Jokainen ihminen on oikeutettu kohteluun yksilönä kotimaasta riippumatta

Toissapäivänä perussuomalaisten eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Ville Tavio antoi palaa kritisoidessaan Suomen toimia niin vapaaehtoisen paluun tuen kuin pakkopalautusten osalta. Sopivasta tuesta kuin muustakin on hyvä keskustella, mutta jälleen kerran – jälleen kerran perussuomalainen poliitikko möläytti jotain sellaista, mitä ei tuolla tasolla pitäisi mennä sanomaan. Tavio totesi, että koska Irak jatkaa palautusten estämistä, tulee Suomen ryhtyä vastatoimiin esimerkiksi asettamalla irakilaiset ehdottomaan maahantulokieltoon.  

Todellisuudessa ihmisoikeuksien perusta on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun ja vapaus syrjinnästä, joka perustuu muun muassa muttei ainoastaan vaikkapa kansallisuuteen, uskontoon, etnisyyteen ja niin edelleen. Se että Irak ei ole yhteistyöhaluinen, ei oikeuta meitä kohtelemaan irakilaisia näin. Maan tilanne ja toiminta ovat tietysti olennaisia tekijöitä, kun mietitään vaikkapa palautuksia ja oleskelulupia, mutta kategorinen kielto olisi ihmisoikeusloukkaus. TIetenkään tällaisella vaatimuksella ei ole mitään mahdollisuuksia muuttua toteutettavaksi politiikaksi, mutta jo sellaisen vaatiminen paljastaa ajatusmaailmasta yhtä sun toista.

Jos lähdemme siitä, että haluamme ihmisiä on kohdeltavan tasa-arvoisesti, sen on aina perustuttava yksilöön. Jokainen ihminen ansaitsee tulla aina kohdelluksi yleisten ja yhtäläisten kriteerien mukaan omien ansioidensa perusteella. Vaikka olisi olemassa sellainen selkeästi rajattava ryhmä, joka olisi monella tavalla ongelmissa ylikorostunut, meidän on aina annettava yksilöille mahdollisuus osoittaa toisin. Se että ihminen on jonkin helpommin tai vaikeammin rajattavan ryhmän jäsen, ei muuta hänen oikeuttaan tulla arvioiduksi yksilönä. Jos katsomme Irakin toimivan väärin, meidän on kohdistettava toimet Irakin valtioon ja sen viranomaisiin.

 

 

vpleivo
Vasemmistoliitto Kajaani

Marcus Aurelius, Seneca, Thomas Jefferson, George Washington, Jeesus ja John Stuart Mill olivat kovia kavereita.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com
Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu