Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Islamilainen radikalismi ei kasva tyhjästä

  • Islamilainen radikalismi ei kasva tyhjästä

Kun natsi syyllistyy väkivaltaan tai terrorismiin, meillä ei ole vaikeuksia kytkeä toimintaa kansallissosialistiseen aatteeseen ja osaamme nähdä sen laajemmassa kansallismielisessä viitekehyksessä ilman, että ainakaan selväjärkisimmät meistä alkavat syyttää kaikkia isänmaalliseksi itsensä mieltäviä natseiksi tai potentiaalisiksi terroristeiksi. Samaan olisi kyettävä myös islamistisen terrorismin yhteydessä. Vaikka ymmärrys tilanteesta vaikuttaa hiljalleen paranevan, edelleen suuri osa ihmisistä näkee edelleen ongelman olevan radikalismin sijaan uskonnossa tai muslimeissa yleisesti, tai kieltäytyy näkemästä uskonnossa ja muussa kulttuurissa piirteitä, jotka luovat pohjaa radikalismille syyttäen sen sijaan esimerkiksi olosuhteita. 

Radikalisoitumista on tutkittu paljon ja monet yleisesti uskotut käsitykset eivät pidä paikkaansa. Kuitenkin ideologisen väkivallan leviämisessä keskeisessä roolissa ovat henkilöt, jotka levittävät tavalla tai toisella syntyneestä auktoriteettiasemasta käsin aatettaan. Ruotsalaisen tietotoimiston TT:n raportissa selviää, että islamistisen terrorismin osalta vähintään kahdessa kolmesta tapauksesssa radikalisoitumisprosessissa on ollut mukana imaami. Kääntäen voitaneen sanoa, että imaameilla on myös roolinsa siinä, miksi muslimien valtava enemmistö ei koskaan radikalisoidu. Arvelen itse aivan Stetson-/MuTu-perusteella myös, että kun kyse on muslimiyhteisöistä, jotka pyrkivät eristäytymään muusta yhteiskunnasta - tai pyrkivät aktiiviseen vuoropuheluun ja osaksi sitä - imaamien rooli on hyvin merkittävä. En ole tällaisesta tutkimusta nähnyt, mutta vuosikausia tilannetta lähempää ja kauempaa seuranneena voisin näin arvella.

Se että ruotsalaiset löysivät tällaisen kytköksen, ei ole mitenkään uusi tai yllättävä asia. Sama tarina on täältäkin tuttu. Alaikäisenä Syyriaan lähteneet suomalaisen radikalisoitumisessa mukana oli alankomaalainen imaami ja itse prosessi kesti vain puolisen vuotta.  Ei ole millään tavalla yllättävää, että demagogien rooli on tärkeä. Meillä ei olisi väkivaltaisia natseja, jos olemassa ei olisi kansallismielisyyttä ja kansallissosialismia. Kansallismielisyys ei ole sama asia kuin natsismi, mutta ilman kansallismielisyyttä ei olisi natsismiakaan. Jotta vihaideologia voi kantaa hedelmää, on oltava suotuisa maaperä, johon se voi juurtua, mutta sellaiset seikat kuin syrjäytyminen, juurettomuus, elämän tarkoituksettomuus ja syrjintä, eivät ole väkivaltaisen radikalisminn syitä. Syyllisiä ovat ideologiaan tarttuvat demagogit ja radikalismin tielle kääntyvät ihmiset itse. Salafismi ja natsismi ovat laajempien ilmiöiden sairaita versoja, jotka kasvaessaaan kantavat myrkyllistä hedelmää. Eivät kaikki kansallissosialismista viehättyneet tai salafistit ole väkivaltaisia, mutta suvaitsemattomien ja supremasististen ideologioiden omaksuminen on keskeinen askel tiellä kohti toimintaa. Mitä enemmän kansallissosialsiteja ja salafisteja on, sitä enemmän tuolle tielle lähtijöitä on ja sitä on helpompi kulkea, kun tukena on yhteisö ja suunnannäyttäjänä aatteelle vihkiytynyt opas.

Ruotsissa julkaistu raportti vertailee myös eri maita ja yhtenä mainitaan Italia, joka ei aikaile karkottaessaan radikaalisaarnaajia. Itse Italiaa paljonkin seuraavana ja kieltä jonkin verran osaavana totean, että siellä asiasta edes keskustella. On itsestään selvää, että radikaalisaarnaajat saavat lähtöpassit. Tanskaan ei tunnetuilla vihasaarnaajilla ole edes asiaa. Monissa maissa keinovalikoimaan kuuluu moskeijoiden ja järjestöjen lakkauttaminen sekä islamin uskon opetuksen sisältöjen valvonta. Toista se on täällä Suomessa tai länsinaapurissamme. Meillä konservatiivien annetaan usein määrittää tahti ja nousta islamin sekä muslimien edustajiksi. Viimeisen viidentoista vuoden ajalta pitkin maata tiedän esimerkiksi tapauksia, joissa shiiat eivät osallistu islaminopetukseen sen puhdasoppisen sunnikonservatismin takia tai kuinka tyttöjä painostetaan kouluopetuksessa pukeutumaan sopivalla tavalla, tai kuinka vanhemmat eivät salli lastensa osallistua opetukseen, jos opettaja ei ole (oikeanlainen) muslimi. Paperilla opetussuunnitelmamme ovat moderneja ja sangen hyviä - ohittaen yleiset uskonnon ongelmat - mutta toteutus on kirjavaa.

Internetin aikakaudella aatteiden leviämisen estäminen on tyystin mahdotonta - se ei onnistunut ennen tietotekniikan vallankumoustakaan - mutta riskejä voidaan minimoida: mitä vähemmän islamin salafistisella/wahhabilaisella tulkinnalla on seuraajia, sitä epätodennäköisempiä ovat siihen kytkeytyvät teot. Ideologinen kamppailu on avainasemassa ja suomalaisten ei-muslimien on oltava samalla puolella maltillisten suuntausten edustajien kanssa. Meillä on myös koko joukko keinoja, jotka sopivat avoimeen ja demokraattiseen yhteiskuntaan, eivätkä edellytä ihmisoikeuksien loukkaamista. 

Opetus: Islamin opetuksen kouluissamme on oltava sekularistista ja sellaista, että se sopii kaikille maallistuneista tapamuslimeista alkaen. Opettajien on oltava ensisijaisesti päteviä. Vakaumuksellisuus ei ole julkisin varoin ylläpidetyn koulutuksen tavoite.

Muslimit ja ei-muslimit: Kaikkien on ymmärrettävä, että radikalismi on uhka ja ongelma yhtä lailla muslimeille kuin ei-muslimeillekin. Meidän on vedettävä yhtä köyttä estettävä se, että jyrkät uskontulkinnat ja niiden seuraajat eivät nouse - heitä ei nosteta edustamaan islamia ja muslimeita maassamme. 

Moskeijat ja yhteisöt: Segregaatiota ja radikaalitulkintoja levittäviltä yhteisöiltä on katkaistava kaikki julkinen rahoitus. Vastaavasti integraatioon ja maltillisuuteen kannustavia yhteisöjä on tuettava. On sanomattakin selvää, ettei Persianlahden arabimaiden rahoilla tule rakentaa tähän maahan ainuttakaan moskeijaa tai kulttuurikeskusta. 

Vierastaistelijat leivättömän pöydän ääreen: Ei kaikki vieraat sodat ole rikollisia, mutta meillä on oltava lailliset valmiudet siihen, että jo ISIS-järjestön kaltaisen järjestön jäsenyys on rangaistavaa. Samoin toimintaan värväämisen. On aivan oikein ja kohtuullista, että kaksoiskansalaisislta vietäisiinn kansalaisuus. Maahan palaavat on kohdattava yksilöinä: aidosti katuva, viranomaisten kanssa yhteistyötä tekevä henkilö ansaitsee aivan erilaisen kohtelun kuin hiljakseen maahan takaisin livahtava. 

Radikaalisaarnaajat: Tällaisille maahantulokielto. Kotoperäisiin puututtava silloin, kun siihen on juridiset syyt. Tällaisten kanssa yhteistyötä - ilman tuomiotakin - tekeviltä yhteisöiltä on evättävä mahdollisuus julkiseen tukeen. Mallia Italiasta ja Tanskasta.  

Yhteiskunta: Radikalisoitumisen riskejä voidaan alentaa suuntaamalla voimavaroja syrjäytymisen ehkäisyyn, nuorten koulutus- ja työmahdollisuuksien tukemiseen sekä pyrkimällä vähentämään syrjintää eri muodoissaan. Rasismi ja syrjintä jakavat maata ja ovat edesauttavat kehitystä, joka voi johtaa rinnakkaisyhteiskuntien syntyyn. Meidän on rakennettava Suomi ja suomalaisuus, jotka eivät sulje ihmisiä ulkopuolelleen sellaisten asioiden kuten uskonto ja etninen tausta takia. 

Maahanmuuttopolitiikka: Turun terrori-iskun tekijä ei olisi ollut maassamme, jos järjestelmä toimisi kunnolla ja nopeasti. Valtavan pitkät käsittelytajat, satunnaisen mielivaltaiset päätökset, rikollisen aineksen suodattamattomuus, perheiden repiminen hajalle, työtä tekevien karkottamiset ja niin edelleen ovat kaikki osa ongelmavyyhtiä. 

Salafismi ≠ islam:  Aivan kuten isänmaallisuus ei ole ongelma, vaan äärikansallismielisyys ja natsismi, myöskään islam ei ole ongelma, vaan sen radikaalikaalitulkinnat. Salafismi/wahhabismi on ongelmien ytimessä. On hyvin surullista, kuinka tässä(kin) maassa kuitenkin muslimien ja islamin edustajiksi nousevat ja nostetaan jyrkkien tulkintojen kannattajat.

Me emme voi pienentää riskiä nollaan, mutta me voimme ryhtyä toimiin, joilla niitä voidaan minimoida. 

 

 

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Paljon kannatettavaa kirjoituksessasi. Kiitos siitä. Takerrun tietenkin kohtiin, jossa ehkä ongelma.
"Opetus: Islamin opetuksen kouluissamme on oltava sekularistista..."
Tuossa on yksi vaikea rasti, luulen minä. Ehkä ei pidä antaa opetusta ollenkaan nimellä "islam" tai "omauskonto" vaan vaikkapa "katsomustieto".

Nimittäin jos oppiaineen nimi on islam, mutta sen on samalla oltava "epäislamilaista", niin siitähän tulee mekkalaa. Riippuen koulupaikkakunnan tilanteesta ja oppilaiden taustoista, imaami voisi kerran tai kahdesti käydä oppiaan esittelemässä katsomustiedon tunnilla.

"Meidän on rakennettava Suomi ja suomalaisuus, jotka eivät sulje ihmisiä ulkopuolelleen sellaisten asioiden kuten uskonto ja etninen tausta takia."
Vähän närästää se, että suomalaisuuden olisi muututtava epäsuomalaisuuden paineesta. Pikemminkin niin, että pyritään poistamaan maasta ne, jotka eivät halua suomalaistua.

Ihan vaan poliittisena kannanottona, niin Trump puhui mielestäni järkevähkösti Saudi-Arabian vierailulla, kun hän kehotti muslimijohajia siivoamaan islamista tai alueiltaan uskonnollisen väkivaltaisuuden.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Islam on historiansa aikana kyennyt olemaan sekulaariakin ja toisaalta tässä nyt kirjoitin vallitsevan tilanteen kautta. Itse kannattaisin täydellisessä maailmassa sellaista tilannetta, jossa uskonnon opetus olisi yhdistetty historiaan antaen sille sen painoarvon, mikä sille kuuluu ja eettinen kasvatus löytyisi ET:n ja/tai filosofian alta.

Itse pidän ehdottomasti parempana ei-etnosentristä kansallista identiteettiä. Sen eteen vain pitää tehdä töitä. Kulttuurit, jotka eivät muutu, kangistuvat ja taantuvat.

Trump puhuu mitä puhuu, mutta aseistaa Persianlahden maita, jotka levittävät islamilaista fundamentalismia ja käyvät raakoja sotia suoraan ja välikäsien kautta.

Mika Sarivaara-Satta

Islamissa ei ideologiana ole sekulaareja piirteitä, mutta arabisosialismin aikana osa muslimeista käyttäytyi hyvinkin länsimaalaisesti, lähinnä eliitti.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Rahasta tässä on kyse, Saudi-Arabia on useimmiten rahoittajana, ehtona on, että heidän saarnaajat.

Eurooppalaiset rahanahneet + naiivit paikalispoliitikot puoltavat Saudien rahoittamia moskeijahankkeita.
Seuraukset näkyvät useamassa vanhassa EU maassa.

Suomi tule tietysti perässä koska uskonnonvapaus ja länsimainen demokratia, Helsingin suurmoskeijahanke olisi päänavaus persianlahden wahabistiselle ja salifistiselle rahalle.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ni-in. Yksin saudit ovat 1970-luvulta alkaen käyttäneet vuosittain 2-3 kertaisen määrän aateensa levittämiseen kuin mitä Neuvostoliitto käytti kylmän sodan aikana propagandatyöhön. Sitä satoa nyt korjataan.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

1974 öljykriisin jälkeen, silloiset EY maat pitivät päästä Öljytuottajavaltion kanssa hyvissä väleissä.
Suomessa ei ollut tarvetta, koska oli 5 vuotiset sopimukset, bilateraalinen kauppa, YYA ja ongelmattomat suhteet Neuvostoliiton kanssa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #5

Ei suhteet olleet todellakaan ongelmattomat.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #9

Se oli siihen aikaan poliittisesti korrekti ilmaisu, jos olit julkisesti eri mieltä, oli poliittinen ura ohi.
Kekkonen oli vielä voimissaan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Esimerkiksi vuoden 2008 talouskriisiä käsiteltäessä huomio kiinnitetään ahneisiin pankkeihin ja pankkiireihin tai holtittomaan rahan lainaamiseen, ikään kuin ongelmana olisi raharikkaiden ja sellaisiksi pyrkivien henkilökohtaiset ominaisuudet eikä kapitalismin ja rahatalouden rakenne. Samoin terorisminvastaisessa sodassa keskitytään yksilöihin ja nimettäviin verkostoihin (kuten bin Laden tai al-Qaida), eikä terrorismin syihin esimerkiksi geo- ja energiapolitiikassa."
Tere Vadén kirjassaan Heidegger, Zizek ja vallankumous

Käyttäjän MariaLappalainen kuva
Maria Lappalainen

Minua taas monella tapaa ansiokkaassa kirjoituksessa häiritsi tämä kohta: "Maahan palaavat on kohdattava yksilöinä: aidosti katuva, viranomaisten kanssa yhteistyötä tekevä henkilö ansaitsee aivan erilaisen kohtelun kuin hiljakseen maahan takaisin livahtava."

Miten ihmeessä kuvittelet viranomaisten pystyvän erottamaan aidosti katuvat teeskentelijöistä. Heti kun tulee tietoon, että katumalla pääsee rangaistuksista, niin kaikkihan sellaisina alkavat esiintyä. On täysin mahdotonta erottaa aito katumus teeskennellystä. Tiedän, että monissa paikoissa rikosseuraamusjärjestelmää tuolle "katumukselle" on annettu painoarvoa, en ole ihan varma siitä onko se muissakaan yhteyksissä perusteltua, mutta erityisesti tässä kohtaa ja tällaisessa muodossa se on minusta riskipeliä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

No ei se helppoa olekaan ja siksi tuo yhteistyö esimerkiksi on minimi, tietysti sitten muut ammattilaiset mukaan. Nurkaan ahdistetut rotat taistelevat loppuun asti ja kun kyse on järjestöjen/ideologioiden vastustamisesta, niin ehdottomuus ei ole aina paras tie. Entinen islamisti voi olla monessa korvaamaton apu. Samoin Supon piirissä osattaneen keksiä kaikenlaisia mahdollisuuksia..

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kyllä Leivon ajatus, jonka mukaan "aidosti katuva ansaitsee erilaisen kohtelun kuin maahan takaisin livahtava" on hyvä. Periaatteessa. Tällainen kaveri on hoksannut tehneensä möhläyksen ja oppinut kantapään kautta, todennäköisesti vähän oppirahojakin maksellen. Mutta siinä on juuri tuo mainitsemasi käytännön ongelma. Jos katujalle tarjotaan etuja, katujia kyllä löytyy ja taitavin luikuri palkitaan.

Taitaa olla ratkaisematon ongelma. Ne aidot katujat luultavasti olisivat vakuuttavimpia esiintyjiä radikalisoinnin torjunnassa. Ne taitavimmat luikurit luultavasti olisivat tehokkaimpia radikalisoitumisen ja terrorismin edistäjiä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Näin se varmaan on. Ei ole helppoa tietä. Siksi sanoisin, että lähtökohtainen skeptisismi on parasta, mutta mahdollisuuden pitäisi aina olla olemassa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jos joltakin löytyisi linkki alkuperäiseen uutiseen ja raporttiin/selvitykseen Ruotsissa, niin olisin kiitollinen sen laittamisesta. Kaleva sekä Lapin kansa on tämän identtisen uutisen julkaissut ilmeisesti sen ollessa STT:n välittämä, mutta eivät linkkaa mitään lähdettä. Blogissa on referoitu tuota samaa lehtien uutista eikä käsittääkseni olla katsottu selvitystä?

En halua kiistää, etteivätkö näkemykset pitäisi paikkaansa, mutta haluasin vilkaista itse raporttia ja alkuperäistä uutisointia ymmärtääkseni asiasta lisää. Itse en ole onnistunut niitä vielä löytämään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tässä yksi raportti. En lukenut sitä, joten en tiedä onko kyse ko. raportista kirjoituksessa.
http://www.sakerhetspolisen.se/download/18.635d23c...

Tässä toinen ruotsalainen kirjoitus. Turvallisuuspoliisi: "Tuhannet" väkivaltaisista islamisteista Ruotsissa.
https://www.thelocal.se/20170616/thousands-of-viol...

Leivolle sanon omana mielipiteenäni saman kuin minkä hän tuo esiin kirjoituksessaan radikalisoitumislähteestä. Kyllä suurin syy on ääripuheita pitävät imaamit. Ihan kuten Tanskassa salaa videoitu ohjelma esitti ko. imaamien harjoittavan moskeijoissa.

On kerrottu joidenkin muslimien sanoneen Suomessa harjoitettavan vastaavanlaista toimintaa. Lieneekö todellista? SUPOn pitäisi tämä selvittää.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tackar, men.. Luulen ettei tuo raportti ole pohjana, kun Lapin kansa kertoo:
"selviää ruotsalaisen uutistoimisto TT:n raporttien pohjalta tekemästä selvityksestä."

Tuo Säpon vuonna 2010 tekemä raportti tuskin on sama asia.

Joka tapauksessa suurkiitos asian kaivelusta ja mielenkiintoinen on tuokin raportti.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #14

Luulenpa ettei uutistoimisto TT ole itse raporttia tilannut tai tehnyt vaan voisi hyvinkin olla esim Säpon raporttiin perustuvaa uutisointia. Meilläkin nuo raportit tulevat tilaustyönä asiantuntijoilta.

Lisäystä; Tässä vielä muutama linkki TT:n raportoinneista keräämäänsä kirjoitukseen.

http://www.suomenmaa.fi/stt-paaotsikot/selvitys-va...

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/selv...

On kummallista etteivät lehdet käytä lähdelinkkejä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #17

Kiitos, lähinnä siksi epäilen ettei tuo ole ko raportti, kun se on tehty 2010 ja artikkeleissa puhutaan 2014 yms tapahtumista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #18

Niin kaiketi on ettei TT:n kirjoitus perustune yhteen ainoaan raportiin vaan useampaan lähteeseen. TT:n uutiskirjoituksessa puhutaan raporteista.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #19

Tässä on hyviä huomioita, olisin voinut kaivaa linkkejä sekaan, mutta tämä teksti on kahvikuppiteksti ilman kahvia, joten en viitteitä laittanut - tajunnanvirtaa aamun lomaan vain. Mutta voisi harkita kyllä ihan asioikseen noiden syvempää käyntiä läpi ja erillistä tekstiä...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #20

Veli-Pekka, kävin katsomassa SVT:n linkkistä, jossa noita raportteja on koottuna hyvin hyvin paljon. Menee varmasti muutamakin kahvikuppi, jos ajattelet kirjoitella niiden phjalta uutta tekstiä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #23

Kuulostaa enemmän mahdollisuudelta kuin uhalta :)

Marko Parkkola

"On hyvin surullista, kuinka tässä(kin) maassa kuitenkin muslimien ja islamin edustajiksi nousevat ja nostetaan jyrkkien tulkintojen kannattajat."

Tämä on juuri se, johon Muslimiveljeskunta pyrkii. He pyrkivät esiintymään kaikkien muslimien puolestapuhunana ja monopolisoimaan keskustelun. Suomessa Muslimiveljeskuntaa edustaa Suomen islamilainen neuvosto SINE, jonka edustajat ovat jatkuvasti äänessä julkisessa keskustelussa koskien mm. terrorismia ja suurmoskeijaa. Ja meidän media antaa heille mielellään julkisuutta, eikä näe mitään ongelmaa siinä, että terrorismikytköksiä omavat esiintyvät julkisuudessa.

Suomessa on pitkään sanottu, että osaamme ottaa oppia muiden tekemistä virheistä. Olen samaa mieltä. Toistamme niitä täsmällisesti.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kyllä, se on ääneen sanottu tavoite. Samoin sekä Al-Qaeda että ISIS ovat nostaneet esille sen, että muslimeihin kohdistuva rasismi ja syrjintä palvelevat heitö.

SINE on tosiaan onnistunut tehtävässään oikein mainiosti.

Viimeisestä kappaleesta olen valitettavasti niin´ikään samaa mieltä, joskin merkittävä harha-askel on se, että Vapaavuori on monien tuella oikeasti alkanut torpata wahhabirahoilla rakennettavaa moskeijaa. Sen rakentaminen olisi kyllä ollut nimenomaan muiden virheiden toistamista.

Frans Haahka

Ihmiskunnasta pääosa on uskonnollisesti maallistunutta. Emmekö me siis voisi pikkuhiljaa päästää irti kaikista uskonnoista, sillä poikkeuksetta tämä mielenvikainen radikalismi (uskonnosta riippumatta) syntyy niiden keskuudessa jotka etsivät samaistumispintaa omalle pahalle ololleen pyhistä kirjoituksistaan.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kyllä uskontojen rooli ja merktiys on suuri, piti siitä eli ei, joten...

Reko Kauranen

Ongelma on kuitenkin itse islamissa. Koraani ja muut islamin pyhät kirjat yllyttävät väkivaltaa, kuten Muhamed teki, niin pitäisi muslimien tehdä. Tietysti jotkut imaamit eivät tuo julki tuota oikeaa islamia, vaan sesitettyä. Ja tavallinen muslimi ei tunne edes pyhiä kirjojaan.
Islamin suurin ongelma ei ole kuitenkaan terrorismissa, vaan siitä että islam ei ole vain uskonto vaan myös poliittiseen valtaan pyrkivä ideologia, joka väkivallattomasti tai väkivallalla. Se on Allahin selvä tahto.

Ja suuri ongelma on juuri tuo islamisaatio eli kun muslimit lisääntyvät niin sharialain käytännöt tulevat yhteiskuntaan. Näin on käynyt jo monessa Euroopan maissa ja on syntynyt noita no-go-alueita, jonne viranomaisetkaan eivät haluasi mennä. Kun muslimien syntyvyys on suurempi kuin länsimaiden, niin vähitellen muslimien painoarvo nousee, jopa poliittisesti ja he painostavat muuttaaman yhteiskuntajärjestelmäämme. Esim. kristittyjen uskonnonvapautta rajoitetaan jatkuvasti Euroopassa muslimien vuoksi. Jokainen kunnon imaami haluaa luultavasti sharialain voimaan, olematta yhtään väkivaltainen. Ja kun muslimien vaatimuksiin ei suostuta, niin silloin väkivaltaiset mielenosoitukset yleistyvät ja viranomaiset painavat päätä pensaaseen. Näin käy joka paikassa.

Meillä Suomessa ei vielä ole menty niin pitkälle, mutta kohta ollaan. Siksi Huhtasaaren varoitus islamisaatiosta oli paikallaan. Mutta viranomaiset ja poliitikot painavat päätä pensaaseen, eivätkä halua nähdä miten asiat ovat kehittyneet muualla euroopassa. Se on sitä poliittista korrektiutta. Monikulttuurisuus islamin kera tarkoittaa islamin vallan kasvua ja silloin myös monet vasemmiston ajamat arvot joutuvat romukoppaan. Mutta vasemmiston kristinuskonvastaisuus aiheuttaa sen, että he suosivat islamia. Mikä erehdys. Se on kuin hirttosilmukan itsensä kaulaam laittamista

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kannattaa tutustua niin islamin kuin muidenkin uskontojen historiaan.

Mitä muuten tulee, niin valitettavasti pelaat yhdessä Huhtasaaren kanssa noilla näkemyksillä radikaalien pussiin. Toki valitettava tosiasia on, että seuraamme muiden Euroopan maiden perässä tekemällä aivan samat virheet kuin muutkin ovat tehneet.

Reko Kauranen

Islamin historia kertoo miljoonien murhista mm. Intiassa. Tuo väklivaltaisuus on olennainen osa islamia, mutta se on vain yksi keino maailmanvalloituksen toteuttamiseksi ja kaikkien kansojen alistamiseksi islamin valtaan. Tämä on löydettävissä paitsi islamin pyhistä kirjoista, historiasta ja nykyisten islamijärjestöjen ohjelmista. Kristityillä ei ole vastaavaa. Jos kristityn nimeä kantavat ovat tehneet kaikenlaista pahaa , niin he ovat sen tehneet vastoin kristinuskon periaatteita. Siinä on se suuri ero. kaikki ihmiset ovat pahaan taipuvaisia, myös kristityt, mutta joka tosissaan ottaa UT:n, ei tuollaiseen pahuuteen halua osallistua.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Kaksoiskansalaisten kansalaisuuden perumisesta en ole samaa mieltä. Ei meillä voi olla rangaistusta, jota voidaan soveltaa vain osaan kansalaisista, eikä kansalaisuutta varmasti aleta perumaan vain yhden passin haltijoilta.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Itsehän toki luopuisin kaksoioskansalaisuuksista kokonaan. Mutta kun niitä on, niin näen tuollaisen rangaistuksen vain kohtuullisena.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Olen samoilla linjoilla Veli-Pekan kanssa.

Tosin uskonnonopetuksen poistaisin kokonaan, sillä emme koskaan tule pääsemään yksimielisyyteen sen sisällöstä. Eikä valtion tehtävä ylipäänsä ole opettaa ideologioita.

--

Meidän suomalaisten yleisvaiva taitaa olla se, että koska olemme tottuneet elämään turvallisessa lintukodossamme, meidän on vaikea ymmärtää/hahmottaa/uskoa millaista pahuutta maailmassa jyllää.

Erityisen vaikeaa taitaa olla uskonnon kaapuun verhoutuneen pahuuden tunnistaminen ja tunnustaminen, sillä uskontoja kai yleisesti pidetään hyvinä asioina, vaikkeivat ne sitä todellakaan aina ole.

Valitettavasti olen pessimisti asian suhteen ja oletan, että poliitikoilla toimeen tarttuminen tulee taas kestämään liian pitkään.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Niin, täydellisessä maailmassa uskonnonopetus olisi olennaisilta osin osana yhteiskuntaoppia ja historiaa, eettinen kasvatus olisi omansa kenties ET:n tai ainakin filosofian alla. Kuitenkin tällä hetkellä laki on mikä on, joten..

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Teoriassa tosiaan noin kuin ehdotat.

Ko. muutos varmaankin tapahtuisi automaattisesti jos uskonnonopetus lakkautettaisiin.

Uskonnonopetuksen lakkauttaminen on kuitenkin niin iso pala, että saamme odotella sitä vielä monta vuosikymmentä.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Terrorismin taustalla on naisten huono asema. Islam on tässä kuviossa suorastaan mitätön tekijä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

No nyt on kyllä melkoisen erikoinen kommentti. Kerrotko hiukan lisää?

Toimituksen poiminnat