Maailman katsoessa muualle Jemen kulkee kohti katastrofia

Länsimaiden siunauksella ihmisten huomion kiinnittyessä toisaalle, Jemen kulkee kohti katastrofia, joka voi saavuttaa mittasuhteet, jollaisia ei olla aikoihin nähty. Erityisen surullista tilanteessa on se, että se on suurelta osin  länsimaiden liittolaisten ja länsimaiden itsensä tekosia. Eikä tällä kertaa Suomikaan ole viaton sivustaseuraaja. Olisi jo korkea aika herätä siihen mitä on tapahtumassa, sillä kyse on tuhansista ihmishengistä ja se, ettemme tienneet ei ole tekosyy aikakautena, jolloin maailma on pienempi kuin koskaan.

Jemenin sisällissota on monimutkainen konflikti, johon on sekaantunut myös koko joukko ulkovaltoja. Kyseessä on sota, josta on turha etsiä sankareita, sillä kaikki konfliktin osapuolet ovat syyllistyneet vakaviin sodankäynnin sääntöjen rikkomuksiin sekä todennäköisesti myös suoranaisiin sotarikoksiin. Tästä ovat kärsineet ennen kaikkea maan siviilit.

Jo ennen vuonna 2015 toden teolla leimahtanutta sotaa maa oli epävakaa ja arabimaailman köyhin. Suuri osa lapsista kärsi aliravitsemuksesta ja merkittävä osa väestöstä eli kansainvälisen avun varassa. Räjähdysmäinen väestönkasvu yhdistettynä vesivarojen tehottomaan käyttöön ja alkeelliseen maatalouteen ovat romahduttaneet maan elintarvikeomavaraisuuden, minkä seurauksena noin 90  % maan elintarvikkeista tuodaan muualta.

Nyt tilanne on muuttunut kurjasta katastrofaaliseksi.  Norjan pakolaisneuvoston tuoreen raportin antama kuva on karu:

  • Ruokakriisi on akuutti. Ihmisiä kuolee jo nälkään. Tällainen on nykymaailmassa poikkeuksellista ja enteilee tulevaa romahdusta.
  • Kaksi kolmesta jemeniläisestä ei tiedä, mistä pystyy hankkimaan seuraavan ateriansa.
  • Yli kolme miljoonaa ihmistä kärsii jo suoraan akuutista vakavasta aliravitsemuksesta, jolla on välittömiä merkittäviä terveysvaikutuksia. Suomeksi: yli kolme miljoonaa ihmistä on nälkiintymässä hiljalleen hengiltä. Välitön nälkäkuolema uhkaa yli 450 000 lasta.
  • Maassa on yli kolme miljoonaa pakolaista. Lähinnä siksi, että he ovat nälän heikentämiä, maa on saarrettu ja aavikoiden sekä meren eristämä, suuret väkijoukot eivät ole jo liikkeelle.
  • Maan ja ihmisten auttamiseksi on laadittu hätäapusuunnitelma, mutta sen rahoituksesta puuttuu yli 90 %.

Tällä hetkellä tilannetta pahentaa erityisesti Saud-Arabian ja Yhdysvaltojen merisaarto, jonka seurauksena maa on suurelta osin eristetty. Tarkoituksella ja vahingossa länsi-Jemenissä merisaarron seurauksena on tuhottu myös suuri osa maan vaatimattomasta kalastuslaivostosta. Näön ja nimen vuoksi Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat taivutelleet saudeja keventämään saartoa, mutta tuloksetta. Israelin suorittama Gazan saarto ja palestiinalaisten kollektiivinen rankaiseminen ovat Jemenin tilanteen rinnalla lähinnä humanitäärinen avustusoperaatio, mutta missä ovat mielenosoittajat, poliitikot, aktivistit ja muut Hyvät Ihmiset™ kun maailma todistaa tilannetta, josta saattaa kehkeytyä yksi viime vuosikymmenien pahimmista nälänhädistä. Tilanne on vieläpä siinä mielessä poikkeuksellinen, että sen perussyy on Saudi-Arabian ja sitä tukevien lähinnä Persianlahden arabimaiden länsimaiden hyväksynnällä suorittama epäinhimillinen saarto, joka estää välttämättömän avun toimittamisen – ikään kuin se ei olisi sotaa käyvässä maassa jo muutenkin liian vaikeaa. Tällainen systemaattinen politiikka lähentelee kansanmurhaa.

Me emme ole myöskään viattomia. Saudi-Arabia ja sen liittolaisena toimivat Yhdystyneet Arabiemiraatit ovat maita, joille Suomikin myy aseita. Pahimmassa tapauksessa kansanmurhaksi muuttuvaa sotaa käydään meidän tuellamme ja hiljaisella hyväksynnällämme.

Mitä voimme tehdä? Vähintäänkin, mutta ei ainoastaan;-

  • Lahjoita rahaa hätäaputyöhön. Koko joukko järjestöjä pyrkii auttamaan.
  • Ota yhteyttä Suomen Punaiseen Ristiin ja muihin toimijoihin, jotta nämä nostaisivat Jemenin kriisin näkyville.
  • Ota yhteyttä poliitikoihin. Vaadi Suomea lopettamaan asekauppa sotaa käyviin maihin.
  • Vaadi Suomea (poliitikoita) suorasanaisesti ja selkeästi tuomitsemaan Saudi-Arabian ja kumppanien toimet, [lisätty kommenttiraidan perusteella, kiitoksia Petri Hämäläinen]
  • Älä matkusta Dubaihin, sillä rahan kantaminen Persianlahden diktatuurille on rahan kanavoimista niin kansainvälisen terrorismin kuin Jemenin sodan tukemiseen. Toki Dubaihin ei maan järjettömän oikeusjärjestelmän takia nyt kukaan fiksu muutenkaan mene.
  • Hanki ja levitä tietoa. Vielä ei ole liian myöhäistä.

Toimi nyt!

 

—————–

Allekirjoittaneen poliitikkoprofiilin löydät täältä ja Kitinää Näläkämaasta Facebook-sivun seuraamista puolestaan kannattaa harkita, jos tämän blogin ja sen aihepiireihin liittyvien uutisten ja artikkelien seuranta kiinnostaa. Sanaa ja tätä artikkelia on suotavaa levittää 🙂 

 

 

 

 

 

vpleivo
Vasemmistoliitto Kajaani

Marcus Aurelius, Seneca, Thomas Jefferson, George Washington, Jeesus ja John Stuart Mill olivat kovia kavereita.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com
Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu