1917 julistuksen jälkeen.
Tuommoinen ikävä hahmo toimii hyvin historiallisena merkkipaaluna ja historiateokset jäisivät todella ohuiksi, jos sellaiset sieltä poistettaisiin. Nimi Lenin voi toimia meille myös varoittavana esimerkkinä, jotta ottaisimme historiasta opiksemme, emmekä enää antautuisi kiihkoilevien tyrannien vallan alle (varsin ajankohtaista, muuten).

On outoa, että perussuomalaiset ovat lähteneet mukaan tähän historian uudelleenkirjoitusvillitykseen, monumenttien ja patsaiden poistoon ja kaikkeen sellaiseen, mikä on tunnusomaista vasemmistolaiselle progressiiviselle mielenlaadulle. Nämähän tunnetusti vihaavat ja inhoavat kaikkea historiaa ja perinteiden kunnioittamista.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"On outoa, että perussuomalaiset ovat lähteneet mukaan tähän historian uudelleenkirjoitusvillitykseen, monumenttien ja patsaiden poistoon ja kaikkeen sellaiseen, mikä on tunnusomaista vasemmistolaiselle progressiiviselle mielenlaadulle. Nämähän tunnetusti vihaavat ja inhoavat kaikkea historiaa ja perinteiden kunnioittamista."
Merkillisiä väitteitä Borgmanille. Vasemmistolaisten rinnastaminen persuihin on vain silkkaa höpsötystä. Vasemmistolaiset eivät vihaa historiaa tai sen kirjoittamista. On totta, että tunnen vastenmielisyyttä historian revisiointiin. Sellainen historian kirjoitus, jota mm. puolustusministeri Niinistö harjoittaa on harhauttavaa.
Mitä perinteitä me emme kunnioita? Meillä on kotona kaksi kansallispukua. Emmekö saa näitä käyttää?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Neuvosto-Venäjän kansankomissaarien neuvoston puheenjohtajan V.I. Leninin ja hänen ulkoministerinsä kansallisuusasiainkomissaari J.V. Stalinin motiiveja Suomen itsenäisyyden tunnustamiselle voi pähkäillä tykönään näitten historialinkkien valossa:

1. Jo ennen Suomen itsenäisyysjulistusta olivat Leninin kutsua noudattaneet venäläissotilaat käynnistäneet lokakuun vallankumousterrorin Suomessa: 7.11.1917 eli samana päivänä kuin Talvipalatsi vallattiin Pietarissa, murhattiin merkittävä suomalainen teollisuusjohtaja: https://fi.wikipedia.org/wiki/Mommilan_veriteot
2. Vain kaksi kuukautta itsenäisyydentunnustuksen 31.12.1917 jälkeen Lenin päätti 1.3.1918 suvereenin yksinvaltaisesti uuden neuvosto-Suomen nimeksi ”Suomen sosialistinen työväentasavalta”. Kansanvaltuuskunnan hyväksymässä alkuperäisessä sopimusluonnoksessa oli esiintynyt nimitys 'Suomen tasavalta', mutta Suomen edustajat Edvard Gylling ja Oskari Tokoi hyväksyivät Leninin ehdottaman nimenmuutoksen ja se päätyi lopulliseen sopimustekstiin. Jälkeenpäin muu kansanvaltuuskunta moitti Gyllingiä ja Tokoita siitä, että nämä olivat antaneet Leninin päättää Suomen valtion nimestä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_sosialistinen...
3. Erityisesti näin lokakuun 14. eli Tarton rauhan vuosipäivänä on ihan hyvä kaikkien suomalaisten ja myös Linnan juhliin osallistuvien venäläisten muistella myös tässä twiitissä esitettyjä historialinkkejä, joista voisi koota ajankohtaisen naapurisuhdenootinkin: https://twitter.com/ViestihopeatFi/status/91843858...

Patsaankaatelu saattaa sekin tosin pahimmillaan olla pelkkää ulkokultaista valkopesufaceliftiäkin monien ceausesculaiskommunistikaaderien ja saddamilais-isis-herännäisten ym. takkimuodinkääntäjien tapaan. Olennaisempaa kuin mukakäsienpesu kertarysäyksellä on oikeasti muistaa ja muistuttaa asioiden oikeasta puolesta. Mukaanlukien myös se tosiasia, että meilläkin on ollut hävettävän paljon isovenäläistyrannian ja itäimperialistisen neuvostofasismin myötäjuoksijoita ja yhteistoimintainternatsejakin.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Hyvä kirjoitus! Historia ja menneisyyden tapahtumat eivät häviä nimiä muuttamalla tai patsaita kaatamalla. Parempaa on pitää nimet ja patsaat paikoillaan ja pyrkiä muuttamaan niiden merkityksiä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Erityisesti näin lokakuun 14. eli Tarton rauhan vuosipäivänä on myös ihan hyvä kaikkien Linnan juhliin valmistautuvien suomalaisten ja venäläisten muistella totuuden ja omantunnon velvoituksella tässä päivänteemablogissa esitettyjä maittemme ja kansojemme suhteisiin syvällisesti vaikuttaneita historialinkkejä:
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244341-s...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

"Siksipä asia on tehtävä selväksi kaikille ja olisi aivan kohtuullista, että Lenininpuistossa olisi asianmukaiset kyltit, joissa kerrottaisiin miksi ja kuinka paikka on nimetty kuten se on nimetty --- Näin kenellekään ei jäisi epäselväksi, että kyseessä ei ole mikään suomettuneisuuden kauden tunkkainen jäänne..."

Kyltissä voisi mielestäni hyvin lukea: "Tämä on Leninin puisto, suomettuneisuuden kauden tunkkainen muisto"

Jos tämä ei käy, puiston voisi nimetä uudelleen Alppilan puistoksi. Silloin sitä ei tarvitsisi uudelleen nimetä, kun nimeämiseen liittyvä historia tuntuu liian raskaalta käsiteltäväksi.

Knippe Jonisson

Oi Leningrad,,,kuka muistaa? Leningrad nimi ei kelpaa edes venäläisille! Leninille nimettiin puisto hänen syntymänsä 100v kuniaksi, suomettumisen synkkinä vuosina 1970. Blokistin olisi kannattanut vaikka googlata ennen muuten niin hyvää blokia. Btw samoille vuosille sattuu myös toinen surullinen suomettumisepisodi, onneksi se jäi yritykseksi. Ennakkosensuurin voimaansaattaminen kieltämällä lain voimalla kaikkinainen Neuvostoliiton arvosteleminen,,,,joten tähän kontekstiin kun sijoittaa Leninpuiston niin onhan se aikamoinen totalitarismin, suomettumisen ja isänmaanpetturuuden muistomerkki.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset