Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Nowruz mobarak- hyvää iranilaista uutta vuotta!

  • Haft sin-pöytä eilen Kajaanissa vietetystä juhlasta
    Haft sin-pöytä eilen Kajaanissa vietetystä juhlasta

Nowruz mobarak!

Juuri tällä hetkellä (12:28) auringon keskipiste siirtyy eteläiseltä tähtitaivaalta pohjoiselle yön ja päivän ollessa kutakuinkin yhtä pitkiä koko maapallolla. Tämän hetken pystyi ensimmäisenä tarkalleen laskemaan lännessä lähinnä runoistaan tunnettu iranilainen tähtitietelijä ja matemaatikko Omar Khajjam (1048 - 1131). Iranilaisille kansoille päivä on kuitenkin ollut tärkeä kevääntulon käännekohta tuhansia vuosia ja pitkään sitä on myös käytetty myös uudenvuodenpäivänä. Vuoden yhtenä tärkeimmistä - ja monille tärkeimpänä juhlista sitä vietetään muun muassa Iranissa, Kurdistanissa ja Afganistanissa. Neuvostoliiton romahduksen myötä sen vietto on elpynyt niin Keski-Aasiassa kuin Kaukasuksellakin. Iranilaisille alkava vuosi on 1396, kurdeille ajanlaskustasta riippuen 2629 tai 2717.

Kuten pääsiäiseenkin, nowruziin liittyy paljon heräävän elämän ja uudelleensyntymän symboliikkaa. Erityisesti iranilaisille nowruz ei ole nowruz ilman haft sin:iä, "seitsemää ässää". Kyseessä on pöydälle tehtävä kattaus, joka koostuu (ainakin) seitsemästä symbolisesta elementistä. Näistä meillekin osa on tuttuja pääsiäisen kautta. Sabzeh - idätetyt oraat, jotka symboloivat jälleensyntymää. Sämänu on aivan kuin suomalaista mämmiä, mutta tehty vehnästä ja symboloi muun muassa vaurautta. Muut ovat senzhed (kuivattuja villioliiveja), sir (valkosipulia), sib (omena), somaq (sumakin marjoja, usein jauheena) ja serkeh (viinietikka)  

Lisäksi (usein) perheenjäsenten lukumäärän mukainen määrä hedelmällisyyttä symboloivia maalattuja munia on usein osa kattausta, vaikkei niitä lasketakaan haft sin:iin kuuluviksi. Tavan alkuperä on ulottuu iranilaisestakin näkökulmasta katsoen kauas - Mesopotamian hedelmällisyysrituaaleihin. Useimmiten kattaukseen kuuluu myös peili luodun kuvastimena, kynttilöitä ja kirja - lähes aina Koraani tai Hafezin runoja.  

Kun kylvämme rairuohoa, ostamme, tai valmistamme itse pääsiäismunia, harjoitamme itse asiassa perinteitä, jotka ulottuvat laajemmalle kuin suurin osa meistä ehkä tietääkään. Sellaisia nämä perinteet usein tuppaavat olemaan. 

Hyvää kevätpäiväntasausta siis itse kullekin, kevät on alkanut ja hyvää ja onnellista uutta vuotta heille, jotka aloittavt vuotensa tästä päivästä. Nowrouz mubarak!  Man baraje to behtarin arezuha ro baraje sale no daram. Omidvaram emsal barat por az salamat bash!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat