Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Kajaanissa nähdään valtuustopaikkojen uusjako

Kajaanissa kaupunginvaltuuston voimasuhteet ovat menossa uusiksi ja kuntavaaleissa tullaan näkemään vallan uusjako. Valtakunnalliset muutokset puolueiden kannatuksissa ovat oma lukunsa, mutta ilman sitäkin tulemme täällä Kajaanissa näkemään merkittäviä muutoksia.

Nyt istuvan valtuuston alkuperäinen kattaus oli seuraavanlainen:

Keskusta 13

PS, Vasemmistoliitto ja Kokoomus kukin 8

SDP 7

Sitoutumattomat 3

Vihreät 2

KD 1

Vain Vasemmistoliitto on onnistunut aiempaan nähden hyvin ehdokashankinnassa. Itse asiassa me olemme tehneet 2000-luvun ennätyksen ja sen lisäksi nuoria ehdokkaita meillä on enemmän kuin muilla. Se lupaa hyvää, sillä viimeksi olimme kourallisen ääniä päässä yhdeksännestä valtuustopaikasta. Oppositiosta on myös helpompi ponnistaa ylöspäin kuin kauniisti sanoen haastavasta tilanteesta, jossa olimme Kataisen hallituksen apupuolueena. Toiseksi suurimman puolueen asema on aivan realistinen, sillä valtakunnallinen ehdokaskato ei ole meidän murheemme ja meillä on hyvin monipuolinen valikoima erilaisia ehdokkaita tarjolla. Kaksi lisäpaikkaa pitää näillä eväillä saada ja kolmas olisi hyvä.

PS tulee notkahtamaan, mutta syvyyttä voi vain arvailla. Puolue näyttää olevan aikamoisessa lamassa, jos verkkosivuja vilkaisee ja kuntavaalimainokseen astikaan eivät kaikki ehdokkaat ole saaneet edes valokuviaan. Viime vaaleihin nähden puolue lähtee pienemmällä ehdokasasettelulla ja kapeammin hartein, sillä henkilökohtaisissa äänissä laskien puoleen ykkösmies ja -nainen ovat poissa. Pentti Kettunen ja Jaana Sankilampi olivat vertailuluvuiltaan kaupungin 2. ja 7. menestyneimmät ehdokkaat. Kun tilanteessa huomioi sen, että edellisellä kerralla perussuomalaisten 8. ehdokas meni rimaa hipoen läpi, niin on selvää että vaikka peruskannatuksessa ei tapahtuisi mitään muutosta, PS on menettämässä paikan-pari. Kettusen ja Sankilammen jättämää aukkoa ei olla mitenkään paikattu, viimeksi he toivat enemmän kuin viidenneksen puolueen kokonaisäänistä. Todennäköisesti seuraavassa kaupunginvaltuustossa PS on kuitenkin 2-3 edustajaa pienempi. Huonosti jos käy, niin valtuustoryhmä puolittuu. Se ei olisi edes ihme ottaen huomioon sen, kuinka heikoista lähtökohdista PS nyt ponnistaa. Mutta ei nuolaista ennen kuin tipahtaa.

Sitoutumattomat lakkaavat olemasta. Kolme paikkaa tulee tätä kautta uusjakoon ja tälle haaskalle parhaimmat mahdollisuudet ovat suurilla. Toisaalta Hannu Kemppainen on siirtynyt Kristillisdemokraatteihin ja voi olla, että yksi lisäpaikoista luiskahtaa sinne. Itseäni kyllä Kemppaisen äänestäminen hämmästyttää. Valtuustokaudesta parisen vuotta hän kävi kuittaamassa itsensä paikalle nostaen siten palkkion ja sitten poistuen paikalta. Tyypillistä oli myös se, että hän ei tullut paikalle eikä tullut varakaan. Loppukauden terästäytyminen näkyi lähinnä Uusi sairaala-hankkeen vastustamisena. Oikeastaan kiinnostavin kysymys on se, että minne Kemppainen menee KD:n jälkeen? 

Kokoomuksen ja Keskustan osalta kyse lienee siitä, kuinka paljon kiitosta ja kirouksia he saavat hallitustyöstä. Keskusta lähtee varmasti tavoittelemaan nousua, se on selvää. Katsotaan kuinka paljon kajaanilaiset antavat hallituskaksikon huijata itseään. Ainakaan seuraavalla kaudella kukaan ei voi teeskennellä yllätystä, jos voimakaksikko jatkaa edelleen veronmaksajien rahojen leväperäistä käyttöä, kurittaa heikompiosaisia kuntalaisia ja ryhmäkurilla pitää huolen siitä, että sisäpiiri pyörittää puolueita valtuustossa. 

SDP:n listaa katsoessa näkee täällä selvästi, millainen auringonlaskun puolue se on. Tapademareiden äänillä puolue voinee päästä entiseen tulokseen, mutta +/-1 lienee turvallinen arvaus. 

Vihreät ovat onnistuneet nousemaan valtakunnan ykköspopulisteiksi ja noste on kova. Tunnepolitiikalla pelaaminen vetoaa erityisesti nuoriin ja imagoasioissa he päivittävät jo Kokoomuksenkin. Toisin kuin persuhörhöily, viherhörhöily sopii urbaanille koulutetulle luokalle kuin silmä soppaan. Lienee valitettava tosiasia, että Vihreät nappaavat lisäpaikan ja se on todennäköisesti meiltä pois. Toisaalta jos ajattelee yhteistyötä jatkossa ja ehdokkaita, niin en voi pahaa sanaa sanoa Kajaanin vihertävistä. Kummallisen selväjärkistä porukkaa verrattuna valtakunnallisiin toimijoihin.

Pienpuolueiden osalta ei voi muuta sanoa kuin, että toivottavasti Liberaalit pärjäävät. Olisi oikein tervetullutta, jos Kokoomuksen suunnalta löytyisi edes kourallinen oikeita liberaaleja. Mutta tuskinpa sitä täällä nähdään. Kaappidemareitahan nämä meidän kokoomuslaiset melkein kaikki ovat. On valitettavaa, että Kajaanissa valta näyttää palaavan eduskuntapuolueille. Moninaisempi valtuusto olisi parempi.

 

  

 

 

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat