Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Kokeiltaisiinko jotain muuta? Keskustan kortit on jo nähty

  • Kokeiltaisiinko jotain muuta? Keskustan kortit on jo nähty

Pääministeri Sipilän hallitus ajaa sote-uudistusta kuin käärmettä pyssyyn ja samalla maakuntauudistuksella ollaan luomassa uusi kerros byrokratiaa, minkä myötä kuntien valta tulee kaventumaan Keskustan kyetessä nappaamaan itselleen entistä tukevamman otteen maakuntien Suomesta. Yhtä puoluetta selkeästi suosivia vaaliuudistuksia on nähty jälkisosialistisissa maissa useitakin, mutta täällä koti-Suomessa moinen vallan uusjako näyttää etenevän ilman suurempaa protestia. Tilanne on siinäkin mielessä paradoksaalinen, että tuoreimman laajan kyselyn perusteella Sipilän hallituksen toimiin suhtautuu erittäin positiivisesti vain muutama prosentti väestöstä. Jollain tavalla tyytyväisten osuus on vain hiukan yli kolmanneksen. 

Kun katsoo kehityskulkuja joita olemme todistaneen vuoden 2007 huipun jälkeen, on aika vaikea väittää maamme menneen parempaan suuntaan. Ainoa väestöryhmä joka on todella hyöytynyt, ovat he jotka ovat päässeet hyötymään julkisen varallisuuden uusjaosta ja veronmaksajien läänittämisestä yksityisten voitontavoittelijoiden lypsylehmiksi. Ääriesimerkkejä tällaisesta ovat veroparatiisien kautta tuloja kierrättävät sote-alan yritykset, Suomen parasta sijoitetun pääoman tuottoa veronmaksajilta pumppaavat tuulivoimaloiden omistajat ja muut toimijat, joiden ansaintalogiikka perustuu veronmaksajien rahojen maksimaaliseen hyödyntämiseen.

Hallituksissamme ja kuntatasolla on ollut huseeraamassa yksi jos toinenkin, mutta yhteinen tekijä on selvä: Keskusta. Keskustan valtaa Suomen kuntatasolla ei edes tarvitse käsitellä, mutta jokaisen on syytä muistaa seuraava asia:

Keskustalainen Anneli Jäätteenmäki suhmuroi pääministerinämme hetkisen 17.4. - 24.6.2003, minkä jälkeen johtoon vääntäytyi suoraan YYA-Suomesta Matti Vanhanen kaudeksi. 24.6. - 19.4.2007. Vanhastelu jatkui vielä 19.4.2007 - 22.6.2010. mutta tilanteen käydessä tukalaksi oli muistin ja selkärangan pettäessä vaihdettava vetäjäksi Mari Kiviniemi, joka jaksoi kauden loppuun 22.6.2011.  Tuossa vaiheessa kansalaiset olivat niin kypsiä, että näimme surullisen kuuluisan jytkyn ennen kaikkea siksi, koska ihmiset halusivat jotain muuta kuin lisää sitä samaa. Sen sijaan vanhan linjan muuttumattomuus turvattiin päästämällä aiempi apupuolue Kokoomus johtoon Keskustan vetäessä hetken henkeä. Nyt Sipilän johdolla Keskusta on palannut taas valtiolaivan ruoriin ja kuinka ollakaan- presidentinvaaleja kohti Keskusta jatkaa YYA-suomalaisella linjalla, hallitus toteuttaa politiikkaa, joka iskenyt köyhät kyykkyyn ja perustuu lähinnä ajatukselle, että kyllä kuollutkin hevonen laukkaa, kunhan sitä hakkaa tarpeeksi ja kuntavaalien alla väki kentällä hokee vanhoja tuttuja mantroja, vaikka toteutettava politiikka maassamme on epäinhimillisempää, sivistysvastaisempaa ja eriarvoistavampaa kuin vuosikymmeniiin. 


On toki aivan turhanpäiväistä toistella vanhaa hokemaa siitä, kuinka Keskusta petää aina. Ei se todellakaan petä. Sitä samaa saa lisää ja loputtomasti, eikä siinä auta vaikka yksittäinen keskustalainen saattaisikin vaikuttaa fiksulle ja luvata jotain muuta. Ryhmäkuri tappaa itsenäisyyden ja loppujen lopuksi puoluekoneisto pyörii niin kuin sisäpiiri sen haluaa pyörivän. 

 

Olisko aika jo kokeilla jotain muuta?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Jaakko Häkkinen

Minun on vaikea muodostaa mielipidettä maakuntauudistuksesta. Perusnuoret puhuvat jopa osavaltioista. Onko edes päätetty vielä, minkätasoinen itsehallinto uusilla maakunnilla on?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kyllähän tämä soppa on vielä liedellä ja osa aineksistakin hukassa. Ei tästä mitää osavaltioita ole joka tapauksessa tulossa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Olipa kirjoitus, joka oli harvinaisen VMP.

Maakunnilla byrokratia vähenee, kun nykyiset sekavat ja epädemokraattiset hallintohimmelit sotepalveluissa poistetaan. Maakuntavaalit eivät muuta keskustan nykykannatusta. Päin vastoin pienten vähäväkisten kuntien painoarvo pienenee ja väkirikkaiden kaupunkien kasvaa.

Vasemmistoliiton ei kannattaisi pahemmin huudella hallitustyöstä, kun omat jäljet osoittavat puolueen olevan kutakuinkin hallituskyvytön.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kerrotko, mitä sieltä itse asiassa poistetaan?

Ja jos ei vaalimatematiikka aukea, niin siitä ei ehkä kannattaisi puhua lainkaan.

http://is.mediadelivery.io/img/978/357babffbeea499...

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Raahesta lähtee hyvinvointikuntayhtymä ja kaupungin hallinto kevenee muutenkin. Oysin hallintoneuvosto katoaa sekin. Nykyiset maakuntaliitot postuvat. ELY ja AVI muokataan uuteen uskoon. Onhan näitä.

Vasemmistoliiton hallitustaipaleen osalta jäljet kertovat. Kaksi kertaa demareiden apupuolueena, kaksi lähtöä hallituksesta ja lisäksi vielä sisäinen oppositio hallituksen ulkopuolella.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Suomalainen politiikka bipolarisoituu kaupunkien ja maaseudun välille. Suurimmissa kaupungeissa Vihreät nousevat valtapuolueeksi 2020-luvun vaaleissa ja Keskusta hallitsee maaseutua kolme sukupolvea tästä eteenpäin. Kaupungistumisen kiihtyessä ei ole vaikeaa ennustaa mitä ensi vuosikymmenellä kokeillaan.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Vihreät ovat jo valtapuolue, mikä on todella hämmästyttävää ottaen huomioon puolueen populismin, tiedevastaisuuden ja tunnevetoisen politiikan. Mutta jostain on urbaanin sivistyneistön löydettävä sisäiselle lampaalle kaitsija.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onhan meillä ollu hallituksia ilman Keskustaakin, eikä jälki sittenkään ole ollut mitään kadehdittavaa.

Vasemmistoliitonkin viimeaikaiset hallitusviereilut ovat olleet myötähäpeän kyllästämiä.

En näe Suomessa mitään sellaista, että yksi puolue pystyisi jotain määräilemään, yhdelläkään puolueella ei ole yli 50% kannatusta.

Katseen voi pikemminkin kääntää niinhin muihin hallituspuolueisiin, jos ne joka kerta suostuvat tekemään tietynlaista politiikkaa, niin ei kai se sen puolueen vika yksin ole, joka sellaista ajaa.

Minulle sopisi mainiosti, että Vasemmistoliitto ja Vihreät välillä olisivat suurimmat puolueet, mutta se sitten taas on teidän puolueiden sanomasta kiinni, jos kansa ei ääniä anna, niin silloin on turha oppositiossa itkeä.

Jaakko Häkkinen

Petteri on ainakin kiitettävästi johdonmukaisen tasapuolinen palautteessaan puolueille. :) Nostan hattua.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Tällä hetkellä pienen kunnanvalta terveydenhuollon asioissa on pelkkä maksajan osa.

Pitkä kriittinen kirjoitus ilman että siinä löytyisi yhtään ehdotusta miten homma sitten pitäisi hoitaa, ai niin olihan tätä asiaa vasemmistoliitto jo kerran hoitamassa tunnetuin tuloksin.

Toimituksen poiminnat