Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Maailman katsoessa muualle Jemen kulkee kohti katastrofia

 • Maailman katsoessa muualle Jemen kulkee kohti katastrofia
 • Maailman katsoessa muualle Jemen kulkee kohti katastrofia

Länsimaiden siunauksella ihmisten huomion kiinnittyessä toisaalle, Jemen kulkee kohti katastrofia, joka voi saavuttaa mittasuhteet, jollaisia ei olla aikoihin nähty. Erityisen surullista tilanteessa on se, että se on suurelta osin  länsimaiden liittolaisten ja länsimaiden itsensä tekosia. Eikä tällä kertaa Suomikaan ole viaton sivustaseuraaja. Olisi jo korkea aika herätä siihen mitä on tapahtumassa, sillä kyse on tuhansista ihmishengistä ja se, ettemme tienneet ei ole tekosyy aikakautena, jolloin maailma on pienempi kuin koskaan.

Jemenin sisällissota on monimutkainen konflikti, johon on sekaantunut myös koko joukko ulkovaltoja. Kyseessä on sota, josta on turha etsiä sankareita, sillä kaikki konfliktin osapuolet ovat syyllistyneet vakaviin sodankäynnin sääntöjen rikkomuksiin sekä todennäköisesti myös suoranaisiin sotarikoksiin. Tästä ovat kärsineet ennen kaikkea maan siviilit.

Jo ennen vuonna 2015 toden teolla leimahtanutta sotaa maa oli epävakaa ja arabimaailman köyhin. Suuri osa lapsista kärsi aliravitsemuksesta ja merkittävä osa väestöstä eli kansainvälisen avun varassa. Räjähdysmäinen väestönkasvu yhdistettynä vesivarojen tehottomaan käyttöön ja alkeelliseen maatalouteen ovat romahduttaneet maan elintarvikeomavaraisuuden, minkä seurauksena noin 90  % maan elintarvikkeista tuodaan muualta.

Nyt tilanne on muuttunut kurjasta katastrofaaliseksi.  Norjan pakolaisneuvoston tuoreen raportin antama kuva on karu:

 • Ruokakriisi on akuutti. Ihmisiä kuolee jo nälkään. Tällainen on nykymaailmassa poikkeuksellista ja enteilee tulevaa romahdusta.
 • Kaksi kolmesta jemeniläisestä ei tiedä, mistä pystyy hankkimaan seuraavan ateriansa.
 • Yli kolme miljoonaa ihmistä kärsii jo suoraan akuutista vakavasta aliravitsemuksesta, jolla on välittömiä merkittäviä terveysvaikutuksia. Suomeksi: yli kolme miljoonaa ihmistä on nälkiintymässä hiljalleen hengiltä. Välitön nälkäkuolema uhkaa yli 450 000 lasta.
 • Maassa on yli kolme miljoonaa pakolaista. Lähinnä siksi, että he ovat nälän heikentämiä, maa on saarrettu ja aavikoiden sekä meren eristämä, suuret väkijoukot eivät ole jo liikkeelle.
 • Maan ja ihmisten auttamiseksi on laadittu hätäapusuunnitelma, mutta sen rahoituksesta puuttuu yli 90 %.

Tällä hetkellä tilannetta pahentaa erityisesti Saud-Arabian ja Yhdysvaltojen merisaarto, jonka seurauksena maa on suurelta osin eristetty. Tarkoituksella ja vahingossa länsi-Jemenissä merisaarron seurauksena on tuhottu myös suuri osa maan vaatimattomasta kalastuslaivostosta. Näön ja nimen vuoksi Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat taivutelleet saudeja keventämään saartoa, mutta tuloksetta. Israelin suorittama Gazan saarto ja palestiinalaisten kollektiivinen rankaiseminen ovat Jemenin tilanteen rinnalla lähinnä humanitäärinen avustusoperaatio, mutta missä ovat mielenosoittajat, poliitikot, aktivistit ja muut Hyvät Ihmiset™ kun maailma todistaa tilannetta, josta saattaa kehkeytyä yksi viime vuosikymmenien pahimmista nälänhädistä. Tilanne on vieläpä siinä mielessä poikkeuksellinen, että sen perussyy on Saudi-Arabian ja sitä tukevien lähinnä Persianlahden arabimaiden länsimaiden hyväksynnällä suorittama epäinhimillinen saarto, joka estää välttämättömän avun toimittamisen - ikään kuin se ei olisi sotaa käyvässä maassa jo muutenkin liian vaikeaa. Tällainen systemaattinen politiikka lähentelee kansanmurhaa.

Me emme ole myöskään viattomia. Saudi-Arabia ja sen liittolaisena toimivat Yhdystyneet Arabiemiraatit ovat maita, joille Suomikin myy aseita. Pahimmassa tapauksessa kansanmurhaksi muuttuvaa sotaa käydään meidän tuellamme ja hiljaisella hyväksynnällämme.

Mitä voimme tehdä? Vähintäänkin, mutta ei ainoastaan;-

 • Lahjoita rahaa hätäaputyöhön. Koko joukko järjestöjä pyrkii auttamaan.
 • Ota yhteyttä Suomen Punaiseen Ristiin ja muihin toimijoihin, jotta nämä nostaisivat Jemenin kriisin näkyville.
 • Ota yhteyttä poliitikoihin. Vaadi Suomea lopettamaan asekauppa sotaa käyviin maihin.
 • Vaadi Suomea (poliitikoita) suorasanaisesti ja selkeästi tuomitsemaan Saudi-Arabian ja kumppanien toimet, [lisätty kommenttiraidan perusteella, kiitoksia Petri Hämäläinen]
 • Älä matkusta Dubaihin, sillä rahan kantaminen Persianlahden diktatuurille on rahan kanavoimista niin kansainvälisen terrorismin kuin Jemenin sodan tukemiseen. Toki Dubaihin ei maan järjettömän oikeusjärjestelmän takia nyt kukaan fiksu muutenkaan mene.
 • Hanki ja levitä tietoa. Vielä ei ole liian myöhäistä.

Toimi nyt!

 

-----------------

Allekirjoittaneen poliitikkoprofiilin löydät täältä ja Kitinää Näläkämaasta Facebook-sivun seuraamista puolestaan kannattaa harkita, jos tämän blogin ja sen aihepiireihin liittyvien uutisten ja artikkelien seuranta kiinnostaa. Sanaa ja tätä artikkelia on suotavaa levittää :) 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Puhdasta asiaa kiitos. Jemenin sotaa ei paljon raportoida lännessä. Mitä ilmeisimmin tarkoituksella vaietaan.

Kuten kirjoitit, länsi on hyvin rumalla tavalla mukana kansanmurhassa, jota alueen despootit suorittavat. Saudit ja Persianlahden yksinvaltaiset perheet haluavat estää kansojensa nousun yksinvaltaa vastaan. Kapinan pesäkkeenä oli kauan sitten Nasserin Egypti. Nykyään Iran ja Jemen. Upporikkaat perheet ovat 50-luvulta asti pelänneet valtansa ja varastamiensa luonnonvarojen tuottojen menetystä.

Taistelu Jemenissä on käännetty taisteluksi terrorismia vastaan. Se on ollut helppo tehdä, koska niin moni lännessä operoiva terroristipomo piti pesää Jemenissä. Nyt vain terroria vastustavat hyökkääjät ovat itse jo terroristeja pahimmasta päästä.

Olen matkustanut ja tehnyt töitä öljymaissa vuosien mittaan. Niiden ihmisoikeustilanne ja peittelemätön syrjintä sekä siirtotyövoiman hyväksikäyttö ovat masentavia ja käsittämätöntä aroganssia.

Kun keskiluokkainen suomalainen perhe matkustaa Dubaihin ostoksille ja asuu kerrankin elämässään loistohotellissa, he eivät tietenkään halua pilata lomaansa näkemällä liikaa. Heidän kuitenkin pitäisi. Selfieiden ottamisen sijaan.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kiitoksia! Ironistahan tässä on se, että tällä hetkellä Jemenin Al-Qaida saa suurelta osin olla rauhassa. Lähi-idässä ei ole ainuttakaan maata, jossa ihmisoikeustilanne olisi hyvä, mutta Persianlahden arabimaat on tosiaankin päästetty kuin pälkähästä...

Jaakko Häkkinen

Eikö sieltä saa öljyä, vai miksei maailmanpoliisi pelasta?

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Trumpin aikana "maailmanpoliisi" voi lähtä kartalta. Saattaapi tulla monet huudot siitäkin että USAn pitää tehdä sitä ja tätä ja kamalaa kun ei tee...

Mutta tähän blogiin liittyen USA tuskin kavereitaan (tai ainakin liittolaisia/yhteistyökumppaneja) saudeja vastaan kamalasti alkaa ellei ole tosi isot asiat kyseessä......... saudit saavat siis häärätä eikä juuri ketään kiinnosta..

Jos tarkoitat maailmanpoliisilla taas Yhdistyneitä kansakuntia (YK), niin siitä on tullut niin munaton järjestö että vastaa entistä Kansainliittoa, joka ei sekään juuri mihinkään kyennyt. Valitettavaa. YK:n kykenemättömyys uudistuksiin (tai ainakin järkeviin uudistuksiin) rapauttaa sitä pientäkin vaikutusvaltaa mikä sillä on. Tämän planeetan valtiot vain eivät osaa pelata nätisti toistensa kanssa.... kun nyt tarkemmin ajattelee, niin ei se mikään yllätys pitäisi olla.

Juuso Hämäläinen

Ei näissä sodissa ole valtioiden haluista kyse vaan äärimmäisen harvojen yksilöiden eduista ja vallasta. Yksilöiden, joilla on mahdollisuus käyttää valtiota työkalunaan.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Näin se valitettavasti on, mutta ilman toimintaa ei muutostakaan tule ja voimme koittaa omaa tonttiamme siistiä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo
Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"USA on tässä(kin) mukana."
************************************************************
1800-luvun lopulla jo alkoi tietty ajattelutapa, jossa jenkkien pitäisi olla mukana lähes kaikessa ja vaikutusvaltaa globaalisti. Joten en ihmettele. Toinen taho jenkeissä on myös ja heidän mielestään pitää käpristyä sisäänpäin eikä puuttua ulkomaiden tapahtumiin juuri lainkaan. Kaipaisi kai sitä tahoa joka ei olisi ihan sekaisin kumpaankaan suuntaan...

http://yle.fi/uutiset/3-9430278
Pieni planeetta meillä kuitenkin ja vain muutamia suurvaltoja. Trumpistakaan tiedä mihin suuntaan lähtee... arvaamattomuus on vakio ja tällä kertaa en itsekään lähde ennustamaan, kun ei ole oikein tarpeeksi selviä faktoja, joiden perusteella tehdä ennustuksia.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #11

Näinhän se usein on. Venäjälläkin on soutamista ja huopaamista sen osalta, että käpertyykö maa itseensä, vai pyrkiikö integraatioon.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #23

Venäjä pyrkinee laajentumiseen (isänmaallisuuden kera ja sen turvatessa samalla liki 100% suosion maan johdolle). Etenkin mikäli saa EU:n hajoamaan. NATO:n hajoaminen olisi täydellinen lottovoitto ja bye bye Viro, Latvia, Liettua ja moni muu.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #28

Nato ei hajoa. EU voi kylläkin vielä hajaantua, koska johtoporras tarjoaa kansalle lääkkeeksi myrkkyä, joka on alun alkaenkin tyytymättömyyden syy.

Mitä Venäjään tulee, niin maa alkaa olla huipussaan nyt/lähitulevaisuudessa ja sitten alkaa kiihtyvä alamäki.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #30

Se on kiva että NATO ei mielestäsi hajoa. Sitä enemmän rauhaa. Erdogan ja NATO.. miten vain mahtavat toimia kun Erdogan on enemmän Putinin joukoissa.... En pidä NATOa ikuisena. Se ylläpitää rauhaa toki, mutta ei ole ikuinen kuten ei ole rauhantilakaan esim. EU:n alueella.

EU voi tosiaan hajota. Yksi tai pari uhkakuvaa olisi vielä ok, mutta nyt niitä on ikävän monia. Ja se sopii Putinille. Mikäli Venäjälle (esim. talous) tulee alamäkeä, niin maan johto aikaisempien onnistuneiden esimerkkien innoittamana korvaa sisäpoliittiset ongelmat kokonaan ja vetää isänmaallisuuskortin.... eli sota. Ja sodan myötä hallituksen suosio on huipussaan (ota huomioon myös se että valtiolla on media lähes täysin hallussaan eli propagandakampanja vie puolelleen lähes jokaisen ja ne joita ei vie.. eivät uskalla puhua oman turvallisuutensa takia).

Ja jos oletat ettei NATO hajoa. Niin veikkaa pariin kertaan kuinka monta mahdollisuutta Venäjällä on sotiin... tarvitsee liittoutumattoman maan... niitä on enää Venäjän länsirajoilla yhden käden sormin laskettava määrä. Suomella toki on se EU-paperisuoja... mutta mitäpä jos/kun EU kaatuu..

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #31

Erdoganin ja Putinin egot ja intressiristiriidat ovat niin isoja, ettei pysyvää sopua löydy.

Nato ei ole ikuinen, ei yksikään monivaltioinen konstruktio ole ollut edes kovinkaan pitkäikäinen kun vertaa vanhoihin maihin. Nato ei kuitenkaan ole akuutissa kriisissä ja vaikka Turkki lipsahtaisikin Ranskan tapaan hetkeksi laidalle, ei se liittoa kaataisi.

EU:n paperi on sanahelinää. Jo Krimin valtaus ja Itä-Ukrainaan hyökkääminen osoittivat sen, ettei takuilla ja kivoilla puheilla ole konkretiaa ilman oikeita sitoumuksia. Saihan Ukraina aikanaan ydinaseista luopumisen vastineeksi lupaukset niin johtavilta länsimailta kuin Venäjältäkin, että maan rajoja kunnioitetaan...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #34

"Erdoganin ja Putinin egot ja intressiristiriidat ovat niin isoja, ettei pysyvää sopua löydy."

Se on hyvä mikäli noin on. Toivon samaa. Sehän tietäisi parempia mahdollisuuksia rauhan suhteen.

**********************************************************************
"EU:n paperi on sanahelinää. "

Se on, mutta parempi Suomelle kuin ei mitään. Höpsöähän moinen on, mutta Venäjä katsoo että EU-maan kimppuun käyminen olisi osin suurempi asia kuin ei-EU, ei-NATO -maan kimppuun käyminen (Tsetsenia menee, Georgia menee, Ukraina jne. menee harjoituksena). Tokihan EU-maan kimppuun käymisestä (EU:n elinaikana) tulisi myös enemmän hassun hauskoja sanktioita että on siinä jotain logiikkaa.
****************************************************************

"Saihan Ukraina aikanaan ydinaseista luopumisen vastineeksi lupaukset niin johtavilta länsimailta kuin Venäjältäkin, että maan rajoja kunnioitetaan...
"

Ei saanut. Tuo on se ikivanha erehdys (todella yleinen), jota kokeilin Uuden Suomen puheenvuorossakin korjata monille muutama vuosi sitten. Itse sopimus EI vaatinut ketään puolustamaan Ukrainaa (kuten ei tapahtunutkaan) etenkään mikäli hyökkääjä olisi joku "rauhan takaajista" kuten nyt Venäjä. Ukraina kirjoitti itselleen todella todella huonon sopimuksen aikanaan ja saa syyttää siitä itseään. Kun vielä heillä oli ydinaseita, niin olisi kannattanut kirjoittaa AIDOSTI VELVOITTAVIA sopimuksia... mutta kun ei niin ei. Eri asia olisivatko aidosti velvoittavatkaan sopimukset auttaneet.... ehkä NATO-jäsenyys olisi.

Eihän tuo ole mikään ensimmäinen tai viimeinen kerta, kun huonoja sopimuksia kirjoitellaan. Suomellakin oli Neuvostoliiton kanssa hyökkäämättömyyssopimus ennen Talvisotaa.... sen sitten Neuvostoliitto "oikeudenmukaisuuden kiihkossa" irtisanoi Mainilan laukauksien takia.....

Mainilan laukaukset ei ole ihan yhteensopiva Ukrainan Budapest Memorandumin kanssa..... Mainilan laukaukset Neuvostoliitto lavasti ja rikkoi oman sopimuksensa, mutta hei, shit happens.. ja sillä kertaa paskasti kävi Suomelle. Toki myös Ukrainassa Venäjä lavasti paljonkin ja rikkoi sopimuksensa, mutta shit happens again. Eroavaisuus tulee siitä että jotkut kuvittelivat Budapest Memorandumin velvoittavan joihinkin sotilastoimiin mikäli joku rikkoo sopimuksen.... not so... ei etenkään mikäli joku sopimuksen allekirjoittajista rikkoisi sen (kuten Venäjä teki... eivät toki sitä tunnusta... eivät tunnusta nykyään taas Mainilan laukauksiakaan.. vähän aikaa rehellisyyttä kesti). Hyvin pelattu Venäjältä... ydinaseet talteen... ja silti voi valloittaa alueita toiselta jälkikäteen. Hyvin pelattu noin strategisesti ajateltuna.

Budapest Memorandumin kohdalla Ukraina vain teki paskan sopimuksen.. eli ei olettanut että yksi sopimuksen takaajista (Venäjä) voisi olla valtaaja. Tätä kohtaan ei ollut mitään pakottavia velvoitteita sopimuksessa toimia muiden osapuolten osalta. Tosin vaikka olisi ollut, niin olisiko Venäjä siitä välittänyt on jo toinen kysymys.................

Eli shit happens to stupid and too trustful people.

**********************************************************************
" Jo Krimin valtaus ja Itä-Ukrainaan hyökkääminen osoittivat sen, ettei takuilla ja kivoilla puheilla ole konkretiaa ilman oikeita sitoumuksia. "

Ehkä ymmärsitkin jo ettei Ukraina koskaan saanut kunnon takeita.... Olisi luullut että ydinaseista luopumisella saisi edes rauhaa, mutta Ukraina pelasi korttinsa käsittämättömän typerästi rauhan kannalta ja sai jatkossa sitten sotaa. Siihen aikaan (90-luvun alku) ehkä oli lähes mahdotonta nähdä miten joku heppu, vaikkapa Putin, nostaisi Venäjän uuteen nationalistiseen sekoiluun jatkossa ja tavoitteena myös rajojen muutokset... eli eivät osanneet varautua tulevaisuutta ajatellen. Oma syy suurelta osin siltikin.. liika luottavaisuus.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #35

En sanonut, että saivat turvatakuut, vaan sanoin että lupasivat kunnioittaa maan rajoja.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #37

Niin, Venäjä petti sanansa Ukrainalle. Ei mikään suuri uutinen, kun ei ollut seurauksia tiedossa ja se on tapana ollut heillä jo Neuvostoliiton ajoista lähtien mikäli tarkoituksiin sopii. Muilla sopimusmailla taas ei ollut velvollisuutta puuttua asiaan mikäli Venäjä sooloilisi sopimuksen kirjoittajamaana. Maan rajojen "kunnioitus"... heh, mitä höpöä moinen edes tarkoittaa...

Ukrainalta täysin järjetön sopimus 1994-95 vai mitä olikaan. Olisivat nyt edes jotenkin järjellisesti turvanneet maansa mutta kun ei niin ei. Parempi heille olisi ollut vaikka pitää ydinaseet. Tai olisivat ydinaseita vastaan liittyneet NATOon vaihtokauppana ja sekin olisi ollut törkeän paljon parempi tae rauhasta kuin mitä saivat..... Ukraina NATO-maana ei kaikella todennäköisyydellä olisi kokenut minkäänlaisia alueluovutuksia tai sotia ( Venäjän keskittyessä liittoutumattomiin maihin ).

Noh, sorry että menee asian sivusta........ jemeniläisiä varmaan pitäisi auttaa joo..... mahdollisuudet aika vajavaiset täältä käsin nähtynä. Helpompaa auttaa vieressä olevia. Toki voi sanoa "kovan sanan" ettei joku äänestäisi asekauppoja kannattavia.... mutta eipä taida toimia... asevienti loppuu sitten Suomesta ja joku muu sen sitten kuitenkin tekee (tulee argumenttina takaisin monelta ja ymmärrän). Vaikea löytää kunnon argumentteja tuohon ellei usko että esimerkillä se aseiden valmistus loppuu... tuskinpa loppuu ihmisluonnon tuntien.

Ehkä sitä moni tulee vanhenmiten kyynisemmäksi... en ihmettele. Nuoruudessa on se kiva puoli että tietoisuus on vielä vajavainen eli mahdollisuushorisontti suunnaton verrattuna siihen minkälaiseksi se supistuu kokemuksen myötä. Osin siksi kai suuri osa on ei-konservatiiveja nuorena kun taas vanhenmiten konservatiivisyys lisääntyy rajusti. Aihetta joihinkin toisiin keskusteluihin.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #38

Niin, se sopimus oli tosiaan järjetön. Ukraina jätti itse itsensä puolustuskyvyttömäksi rajamaaksi.

Valitettavasti jokaisen on tehtävä juuri sen verran kuin voi. Valinnan mahdollisuudesta tulee moraalinen vastuu, vaikkei sitä valtaa paljon olisikaan.

Itse en mitenkään nuori ole, mutta uskon vankasti siihen, että muutos on aina mahdollinen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #39

Muutos on aina mahdollista. Muutos itse asiassa ajan kanssa on väistämätöntä.

Se miten itse voi vaikuttaa asioihin .. noh, siitä monilla nuorilla on epärealistinen kuva.. mikä toki selkiytyy useinmiten ajan kanssa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #41

Vaikutusmahdollisuudet on toki helppo yliarvioida, mutta siinä vaiheessa kun ei edes yritä, voi olla varma lopputuloksesta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Youtubesta jemenin sodasta löytyy laajasti erilaista materiaalia. Dokumentaarista lähdettä ja ihan sotijoiden itsensä kuvaamaa materiaalia. Huonolta näyttää.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Totuutta kaunistelematta kirjoitit Jemenin tilanteesta, kiitos.

Saadaanko sinne menemään mitään apua perille, maa kun on saarrettu, eikä sinne päästetä ketään sisään eikä ulos?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Mitäänhän ei voi taata, mutta kyllä edelleen esimerkiksi Punainen Puolikuu/Punainen Risti ja koko joukko muita organisaatioita toimii maassa. Huolimatta kuolemantapauksista. Mutta tosiaan tuo saarto on pirullinen, koska se estää/haittaa myös tällaista.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Oli viime vuonna ollut ainakin viiden päivän tulitauko, jolloin järjestöille oli annettu mahdollisuus toimittaa apua perille. "After nearly 50 days of heavy clashes in several Yemeni cities, a humanitarian pause went into effect on 12 May, allowing local and international organisations to deliver urgent aid to families and individuals who were largely affected by the violence. The ceasefire was an opportunity for humanitarian workers to reach previously inaccessible areas in the country, and to provide vulnerable communities with basic necessities, such as food, water, medicines and psycho-social support."

"The ceasefire expired on 17 May and soon after, heavy fighting resumed in several regions in Yemen, with the capital Sanaa witnessing the most intense clashes."
http://www.ifrc.org/en/news-and-media/news-stories...

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #13

Pieniä helpotuksia on ollut, mutta kokonaisuutena tilanne äityy vain huonommaksi.

Käyttäjän JukkaRaustia kuva
Jukka Raustia

Mitä Syyriassa eilen ja Jemenissä tänään niin Saudi-Arabiassa ja Egyptissä ylihuomenna. Huolimatta näiden kahden suhteellisesta vauraudesta Jemeniin verrattuna räjähdysmäinen väestönkasvu ja talouden kehittymättömyys tulevat iskemään myös näihin kahteen maahan. YK:n raportti arabinuorison tulevaisuudesta on aika karua luettavaa.

http://www.arab-hdr.org/PreviousReports/2016/2016....

http://jukkaraustia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22902...

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Jemenin väestönkasvu on (ollut) paljon rajumpaa, mutta toki noissa molemmissa on nopeasti kasvava väestö ja Egyptissä kyse on absoluuttisesti paljon isommasta väestöstä. Arabimaailman onnistuminen/romahdus on juurikin kiinni siitä, kykenevätkö ne reformiin. Valitettavasti en ole Saudi-Arabian osalta varsinkaan optimisti. Egyptin tapauksessa maassa on taas paljon koosssapitäviä voimia sekä selkeitä vahvuuksia verrattuna saudeihin.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Me emme ole pelastaneet, emme ole pelastamassa, emmekä tule pelastamaan yhtäkään arabimaata.

Mutta tosiaankin - jos tätä kriisiä ei ratkaista ja äkkiä, miljoonia voi tosiaan lähteä liikkeelle.

Eero Mattila

Tällä videolla yksi Norjaan muuttanut yemenilainen nuori nainen puhuu oman maansa tilanteesta ja mm. Saudi-Arabian roolista Norjan TV:ssä.

https://www.youtube.com/watch?v=BehCb2Fyz4A

Petri Hämäläinen

Hyvä kirjoitus tärkeästä asiasta. Toimenpideohjeista en ole samaa mieltä.

Korostaisin poliittista päätöksentekoa. Miksi kirjoituksessa ei vaadita Suomen poliittista johtoa tuomitsemaan Saudi-Arabian aggressiota? Tai jotain muuta selkeää poliittista toimenpidettä?

En ollenkaan ymmärrä miten mediaseksikkäiden aiheiden (Syyrian kriisi, Palestiinan tilanne, pakolaiskriisi, ilmastonmuutos, Putinin Venäjä, Ukraina jne) kohdalla vaaditaan suurinta mahdollista tinkimättömyyttä kaikissa periaatteissa, poliitikoilta suoraa toimintaa (talouspakotteet jne) kustannuksista välittämättä.

Sitten samalla muiden vähemmän mediaseksikkäiden ongelmien (Itämeren tila, väestöräjähdys, naisten asema Arabimaissa jne) yhteydessä riittää omatoiminen kikkailu, "näin voit itse vaikuttaa" ja "kyllä se siitä ajan kanssa ja muuta kulttuureja kunnioittaen".

Tai vielä pahempi jos otetaan toiminnan kohteeksi täysin epärelevantti kohde. Kuten "älä käytä muovipusseja - muovipussit tuhoavat valtameret". Siis what? Eikö vaateteollisuuden keinokuidut olekaan merkittävä juttu, mutta maatumattomat muovipussit ovat? Tai jätevesiasetus, jossa kesämökkiläisten 30 litraa pissiä kesässä on iso juttu mutta 20 tonnia naapurin pellolle lehmän paskaa ja fosfaattilannoitetta ei ole?

Tai Suomen asevienti Arabiemiraatteihin, esimerkiksi, se on tärkeän Jemenin asian suhteen täysin merkityksetön juttu. Täysin.

Miksi ei suoraa poliittista toimenpidettä. (Toimenpidelistan kolmas kohta). Joko Saudi-Arabian toimet tuomitaan tai sitten ei. Miksi kaikkea kikkailua?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ajatusvirhe, tuo asekauppakommentti sisältää oletuksena sen, mutta lisään tuon ehdottomasti listaan. Hyvä huomio, kiitoksia!

Asekaupassa kyse on periaatteesta, se ei tietenkään mitään sinänsä ratkaise.

Kiitoksia hyvistä huomioista!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Miksi kirjoituksessa ei vaadita Suomen poliittista johtoa tuomitsemaan Saudi-Arabian aggressiota?"

Koska tuo on sitä paheksuttua whataboutismia, myöskään USAn toimiin ei whataboutismista johtuen saa puuttua.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

suoraan sanottuna;-Jemen=ählämeitä,sotikoot keskenään,mitä se meille kuuluu!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No yleisesti ottaen auttaminen on aika ok (IMHO). Kunhan on auttanut ensin itseäänkin (muuten on pirun vaikeaa auttaa yhtään ketään muuta). Yleensä ihminen itsensä auttamisen jälkeen (kun on kondiksessa) pyrkii mahdollisuuksien mukaan auttamaan esim. perhettään jne. Sen jälkeen ehkä päättää että voi auttaa muitakin ja vielä syystä jos toisesta haluaakin auttaa. Tai sitten ei.

Ihminen joka ei halua auttaa yhtään ketään muuta mikäli auttamiseen on hyvät mahdollisuudet on aika mulkku (toki vain oma määritelmäni ja määritelmiä tähän asiaan on yhtä paljon kuin ihmisiä). Mulkutkin saavat elää, ei siinä mitään; en ala heitä vainoamaan. Monella on rajat, joiden mukaan haluavat auttaa..... eivät auta esim. mikäli autettava ei ole omaa perhettä/sukua.... ei halua auttaa mikäli autettava ei ole esim. suomalainen jne. jne. ... ja erilaisia rajoja auttamishalulle on kaikilla. Jotkut haluavat auttaa koko planeetan asukkaita ja siinä etenkin tulee resurssit vastaan.... Useimmat.. (pois lukien psykopaatit sun muut) haluavat auttaa jotain valikoimiaan ryhmiä mahdollisuuksiensa mukaan.

He auttakoot joilla on mahdollisuuksia ja etenkin halua auttaa. Yksittäisen ihmisen vaikutusmahdollisuudet usein ovat vain melko minimaalisia.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Sen lisäksi että asia kuuluu suoraan ja epäsuorasti meille sekä voi myös tuntuvasti vaikuttaa, kommenttisi on vastenmielinen, asiaton ja rasistinen.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Ei kuulu meille,-kuuluu arabimaille ja islamilaisille maille !

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #27

Kyllä se kuuluu, koska olemme tilanteeseen sotkeentuneetkin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #29

Aseiden viennin mukana oletan (kokeile tarkemmin selitellä mihin viittaat)..... muistaakseni oli EU:n puolella ainakin Halla-Aho joka hyväksyi moiset ja varmaan suuri(n?) osa muitakin EU-edustajistamme..... Vaikea sanoa tarkemmin kun ei ole loputtomiin aikaa tsekata tilannetta ja googlen linkit vievät Magneettimediaan, hommaforumiin ja mv-lehteen pääosin eli asia ei ole edes perinteistä mediaa kiinnostanut (tai ainakaan eivät pääse hakuihin... ehkä erilaisilla hakusanoilla....)

Suomen hallitus siinä sivussa (se kai on se tärkein asia) sekaantunut tietenkin eli asevientiä... http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002926835.html

Vaikuttaa taas sen verran mielenkiintoiselta syrjäisen (ei paljon mediassa) maan konfliktilta että menisi sen 100 tuntia että pääsisi perehtymään todella kunnolla eikä valitettavasti ole nyt aikaa sellaiseen; ehkä myöhemmin.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #32

Kyllähän noilla kaupoilla on eduskuntamme tosiasiallinen tuki ja ei EU:llakaan ole mitään asekauppakieltoa Persianlahden arabimaihin, vaan monille muillekin sieltä löytyvät tärkeimmät - ja mikä parasta - kasvavat markkinat.

Suomen osalta (melkein?) koko 2010-luvun ajan on asevientimaiden kärjessä ollut Persianlahden arabimaista yksi-pari. Qatar, Arabiemiraatit ja Saudi-Arabia ainakin ovat ollet kärkimaiden tuntumassa

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #33

Money talks...... kerro jotain uutta.

En pidä moisesta. Minkäs teet? Poislukien about hyödyttömät kirjoita kansanedustajalle/EU-edustajalle ja kokeile vaikuttaa siellä sun täällä. Toki itsekin tässä kirjoittelen, mutta vaikutus on about +-nolla.

Se vielä että pitäisi tuhlata satoja tunteja, jotta selvittäisi meneekö apu milläkin tavalla perille.... luottamus on meinaan aika vähissä monien kusetusten jälkeen.... Lähinnä tekee mieli auttaa menemällä avustajaksi vaikka kotimaiseen leipäjonoon. Mutta kukin tavallaan.

Mikäli tilastoilla voidaan näyttää että apu menee ja on mennyt perille, niin voin sitten harkita osallistumista (olettaen että on jotain varaa.. aikalailla alimmassa tienestiluokassa taidan olla suomalaisten suhteen). Kyllä sitä moni auttaa haluaisi mikäli tietäisi että kohdentuisi oikein... jopa nekin jotka leipäjonoissa käyvät. Blogisti tuo mieleen omat nuoruudenaikaiset halut auttaa muita. Kivat siitä; nostalgisuus on hauskaa. En silti "toimi nyt" huutomerkin kanssa, vaikka on jännää nähdä että myös Trumpin lisäksi joku ihan muunlainen käyttää huutomerkkejä söpösti. Sillä yksittäinen ihminen ilman omaisuuksia voi toimia (useinmiten) vain hiljalleen ja tarkkaan valiten ne kohteet, joita voi auttaa ilman että itse joutuu kuseen.

Blogin kirjoittaja on kuitenkin about paras Vasemmistoliittolainen, jonka olen nähnyt kirjoittavan tekstejä. Ei loogisuuden vastaisuutta, ei järkähtämätöntä ideologisuutta joka ohittaisi terveen järjen. Ei kyvyttömyyttä keskustella muiden kanssa vaikka olisivatkin eri mieltä. Lisää tuollaisia Vasemmistoliittolaisia.... mutta missä ihmeessä heitä on kun ei ole vuosikymmeniin näkynyt tai ainakaan en ole havainnut? Yleensä aina loogisuus sivuutetaan ideologisista syistä tai ties minkä typeryyden takia ja tilastot ovat typeryyttä ( tiedän toki että tilastoja voidaan ja käytetäänkin usein omiin tarkoituksiin, mutta silti...) .......

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #36

Avustustoiminnassa ja sen läpinäkyvyydessä on ollut monillakin suunnilla ongelmia, mutta ei sen pidä olla tekosyy sille, ettei edes yritä. Tietysti rajallisilla resursseilla pitää aina miettiä, mihin ne riittävät... oli kyse sitten ajasta, rahasta tai mistä tahansa. Mutta ei tässä kuitenkaan ole kyse nollasummapelistä. Jemenin tilanne tarvitsee nyt näkyvyyttä ja painetta poliittisen johdon suuntaan, sieltä ne isot rahatkin aikanaan ehkä löytyvät. Kotimaisia avuntarvitsijoitakin pitää tiyesti auttaa.

Kiitokset positiivisesta palautteesta:) Olen dogmaatikko silloin kun kyse on ihmisoikeuksista ja demokratiasta, mutta muuten yritän pitää kriittisen otteen mukana. Joskus sitä onnistuu, joskus ei. Ei tuo mainitsemasi ole kuitenkaan mikään Vasemmistoliiton yksityinen ongelma - kaikki puolueemme ovat täynnä aatteeseen hirttäytyneitä dogmaatikkoja. Mutta kyllä meillä vasureilla on ihan valtakunnan ykkösrivissäkin ei-dogmaatikkoja, kuten vaikkapa Anna Kontula. Kokonaisuudessa vain tuntuu ja näkyy se, että huipulle mennään aikamoisen suodatuksen kautta ja sinne sitten kertyy sitä, mitä kertyy..

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #40

"ei sen pidä olla tekosyy sille, ettei edes yritä. "

Ei toki. Monella vain on ihan tekemistä jo oman elämän kanssa eikä pidä heiltä liikaa odottaa. Kun on oma elämä kondiksessa, niin sitten voi yrittää jo auttaa muitakin... eikä silloinkaan tyhmästi, koska muuten apu menee hukkaan.

Anna Kontula... noh, en ole perehtynyt kamalasti vaikka olen hänestä kuullutkin. Kreikan tukipakettia vastaan ok, perustulo ok, maahanmuutto on moninainen kysymys (siitä voisin ehkä enemmänkin keskustella että löytyisi järkevä ratkaisu joka aidosti auttaisi eniten...) ...... ja muista mielipiteistä näkee ettei ainakaan kuvia kumartele tai suosiota tavoittele tavanomaisin keinoin. Siinä mielessä pidän ettei peittele näkemyksiään eli on rehellinen...... joka on paljon sanottu verrattuna moneen muuhun poliitikkoon. Vaikken siis olisi samaa mieltä läheskään kaikesta.

No tuossa aiheita moneen muuhun blogiin esim. sinulla.... tämä laajeni Jemenistä ajoittain kauas muualle... Tiedän että saisivat aseistukset muualta mikäli Suomi ei myisi, mutta ihan periaatteesta voisin olla saudeihin myymättä (mikäli asia minusta riippuisi, vaan ei riipu). Tiedän toki että sitten olisi lisää työttömiä Suomessa ettei asia ole ollenkaan helppo... saati saisi kannatusta... työpaikat ovat kovassa huudossa Suomessa missä joudut 9€/päivä tai karenssille melko helposti tätä nykyä.... ja mikäli olet työtön niin paskaa niskaan kun olet niin laiska paska ja sitä rataa... Ihmisillä jotka ovat työputkessa ei välttämättä ole kovin realistista kuvaa elämästä oman kuplansa ulkopuolella. No taas lisää aiheita muihin blogiteksteihin....

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #42

Niin, jokaiselta ihmiseltä/valtiolta voi odottaa vain sitä, mitä voi pitää mahdollisena ja kohtuullisena.

Ei sitä toki pidä samaa mieltä olla, jotta voi arvostaa. Politiikan on syytäkin olla moniäänistä ja -arvoista. Kontula oli itselleni ilmeinen äkkimuistista tempaistu valtakunnan tason vaikuttaja, kun aiheesta piti jotain sanoman.

Tuo on tietysti totta, että työpaikat ovat tärkeitä ja erityisesti vientialan. Tällaisessa se moraali sitten todella testataan, vaikka toki itse pidän maanpuolustusta tukevaa teollisuutta meille hyvin tärkeänä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Länsimaiden siunauksella ihmisten huomion kiinnittyessä toisaalle, Jemen kulkee kohti katastrofia, joka voi saavuttaa mittasuhteet, jollaisia ei olla aikoihin nähty."

Näin on, mutta mitä voit tehdä? Ainakin pienen pohjoisen maan eli Suomen mahdollisuudet ovat mitättömät.

Ei voi muuta kuin toivoa, että Venäjä antaisi veljellistä apuaan jollekin osapuolelle Jemenissä. Sitähän he ovat täysin pyyteettömästi tehneet jo pitkään Syyriassa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Helpointa on pitää ääntä ja lahjoittaa muutama roponen. Jos ihmiset tietäisivät oikeasti, että kyseessä on tilanne josta voi kehittyä ns. vanhan maailman nälänhätä, siihen kyllä reagoitaisiin. Tällaisesta on esimerkkejä. Samoin jokaiselta valtiolta voi vaatia juurikin sitä, mihin se pystyy ja voi vaikuttaa.

Mikä ihme tuo Venäjä-kommentti on?

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Jemenin sota ei saa yhtä paljon huomiota kuin Syyria (tai siis Venäjän toimet Syyriassa) todennäköisesti siksi, että se sopii hyvin huonosti USA:n ja lännen imagoon ihmisoikeuksien ja demokratian puolustajina.

Vai miltä kuullostaa että "vapaan maailman johtaja" liittolaisineen tukee avokätisesti ääri-islamistista, päitä irti leikkaavaa ja naisia sortavaa diktatuuria, joka yrittää väkivalloin tukahduttaa naapurimaansa itsevaltaista hallintoa vastustavan kansannousun?

Eihän tuollaista nyt voi lehteen laittaa, sehän saisi USA:n kumppaneineen näyttämään lähes Venäjään verrattavilta häikäilettömiltä roistovaltioilta!

Jos Saudi-Arabia olisi Venäjän liittolainen, saisimme kuulla sen hirmuteoista jatkuvasti ja se olisi asevientikiellossa. Nyt sitä vastoin puolustusministerimme mukaan on "vastuullista" myydä 50 miljoonalla raskaita aseita ihmisiä homoudesta ja noituudesta miekalla mestaavalle absoluuttiselle monarkialle, sillä sehän vain auttaa Jemenin laillista hallitusta sen kutsusta.
Niinhän toisaalta Venäjäkin vain auttaa Syyrian laillista hallitusta sen kutsusta, mutta sehän on eri asia koska Assad on hirveä ihmisoikeuksia polkeva ja siviilejä joukkomurhaava diktaattori ja saudien hallinto taas... niin.

Olisi mielenkiintoista kuulla myös tämän palstan kovimpien USA-fanien näkemyksiä Jemenin sodasta mutta jostain syystä aika hiljaista on.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Niin, Venäjää on helppo syyttää ja Syyrian osalta tilanne on siinäkin mielessä häijy, että siellä lännen tukemat "maltilliset" ovat maltillisia lähinnä, jos vertailukohtana on Daeshin kaltainen sekopääkultti. Hyvin kuvaava esimerkki on Suomessa Rami Adham; ISIS-saarnaajaa fanittava kurdeja ja shiioja vihaava päänkatkojaislamistien kanssa kaveeraava ihminen kelpaa humanitäärisen työn mannekiiniksi ja SDP:n listoille - tosin sitten kun maa alkaa polttaa, tehdäänkin pieni taka-askel, mutta edelleenhän tuo nyt näyttää demarien kanssa hengailevan.

Se että jokin maa on jonkin tilanteen osalta vääräss/oikeassa, ei tosiaankaan tarkoita sitä, että se olisi sitä myös toisaalla.

anita frisk

Kirjoitit mm. "Jo ennen vuonna 2015 toden teolla leimahtanutta sotaa maa oli epävakaa ja arabimaailman köyhin...Räjähdyksenomainen väestönkasvu yhdistettynä vesivarojen tehottomaan käyttöön ja alkeelliseen maatalouteen..." Eikö jemeniläisillä itsellään siis todellakaan ole edes pienenpientä osaa eikä arpaa huikeaan väestönkasvuunsa, tehottomuuteensa ja alkeellisuuteensa? Ja vain muiden maiden käyttäytyminen on nyt johtanut nykyiseen katastrofiin?

Siitä olen samaa mieltä kanssasi, että Jemenin nykytilanne pitäisi nostaa voimakkaasti esille mm. kv. mediassa koska luottamus YKhon on aika hennoissa kantimissa (saudi YKn ihmisoikeuselimen johdossa ei juuri luottamusta lisää). Kv. avustusjärjestöjen tulisi reagoida nopeammin maailman muuttuviin tilanteisiin eikä laiskasti syytää kontrolloimatonta rahaa vain entisiin tuttuihin kohteisiin. Sama koskee yksittäisten maiden kehitysaputoimintaa. Jos ei edes vuosikymmenissä mitään positiivista edistystä (vrt. Suomen kehitysapu Tansaniaan) tapahdu, kannattaa apu pikaisesti siirtää akuutteihin kriisikohteisiin.

Muistaakseni vielä 1980-luvulla oli kaksi Jemeniä, toinen niistä demokraattinen kansantasavalta. Kun valtio katsoo tarpeelliseksi liittää nimeensä sanan "demokraattinen" ja/tai "kansa", se ei yleensä ole tiennyt kummallekaan hyvää, kansalle tai demokratialle. Olihan Libyakin Gaddafin aikaan "Volksjamahirya".

Mitähän muuten mahtaa tapahtua kun saudien öljyä ei enää tarvita ja miljoonat riistotyöläiset siirtyvät muualle? Lakkaavatkohan edes sittenkään kiusaamasta pienempiään?

Toimituksen poiminnat