Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Jemen: inhimillinen katastrofi maailman silmien alla

Kirjoitin Jemenissä häämöttävästä katastrofista maaliskuussa tekstin Maailman katsoessa muualle Jemen kulkee kohti katastrofia ja nyt tilanne on kärjistynyt entistä vakavammaksi.  Kaksi kolmasosaa väestöstä tarvitsee hätäapua ja kun alkuvuonna noin 3 miljoonaa ihmistä kärsi akuutista nälkiintymisestä, niin nyt pelkästään tilanteessa olevia naisia ja lapsia on arviolta 4,5 miljoonaa. Nämä ihmiset näkevät nälkää ja kärsivät vedenpuutteesta tavalla, joka tappaa. Kyse ei ole siitä, että ruokaa olisi niukasti, vaan siitä  että ihmiset kuolevat jo. Kuten muuallakin sotien ja nälän kumppanina, Jemenissäkin tuhoisan kaksikon seurana ovat tulleet myös kulkutaudit. Sairastuneiden määrä ylittää jo 500 000, mikä tekee epdemiasta pahimman yli 50 vuoteen. Kuolleita on jo tuhansia.

Saudi-Arabian johtaman liittokunnan pommitukset kohdistuvat tarkoituksella infrastruktuuria vastaan niin, että epidemian kontrollointi käy päivä päivältä vaikeammaksi. Yhdysvallat ja Britannia tukevat logistisesti operaatiota, jota täydennetään kuristavalla saarrolla. Maahan ei saada ruokaa, ei lääkkeitä ja pommituksilla tilannetta pahennetaan edelleen. Länsivallat kutsuvat näitä sunniarabien valtioita liittolaisiksi ja ystäväkseen, Suomenkin viedessä Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin aseita. Kyseessä on äärimmäinen moraalinihilismi. Me aseistamme ja annamme hiljaisen hyväksynnän arabimaille, jotka käyvät humanitäärisen oikeuden ja inhimillisen moraalin vastaista sotaa, jonka inhimilliset seuraukset ovat raskaita. Miljoonat ihmiset ovat vaarassa menehtyä ja maan sisäisiä pakolaisia on jo miljoonia. Hiljalleen kasvava joukko ihmisiä jättää maan ja se tulee luomaan aikanaan painetta myös täällä. Missä ovat tahot, jotka huutavat että autetaan pakolaisia, autetaan hädänalaisia kriisimaissa ja niiden lähialueilla? Aivan kuten maaliskuussa, edelleenkin suurin osa edes hätäapuohjelmaan tarvittavista rahoista puuttuu.

 

 

 

 

Mitä voimme tehdä?

  • Lahjoita rahaa hätäaputyöhön. Koko joukko järjestöjä pyrkii auttamaan.
  • Ota yhteyttä Suomen Punaiseen Ristiin ja muihin toimijoihin, jotta nämä nostaisivat Jemenin kriisin näkyville.
  • Ota yhteyttä poliitikoihin. Vaadi Suomea lopettamaan asekauppa sotaa käyviin maihin.
  • Vaadi Suomea (poliitikoita) suorasanaisesti ja selkeästi tuomitsemaan Saudi-Arabian ja kumppanien toimet.
  • Älä matkusta Arabiemiraatteihin kuten Dubaihin tai muihin Saudi-Arabian rinnalla sotiviin maihin, sillä rahan kantaminen Persianlahden diktatuurille on rahan kanavoimista niin kansainvälisen terrorismin kuin Jemenin sodan tukemiseen. Toki Dubaihin ei maan järjettömän oikeusjärjestelmän takia nyt kukaan fiksu muutenkaan mene.
  • Hanki ja levitä tietoa. Vielä ei ole liian myöhäistä.

Toimi nyt!

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Poliitikko-profiilini löytyy täältä: https://www.facebook.com/Veli-Pekka-Leivo-256153654500775/

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Hannu Töyri

Kun tutustuu hiemankin Jemenin tilanteeseen ja sen historiaan, niin tulee kyllä hyvin helposti vakuuttuneeksi siitä, että niillä rahoilla joilla me voitaisiin täältä Suomesta avustaa ei ole mitään merkitystä. Väkiluku 27 miljoonaa, toimijoina maan halltus, jota tukee Saudi-Arabia ja vastassa on Huthit jotka pitävät hallussaan isoa osaa maasta, mieheittävät isoja kaupunken miten haluavat mm. Sanaa, ja taisteluissa on useita erilaisia separatistisiä joukkioita. Huthien lisäksi merkittävin sotilaallinen tekijä on Arabian Algaida, jota tukee Iran, hallitsee myös isoa osaa maasta ja lisäksi terrorisoi siviiliväestöä hallituksen hallitsemissa kaupungeissa terri-iskuin. YK:n turvallisuusneuvosto on tehnyt kaikensa jo vuosien ajan ja kansainvälisellä valuuttarahastolla on 370 miljoonan projekti. Maata vaivaa myös erittäin paha korruptio, joten ne avustusrahat valuvat aivan muihin taskuihin kuin mihin ne on tarkoitettu.

Siis tuomitset Saudi-Arabian, mutta et Algaidaa ja muita terroristeja.

Suomi on saanut tehtyä kauppoja joukkojenkuljetusajoneuvoista ja hyvä niin, sillä se on tärkeä osa teknologia oasaamista ja työtä alalla.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Tässä on kyllä niin sankasti asiavirheitä, että jätän omaan arvoonsa.

Toimituksen poiminnat