Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Epäpyhä kolminaisuus: itsepetos, wahhabismi ja poliittinen opportunismi

Turun puukkohyökkäys on varmistumassa terrori-iskuksi, kuten jo alusta alkaen saattoi perustellusti epäillä. Kyse ei myöskään vaikuta olevan yksittäisestä tekijästä, vaan kokonaisesta terroristisolusta, mikä vahvistaa tapahtuman kytköksiä kansainväliseen Persianlahden arabimaiden tukemaan wahhabi-/salafihenkiseen ääriliikehdintään, jonka seuraukset kaikkialla ovat olleet samankaltaisia: pelon lietsomiseksi tehtyjä iskuja satunnaisia kohteita vastaan ja kohdennettuja iskuja ideologisia vastustajia vastaan. Väkivalta ja ihmiselämän halveksunta ovat kaikkialla olleet näiden takfiri-ryhmien toiminnan ytimessä. Monille hyvää tarkoittaville länsimaalaisille vaikuttaa olevan vaikea ymmärtää, että tällainen vihaideologia voi olla edes olemassa ja siksi tekijöiden mielenterveys ollaan valmiita kyseenalaistamaan. Kyseessä on aivan samanlainen epätoivoinen defenssi kuin Breivikinkin terroriteon yhteydessä - meille on helpompaa ja turvallisempaa ajatella, että tekijät ovat mieleltään järkkyneitä - toisin sanoen sairaita eli parannettavissa ja teko voidaan näin irrottaa laajemmasta kontekstista, mikä parantaa kolauksen saanutta turvallisuudentunnettamme. Me emme halua havahtua todellisuuteen, jossa kyse on siitä, että keskuudessamme on äärimmäisen väkivaltaisen, misogynisen ja valloitukseen pyrkivän ideologian kannattajia, jotka eivät epäile vuodattaa vääräuskoisiksi katsomiensa ihmisten verta tavoitellessaan voittoa sodassa, jossa he kokevat jumalan olevan puolellansa. Oma lukunsa ovat he, joille tällaisten ajatusten esittäminen on rasismia tai ainakin islamofobiaa ja siksi jotain kerta kaikkiaan hyväksymätöntä.  

 

Samalla kun olemme tilanteessa, jossa suurin osa meistä ei ymmärrä meidän olevan ideologisessa sodassa, omat vallanpitäjämme käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja markkinoivat entistä tiukempia urkinta- ja kontrollilakeja. Pelko on oiva tapa ajaa poliittisia päämääriä myös Suomessa. Siksipä pääministeri Sipilä kiirehtii uutta tiedustelulakia ja aivan kuten Yhdysvalloissa tai vaikkapa Venäjällä on jo nähty, turvallisuus asetetaan vapauden edelle. Sipilän omin sanoin oikeus elämään on yksityisyyden suojaa korkeampi perusoikeus. Kun katsomme yhteiskuntia joissa turvallisuus on asetettu vapauden edelle, näky on lohduton. Vapaus - johon kuuluu myös vapaus valtiovallan urkinnasta - on tärkein demokraattisen yhteiskunnan pilareista. Kun katsomme kokonaisuutta, ei ole edes liioittelua sanoa, että hiljalleen rakennamme valtiota, jossa yksityisyys kapenee tavalla, jonka perään haikailtiin vanhan maailman totalitaristisissa valtioissa. Itse olen sen verran seurannut tiedustelu- ja turvallisuuspuolta jo vuosikausien ajan, että ymmärrän ja uskon asiantuntijoita, jotka vaativat lakien uudistamista. Mutta meillä ei ole mitään syytä tehdä sitä hätiköiden, sillä Turun isku olisi ollut riittävillä resursseilla jo nyt torjuttavissa joko tehokkaamman palautuksen tai valvonnan takia, sillä tekijän ei olisi pitänyt saada jäädä maahan ja hänestä oltiin jo annettu Supolle asti kulkeutunut varoituskin. Tiedustelulainsäädöntöä on uudistettava, mutta se on tehtävä huolella, vastuukysymyksiin ja valvonnan valvontaan on paneuduttava huolellisesti kaikki näkökohdat huomioiden ja tarvittavat uudistukset tehtävä asianmukaisen, avoimen ja harkinnan mahdollistavan prosessin kautta - ja uuden eduskunnan on äänestettävä vaadituista perustuslain korjauksista, jos sellaisiin päädytään.

 

Kun mietimme vallankäyttäjien oikeuksia ja niiden valvomista, meidän on aina ajateltava sitä, että kuinka suhtaudumme valtaoikeuksiin, jos viheliäisin kuviteltavissa oleva ryhmä saa kyseisen vallan käsiinsä. Me emme voi luottaa ja toivoa, että tulevat vallanpitäjät ovat yhtä hyviä kuin nykyiset, vaan meidän on aina lähestyttävä valtaa pahimman mahdollisen realistisen skenaarion kautta. Vähintäänkin. Toiseksi meidän on tiedostettava se, että jos on olemassa nollaa suurempi mahdollisuus vallan väärinkäyttöön, on vain ajan kysymys että niin tapahtuu. Mitä vähemmän valtaa kontrolloidaan ja valvotaan, mitä läpinäkymättömämpien muurien takana sitä käytetään, sitä todennäköisemmin valtiovallasta tulee pedon kita, joka nielee demokratian, vapauden ja kansalaisyhteiskunnan. Surullinen tosiasia on se, että terrorismia vastaan kamppailevat yhteiskunnat näyttävät kääntyvän kovin helposti kohti toisenlaista totalitarismia sekä alkavat hyväksyä keinoja, jotka ovat demokratian ja ihmisoikeuksien vastaisia. Mutta tosiasia on se, ettei yhteiskuntiemme vapautta tai haluamme hädänalaisia todella testata hyvinä aikoina, vaan silloin kun pelko, viha ja epävarmuus käyvät yli maan. Aikaamme ei tulla arvioimaan sen mukaan, mitä teimme kun kaikki oli hyvin, vaan se mukaan kuinka toimimme, kun ajat olivat vaikeat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

------------------------

 

Lapin kesä

Lapissa kaikki kukkii nopeasti,
maa, ruoho, ohra, vaivaiskoivutkin.
Tuot' olen aatellut ma useasti,
kun katson kansan tämän vaiheisiin.

Miks meillä kaikki kaunis tahtoo kuolta
ja suuri surkastua alhaiseen?
Miks meillä niin on monta mielipuolta?
Miks vähän käyttäjiä kanteleen?

Miks miestä täällä kaikkialla kaatuu
kuin heinää, - miestä toiveen tosiaan,
miest' aatteen, tunteen miestä, kaikki maatuu
tai kesken toimiansa katkeaa?

Muualla tulta säihkyy harmaahapset,
vanhoissa hehkuu hengen aurinko.
Meill' ukkoina jo syntyy sylilapset
ja nuori mies on hautaan valmis jo.

Ja minä itse? Miksi näitä mietin?
Se merkki varhaisen on vanhuuden.
Miks seuraa käskyä en veren vietin,
vaan kansain kohtaloita huokailen?

On vastaus vain yksi: Lapin suvi.
Sit' aatellessa mieli apeutuu.
On lyhyt Lapin linnunlaulu, huvi
ja kukkain kukoistus ja riemu muu.

Mut pitkä vain on talven valta. Hetken
tääll' aatteet levähtää kuin lennostaan,
kun taas ne alkaa aurinkoisen retken
ja jättävät jo jäisen Lapinmaan.

Oi, valkolinnut, vieraat Lapin kesän,
te suuret aatteet, teitä tervehdän!
Oi, tänne jääkää, tehkää täällä pesä,
jos muutattekin maihin etelän!

Oi, oppi ottakaatte joutsenista!
Ne lähtee syksyin, palaa keväisin.
On meidän rannoillamme rauhallista
ja turvaisa on rinne tunturin.

Havisten halki ilman lentäkäätte!
Tekoja luokaa, maita valaiskaa!
Mut talven poistuneen kun täältä näätte,
ma rukoilen, ma pyydän: palatkaa!

 

Eino Leino: Kangastuksia 1902

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Poliitikko-profiilini löytyy täältä: https://www.facebook.com/Veli-Pekka-Leivo-256153654500775/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Vasemmiston lääke terrorismiin kuulostaa olevan: Mitään ei saa tehdä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Kuuntelin Li Andersonia tv:stä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #10

Hän on "vasemmisto" ?

[olettaen että ymmärsit oikein]

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #11

Eikö sanonta "kuulostaa siltä", sisällä merkityksen, ettei aivan varma asiasta ole?

En ole kuullut kaikkien vasemmistopuolueiden, järjestöjen tai henkilöiden mielipiteitä, mutta useimpien joiden olen kuullut, vastustavat kaikkia maahanmuuton rajoituksia ja karkoitusten/käännytysten tehostamistoimia.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #12

Mielenkiintoisia asioita olet kuullut tai todennäköisemmin tulkinnut itse.

Käyttäjän ErkkiSeppnen kuva
Erkki Seppänen

Kiitos tästä tolkullisesta kirjoituksesta. Mukava huomata, että Vasemmistoliitosta löytyy vielä näinkin selkeitä ja rationaalisia ääniä.

Marko Parkkola

Vastustaako vasemmistoliitto urkintalakia?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Vasemmistoliitto linja tavoitteiden 2016 - 2019 osalta on "Ihmisten massavalvontaan perustuva urkinta ja kansalaisten tietojen tallentaminen tulee kieltää. Vakavissa rikoksissa poliisin oikeus pyytää tietoja oikeuden päätöksellä tulee turvata."

Itse joustavoittaisin menettelyä niin, että vakavissa epäillyissä väliaikaisen yksilöiden/rajoitettujen ryhmien tarkkailuluvan voisi antaa vastaava viranhaltija, mutta päätökselle pitäisi hakea vahvistus oikeudelta. Massatarkkailua en todellakaan hyväksy.

Marko Parkkola

Kuin poliitikon suusta ja minä kun esitin kyllä/ei kysymyksen. Tarkennetaan. Vastustaako vasemmistoliitto hallituksen esittämää urkintalakia?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #15

En kuule tuon perusteella osaa sanoa, mutta uskoisin ja toivon, ettei kiirehtimällä ainakaan olla tätä hyväksymässä.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Siviilitiedustelulakityöryhmän mietinnössä massavalvonta ei kohdistuisi siihen, mitä ihmiset viestivät, vaan pikemminkin siihen, mitä he eivät viesti – ”hakuehtoja vastaamaton tietoliikenne virtaisi vapaasti järjestelmän läpi”. En tunne alaa, mutta ihmettelen että pystytäänkö esimerkiksi Messengerissä lähetetyt viestit avaamaan ja lukemaan, kun ne virtaa tämän puolustusvoimien tiedustelulaitoksen hallinnoiman teknisen tiedustelujärjestelmän läpi.

”Tietoliikennetiedustelun toteuttaminen edellyttäisi, että viestintäverkon rajan ylittä- vään osaan olisi ennakkoon rakennettu liitynnät. Liityntöjen rakentaminen tapahtuisi niiden yritysten myötävaikutuksella, jotka omistavat tai hallitsevat viestintäverkon rajan ylittävää osaa. Kun tietoliikennetiedusteluun olisi saatu tuomioistuimen lupa, tehtäisiin luvanmukaiseen viestintäverkon osaan kytkentä. Kytkennän tekemisellä luvanmukaisessa viestintäverkon osassa kulkeva tietoliikenne ohjautuisi suodatukseen. Kytkennän tekijänä ja luvanmukaisen tietoliikenteen luovuttajana olisi Suomen Erillisverkot Oy. Tehtävä olisi osoitettu tiedusteluviranomaisista riippumattomalle 140 taholle sen varmistamiseksi, että ne eivät saa laajempaa pääsyä tietoliikenteeseen kuin tuomioistuimen lupapäätös sallii.

Suomen Erillisverkot Oy:n luovuttama tietoliikenne peilattaisiin virtaamaan puolustusvoimien tiedustelulaitoksen hallinnoiman teknisen tiedustelujärjestelmän läpi. Puolustusvoimien tiedustelulaitos olisi määrätty laissa suojelupoliisin tietoliikennetiedustelun tekniseksi toteuttajaksi.

Tiedustelujärjestelmään olisi ennakkoon syötetty tuomioistuimen lupapäätöksessä hyväksytyt hakuehdot, ja järjestelmä vertaisi läpivirtaavaa tietoliikennettä automatisoidusti niihin. Automatisoitu vertailu olisi reaaliaikaista. Hakuehtoja vastaava liikenne ohjattaisiin syrjään jatkokäsittelyä varten, kun taas hakuehtoja vastaamaton tietoliikenne virtaisi vapaasti järjestelmän läpi. Hakuehtoja vastaamaton liikenne ei olisi läpivirtauksen jälkeen palautettavissa tiedusteluviranomaisten tarkasteltavaksi.”

(Siviilitiedustelulainsäädäntö Siviilitiedustelulakityöryhmän mietintö SISÄMINISTERIÖN JULKAISU 8/2017)

https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/hand...

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #16

Kaikkea sitä... kyllähän tuolla voisi jonkun amatöörin napata.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Aioin ensin kirjoittaa, että vaikka olenkin eri mieltä kanssasi tiedustelulainsäädännön muuttamisesta, ajattelusi tuntien kaikkea sanomaasi pitää tarkastella tosissaan.

Mutta sitten huomasinkin, että sanot vain, että muutos pitää tehdä harkiten. Et siis suinkaan kiellä, etteivätkö tiedusteluviranomaiset tarvitsisi lisää keinoja valikoimaamaansa rikosten ennaltaehkäisemiseksi. Joten edelleenkin sanomaasi kannattaa tarkastella tosissaan.

Ja 'Lapin kesä' on upea runo kuten Lapin kesäkin. Ja syksy, talvi ja kevät.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Olen seurannut "alaa" vuosikausia ja yleisellä tasolla luotan kotimaisiin asiantuntijoihin. Konsensus on ollut ilman lyhyen hetken pelkohysteriaa jo pitkän aikaa (vuosia), että lainsäädäntöämme pitää tarkistaa. On mielestäni selvää, että tarvittavat muutokset pitää tehdä. Vastustan kuitenkin poliittista opportunismia, pelkopolitikointia ja perustuslain jyräämistä samoin kuin valvomattomien/puutteellisesti valvottujen valtarakenteiden rakentamista kulisseihin. Siksi päätökset on tehtävä harkiten, avoimesti ja ajan kanssa ja kun kokonaispaketti on tiedossa, niin seuraava eduskunta voi siitä päättää, jolloin muutokset saavat todellisen demokraattisen prosessin siunauksen. Tämä mahdollistaisi myös sen, että mahdollisiin kysymyksiin ja ongelmiin voitaisiin puuttua, kun eri tahot voisivat esitystä arvioida huolella.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ja Leinohan on suomalaisista ehdoton suosikkini.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Kuinka paljon arvioisit löytyvän niitä, joiden mielestä wahabismin/salafismin vastustaminen on rasismia?

Emme me minustakaan ole täällä missään sodassa, edes ideologisessa sellaisessa. Niitä käydään muualla.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Maailma näyttää varmasti paljon mukavammalle, jos ei ymmärrä sitä, mitä Persianlahden wahhabit ovat tukeneet ja rakentaneet vuosikymmenien ajan, osaltaan länsimaiden tuella ja hyväksynnällä. Se että et näe metsää puilta, ei muuta tilannetta. Liberaalit demokraattiset yhteiskunnat ovat monelta suunnalta tulevan paineen/hyökkäyksen alla ja sama vääntö repii hajalle myös muslimiyhteisöjä.

Salafismin/wahhabismin vastustamisesta saa kyllä tässä maassa ihan nätisti islamofoobikon leiman ja islamia/muslimeita on - ei muslimien itsensä takia niinkään- käsiteltävä hyvin hienovaraisesti, ellei rasistileima kiinnosta. Tosiasia on nimittäin, että suurin osa hyvistä ihmisistä ei ymmärrä mistä puhutaan, kun kyse on wahhabeista, salafeista, deobandeista, tai edes ymmärrän tuhnun vertaa shiia-/sunnijaosta, jolloin ideologioihin kohdistuva kritiikki nähdään ihmisiin kohdistuvana.

Jos haluaa ajatusleikkiä, korvaa salafistit/wahhabit natseilla maailman konflikteissa ja terroriteoissa sekä nosta kansallissosialistit valtaan maissa, joissa salafistit/wahhabiitit ovat vallassa. Lisää soppaan miljardibudjeteilla tehtävä poliittinen agitaatio ja ääneenlausutut tavoitteet maailmanvaltaan ja puhdistuksiin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kyllä minä olen kuullut muslimin suusta kohtuullisen kovaa nimenomaan wahhabilaisuuden arvostelua. Lähi-Idän tiukimpia vastakkainasetelmia lienee Iran (shiialaiset) vs. Saudi-Arabia (wahhabiitit).

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #24

En minä ole mitään tuon kanssa ristiriidassa olevaa sanonut. Itse asiassa wahhabistinen/salafistinen takfirismi on ennen kaikkea muslimien ongelma ja uhka muslimeille. Eikä yksin shiioille, vaan ihan kaikille muille, jotka eivät jaa noiden ryhmien tulkintaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #25

Huonosti muotoiltu, en tarkoittanutkaan, että olisit sanonut tuon kanssa ristiriitaista. Pahoittelen.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Nyt kun mainitsit, niin ovathan wahabit pyrkineet levittämään uskontulkintaansa länsimaihin jo vuosia. Tämä paine kohdistuu tosiaan kai lähinnä muslimiyhteisöihin ja toki välillisesti myös muuhunkin yhteiskuntaan, mutta sodasta puhuminen on mielestäni liioittelua.

Eikös tuo koske aika isoa osaa suuresta yleisöstä? En minäkään ole noista eroista perillä kuin pinnallisesti ja deobandeista en muista koskaan kuulleeni.

Natseilla on sen verta erilaisia lähtökohtia näihin ryhmiin verrattuna, että itselleni suoran rinnastuksen tekeminen ei oikein onnistu. Mikä ei tarkoita etteikö yhteneväisyyksiä löytyisi.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #27

Kokonaiskuva:

Mitä wahhabiitit tekevät maissa ja alueilla, joita jo hallitsevat.
Kuinka ottavat uusia alueita ja tiloja haltiin.
Kuinka levittäytyvät ja levittävät aatettaan.
Kuinka käyttävät väkivaltaa. Vaientavat vihollisensa.
Mitä wahhabiitit sanovat.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Kuinka paljon arvioisit löytyvän niitä, joiden mielestä wahabismin/salafismin vastustaminen on rasismia?

Emme me minustakaan ole täällä missään sodassa, edes ideologisessa sellaisessa. Niitä käydään muualla.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Minä olen samaa mieltä, että vihasta tässä on kyse. Mutta onko rasismia suojata isänmaataan terrorilta? Vaikka samalla jouduttaisiin muuttamaan yhdenvertaisuuslakia niiltä osin. En itse näe urkintalakia ratkaisuna.

Mika Sarivaara-Satta

Komppaan vassarin näkemystä, enkä halua lisää valvontaa, mutta en myöskään halua maahan lisää muslimeja ja muitakaan, joiden ÄO on alle 115 pistettä.
Jos luovut vapaudesta lisätäksesi turvallisuutta, et ole ansainnut kumpaakaan.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Älykkyysosamäärä on toki paras yleisälyn mittari, mutta ei sellaisella ole kauheasti virkaa maahanmuuttopolitiikan työkaluna. Toki voisihan sitä vaikka erikoisluvalla antaa oleskeluluvan ja opiskelupaikan kaikille, joiden ÄO on riittävän korkea...

Mika Sarivaara-Satta

Minusta juurikin sillä pitäisi olla virkaa, miten valitaan tulijoita Suomeen EU:n ulkopuolelta, koska nyt ollaan tilanteessa, että tilastollisesti puolet tulijoista on alle US armeijan rajan, joka on 83 pistettä. Jenkkien armeijalla ei ole mitään tehtävää, johon voi kouluttaa henkilön, jonka ÄO on 83 tai alle. No ei niitä hommia ole modernissakaan yhteiskunnassa henkilölle, jonka ÄO on 83 tai alle, joten miksi ottaa Suomeen täysin sokeasti ihmisiä, joille kielenkin oppiminen voi olla ylivoimaisen vaikeaa.

Jyrki Paldán

"Jos luovut vapaudesta lisätäksesi turvallisuutta, et ole ansainnut kumpaakaan."

Mutta kuitenkin ihmisten liikkumisenvapautta pitäisi rajoittaa turvallisuussyistä?

En tiennyt että noin pieneen sanamäärään on mahdollista upottaa noin suuri ristiriita, mutta nytpähän tiedän.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kannattaa tietenkin muistaa myös toinen puoli tuosta AO:sta. Nürnbergin oikeudenkäynnin 21 syytetystä yli puolella (12) oli AO vähintään 128, joka on 2 standardipoikkeaman raja. Siis yli puolet heistä oli älykkyydeltään porukkaa, johon yltää vain noin 2% väestöstä. Kohtuullisen määrän turvattomuutta silläkin älykkyydellä sai aikaan.

Toimituksen poiminnat