Näläkämaassa köyhäkin on rikas toisten rahoilla pelatessaan

Kajaanissa kiehuu soppa, jota keittämässä ovat olleet mukana niin (me) poliitikot kuin viranhaltiijatkin. Resepti on salainen, eikä vielä tiedossa ole missä määrin aineksiin on lisätty mausteeksi Osaamattomuutta, Ideologista Typeryyttä, Sinisilmäisyyttä ja Korruptiota sekä Omaneduntavoittelua. Lopputulos alkaa vaikuttaa kuitenkin selvälle. Mehevä ja kallis soppa, veronmaksajien piikkiin tottahan toki!

Kajaste-hankkeessa on kyse talous- ja palkanlaskentapalvelujen tuottajan vaihdoksesta Kunnan Taitoa Oy:ksi sekä Kuntien Tiera Oy:n ERP-toiminnanohjausjärjestelmän ja Populus-palkanlaskentajärjestelmän käyttöönotosta. Jo alun alkaen kalliin oloinen hanke venyttää budjetin rajoja niin, että paukkuu, sillä kaiken tämän hoiti aiemmin Kainuun sote. Alunperin hankkeen investointeihin varattiin miljoona euroa. Nyt veronmaksajien rahaa on lisätty soppaan kaksi kertaa ja tällä hetkellä summa on 2,6 miljoonaa euroa, eikä ole mitään takeita senkään riittävyydestä.

Kun hanke tuli Kajaanin kaupunginhallituksen käsittelyyn marraskuussa 2015, siitä äänestettiin. Järjen ääni hävisi 2-7. Vain Vasemmistoliitto ja SDP asettuivat vastahankaan Vihreän passatessa kierroksen. Kaupunginjohtajan esityksen puolesta äänestivät puolestaan Marjatta Immonen (kesk.), Teuvo Hatva (kesk.), Tero Paukkeri (kesk.), Eila Aavakare (ps.), Toivo Kyllönen (ps.), Hannu Juntunen (kok.) ja Miariikka Tervonen (kok.). Minkä porukan sitä pitikään olla veronmaksajien asialla ja pitää rahoista huoli? Mutta tämä ei minua yllätä, sillä pian tämän jälkeen pääsin itse todistamaan kaupunginhallituksen oikean laidan talousosaamista, kun  olin paikalla varajäsenenä ja aiheena oli pitkäaikaisen lainan nostaminen Kajaanin kaupungille. Kaupunginhallitus päätti esityksen mukaisesti nostaa 25 miljoonaa lainaa sitoen sen korkoon, joka oli ainakin koko 2000-luvun ollut korkeampi kuin tarjolla ollut vaihtoehto. Näin siitä huolimatta, että allekirjoittanut huomautti asiasta ja kiitos 2000-luvulla elämisen, tarjolla oli käppyrät, joista asian saattoi tarkistaa… Mutta toisten rahoilla on helppo pelata ja paljon mukavampaa on kinata muutamien tuhansien kulttuuriavustuksista kuin miettiä prosenttien kymmenyksiä ja miljoonia.

Hanketta on perusteltu sillä, että vanhassa pysyminen vaatisi joka tapauksessa investointeja ja uudella järjestelyllä voidaan turvata ajanmukaiset palvelut. Näinhän se varmasti onkin, sillä tietotekniikan maailmassa varsinkaan mikään ei ole ikuista. Kuitenkin tällaisessa hankkeessa pitäisi miettiä kokonaistaloudellisia vaikutuksia. Ensinnäkin tämä ratkaisu kampittaa koko Kainuuta, sillä aiemmin palvelut tuotettiin yhdessä ja työpaikat olivat hajautettuna pitkin maakuntaa. Kajaanin osuus palveluista on tältä osin noin miljoona euroa vuodessa. Kun Kajaanissa tehdään päätöksiä, niillä on lähes aina vaikutuksia muualle ja se tuntuu meiltä kovin usein unohtuvan. Vaikka olemme hiivatin hyviä itse haukkumaan etelän veteliä ja Oulun tervaporvareita, kun ketaleet tekevät päätöksiä, jotka kirpaisevat meitä itseämme. 

Säästöjen saaminen – tai edes kustannusten kasvun hillitseminen tulee olemaan vaikeaa, sillä Kajaani tulee maksamaan palveluistaa arvonlisäveron ostaessaan palvelut sen sijaan, että tuottaisi ne omakustannehintaan. Toki  tämän alv-osuuden saa Kajaani vähennysjärjestelmässä takaisin, mutta se peritään koko kuntakentältä takaisin yhteisöveron jakojärjestelmän kautta asukaslukujen suhteessa. En itse tunne tätä matematiikkaa sen tarkemmin, joten palautusprosenttia en ala arvailla. Kuitenkin rahan suunta on selvä – pois maakunnasta, sillä laskut maksetaan toisaalle.  Kainuusta – ja ennen kaikkea Kajaanista tulee tältäkin osin taas osa suurempaa kokonaisuutta jokaisen voidessa arvailla, mitä se meille tarkoittaa pidemmän päälle. Veikkaattekos halvempia ja parempia palveluita, vaikutusmahdollisuuksia ja töitä kainuulaisille? Minä en lähtisi tuollaista arvelemaan.

Herkullinen, suorastaan suomalaiskansallinen erityispiirre kytkeytyy itse prosessiin, jolla valmistelu ja päätös tehtiin.  Nimittäin Kajaanin kaupungin tietohallinnon entinen päällikkö on nykyään hommissa Tieralla nimikkeellä johtaja – sote- ja kuntaratkaisut. Ikävä ihminen voisi tällaisesta sanoa ja spekuloida yhtä sun toista, mutta se jätettäköön itse kunkin mielikuvituksen varaan. Joka tapauksessa pääkallonpaikalla valtaa käyttänyt ja päätöksentekoon vaikuttanut henkilö on nyt hommissa siellä, minne rahaa pumpataan.

Maassa maan tavalla ja kun kyse on toisten rahoista, niin mikäs siinä on puuhastellessa. 

 

vpleivo
Vasemmistoliitto Kajaani

Marcus Aurelius, Seneca, Thomas Jefferson, George Washington, Jeesus ja John Stuart Mill olivat kovia kavereita.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com
Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu