Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Kunnallisvaaliehdokkaan tärkein vaalilupaus

 

Jokunen päivä sitten minulta tultiin kysymään, että mikä on tärkein vaalilupaukseni. Mielestäni kysymykseen ei voi vastata kuin yhdellä tavalla: jokaiselle kuntapäättäjälle tärkeintä tulisi olla se, että hän pyrkii tekemään tietojensa ja osaamisensa perusteella parhaita mahdollisia ratkaisuja ja siihen pyrkiessään hän muistaa, että edustuksellisen demokratian demokraattisuus tulee siitä, että jokainen tuo mukaan oman osaamisensa. Jos valtuutettu taantuu puolueensa ryhmäkurin myötä marionetiksi, on suurin osa muista lupailuista yhtä tyhjän kanssa. Silloin valta on puolueiden sisäpiiriläisillä ja herrakerhoilla.

Kun kuuntelen ja luen vaalilupauksia, toivon vilpittömästi että ne myös muistetaan. Neljän vuoden aikana minulle on muodostunut sellainen käsitys, että  edustuksellinen demokratia on juuri niin ongelmallista kuin pelkäsinkin sen olevan. Ryhmäkuri tappaa yksilöllisen ajattelun ja toiminnan.  Eri puolueiden toimintakulttuurit vaihtelevat kuntien välillä, mutta siellä missä ryhmäkuri toteutuu, se on demokratian kannalta äärimmäisen kyseenalaista. Kokonaisuutena voin todeta, että valtuustovuodet ovat entisestään vahvistaneet käsityksiäni siitä, että me tarvitsemme enemmän suoraa demokratiaa ja vähemmän puoluevaltaa. Edustuksellinen demokratia keskittää vallan todellisuudessa puolueiden sisäpiiriläisille ja mitä isommista asioista on kyse, sen ilmeisempää se on. 

Joten hyvä ehdokas ja tuleva valtuutettu - lupaa itsellesi ja kannattajillesi, että tulet tekemään aina parhaasi mukaan riippumatta siitä, että mitä puolueesi kannattaa/vastustaa. Politiikka on toki yhteistyötä ja kompromisseja. Kajaanissakin ryhmäkuriton Vasemmistoliitto on suurimmalta osin yksinmielinen toimissaan. Ei aito omakohtainen ajattelu ja se, ettei taivu sisäpiirien ja herrakerhojen marionetiksi tarkoita sitä, etteikö pitäisi toimia yhdessä. Päinvastoin - puolueiden välisestä vastakkainasettelusta huolimatta asioita pitäisi arvioida aina asioina. Jos hyvä ehdotus tulee Väärältä Puolueelta, olisi typerää vastustaa moista puoluepolitiikan takia. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat