Suostuvatko Kokoomus ja Keskusta nuivien perussuomalaisten sote-kiristykseen?

Yhdeksän perussuomalaisten kansanedustajaa vaatii maahanmuuttopolitiikan tiukennuksia vastineena sote-uudistuksen tukemisesta. Veto on kiistämättä ovela, sillä paine uudistuksen pysäyttämiseksi kasvaa koko ajan ja on kaikkea muuta kuin selvää, että pitäisivätkö hallituspuolueiden rivit muutenkaan. Yhdeksän kansanedustajan mahdollinen siirtyminen uudistuksen vastustajiin voi vetää muitakin mukanaan ja lienee selvää, että monet jättäytyvät myös pois äänestyksestä. Temppu on myös ilmeisen laskelmoitu.

Poliittisessa mielessä kyseessä on suoraviivainen provokaatio ja se voi hyvinkin johtaa hallituskriisiin. Halla-ahoa tukevilla on selvästikin pyrkimyksenä nostaa profiiliaan ja vahvistaa asemiaan ennen kesää. Tällainen tempaus korostaa heidän merkitystään Perussuomalaisten sisäisenä oppositiona, joka ei ole myöntyväinen enää jatkamaan Soinin kompromissivalmiimmalla (takinkääntö-)linjalla. Saa nähdä mitä tästä tulee, mutta selvää on ettei Keskustan ja Kokoomuksen suunnalla tulla hihkumaan riemusta. On myös selvää, että hallituskumppaneiden ja myös Soinin linjaan sitoutuneiden perussuomalaisten on reagoitava.

Toisaalta jälleen kerran näemme sen, että mistä on todella kyse. Nuivan siiven perussuomalaiset eivät jätä tilaisuutta käyttämättä, jos se mahdollistaa maahanmuuttovastaisen politiikan vahvistamisen. He ovat valmiita vaarantamaan hallituksen toiminnan ja vetämään maton alta hallitukselta, johon itse kuuluvat. Laskelmoitu riski maahanmuuttopoliittisten tavoitteiden edistämiseksi, vai todellinen yritys kaataa hallitus? Joka tapauksessa nyt on Kokoomuksen ja Keskustan aika näyttää, että maahanmuuttovastaista toimintaa ei voida määrättömiin hyväksyä. Suomen linja on jo nyt tiukka ja toiminta monilta osin epäinhimillistä ja oikeusvaltion kannalta kyseenalaista.

Jos pääministerimme ei ole valmis laittamaan kovaa kovaa vasten, on entistä selvempää, että perussuomalaisten politiikan maahanmuuttovastaiset motiivit ja linjaukset nauttivat hallituksen tukea. Sama pätee Kokoomukseen ja Keskustaan ylipäätään. Puhe on helppoa ja halpaa, teot ovat toinen asia. Nyt on näytön paikka.

 

vpleivo
Vasemmistoliitto Kajaani

Marcus Aurelius, Seneca, Thomas Jefferson, George Washington, Jeesus ja John Stuart Mill olivat kovia kavereita.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com
Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu