Sanojen turhasta sukupuolittamisesta on luovuttava

Viime päivinä julkisessa keskustelussa niin YLE:n, erilaisten yksityisen julkjaisujen kuin somenkin puolella on käyty vääntöä siitä, kuinka sanojen sukupuolittuneisuuden purkamiseen tulisi suhtautua. Tästä ei oikeastaan voi sanoa muuta fiksua kuin, että aika aikansa kutakin. Se että jotkin sukupuolittuneet käsitteet ovat vakiintuneet käyttöön, ei ole mikään argumentti sen puolesta, että asioiden tulisi olla niin jatkossakin. Siitä mitä on, ei voi päätellä sitä, kuinka asioiden tulisi olla. 

On tosiasia, että sanojen sukupuolittuneisuus vaikuttaa mielikuviimme, valintoihimme ja usein korostaen alleviivaa vallitsevia – tai ainakin ennen vallinneita käsityksiä. Jo aikapäiviä sitten esimerkiksi Opetushallitus ymmärsi tämän ja meillä on hiljalleen purettu ammattien sukupuolittuneita nimiä – sillä jokaisella on oikeus valita opiskelupaikkansa aivan kuten tahtoo ja olisi hyvinkin outoa ja typerää, jos esimerkiksi ammattinimikkeet eivät eläisi muuttuvan maailman tahdissa. Jos väität ettei vanhoilla nimityksillä ole väliä, tee edes pieni testi: miltä tuntuisi, jos oma ammattisi tai muu identiteettisi tärkeä osananen sukupuolitettaisiin niin, että sana edustaisi muuta kuin, mitä sinä olet. Esimerkiksi minun ammattini olisi tuntiopettajanainen. 

Sukupuolineutraalin sanaston käyttöönotto ei tarkoita sitä, että meillä olisi mitään kiellettyjä sanoja, tai että sukupuolien olemassaolo kyseenalaistettaisiin. Kyse on siitä, että kielen on kehityttävä yhteiskunnan mukana ja kieli kytkeytyy osaltaan yhteiskuntaa ylläpitäviin ja rakentaviin rakenteisiin, joihin voimme itse vaikuttaa. Emme me enää puhu sairaanhoitajattarista ja jo ajatus itsensä mieheksi identifioivan kutsumisesta sairaanhoitajattareksi tuntuu useimmista absurdilta. Joten eiköhän ole selvää, että kunhan sanasto kehitetään kielellisesti hyväksi, niin Aamulehden esille nostama ajatus on hyvä ja kannatettava – vaikka Aamulehden kritisoijat eivät ymmärtäneet, että joissakin konteksteissa on aivan oikein puhua naispiispasta tai asemiehestä.

 

 

 

vpleivo
Vasemmistoliitto Kajaani

Marcus Aurelius, Seneca, Thomas Jefferson, George Washington, Jeesus ja John Stuart Mill olivat kovia kavereita.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com
Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu