Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Asedirektiivi muuttuu - työ Suomessa jatkuu

Eilen Euroopan parlamentti hyväksyi asedirektiiviuudistuksen. Kyseessä on paljon ja aiheesta kritiikkiä saaneen uudistushankkeen päivitetty versio ja voikin sanoa, että tässä vaiheessa näyttää kohtalaisen hyvälle. Varsinkin jos vertaa toteutumaa lähtötilanteeseen, joka syntyi terrori-iskujen jälkeisessä kuohunnassa hysterian ja pelonlietsonnan lyötyä kättäpäivää disinformaation ja järjettömyyden kanssa.  

Direktiivin sisällöstä on kirjoitettu aivan tarpeeksi enkä ala sitä tässä referoimaan, vaan totean Suomen ja suomalaisten kannalta tärkeimmän asian: direktiivi antaa meille täydet mahdollisuudet toteuttaa järkevää kotimaista aselainsäädäntöä vaarantamatta reserviläistoimintaa, metsästystä tai ampumaurheilua. Ainoastaan keräilijöiden osalta tilanne on osittain ongelmallinen. Surullista sinänsä, sillä keräilijät ovat aseineen olleet Euroopassa viranomaisiakin vastuullisempia toimijoita. Heillä ei vain ollut samanlaista lobbausvoimaa kuin metsästäjillä, maanpuolustusjärjestöillä ja ampumaurheilijoilla.

Mutta. Työ ei ole todellakaan ohi. On aika tarttua toimeen toden teolla, sillä nyt tiedämme puitteet ja periaatteet. Meidän on pidettävä huoli siitä, että kansallinen lainsäädäntö ei aiheuta ongelmia ja etteivät poliitikot ja virkamiehet pakene EU:n selän taakse. EU ei pakota meitä aselainsäädännöllisiin järjettömyyksiin, joten pitäkäämme itse huolen siitä, ettei oma valtiomme tee sitä.

Ampumaurheiluun, aseisiin tai reserviläistoimintaan skeptisesti tai jopa kielteisesti suhtautuville haluan kertoa muutamia seikkoja, vaikka olenkin aiheesta vuosien mitaan muutenkin kirjoittanut [ks.vaikkapa 1, 2 ja 3. linkkien jakaminen sallittua ja jopa suotavaa]. .

Aseenomistajat ovat jo entuudestaan tiukan kontrollin alla. Pitkällä aikavälillä laillisilla ampuma-aseilla tehdään henkirikoksista alle 10 % ja käsiaseiden osalta puhumme yksittäisistä tapauksista.  Tämän takia laillisten ampuma-aseiden määrän säätelyllä ei juuri voida vaikuttaa henkirikosten määrään Suomessa, sillä tuosta pienestäkin osasta suuri(n?) osa on lähisuhdeväkivaltaan ja päihteisiin kytkeytyviä impulsiivisia rikoksia, joihin joka koti tarjoaa välineet. Useimmiten käteen tarttuu veitsi, tai nyrkit puhuvat. Ampuma-aseista useimmiten käytetään metsätysaseita, eikä pahamaineisia "puoliautomaattiaseita" tai käsiaseita, joiden kieltämisestä kuitenkin keskustellaan eniten. Aiempaa merkittävästi tiukemp lainsäädäntö pitäisi aseet toki poissa lainkuuliaisten kansalaisten kodeista ja loisi turvallisuuden illuusion ja vaikutelman siitä, että viranomaiset tekisivät jotain.

Vaikka aselainsäädäntö ei ole täydellinen ja virheitä sekä laiminlyöntejä tapahtuu, kontrollin toimivuudesta kertoo se, että keskimääräinen laillisia aseita omistamaton mies syyllistyy noin neljä kertaa todennäköisemmin henkirikokseen millä tahansa välineellä kuin aseita laillisesti omistava henkilö. Tästä ei tietenkään saa päätellä, että lisäämällä aseita turvallisuus paranisi. Lukeman perusteella voidaan kuitenkin todeta, että aseenomistajat ovat keskimäärin valveutuneita ja lakia noudattavia kansalaisia. He ovat myös huomattavasti vaarattomampia kanssaihmisille kuin aseita omistamattomat naapurinsa- varustautuneisuudestaan huolimatta.

Jos haluamme aidosti parantaa turvallisuutta, niin se onnistuu rankaisematta ja haittaamatta aseenomistajia. Populistisen ja pelkoa lietsovan politiikan sijaan meidän tulee etsiä keinoja, joilla voidaan erottaa auviset, breivikit ja muut vastaavat yksinäiset sudet. Terrorismin torjuntaan ja ennaltaehkäisyyn on panostettava. Kiusaamiseen ja kaikkeen syrjintään on puututtava. Mielenterveyspalveluiden saatavuuteen on kiinnitettävä huomiota. Maamme alkoholikulttuuria on pyrittävä muuttamaan, sillä Viisasten Juoma on läsnä suurimmassa osassa väkivaltaa. Erityisesti lähisuhdeväkivaltaa on pyrittävä vähentämään ja avun tulee olla kaikkien sitä tarvitsevien yksilöiden ja perheiden saatavilla. Viranomaisten välistä tiedonkulkua on parannettava. Nämä olisivat oikeita lääkkeitä oikeisiin ongelmiin.

Mikään ei estä meitä säätämästä lakeja, jotka mahdollistavat aseiden ja ammunnan harrastamisen, metsästyksen ja jopa tukevat niitä samalla, kun turvallisuudesta huolehditaan entistä paremmin. Nyt sitä ei ole tekemässä edes EU, joten pitäkäämme huoli siitä, ettemme itsekään niin tee.

 

 

Tämän kirjoituksen levittäminen mahdollisimman laajalle on suotavaa ja itse kukin voi hyvätapaisesti järkisyillä perustellen edistää sitä, että myös kansallinen lainsäädäntömme toteutetaan järkevällä tavalla.

 

------------------

Allekirjoittaneen poliitikkoprofiilin löydät täältä ja Kitinää Näläkämaasta Facebook-sivun seuraamista puolestaan kannattaa harkita, jos tämän blogin ja sen aihepiireihin liittyvien uutisten ja artikkelien seuranta kiinnostaa. Sanaa ja tätä artikkelia on suotavaa levittää :) 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suuret kiitokset siitä, että myös vasemmistoliitosta löytyy henkilöitä, joille hoblofobinen populismi ja tahallisen aseisiin liittyvän disinformaation levittäminen ei ole elämäntehtävä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ei ole ollut, ei ole, eikä tule koskaan olemaan :)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

hieman off-topic mutta: Ei tule äkkiä mieleen että joku vasemmistolainen olisi jossain asiassa samalla kannalla jussi H-A:n kanssa. tulipahan sekin päivä nähdyksi. :D

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Jos minulta kysytään, niin Halla-ahon pitäisi puhua pelkästään aseasioista;)

Toimituksen poiminnat