Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Erdogan rakentaa Turkista diktatuuria lännen katsoessa sivusta

Huhtikuussa turkkilaisilta kysytään kansanäänestyksessä sitä, että hyväksyvätkö he perustuslain uudistamisen. Käytännössä se tarkoittaisi parlamentaristisesta järjestelmästä siirtymistä presidenttijohtoiseen järjestelmään. Kyse on häikäilemättömästä vallan keskittämisestä presidentille, mikä käytännössä alistaisi parlamentin täysin toisarvoiseen asemaan. Kun tämän yhdistää Erdoganin ja hänen AKP-puolueensa muihin toimiin, on selvää että Turkissa on käynnissä hidas vallankaappaus. Sekulaari parlamentaarinen tasavalta ollaan korvaamassa islamistisella ja kansallismielisellä diktatuurilla. Ei ole kovinkaan liioiteltua kutsua rakenteilla olevaa fasistista valtiojärjestelmää neo-ottomaaniseksi. On hämmentävää, kuinka helposti ja ilman vastalauseita tämän annetaan tapahtua. Pian ei ole enää mitään pelastettavaa ja Turkin tasavallan tilalla on islamistinen neo-ottomaanivaltakunta.

Tähän mennessä Erdogan on vangituttanut maailman eniten toimittajia. Noin joka kolmas maailmalla vangittuna oleva toimittaja on turkkilainen ja määrä on esimerkiksi kymmenkertainen verrattuna Iraniin tai yli kaksinkertainen verrattuna Kiinaan. Tiedotusvälineitä on suljettu kiihtyvällä vauhdilla ja otettu AKP:n kontrolliin. Erdogan on vaientanut vastustajansa ja sulkenut nämä enenevässä määrin julkisen keskustelun ulkopuolelle. Samalla niin valtiolliset kuin yksityisest mediatkin on pyritty alistamaan yhden totuuden levittämiselle.

Turkin sekulaarin tasavallan tukipilari, asevoimat murskattiin ja otettiin haltuun jo aiemmin. Turkin asevoimien toiminta ei ole ollut historiassa demokraattista, mutta jälkiviisaana voimme sanoa, että islamisteja vastaan toimiessaan asevoimien johto tiesi, mitä oli tekemässä. Asevoimat - niin valitettavaa kuin se onkin- olivat sekularismin tukiranka ja viime kesän vallankaappausyritys lienee ollut vanhan kaartin epätoivoinen yritys kääntää kehitys ennen kuin on liian myöhäistä. Sittemmin puhdistukset ovat ulottuneet oikeusjärjestelmään ja koululaitokseen. Kymmeniä tuhansia on erotettu poliittisin syin ja tuntematon, mutta suuri joukko on vangittu. Koulujärjestelmää uudistetaan palvelemaan AKP:n tavoitteita ja oikeusjärjestelmästä ollaan tekemässä riippumattoman sijaan Erdoganin mielivallan toimeenpanoelin. Kaikkiaan yli 100 000 julkisen sektorin palveluksessa ollutta on puhdistettu ja näistä peräti 4000 on ollut oikeusjärjestelmän palveluksessa. Samalla riviin on marssitettu AKP:n marionetteja.

Erdogan on myös syössyt maan sotatilaan, jota se ei voi enää voittaa. Kurdien dominoiman Kansan Demokraattisen Puolueen johtajia ja kansanedustajia on vangittu ja järjestelmän puhdistukset ovat kohdistuneet erityisen raskaasti kurdeihin. Kurdialueilla tämä on tarkoittanut esimerkiksi kurdiopettajien ja -virkailijoiden korvaamista etnisillä turkkilaisilla ja AKP:n kannattajilla. Sota itä-Turkissa on raivonnut jo 2015 alkaen, mikä on johtanut tuhansiin kuolleisiin ja haavoittuneisiin sekä ajanut arviolta puolisen miljoonaa ihmistä kodeista. Suuri joukko kurdien kyliä on tuhottu ja monet kaupungit ovat kärsineet tuhoja. Vähemmistöviha yleisesti ja kurdiviha erityisesti on Erdoganin hallinnon olennainen osa. Sotatoimet, valtiollinen syrjintä, KDP:n aktivistien vangitsemiset ja demokraattisen yhteiskunnan pilarien murskaaminen tosiasiallisesti pakottavat kurdit tilanteeseen, jossa vaihtoehtoina on aseellinen vastarinta ja kurdialueiden irrottaminen Turkista tai hiljainen hyväksyntä kulttuuriselle ja enenevässä määrin myös fyysiselle kansanmurhalle.

Syyriassa Turkki sotii jo avoimesti. Aiemmin maa tuki salaa Syyriassa toimivia ääri-islamistien ryhmiä mukaan lukien Daeshia (ISIS). Nyt Turkin asevoimat tukevat auttavat ilman teeskentelyä "maltillisia" ryhmiä, joskin aiemmin Turkin asevoimien interventio piti Turkin ja Syyrian vastaisen rajan auki, sillä kurdijoukot olivat vähällä katkaista Daeshin huoltoyhteydet Turkkiin. EU:n kanssa tehty pakolaissopimus pitää Eurooppaa kuristusotteessa, vaikka Turkki onkin uhonnut joko hylkäävänsä sen tai ainakin tarkastelevansa sitä uudelleen. Kyse on häikäilemättömästä kiristyksestä. Turkki haluaa, että sen toimia katsotaan läpi sormien ja että maa saa jatkaa Erdoganin johdolla tietään kohti täyttä neo-ottomaanidiktatuuria. Eurooppaa maa pelottelee hallitsemattomilla pakolaisvirroilla, jotka ovat merkittäviltä osin sen omaa syytä. Vain vaisuja vastalauseita kuuluu, vaikkakin alankomaalaisilla oli ryhtiä todeta, ettei AKP:n agitaattoria päästetä maahan kiihottamaan siellä asuvia turkkilaisia äänestämään, jotta saisivat demokratian kumottua. Aivan vielä Erdoganin ote ei ole niin tukeva, että hän voisi sanoa, että voittehan te yrittää... vielä hetken hän ja AKP joutuvat vahvistamaan asemiaan ja legitimisoimaan vallankaappaustaan. Mutta pian on liian myöhäistä. Jos Erdogania ei pysäytetä nyt, pian jäljellä ei ole muita vaihtoehtoja kuin romahdus tai täysmittainen diktatuuri.  

Tällainen on Nato-maa Turkki, lännen ystävä ja liittolainen sekä EU-kandidaatti. Olisi jo korkea aika havahtua ja tehdä jotain.

 

 

 

------------------

Allekirjoittaneen poliitikkoprofiilin löydät täältä ja Kitinää Näläkämaasta Facebook-sivun seuraamista puolestaan kannattaa harkita, jos tämän blogin ja sen aihepiireihin liittyvien uutisten ja artikkelien seuranta kiinnostaa. Sanaa ja tätä artikkelia on suotavaa levittää :) 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Olisi jo korkea aika havahtua ja tehdä jotain."

Mitä tehdä? - shto delat, kuten Lenin nyt kysyisi.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Taloudelliset painostuskeinot ja demokraattisten voimien tulevat mieleen...aluksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Taisi jäädä verbi puuttumaan, mikä kuvaakin tilannetta hyvin :)

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ainutkertaistahan ei ole, että kansa äänestää itselleen diktaattorin. Maailmansotien väliseltä ajalta tunnemme esimerkkejä.

Mutta onko pahinta "katsella sivusta"? Helppo tässä on kuvitella uusia Münchenin sopimuksiakin.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Sellaista kohti saatetaan mennäkin...

Juuso Hämäläinen

Demokratian perään vinkuvat eivät tajua, että diktaattorit valitaan nykyään valtaan demokraattisesti.

Tämä todistaa sen havainnon todeksi, ettei demokratia sovi kaikille kansoille. Nythän meidän kaikkien tulisi olla iloisia, että kansa on tiensä valinnut.

Tähän liittyykin yksi typerin ja hyvin yleinen lausahdus somessa: kansa on puhunut, nyt pulinat pois. Arvelen, että tällaisissa tilanteissa kuin USAssa ja Turkissa on, pitää sanoa, että kansa on puhunut ja mitä väliä sillä on, kansa on väärässä.

On yleinen käsitys, että demokraattinen päätös on sama kuin oikea päätös. Näinhän ei usein ole. Monasti onkin tarve taistella massojen hölmöjä päätöksiä vastaan. Ihan heidän itsensäkin takia.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ei se todista mitään "kansoista", vaan siitä että demokratia(ihmisoikeudet jne..) on suojattava massojen mielivallalta. Demokratia ei ole enemmistön (tahdon) diktatuuria.

Juuso Hämäläinen

Demokratia on nimenomaan enemmistön diktatuuri. On sitten eri asia mitä sinä tai minä haluamme sen olla.

Voin sanoa, ettei demokratiaa ole nykyään missään. Puoluejärjestelmä vesittää kansanvallan täysin. Se on demokratian syöpä. Jonkin sortin demokratia oli 2500 vuotta sitten Kreikassa.

Ainoastaan suora henkilövaali olisi demokraattinen. Puolueet pitävät nokkamiehensä aina leivänsyrjässä kiinni, vaikka he menettäisivät kansansuosionsa. Suorassa vaalissa kehnot poliitikot voidaan tiputtaa takaisin sorvin ääreen pois politiikasta ja palkintotyöpaikoista.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #9

Ei se ole. Aidossa demokratiassa toteutuu yleinen mielipide JA demokratian peruspilarit turvataan.

Kuvitellaan, että poliittinen mielipide voidaan laittaa akselille 0 - 100.

Kansalaisilla A,B,C ja D on jyrkkä näkemys: 100

Kansalaiset E,F ja G ovat toisella laidalla: 0, 10 ja 15.

Sinun "demokratiassa" toteutuisi poliittinen linja 100. Se on enemmistön tyranniaa, ei demokratiaa.

Perustuslain ja oikeusjärjestelmän on puolestaan AINA turvattava demokratian toimintaedellytykset: sananvapaus, poliittisen toiminnan vapaus, viranomaisten toiminnan läpinäkyvyys jne...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Ei se todista mitään "kansoista", vaan siitä että demokratia(ihmisoikeudet jne..) on suojattava massojen mielivallalta. Demokratia ei ole enemmistön (tahdon) diktatuuria."
*********************************************************

Aika usein käytännössä se voi sitä olla. Idealistiset mallit sitten erikseen.

Vähänkin tulee normaalia reilusti enemmän kriisiä yhteiskuntaan ja kansa äänestää vaikka diktaattoria valtaan. Nähty loputtomiin historian aikana.

Sama pienemmällä skaalalla: http://www.hs.fi/tiede/art-2000005126704.html

Ylivoimaisesti suurin osa ihmisistä aidosti tottelee ns. "auktoriteettia". En pidä siitä, mutta tutkimustuloksia sekä empiirisiä esimerkkejä on todella vaikea kieltää.

****************************************************************
"Perustuslain ja oikeusjärjestelmän on puolestaan AINA turvattava demokratian toimintaedellytykset: sananvapaus, poliittisen toiminnan vapaus, viranomaisten toiminnan läpinäkyvyys jne..."

Valtion joutuessa todella koviin kriiseihin, noin ei juuri koskaan käy... valitettavasti. Poikkeuslait astuvat kuvaan...

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

EU voisi minimoida vahingot ja varmistaa selustan (ja rajan). Toki mitään ei kuitenkaan tehdä vaan katsellaan vierestä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Se olisi vähintä, mitä voisi tehdä. Mutta tällä hetkellä ei suojata edes omaa selustaa...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Poikkeusolot vaativat suoraviivaista hallintoa, eikös jo Rooman "tasavallassa" valittu väliaikaisia diktaattoreita. Suomessakin, tuossa EU-provinnsissa yritetään koko ajan samaa esim. PV:n toimintojen nopeuttamiseksi pieniä vihreitä miehiä (marsilaisia) vastaan ja vieläpä ulkomaille asti. Eduskunta hidasteena ja liian avoimena halutaan pullauttaa pois päätöksenteosta. Maailma valmistautuu totuuden jälkeiseen aikaan, jota kylläkin on eletty ainakin koko historiallisen ajan.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kremlin toimien takiahan noita PV:n valmiuden parantamiseen tähtääviä toimia tehdään ja niillä ei ole mitään tekemistä "totuuden jälkeisen ajan kanssa" muuten kuin reaktiona Kremlin toimiin, eivätkä ne vaaranna demokratiaa.

Toimituksen poiminnat