Nälkämaa elää jo nousukautta – tervetuloa Kainuuseen!

Viime talvena kirjoitin tekstin Kainuu nousee! ja käsittelin sitä, kuinka monilta osin kehitysnäkymät täällä ovat erinomaisia. Nyt voi jo selkä suorana sanoa, että me elämme täällä jo nousukautta. Ei mitään hiljaista kitkuttelua kohti parempaa, vaan aitoa tuntuvaa nousukautta. Maakunta joka on ollut vuosikymmeniä murheenkryyni talouden osalta – vaan ei monen muun – on nyt noussut sellaiseen sarjaan, että siellä emme ole ennen olleetkaan. Parantunut tilanne näkyy monilla keskeisillä mittareilla ja kyse ei ole hetken pyrähdyksestä, vaan 1-2 vuoden aikana käynnistyneestä noususta, jonka jatkuminen alkaa jo olla selvää nähtävissä olevien kehityskulkujen myötä.

Kainuun työttömyys on laskenut jo kaksi vuotta ja on saavuttanut alimman tason tällä vuosikymmenellä. Nyt työttömyysaste on 13,4 % valtakunnallisen tason ollessa 12,5 %. Ero on historiallisen pieni ja kehityskulku sellainen, että vuosikymmeniä maamme kyseenalaisena ykkösenä keikkunut Kainuu tulee alittamaan valtakunnan keskiarvon hyvin pian. Kajaanin seutukunnan työttömyysaste on puolestaan 13 %, mikä on alle kaksi prosenttiyksikkö Helsingin työttömyyastetta korkeampi luku. Näin kapea ero ei ole ollut käsittääkseni koskaan modernin mittaushistorian aikana ja pääkaupunkimme ohi olemme kirkkaasti kiilaamassa jos ei lähikuukausina, niin ensi vuoden aikana viimeistään. Kainuulainen pessimismiin taipuvainen irvileuka voisi heittää, että työttömät ovat kuolleet, eläköityneet ja muuttaneet pois, mutta näille on pettymykseksi todettava, että valitettavasti kahdessa vuodessa työllisyysastekin on noussut kahdeksalla prosenttiyksiköllä, mikä tarkoittaa sitä että työtä tekevien määrä on kasvanut nelinumeroisella määrällä. Toki 64,4 % työllisyysasteesta on vielä matkaa ennen kuin voi henkseleitä paukutella, mutta suunta on selvä. Itse asiassa olemme tilanteessa, jossa Kainuussa on enenvässä määrin haastavaa löytää työvoimaa. Me tarvitsemme tekijöitä.  

Kuluvan vuoden aikana on tapahtunut paljon sellaisia asioita, jotka luovat optimismia jatkonkin suhteen. 

Kainuun uutta keskussairaalaa rakennetaan mikä on tietysti merkittävä työvoimaa, mutta myös kriittisen tärkeä maakuntamme tulevaisuuden kannalta. Kajaanissa olemme ottaneet käyttöön uuden modernin koulun ja seuraava suuri korjaushanke on käynnistymässä – toisin kuin suurimmassa osassa Suomea, me voimme sanoa että täällä opiskellaan terveellisessä ja turvallisessa ympäristössä. Toki joitakin ongelmapaikkoja on, mutta rajallisten resurssien maailmassa näin lienee väistämättä, mutta kokonaisuuteen voi olla erittäin tyytyväinen.

Elokuussa Transtechin saatua jälleen uuden tilauksen elokuussa, on täystyöllisyys tehtaalla varmistettu vuoden 2019 loppuun ja itse asiassa työntekijöitä ollaan palkkaamassa kymmeniä lisää. Tampereen ja Helsingin raitiovaunutilaukset kantavat aina 2021 saakka. Harvinaista herkkua konepajapuolella ja hyvässä lykyssä Norjan suunnalta kuullaan tulevana talvena seuraavat hyvät uutiset. 

Kaivospuolelta Talvivaarasta tuli Terrafame ja tilanne on vakiintumassa tuomionpäivänlankisten toiveista huolimatta kutakuinkin suunniteltujen askelten tahdissa. Nyt kaivoksella työskentelee omia ja alihankkijoiden työntekijöitä yli 1000, mikä on yli kaksinkertainen määrä pahimpaan kuoppaan nähden. Keskipitkällä aikavälillä työntekijöiden määrä on myös kasvussa, vaikka tämän vuoden aikana toimintaa on virtaviivaistettu. Jos aiemmat suunnitelmat pitävät paikkansa, Terrafame tulee suoraan ja alihankkijoidensa kautta työllistämään vielä satoja lisää – kerrannaisvaikutuksista puhumattakaan.

Kahdesta merkittävästä kaivosprojektista toinen eli Sotkamo Silverin hopeakaivoshanke etenee ja on varmistamassa rahoituksen. Kaivoksen on määrä olla tuotannossa ensi vuoden lopussa, joten luvassa on töitä kolminumeroiselle määrälle rakentajia, minkä jälkeen itse kaivos työllistää suoraan hiukan yli sata ihmistä ja parisensataa muuta. Siihen talouden kerrannaisvaikutukset päälle. Sotkamo Silverin hanketta selvästi suurempi Otanmäen kaivoksen uudelleenavaus etenee sekin hiljalleen yhtiön hankittua viime talvella kaivosalueen ja sen infran omistukseensa. Työ jatkuu hiljakseen, mutta olemassaolevan kaivoksen käynnistäminen on paljon, paljon helpompaa kuin uuden rakentaminen. Kunhan Otanmäellä työt taas käynnistyvät, niin suoria työpaikkoja kaivokselle on syntymässä reilut kolme sataa.

Paltamoon rakennetava KaiCell Fibersin uuden sukupolven sellu-/biotuotelaitos etenee. Tuoreimmat esisopimukset ovat kesältä ja rahoituspäätös pitäisi saada ensi vuonna. Kaksi vuotta kestävä rakentaminen toisi alueelle yli 2000 työntekijää, minkä jälkeen tehtaalle syntyisi reilu 200 työpaikkaa ja jopa tuhatkunta työpaikkaa epäsuorina ja suorina vaikutuksina.  

Matkailu ja peliteollisuus ovat niin´ikään kasvualoja, joilla näkymät ovat positiiviset. Edelleenkin näistä voi todeta, että potentiaalia on paljon ja suunta on hyvä. Ensimmäinen miljoonainvestointi kajaanilaiseen pelialan yritykseen on saatu ja kokonaan leipänsä tai ainakin merkityksellisiä sivutuloja ansaitsee kolminumeroinen määrä kaupunkimme asukkaita. Ei hullumpaa nollasta ponnistettuna tilanteessa, jossa aluksi alalle vielä naureskeltiin. Nyt pelialan, tai sitä sivuavan simulaattoripuolen yritykset tahkoavat vientieuroja ja kasvavat kovaa vauhtia. Yhdessä muiden kanssa ne siivittivät viime vuonna Kainuun viennin kasvun maakuntien korkeimmaksi (Uudenmaan vielä ollessa tukevasti pakkasella). Kainuun ja muun Suomen BKT-ero on kaventunut vauhdilla, eikä se johdu vain muiden vaikeuksista, vaan aidosti ja merkittävästä kasvusta täällä. 

Positiivinen vire näkyy myös ihmisten toiminnassa. Asuntokauppa käy Kajaanissa (eikä yksin Kajaanissa) vilkkaammin kuin vuosiin ja uusien autojen myynti on ampaissut jyrkkään kasvuun. Nuoret ovat palanneet kunnolla asuntomarkkinoille ostajina ja miksipä eivät olisi sillä, täällä heillä on siihen todella varaa ja näkymät ovat hyvät.  

Mailla vierahilla asuville on todettava, että nyt on hyvä aika harkita muuttoa tänne, missä arki sujuu ja normaali-ihmisten tuloilla voi lapsiperhekin saavuttaa elintason, josta vaikkapa Uudellamaalla voi vain haaveilla. Kainuu on hyvä paikka olla ja elää.

Tervetuloa mahdollisuuksien maakuntaan! Tänne tarvitaan ihmisiä, jotka osaavat hyödyntää sitä, mitä meillä on ja nähdä mahdollisuuksina asiat, joita meillä ei ole! Työtä riittää!

 

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com

Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Poliitikko-profiilini löytyy täältä: https://www.facebook.com/Veli-Pekka-Leivo-256153654500775/

vpleivo
Vasemmistoliitto Kajaani

Marcus Aurelius, Seneca, Thomas Jefferson, George Washington, Jeesus ja John Stuart Mill olivat kovia kavereita.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com
Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu