Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Espanja halveksuu demokratiaa estäessään Katalonian kansanäänestyksen

  • Lähde: Wikipedia
    Lähde: Wikipedia
  • Espanja halveksuu demokratiaa estäessään Katalonian kansanäänestyksen

Katalonia valmistautuessa kansanäänestykseen itsenäisyydestä, Espanjan hallinto on ryhtynyt koviin toimiin estääkseen demokraattisen tahdonilmauksen toteuttamisen. On jokseenkin hämmentävää, kuinka eurooppalaisena demokratiana pidetty maa voi - ja sen sallitaan ryhtyä tällaiseen. Kansojen itsemääräämisoikeuden tunnustaminen on ollut toisen maailmansodan jälkeen yksi kansainvälisen oikeuden peruspilareista ja länsivallat - monet EU-maat etunenässä ovat olleet valmiita sekä tunnustamaan että myös edesauttamaan uusien valtioiden syntymistä. Suvereniteetti perustuu kansaan ja sen tahtoon, jonka ilmaisu demokraattisessa äänestyksessä on ja olisi erittäin toivottavaa.

On surullista, kuinka länsimaat katsovat muualle, kun Madridin hallinto on aloittanut vastatoimet pidättäen aktivisteja sekä käynnistäen hallintoon ja yrityksiin kohdistuvia poliisioperaatiota. Jos kyseessä olisi länsivaltojen mielestä arveluttava maa, tällainen tuomittaisiin jyrkästi.

Jos oikeutta demokraattiseen tahdonilmaisuun ei tunnusteta, mitä muuta jää jäljelle kuin ei-demokraattiset keinot? Jos demokraattinen tie itsenäisyyteen katkaistaan, mitä muuta jää jäljelle kuin ei-demokraattinen tie kohti itsenäisyyttä? Jos Espanjan annetaan pysäyttää demokraattinen prosessi, on se jälleen kerran osoitus siitä, että demokratia ja ihmisoikeudet kelpaavat lähinnä keppihevosiksi tukemaan länsimaiden päämääriä maailmalla, mutta ne ollaan valmiita hautaamaan, jos demokratia tai ihmisoikeuksien kunnioittaminen uhkaavat asettua länsimaiden välittömiä intressejä vastaan.

Surullista, tekopyhää ja vastenmielistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mikään kansainvälinen oikeuskäytäntö tai sopimus ei tunnusta yhden alueen yksipuolista irtautumista emämaastaan. Ei tunnustanut Krimillä, ei tunnusta Kataloniassa. Kaikki sympatiani ovat katalaanien puolella mutta tapa on väärä: Vaikka äänestys pidettäisiin ja tulos olisi itsenäisyyden puolesta, ei sillä olisi merkitystä koska sitä ei tunnustettaisi niin kauan kuin Espanja ei sitä tunnusta.

Oikeaa tapaa voi etsiä UK:sta ja skottien itsenäisyysäänestyksestä. UK olisi pitkin hampain hyväksynyt tuloksen ja Skotlannista olisi tullut itsenäinen, jos väki olisi niin halunnut.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Krimin tilanne on tyystin eri.

Kyllähän näitä itsenäistymisiä tapahtuu ilman emämaan tunnustusta. Jossain vaiheessa tapahtunut on vain hyväksyttävä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ "Espanja halveksuu demokratiaa estäessään Katalonian kansanäänestyksen .. Surullista, tekopyhää ja vastenmielistä."

Tuo otsakkeessa mainittu väite ei nyt ole aivan koko totuus, mutta kohtuullisen hyvä osatotuus. Tällaiseen käsitykseen olen tullut seurattuani El Paisin ja El Mundon verkkosivustoja. Kirjoituksen viimeiseen lauseeseen on helppo yhtyä, oli sitten mitä mieltä tahansa.
Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Juncker toisti vajat pari viikkoa sitten, että Espanjan korkeimman oikeuden päätöstä noudattaa perustuslakia pitää myös Katalonian kunnioittaa. Jos Katalonia aikoo erota alueella pidettävän kansanäänestyksen perusteella (edellyttää että eroäänet voittavat), niin se tietää samalla Katalonian eroa EU:sta ja uusi liittymisprosessi voi olla kivinen, koska Espanjan tukea tälle ei varmaan tule.

Esimerkkejä:
https://elpais.com/elpais/2017/09/20/opinion/15059...
http://www.elmundo.es/opinion/2017/09/21/59c293ca4...

Kuvittelisin, että Ahvenanmaalla seurataan tarkkaan, mitä Kataloniassa tapahtuu. Ehkä seuraava asukkaiden tahdonilmaus EU:n alueella tapahtuu siellä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Seuraavat tahdonilmaukset lienevät Skotlannin uusi äänestys ja mahdollisesti Baskimaa Espanjassa.

Itsenäisyyttä ajava Ålands Framtid on pieni prosenttiliike Ahvenanmaalla, eikä maakunnassa taida olla halua itsenäisyyteen. Jos olisi, uskoisin että asiasta neuvoteltaisiin Suomen hallituksen kanssa ja kansanäänestys olisi mahdollista järjestää.

Yksipuolista irtautumista ei hyväksyttäisi Suomessakaan.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 3/JS: "..Seuraavat tahdonilmaukset lienevät Skotlannin .."

Unohdin vallan Skotlannin. Hyvä huomautus!
The Washington Post näyttää myös pohtivan Katalonian, Skotlannin ja Kurdistanin kysymyksiä.
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Ilmeisesti Kataloniassa on vieläkin katkeruutta Francon sortotoimien vuoksi mm. katalaanin kielen käyttäminen oli kiellettyä.

Euroalueelle Katalonian irrottautuminen olisi jopa kohtalokasta, sillä Espanja joutuisi valtionvelkakriisiin ja EKP joutuisi laittamaan uuden vaihteen rahapumppuihinsa.

Seuraan suurella mielenkiinnolla; Lässähtääkö itsenäisyyspyrkimykset vai mennäänkö vaikeimman kautta?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Olen bloginkirjoittajan kanssa tästä toista mieltä. Tässä vaiheessa on hyvä vilkaista Espanjan perustuslakia ja sen 92. pykälää kansanäänestyksistä:

http://www.parliament.am/library/sahmanadrutyunner...

"Section 92
(1) Political decisions of special importance may be submitted to all citizens in a consultative referendum.
(2) The referendum shall be called by the King on the President of the Government's proposal after previous authorization by the Congress.
(3) An organic act shall lay down the terms and procedures for the different kinds of referendum provided for in this Constitution."

Tulkitsen tuota niin, että kansanäänestyksen järjestämiseen tarvitaan Madridin keskushallinnon suostumus etenkin, kun kyse on sellaisen asian kuin itsenäisyyden ajamisesta. Tämä on aivan varmasti ollut kansanäänestyksen järjestäjillä tiedossa. Samalla tämä tarkoittaa sitä, että kansanäänestyksen tulos ei missään muodossa sido Espanjan keskushallintoa, vaan he voivat kansanäänestyksen jälkeen pidättää ne henkilöt, jotka ajavat Katalonian itsenäisyyttä ja heittää heidät vankilaan valtiopetoksesta.

Espanjan rikoslain 472. pykälän 5. momentin mukaan laiton itsenäiseksi julistautuminen on kapina:

"5. To declare the independence of any part of the national territory."

Lähde: https://www.google.fi/search?q=spanish+penal+code&... (Legislationline.org -linkin pdf)

Juha Lipponen

Miksi sitten meidät huijattiin eu.hun.
Katalonia haluaa itsenäisen valtion. Ymmärrän täysin kun olen tutkinut heidän hallituksensa ryöstelyä. 2008 jlk. Alkoi yksityistäminen. Jossa esim. Sähkö myytiin 51%.ja myynti tehtiin sukulaisille. Nimiä en muista mutta yksi heistäxkuka istuu ns.sähköhallituksessa saa palkkaa 44000/päivä.. ja näistä tarinoista voisi kirjoittaa kirjan. Ja miksi aurinkopanelin laittaminen,ostaminen on rikos. Sakko alkaen 6000€... Itse näin keski espanjassa yhden aurinkopanelin.ja sama tapahtuu meillä täällä Suomessa. Trafi on malagassa osittain.posti nostaa hintoja joka vuosi. Miksi. Saavat kunnon osingot. Valtio rahoittaa uraanikaivosta joka paskantaa puolisuomea.olkiluodossta turha edes puhua. On vanha jo syntyessään.lastensairaala säätiön omistukseen missä ovat ahtisaari,berner sun muut.300000€ rahalla saavat 200miljoonan euron.kiinteistön . Olen katsonut kun barceloonassa marssii iloisesti huom. 1-jopa 3miljoonaa ihmistä. He jos ketkä tarvitsevat tukea. Efta sanonut ok katalonialle. Jne. Minä itse Toivoisin että saisimme Itsenäisyyden .Ulos Eu .sta.mutta meidän kansalla ei ole kuin raha tärkeä. Olemme lampaita ja sudet (eu )raatelee köyhiä,vanhuksia,.sekä etenkin maanviljelijöitä. Hyvää jatkoa kaikille .toivottavasti en ole taistellut turhaan Oikean Suomen puolesta.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Asian monimutkaisuuteen voi perehtyä tämän linkin kautta.
http://www.oxfordbibliographies.com/view/document/...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Espanjan perustuslailla ei ole tässä mitään merkitystä. Jonkin asian "laillisuus" ei tee siitä oikeaa tai väärää. Kansojen ja yksilöiden itsemääräämisoikeudessa kyse on ihmisoikeuksista. Tietenkin Madridin hallinto on säätänyt lait, joissa Madridin hallinnon asemaa pönkitetään.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Tuossa olet kyllä väärässä, sillä kansanäänestyksen järjestämiseen Espanjassa tarvitaan keskushallinnon suostumus ja katalaanit eivät sitä saaneet, joten he rikkovat Espanjan perustuslakia. Sikäläinen rikoslaki määrittelee sen kapinaksi kuten viestissä 6. totesin ja sellaisesta toiminnasta voi saada viidestätoista kahteenkymmeneen vuotta vankeutta, jos katalaanien johtajat lähtevät toteuttamaan itsenäistymisaikeitaan.

Toimituksen poiminnat