Älä ryhdy terroristien apulaiseksi

Terrorismi on ideologista väkivaltaa, jonka tavoitteena on poliittiseen päätöksentekoon vaikuttaminen muun muassa ohjaamalla yleistä mielipidettä, äänestäjiä, tai poliitikkoja toimimaan tavoilla, joiden terroristit katsovat edistävänsä aatettaan.  Aina näin ei käy, mutta wahhabilaisesta/salafistisesta islamintulkinnasta oikeutuksensa hakevat Euroopassa iskeneet terroristiryhmät ovat tämän osalta sangen suoraviivaisia. Me emme vielä tiedä varmuudella Turun iskun taustoja, mutta ottaen huomioon tekotavan, epäillyn kansalaisuuden ja oletetun elämäntilanteen, Turun aseman salafistisen islamin tärkeänä pesäkkeenä Suomessa ja jo jonkin aikaa jatkuneen nimenomaan Suomeen kohdistuneen Daeshin ("ISIS") propagandan, lienee vain ajan kysymys, milloin saamme varmistuksen siitä, että kyseessä oli maamme ensimmäinen ääri-islamistinen terroriteko.

Inhimilliset reaktiot ovat normaaleja. Viha, pelko, suuttumus ja vaatimuksiksi muuttuvat toiveet siitä, että jotain on pakko tehdä ovat ymmärrettäviä. Ja totta helvetissä jotain on tehtävä, sillä vaikka jotkut tuntuvat fatalistisesti hyväksyvän tällaisen olevan uusi normaali armon vuonna 2017 Euroopassa, tosiasia on se, että  tilanteemme on pitkälti syntynyt poliittisten ratkaisujen seurauksena ja sellaisilla voidaan kehityskulkuun vaikuttaakin. Se on kuitenkin tarina toiselle kerralle, sillä iskun välittömissä jälkimainingeissa tärkeintä on olla tekemättä sitä, mitä terroristit haluavat. 

Terrorismi on sotilaallisesti heikon osapuolen väkivaltaa, jolla vain harvoin on voimaa enemmän kuin me sille itse annamme. Terrorismi on mielipidevaikuttamista ja mediatilan haltuunottoa väkivallan ja tunnereaktioiden avulla. Älä lähde siihen mukaan. Älä lietso ja levitä pelkoa ja hysteriaa, sillä sitä he sinulta haluavatkin. Jos autat terroristeja antamalla heille näkyvyyttä ja lietsomalla pelkoa, edesautat sellaisia toimia ja reaktioita, joita iskulla on haluttukin saada. 

Terroristit haluavat että heidät nähdään aatteen ja ihmisten puolustajina. Eräs peruskeinoista kautta aikain on ollut se, että terroristisella väkivallalla halutaan saada aikaan vastareaktioita, jotka kohdistuvat ihmsiryhmiin, joiden asialla terroristit väittävät olevansa. Daesh haluaa enemmän kuin mitään muuta sitä, että se nähdään islamin ja muslimien edustajana. He toivovat, että ihmiset alkavat pelätä kaikkia muslimeita, jotta he voivat väittäää puolustavansa muslimeita. Samalla he toivovat muslimeihin kohdistuvan syrjinnän, vihan ja vääryyksien lisääntymistä, sillä se alleviivaa heidän propagandansa viestiä  muslimiyleisölleja repii yhteiskuntia hajalle. Mitä laajemmin yhteiskunnassa muslimit ja islam nähdään uhkana tai vieraana pelottavana toisena, sitä pahemmin yhteiskuntamme repeytyy elämään omissa todellisuuksissaan ja sitä väkevämmän kaikupohjan terroristinen viesti saa. Tätä samaa tavoitetta edesauttavat impulsiiviset teot ja puheet, jotka kohdistuvat muslimeihin tai heiksi luultuihin. Kaduilla huutelijat, ikkunoidensärkijät ja someöyhöttäjät tekevät terroristien kenttätyötä pyrkien jakamaan yhteiskuntamme meihin ja heihin.

Mutta enemmän kuin koskaan me tarvitsemme sillanrakentajia – ihmisiä, tekoja ja sanoja, jotka tuovat meidät kaikki yhteen. Terrorismi on yhteinen vihollisemme. Kun puhut, kirjoitat ja vaadi toimia, muista että terroristit haluavat että heitä käsitellään viiteryhmiensä edustajina ja mitä ikinä teetkin, rakenna sen sijaan että lähdet terroristien avuksi repimään tätä yhteiskuntaa hajalle. Uusi viikko on alkamassa. Älä aloita sitä työskentelemällä terroristien hyväksi lietsomalla pelkoa ja vihaa, tai vaatimalla poliitikoilta ja viranomaisilta toimia, jotka lisäävät vastakkainasettelua ja ruokkivat vain vääryyttä. Äläkä missään nimessä niele purematta poliitikkojen ja viranomaisten puheita, joilla pyritään saamaan lisää valtaa ja oikeuksia julkiselle vallalle ja rajoittamaan vapauksia. Vapautta ei voi vaihtaa turvallisuuteen. Yhteiskunta joka tekee sellaisen virheen menettää lopulta väistämättä molemmat.  

P.S. Mitä on tehtävä-kirjoitus tulee aikanaan. Tämän kirjoituksen aihe on se, että mitä ei pidä tehdä. Juuri nyt se on akuuttia. 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com

Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Poliitikko-profiilini löytyy täältä: https://www.facebook.com/Veli-Pekka-Leivo-256153654500775/

 

 

 

vpleivo
Vasemmistoliitto Kajaani

Marcus Aurelius, Seneca, Thomas Jefferson, George Washington, Jeesus ja John Stuart Mill olivat kovia kavereita.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com
Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu