Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Venäjän pankkijärjestelmä natisee

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lisäsi elokuussa painetta Venäjän pankkijärjestelmää kohtaan asettamalla maalle uusia pakotteita. Venäläispankkien toiminta kansainvälisillä markkinoilla on vähitellen vaikeutunut ja toisaalta niillä on hankaluuksia sisäisestikin, sillä Sberbank ei ole seurauksien pelossa uskaltautunut Krimille ja toisaalta ulkomaisten pankkien kanssa yhteistyö on ollut nihkeämpää ennen kaikkea Yhdysvaltain reaktioiden pelon takia.

Maan pankkien liikkumavara kapenee samalla, kun niiden pitäisi luotottaa aseteollisuutta, jotta se selviäisi kunnianhimoisista projekteistaan samalla kun valtio rahapulassaan leikkaa tilauksia ja vientiyhtiö Rosoboroneksport pyrkii kasvattamaan markkinaosuuksia agressiivisella hintakilpailulla, joka ilmeisesti ei kaikilta osin ole kytköksissä aseteollisuuden todelliseen kustannusrakenteeseen.

Nyt ilmoilla on jo entistä vakavampaa, yhä  kasvavaa epävarmuutta. Elokuussa Okritie - varoiltaan aiemmin maan suurin yksityinen pankki - kaatui keskuspankin syliin luottoluokituksen romahtamisen ja talletuspaon takia. FT:n mukaan jopa pankin johtavat työntekijät olivat siirtäneet varansa muualle. Torstaina Venäjän keskuspankki joutui jälleen töihin, sillä B&N -pankista ainakin heinäkuusta alkaen jatkunut talletuspako on jättänyt pankin taseisiin miljardien loven. Moskovalainen MCB voi olla seuraavana listalla. Eikä se ole ainut.

Talletuspako useissa eri pankeissa, keskuspankin hätätoimet ja valtion varojen miljardiluokan allokoinnit aseteollisuutta rahoittaneille pankeille kertovat kaikki epävakaasta ja kenties jopa uuden kriisin partaalla horjuvasta järjestelmästä. Laajamittainen talletuspako voi olla pian todellisuutta. Venäjän talous ei ole niin vakaalla pohjalla kuin mitä monet haluavat uskoa. Seuraukset voivat olla dramaattisia, sillä Venäjän järjestelmän poliittinenkin vakaus on kyseenalainen.  Vaalit ovat tulossa ensi vuonna, mutta istuva presidentti ei ole vielä ilmaissut, mitä aikoo tehdä. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat