Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Il giro di vite della Spagna dimostra l'aperto disprezzo della democrazia

  • Il giro di vite della Spagna dimostra l'aperto disprezzo della democrazia
  • Il giro di vite della Spagna dimostra l'aperto disprezzo della democrazia

Il diritto delle nazioni a governare se stesse è stato uno dei pilastri del diritto internazionale dopo la seconda guerra mondiale. I paesi occidentali, e tra questi molti paesi dell'unione europea in prima fila, si sono sempre dimostrati pronti a riconoscere e a sostenere attivamente la creazione di stati sovrani. L'ideale della sovranità nazionale è basato sulla volontà della nazione la cui espressione tramite referendum dovrebbe essere favorita senza ostacoli di sorta.

È triste vedere come i paesi occidentali stiano guardando da un'altra parte mentre il governo di Madrid ha iniziato un giro di vite arrestando gli attivisti catalani, invadendo le aziende e l'amministrazione locale. Se ciò fosse avvenuto in un paese non occidentale, tali azioni sarebbero state largamente e fortemente condannate.E' motivo di grande stupore vedere come ad un paese democratico europeo sia permesso di fare una cosa del genere.

Se il diritto all'espressione della volontà popolare attraverso un referendum democratico non è riconosciuto, cosa rimane oltre ai mezzi non democratici? Se la strada democratica verso l'indipendenza è ostacolata, quale possibilità rimane oltre alla strada non democratica? Se alla Spagna è permesso di fermare il processo democratico, questa sarebbe un'altra chiara evidenza che i diritti umani e la democrazia sono principi che valgono a seconda delle convenienze. Essi sono delle comode scuse per i paesi occidentali quando si tratta di approfittare dei paesi non occidentali, mentre questi stessi principi possono essere tranquillamente sacrificati qualora sembrino minacciare i loro interessi.

Tutto ciò è triste, ipocrita e orribile.''. E' motivo di grande stupore vedere come ad un paese democratico europeo sia permesso di fare una cosa del genere.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Hoch lebe Katalonien! Hast du noch etwas Anderes zu berichten?

Juha Hämäläinen

En tiedä miksi Veli-Pekka laittaa Espanjaa koskevan jutun italiaksi suomalaiseen verkkolehteen.

Mutta olen samaa mieltä olen siitä, että EUssa ollaan täydellisen tekopyhiä Katalonian kysymyksen suhteen. Äänestäjien väkivaltainen esto on vastoin demokratian periaatteita. Kuten jutussa todetaan niin, jos jossain länsimaiden ulkopuolella tehdään sama niin on valitus ankaraa läpi EUn.

Sipilää ja Soinia myöten annetaan paheksuvia lausuntoja hallituksille, jotka estävät erilaisia kansakokouksia ja mielipiteiden julkaisua. Äänestäminen on tällainen toimi.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Tämä on meikäläisen tärkein julkaisualusta ja näkyvyys tällaisillakin on aivan omaa luokkaansa verrattuna muihin minulla käytössä oleviin kanaviin.

Sinänsähän kyse ei ole sen kummallisemmasta asiasta kuin siitä, että haluan tuoda tämän näkökulman mahdollisimman laajasti esille. Siihen auttaa useampien kielien käyttö.

Suomalaisten touhuja ja EU:ta tulen toki asioikseen suomimaan myöhemmin.

Juha Hämäläinen

Juu ei haittaa yhtään mikään näistä. Kysyin nyt huvikseni. Itse kirjoitan pitkin poikin maailmaa lehtiin ja blogeihin. Totuin siihen vuosien mittaan ulkomailla asuessa. Laajentaa näkemystä myös kun lukee muutakin kuin kotimaista mediaa ja katsoo CNN-uutisia. Niitä katsoessa jää merkittävä osa maailmanmenosta näkemättä kokonaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mikäli teksti oli jostain italialaisesta lehdestä (Corriere della sera?), niin italialaisilta sopii kysyä miten siellä suu pantaisiin, jos Lombardiassa tai vaikkapa Etelä-Tirolissa järjestettäisiin vastaavanlainen kansanäänestys.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Demokratian käsitteeseen viitataan kyllä huolettomasti. Silloin voisi puhua demokratiasta, jos äänestys olisi ollut koko Espanjan laajuinen, ja koko Espanjan liittovaltion väestö olisi päässyt kertomaan kantansa yhden osavaltion itsenäistymispyrkimyksiin.

Muutenkin näissä kansanäänestyksissä pitäisi kunnioittaa kyseisen valtion lakia. Muuten - räikeän karrikoituna esimerkkinä - saatetaan vielä nähdä kansanäänestys IIAA:n (Itäkeskuksen Islamilaisen Autonomisen Alueen) perustamisesta.

Juha Hämäläinen

Olet teoreetikko. Käytännössä kaikki valtiot ovat syntyneet omin luvin tai väkivalloin, suoraan sanoen laittomasti valtaapitävien kannalta.

Miten siirtomaat olisivat voineet irtaantua emomaistaan kuten Englannista, Ranskasta, Saksasta, Portugalista, Belgiasta tai Espanjasta ilman omavaltaista päätöstä. Siirtomaat kuuluivat kansainvälisten sopimusten mukaan emämailleen niiden erottamattomina osina. Itsenäistyneet maat rikkoivat niiden lakeja eikä mitään äänestyksiä kaivattu emämaissa. Niiden tulos olisi ollut itsenäistymistä vastaan tietenkin.

Olisiko Suomen itsenäistymisestä pitänyt äänestää kaikkialla Venäjällä? Kannattaa miettiä ennenkuin lähtee näihin lakiuskovaisten juttuihin. Lakeja tulee ja menee. Vanhoja lakeja muutetaan ja uusia kirjoitetaan. Eniten lakeja käytetään, jotta niitä voi rikkoa.

Valtion suvereenius on tila, joka lähinnä tarkoittaa valtion itsellistä asemaa ulkopuolisten suhteen. Valtion suvereniteetti ei todella ole perusta maan väestönosien vaientamiseen ja keskustelun nujertamiseen eikä edes valtion sisäisen jaon teolle. Näinhän tapahtui, kun Neuvostoliitosta irtaantui joukko maita.

Valtio ei ole kaiken yläpuolella oleva itseisarvo vaan se on rakenne, jonka pitää palvella asukkaitaan.

Demokratiaan kuuluu oikeus ilmaista mielipiteensä. Äänestäminen on tällainen toimi. Katalonian äänestys ei ole sama kuin Katalonian itsenäistyminen. Se pitäisi tajuta.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Italiassahan on Lega Nord, joka samalla tavalla ajaa maan rikkaamman osan eroa köyhemmästä.

Juha Hämäläinen

P-Italia on Sveitsin jälkeen Euroopan rikkaimpia alueita. Siellä ei haluttaisi toista vuosisataa elättää velttoa etelää. Ymmärrän hyvin. Toskanaa myöten väki on ahkeraa, yritteliästä, tuottavaa ja koulutettua. Samaa ei voi sanoa kaikilta osin Italiasta Roomasta tai Napolista etelään. P-Italia on rakentanut työllään elintasonsa. Aivan samoin kuin Sveitsi, joka oli reilut 100 vuotta sitten köyhänoloinen maatalousmaa. Nyt jotain aivan muuta.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kansan suvereniteetti tarkoittaa juuri sitä ja ei esimerkiksi sitä, että ruotsalaiset vaikkapa päättävät siitä, mikä on Suomen paikka ja asema. Katalaaneilla on oikeus itsenäisyyteen ja jos demokraattinen tie tukitaan, he ovat oikeutettuja käymään kamppailua muilla keinoilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset