Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Kyky toimia oikein pelastaa ihmishenkiä

 

Se on sitä, että asiat harkitaan etukäteen ja kuvitellaan tapaus sikseen elävästi, että kun se kerran tapahtuu, on reitit selvät. Tätä lajia on harvalle suotu. Jolla sitä on, niin pitäköön hyvänään! Mutta tässä lajissa on kaksi pahaa vikaa; asia jää huvikseen tapahtumatta tai se sattuu eri tavalla. Joka arvaa ottaa nämäkin huomioon, sille on maailmanranta kevyt kiertää...

 

Veikko Huovinen: Havukka-ahon ajattelija

 

 

Turun terrori-iskun jälkimainingeissa on jälleen herännyt keskustelua siitä, mitä ihmisten pitäisi tietää, tehdä ja osata ja milloin luottaa siihen, että viranomaiset voivat ja ehtivät toimia. Oma tuttava- ja ystäväpiirini on taustoiltaan hyvin moninaista ja jo vuosikausia sitten havahduin  siihen, kuinka valtio- ja viranomaisuskovaisia me suomalaiset olemme. Kun jokin asia ei onnistu tai sitä ei hoideta, syytämme yhteiskuntaa, kaikkivaltiasta Valtiota laiminlyönnistä. Oli sitten kyse vanhusten yksinäisyydestä kuin syrjäytymisvaarassa olevista ihmisistä, kyse on ongelmista, jotka ovat meille aivan liian selkeästi viranomaisasioita. Turvallisuutemme olemme jo aikapäiviä sitten ulkoistaneet julkiselle vallalle ja vain kansalaisarmeijamme pitää vielä osan väestöstä jollain tasolla kosketuksissa yhteen turvallisuuden peruselementtiin.

Turun tapauksessa monet ihmiset toimivat ihailtavalla tavalla reagoiden välittömästi tapahtuneeseen. Soitto hätäkeskukseen tapahtui nopeasti, haavoittuneita ryhdyttiin auttamaan ja terroristi haastettiin fyysisesti niin, että tämän toiminta vaikeutui. Tavallisten ihmisten toiminta - useammassa tapauksessa itsensä vaaraan laittaen pelasti todennäköisesti useita ihmisiä vammautumiselta tai kuolemalta. Mutta yhtälailla osa väestä oli aktiivisen välinpitämätöntä ja saattoi esimerkiksi vain kuvata haavoittuneita tai jopa herjata auttajia. Osaltaan kyse on varmasti siitä, että shokkeeraavassa tilanteessa suuri osa ihmisistä menee jumiin eikä kykene toimimaan järkevästi. Näin käy sitä suuremmalla todennäköisyydellä, mitä vähemmän ihminen on valmistautunut kohtaamaan onnettomuus- tai väkivaltatilanteen. Koulutus, mielikuvaharjoitukset ja kokemus sekä näiden toistuminen parantavat mahdollisuuksia. 

Turun terroriteosta on paljon opittavaa, mutta tosiasia on se, että ympärillämme tapahtuu joka päivä ja koko ajan asioita, jotka voivat edellyttää toimintaa välittömästi ja hyvin usein ensimmäisenä paikalla on joku muu kuin viranomainen. Noin sata ihmistä vuodessa saa surmansa henkirikoksen takia, mutta parisentuhatta kuolee erilaisten onnettomuuksien takia. Jokaista kuollutta kohden loukkaantuu moninkertainen määrä enemmän tai vähemmän vakavasti. Sairauskohtauksia tapahtuu ympäri vuorokauden ympäri maata. En tunne suomalaisia tilastoja, mutta en usko niiden merkittävästi eroavan siitä, mitä yhdysvaltalaiset vakuutusyhtiöt ovat arvioineet kuolemaan ja vakaviin loukkaantumisiin johtaneista onnettomuuksista: useampi kuin kolme neljästä johtuu ihmisten omista virheistä ja vain noin viidennes olosuhteista. Toisin sanoen tärkein taito on tunnistaa riskit ja parantaa omia toimintatapojaan. Tämän rinnalla luonnollisestikin varautuminen tunnistettuihin riskeihin. Kaikkeen ei voi varautua, joten jokaisen on mietittävä milloin vahingon suuruus ja todennäköisyys ovat sellaisessa suhteessa, että riski on liian suuri ohitettavaksi ilman toimia. 

Turun terrori-isku toimii hyvänä muistutuksena siitä, mitä jokaisen tulisi osata, mutta meidän on ymmärrettävä, että arkielämämme riskit ovat kaikista suurimpia. 

  • Kyky arvioida nopeasti sitä, pitääkö hätäkeskukseen soittaa ja asianmukainen toiminta. Ei pidä jahnailla ja toivoa, että Joku Muu hoitaa homman. 
  • Väkivaltatilanteessa kyky arvioida nopeasti se, että pitääkö paikalta poistua ja odottaa viranomaisia (useimmiten) vai toimia (yhdessä muiden kanssa?). Jos Turussa ihmiset olisivat vain paenneet paikalta, olisi todennäköisesti tappioiden määrä ollut suurempi. Mieti jo etukäteen, mitä tekisit erilaisissa tilanteissa. 
  • Ensiaputaidot. Ensiaputaitojen hankkiminen ja ylläpito on maassamme helppoa. Hoida homma jo tänään. Ilmoittaudu kurssille, virkistä muistiasi ja kertaa vanhoja. 
  • Alkusammutus. Suurin osa tulipaloista on ehkäistävissä riskien tunnistamisella. Suuri osa alkavista tulipaloista on sammutettavissa tai hidastettavissa, jos paikalla olevat osaavat toimia oikein ja välineet ovat saatavilla. Edulliset hälyttimet pelastavat ihmishenkiä. 
  • Tunnista vaaran merkit. Jos näet ihmisten toimivan vaarantavilla tavoilla, puutu siihen. Huomauta asioista, vaikka olisitkin ilonpilaaja. Siinä vaiheessa kun niskansa murtanutta Pertsaa ongitaan laiturin kupeelta, ketään ei enää naurata. Eikä niitä eteläisen serkun sormia ole kiva kerätä pölkyn kupeelta samalla kun etsitään jääpalapussia ja mietitään, kuinka pian ambulanssi tulee, kun mökkiseurueesta kukaan ei ole ajokunnossa.  
  • Opettele turvallisuustietoisuus osaksi arkielämääsi niin, että asiat muuttuvat itsestäänselviksi ja siten ne eivät edes vaivaa. Missä hätäpoistumistiet ovat työ- tai opiskelupaikallasi? Mistä tästä laivasta pääsee kannelle ja pelastusveneille? Riittävä kattaus lääkkeitä ja ensiaputarvikkeita löytyy autosta, mökiltä, kotoa, matkavarusteista..

 

Muista että hyvin suurella todennäköisyydellä jossain vaiheessa elämääsi Sinä tulet tarvitsemaan muiden apua. Mitä useammalla meistä on perustaidot hallinnassa, sen todennäköisemmin apu on lähellä. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Poliitikko-profiilini löytyy täältä: https://www.facebook.com/Veli-Pekka-Leivo-256153654500775/

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Kirjoittelet ihan täyspäisiä, mitä ihmettä teet Vasemmistoliitossa? :)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kouhkaajia löytyy kaikista puolueista. Täyspäisiäkin löytyy (lähes) kaikista puolueista. En viitsi sanoa, mitä puoluetta tällä hetkellä eniten epäilen täyspäisten puutteesta.

Minulla on 60 vuoden kokemus erilaisista kommunisteista ja muista kovanahkaisista työläisvassareista. Kyllä sieltä löytyy paljon rehellisiä ja täyspäisiä ihmisiä, joiden kanssa ei ole pakko olla samaa mieltä mutta joita voi vain kunnioittaa.

Leivo jatkaa omalta osaltaan erittäin hyvin tätä kunniakasta perinnettä.

JK. Ja itse asiasta. Itse kukin tosiaan voisi katsoa, miten parantaa omaa osaamis- ja toimintakykyään. Tuohon voi oikeastaan vain lisätä, että jokaisen tulisi myös sekä omalta että muiden kohdalta tunnustaa, että kaikki eivät pysty samaan. Jolloin pitää olla myös armollinen sekä itselleen että muille.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ja tosiaankin, tavallisilta ihmisiltä voi vaatia ja odottaa vain tavallisia asioita. Kukin rajoissaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Minua on varoitettu, että USA:ssa ei lääkärinä pidä koskaan mennä antamaan ensiapua kenellekään - siitä joutuu vain oikeuteen. Maallikkohan saa tehdä virheitä, lääkäri ei. Korkeintaan voi soittaa hätänumeroon ja paeta paikalta mahdollisimman nopeasti.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Tämä on kyllä surullista ja itsekin kuullut moisesta.. tiedä sitten, kuinka totta.

Toimituksen poiminnat