Piispainkokousten valta estää ihmisoikeuksien ja uskonnonvapauden toteutumista

Kuntavaalit ovat myös arvovaalit ja vaikka monet arvokysymykset ovat sellaisia, ettei niihin liittyviä käytännön ongelmia ratkoja kuntatasolla, on niihin vastaaminen olennaista. Olisi typerää sivuuttaa arvokysymykset sillä perusteella, ettei ongelmia voi paikallistasolla ratkoa. Politiikka on pitkälle juurikin arvojen toteuttamista käytännnössä. 

Minulta on nyt vaalien alla kysytty parikin kertaa, että mitä mieltä olen siitä, että Kainuussa kirkot eivät vihki homopareja. Itselleni kysymykseen vastaaminen on helppoa. Jos maailma olisi täydellinen ja valmis, niin aviojärjestelyt olisivat sopimusoikeuden piirissä olevien vapaiden täysi-ikäisten ja -valtaisten ihmisten suhteita, joissa valtion tehtävä olisi turvata osapuolten oikeudet riitatilanteissa ja turvata lasten oikeudet aina ja kaikkialla. Valtion tehtävä ei olisi myöskään määritellä sitä, että mitä järjestelyä uskonnollisen yhteisön pitää siunata. Ihmisoikeidet kuuluvat kaikille, mutta niihin kuuluu myös uskonnonvapaus. Jos samaa sukupuolta olevan parin vihkiminen ei oppiin sovi, ei siihen tule pakottaakaan ketään.  

Kainuuussa tilanne on se, että seurakunnat toimivat piispainkokouksen ohjeen mukaan eli samaa sukupuolta olevia pareja ei vihitä kirkossa. Joissain seurakunnissa järjestetään rukoushetkiä. Tällainen linjaus -tai mikä tahansa muu sotii mielestäni pappien uskonnonvapautta vastaan ja on väärä. Jokaisen papin pitäisi saada päättää omantuntonsa mukaan, tahtooko vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja vai ei. Kyse on vakaumuksellisesta asiasta. Valtiokirkon toimielimen ei myöskään mielestäni tule tällä tavalla ottaa kantaa asiasta, joka on täysin laillinen. Sen ei pitäisi myöskään pakottaa ainuttakaan pappia vihkimään samaa sukupuolta olevia… mutta näinhän se meneekin – siihen suuntaan pakkoa ei ole. 

Valtiokirkosta emme ole toistaiseksi pääsemässä eroon, mutta piispainkokoukset voisivat hyväksyä sen, että nämä asiat olisivat pappien itsensä päätettävissä, tai ainakin seurakuntatasolla. 

 

 

 

 

vpleivo
Vasemmistoliitto Kajaani

Marcus Aurelius, Seneca, Thomas Jefferson, George Washington, Jeesus ja John Stuart Mill olivat kovia kavereita.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com
Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu